W Wielki Piątek obowiązuje ścisły post. Co można jeść tego dnia?
Adobe Stock
Newsy

W Wielki Piątek obowiązuje ścisły post. Co można jeść tego dnia?

Jak co roku przed Wielkanocą katolicy poszczą w trakcie Wielkiego Piątku. Podpowiemy wam co można jeść i w jakich ilościach.

Ciało powinno podlegać takiej samej dyscyplinie jak dusza – to właśnie jest podstawowym sensem postów przestrzeganych w wielu religiach świata.

Nie inaczej jest w chrześcijaństwie. Środa Popielcowa, Wielki Piątek, a także wszystkie piątki w roku – co różni te wszystkie dni i jak powinien wyglądać post tuż przed Wielkanocą?

Jeśli któryś z dzisiejszych katolików narzeka na męczący i nużący post, lepiej niech sprawdzi, jak pościli nasi przodkowie.

Ich zwyczaje i posty nie były jedynie wytworem hartu ducha dawnych ludzi przyzwyczajonych do braku poczucia sytości i po prostu głodu.

Różnice w poście dzisiejszym, a tym sprzed lat biorą się głównie z wytycznych Watykanu. Reforma prawa kanonicznego z 1983 wywróciła dawne zasady do góry nogami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poszczono kiedyś?

Tak w przybliżeniu wyglądały zasady postu jeszcze kilkadziesiąt lat temu:

  • Post jakościowy, czyli zakaz spożywania mięsa i wywarów mięsnych w piątki (podobnie jak dzisiaj)
  • Post ilościowy we wszystkie poniedziałki, wtorki, środy i czwartki Wielkiego Postu – czyli ograniczenie się do jednego posiłku do syta na dzień
  • Post ścisły w Wielki Piątek, Środę Popielcową, wigilię kilku ważnych świąt, w tak zwane Suche Dni w ciągu całego roku, a także we wszystkie piątki i soboty Wielkiego Postu. Ten rodzaj postu łączył post jakościowy i ilościowy w jedno.

Nic dziwnego, że z takimi rygorystycznymi obostrzeniami nikt w przeszłości nie miał prawa narzekać na fałdki tłuszczu i wystające boczki…

Jakie są zalecenia Kościoła Katolickiego w kontekście postu?

Dzisiaj czasy się już zmieniły. Dostrzegł to także i Kościół Katolicki, który zniósł dotychczasowe zalecenia dla osób poszczących.

Zamiast tego katolicy teraz powinni zachowywać wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w piątki i pozostałe posty.

Dwoma dniami, w których powinno się przestrzegać post ścisły, są obecnie tylko i wyłącznie Środa Popielcowa i Wielki Piątek.

Dlatego też przed Wielkanocą dobrze jest nie najadać się do syta na śniadanie i na kolację. Jedynym treściwym posiłkiem dnia powinien być obiad.

Z tych zasad zwolnienie są seniorzy i osoby od 60 roku życia wzwyż, a także dzieci do 14 roku życia.

Zobacz także
Ceny wielkanocnych rarytasów u Magdy Gessler zwalają z nóg. Nie uwierzycie ile kosztuje kaczka

Ceny wielkanocnych rarytasów u Magdy Gessler zwalają z nóg. Nie uwierzycie ile kosztuje kaczka

Polacy tyją w zastraszającym tempie. To może być przyczyną

Polacy tyją w zastraszającym tempie. To może być przyczyną

Jak powinno wyglądać menu na Wielki Piątek?

Co jeść na obiad w Wielki Piątek? Danie powinno być skromne, jak już wspomnieliśmy, obowiązkowo bezmięsne.

Nie jest zakazane tego dnia jedzenie ryb, a także nabiału. Co polecamy na wielkopiątkowe menu? Oto nasza przykładowa lista:

  • Pierogi, kluski, dania mączne bez tłustej omasty
  • Dania rybne podawane z kaszą gryczaną
  • Zupy wszelkiego rodzaju z dodatkiem chleba
  • Śledzie z cebulką
  • Dania oparte na grzybach
  • Dania oparte na makaronach
wielki post
Adobe Stock
Newsy
Wielki Post - czy trzeba pościć przez 40 dni czy tylko w piątki? Znamy odpowiedź
Jak powinien wyglądać Wielki Post? Czy katolicy powinni ograniczać się od spożycia mięsa przez cały ten okres?

Aż 111 dni postnych w roku. Zakaz spożywania mięsa, tłuszczów zwierzęcych, a także nabiału i cukru. Dieta oparta niemal w zupełności na żurach, rybach, a zwłaszcza na śledziach. Spokojnie, to nie nowe wytyczne kościelnych hierarchów na trwający Wielki Post. Tak poszczono w naszym kraju jeszcze w XIX wieku. Zmiana wymiaru postu Lata minęły, a i obyczaje w Polsce zmieniły się nie do poznania. Katolicy na dobrą sprawę mają obecnie 2-3 dni ścisłego postu na rok, zamiast wspomnianych 111. Wielki Post z przeżycia niemalże fizycznego, stał się typowo duchowym doświadczeniem, w którym to trzeba szukać sposobów na swoje duchowe samodoskonalenie. Wszystkie osoby, które psioczą na katolickie zwyczaje postne, powinny rzucić okiem na obyczaje panujące w innych religiach. Dwa posiłki po zmroku Wystarczy przyjrzeć się choćby islamowi. Muzułmanie, którzy w większości starają się obchodzić swój ramadan, mają o wiele trudniejsze zadanie. Mahometanie poszczą co prawda krócej, ale przez 1 miesiąc w roku od świtu do zmroku nie mogą włożyć do ust dosłownie niczego. Zakaz spożywania posiłków, zakaz picia płynów, a nawet zupełna abstynencja od stosunków płciowych. W tym czasie muzułmanom muszą zwykle wystarczyć dwa posiłki dziennie – jeden tuż po zachodzie słońca, a drugi chwilę przed wschodem. Wyjątki w ciągu roku Cóż, z tej perspektywy wydaje się, że nasz Wielki Post to prawdziwy pikuś. Katolicy nie są bowiem zobowiązani do niejedzenia mięsa przez 40 dni. Ponadto, chrześcijanie wcale nie muszą ograniczać się do 3 posiłków dziennie przez cały okres trwania czasu pokuty i nawrócenia. Jak już wspomnieliśmy, katolików obowiązują właściwie 2-3 dni ścisłego postu w roku. Pierwszym dniem jest oczywiście Środa Popielcowa....

co można jeść w wielki post
Pixabay
Newsy
Czy w Wielki Post można jeść ryby, czy to też "mięso"? Znamy odpowiedź
Przed Wielkanocą katolików obowiązuje Wielki Post. Co można wtedy jeść? Sprawdźcie.

Wczoraj katolicy obchodzili Środę Popielcową – dzień rozpoczynający 40 dni Wielkiego Postu. W tym czasie Kościół nakazuje swoim wiernym pokutę. Jest ona swego rodzaju oczyszczeniem, które ma nakłonić do refleksji i poprawy swojego życia. W czasie Wielkiego Postu, zakazana jest organizacja i udział w hucznych zabawach. Nawet w kościołach rzadziej słychać dźwięk organów i bicie dzwonów. Zasady w trakcie Wielkiego Postu Wielki Post jest czasem pokuty i zmian, dlatego w trakcie jego obowiązywania, katolicy muszą stosować się do określonych przez Kościół zasad. Post rozpoczyna Środa Popielcowa i kończy się on w Wielki Czwartek, natomiast w Wielki Piątek i Wielką Sobotę obowiązuje post paschalny. Pościć powinni wszyscy katolicy od 14 do 60 roku życia. Tradycja obchodzenia Wielkiego Postu nawiązuje do 40 dni postu Chrystusa i ma przygotować katolików do ich najważniejszego święta w roku, czyli Wielkanocy. W tym czasie muszą oni przestrzegać poniższych zasad: Ścisły post w Środę Popielcową, czyli jeden syty posiłek na cały dzień (nie obowiązuje dzieci poniżej 14 roku życia oraz osób starszych powyżej 60), Nie śpiewa się uroczystych pieśni w kościele, Nie wolno ozdabiać kościoła kwiatami, Odradza się brać udział w hucznych zabawach i przyjęciach – zamiast tego należy uczestniczyć w rekolekcjach organizowanych przez kościół, Powinno się wyznaczyć sobie cel na czas pokuty. Co można jeść w Wielki Post? Dawniej w Polsce zasady dotyczące jedzenia w Wielki Post były bardzo surowe. W tym czasie nikt nie jadł mięsa ani tłuszczów zwierzęcych, nabiału, cukru ani miodu. Często przyrządzano wtedy postny żur, czyli zupę na mące z ziemniakami. Dziś jednak nie trzeba aż tak ściśle przestrzegać tych zasad i w Wielki Post obowiązuje jedynie zakaz jedzenia mięsa w...

magda gessler śledzie
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler apeluje, by nigdy nie kupować takich śledzi. Mogą zawierać pasożyty
Śledzie pojawiają się na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Idealnie sprawdzają się jako przekąska podczas wielu uroczystości. Magda Gessler apeluje, aby podczas zakupów zwracać szczególną uwagę na jedną rzecz. Okazuje się, że taki śledź może być niebezpieczny dla zdrowia!

Płaty śledziowe solone w wiaderkach to najpowszechniejsza forma produktu, w jaki zaopatrują się Polacy. Jest nie tyle wygodniejsza do przechowywania, ile tańsza. Śledzie kupowane luzem są znacznie droższe od paczkowanych. Okazuje się, że te z wiaderka mogą w nieprzyjemny sposób wpłynąć na zdrowie. Apel Magdy Gessler: nie kupujcie takich śledzi Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w kręgu kulinarnym. Restauratorka zaapelowała jakiś czas temu do Polaków, aby nie kupowali śledzi w wiaderkach w marketach, a możliwe u sprawdzonych sprzedawców. Najlepsze śledzie to te po wcześniejszej obróbce termicznej w solance z dodatkiem ikry. Takie można dostać tylko u lokalnych sprzedawców. Niestety, ryby w wiaderkach mogą zawierać różnego rodzaju patogeny, które w negatywny sposób mogą wpłynąć na nasze zdrowie. Śledzie w ogóle łatwo się psują. To dlatego, że zawierają dużo wody, nawet do 85 proc.! Konserwowanie ich solą zaraz po złowieniu, zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobowych i tych odpowiedzialnych za gnicie. Śledzie sprzedawane w wiaderkach i na tackach mogą być konserwowane w solance o niższym stężeniu, a przez to mają krótszy okres przydatności do spożycia od tych solonych w beczkach. Pasożyty w śledziach W śledziach znajdują się różne pasożyty, z których dla człowieka najbardziej szkodliwe są nicienie Anisakis - tzw. robaki śledziowe.  Larwy tych nicieni występują we wszystkich gatunkach śledzi. Od razu po połowie śledzie są patroszone, by pozbawić je wnętrzności, w których bytują larwy Anisakis. U ludzi te nicienie wywołują anisakidozę - „chorobę wielorybów i ludzi". Jej objawy przypominają zatrucie pokarmowe, może też towarzyszyć jej wysypka skórna. Czy to oznacza, ze lepiej w ogóle nie...