Ciało powinno podlegać takiej samej dyscyplinie jak dusza – to właśnie jest podstawowym sensem postów przestrzeganych w wielu religiach świata. Nie inaczej jest w chrześcijaństwie. Środa Popielcowa, Wielki Piątek, a także wszystkie piątki w roku – co różni te wszystkie dni i jak powinien wyglądać post tuż przed Wielkanocą?
Jeśli któryś z dzisiejszych katolików narzeka na męczący i nużący post, lepiej niech sprawdzi, jak pościli nasi przodkowie. Ich zwyczaje i posty nie były jedynie wytworem hartu ducha dawnych ludzi przyzwyczajonych do braku poczucia sytości i po prostu głodu.
Różnice w poście dzisiejszym, a tym sprzed lat biorą się głównie z wytycznych Watykanu. Reforma prawa kanonicznego z 1983 wywróciła dawne zasady do góry nogami.
Jak poszczono kiedyś?
Tak w przybliżeniu wyglądały zasady postu jeszcze kilkadziesiąt lat temu:
Zobacz także:
- Post jakościowy, czyli zakaz spożywania mięsa i wywarów mięsnych w piątki (podobnie jak dzisiaj)
- Post ilościowy we wszystkie poniedziałki, wtorki, środy i czwartki Wielkiego Postu – czyli ograniczenie się do jednego posiłku do syta na dzień
- Post ścisły w Wielki Piątek, Środę Popielcową, wigilię kilku ważnych świąt, w tak zwane Suche Dni w ciągu całego roku, a także we wszystkie piątki i soboty Wielkiego Postu. Ten rodzaj postu łączył post jakościowy i ilościowy w jedno.
Nic dziwnego, że z takimi rygorystycznymi obostrzeniami nikt w przeszłości nie miał prawa narzekać na fałdki tłuszczu i wystające boczki…
Jakie są zalecenia Kościoła Katolickiego w kontekście postu?
Dzisiaj czasy się już zmieniły. Dostrzegł to także i Kościół Katolicki, który zniósł dotychczasowe zalecenia dla osób poszczących.
Zamiast tego katolicy teraz powinni zachowywać wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w piątki i pozostałe posty. Dwoma dniami, w których powinno się przestrzegać post ścisły, są obecnie tylko i wyłącznie Środa Popielcowa i Wielki Piątek.
Dlatego też przed Wielkanocą dobrze jest nie najadać się do syta na śniadanie i na kolację. Jedynym treściwym posiłkiem dnia powinien być obiad. Z tych zasad zwolnienie są seniorzy i osoby od 60 roku życia wzwyż, a także dzieci do 14 roku życia.
Jak powinno wyglądać menu na Wielki Piątek?
Co jeść na obiad w Wielki Piątek? Danie powinno być skromne, jak już wspomnieliśmy, obowiązkowo bezmięsne.
Nie jest zakazane tego dnia jedzenie ryb, a także nabiału. Co polecamy na wielkopiątkowe menu? Oto nasza przykładowa lista:
- Pierogi, kluski, dania mączne bez tłustej omasty
- Dania rybne podawane z kaszą gryczaną
- Zupy wszelkiego rodzaju z dodatkiem chleba
- Śledzie z cebulką
- Dania oparte na grzybach
- Dania oparte na makaronach