W Wielki Piątek nie tylko nie wolno jeść mięsa. Polacy w ogóle tego nie przestrzegają
Adobe Stock
Newsy

W Wielki Piątek nie tylko nie wolno jeść mięsa. Polacy masowo zapominają o drugim ograniczeniu

Wielki Piątek to szczególny i ważny dzień dla wszystkich chrześcijan. Jest czasem zadumy i refleksji. W tym dniu Kościół nakłada na wiernych pewne reguły, które nie przez wszystkich są niestety przestrzegane.

Święta wielkanocne to czas radości po Zmartwychwstaniu Chrystusa. Celebruje się go wraz z bliskimi. Święta są poprzedzone Wielkim Postem oraz Wielkim Tygodniem, które powinny być okresem szczególnej zadumy. Istotny dla chrześcijan jest też sam Wielki Piątek, czyli dzień ukrzyżowania Chrystusa. Wtedy Kościół zaleca wierzącym zachowanie wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych oraz ścisły post.

To najważniejszy czas w kościele katolickim. Warto zauważyć iż są to święta ruchome, które każdego roku wypadają w innym czasie. Jednak nie mogą wypaść wcześniej niż 22 marca i nie później 25 kwietnia. 

Zobacz także
Od dziś nowe limity w sklepach. Ile osób na raz może zrobić zakupy spożywcze?

Do której będą otwarte sklepy w Wielką Sobotę? Zakupy zrobicie tylko do tej godziny

„Kuchenne rewolucje” w jednej z restauracji skończyły się klapą? „W ostatnią niedzielę mieliśmy 32 zł utargu”

Wpadka Magdy Gessler podczas „Kuchennych rewolucji”. Nie uwierzycie, co powiedziała

Magda Gessler odpowiada na pytania

Obrzędy w Wielki Piątek

To najważniejszy dzień w całym tygodniu przedświątecznym. Wówczas w kościołach jest celebrowana jedynie liturgia męki Pańskiej. W tym czasie nie odbywają się żadne inne msze święte, a także nie grają organy. Taka sytuacja wynika z tego, iż to właśnie w piątek Jezus złożył swoją ofiarę na krzyżu. Wielki Piątek jest zamiennie nazywany także Dniem Krzyża.

Obowiązujące zasady w Wielki Piątek

Ze względu na powagę danego dnia, Kościół nakłada na wiernych pewne zasady. O ich obowiązywaniu przypomina również co roku rzecznik Episkopatu Polski. W Wielki Piątek, wierni pomiędzy 18 a 60 rokiem życia, powinni przestrzegać ścisłego postu, a także powstrzymać się od jedzenia pokarmów mięsnych.

W tym dniu należy spożyć tylko jeden posiłek do syta, zaś pozostałe dwa posiłki powinny być znacznie lżejsze. Nie wszyscy jednak przestrzegają nie tylko zaleceń płynących z kościelnych przykazań. Warto zauważyć jednak, że tradycyjny wielkopiątkowy post ma bogatą, wielowiekową historię. 

co można jeść w wielki post
Pixabay
Newsy
Czy w Wielki Post można jeść ryby, czy to też "mięso"? Znamy odpowiedź
Przed Wielkanocą katolików obowiązuje Wielki Post. Co można wtedy jeść? Sprawdźcie.

Wczoraj katolicy obchodzili Środę Popielcową – dzień rozpoczynający 40 dni Wielkiego Postu. W tym czasie Kościół nakazuje swoim wiernym pokutę. Jest ona swego rodzaju oczyszczeniem, które ma nakłonić do refleksji i poprawy swojego życia. W czasie Wielkiego Postu, zakazana jest organizacja i udział w hucznych zabawach. Nawet w kościołach rzadziej słychać dźwięk organów i bicie dzwonów. Zasady w trakcie Wielkiego Postu Wielki Post jest czasem pokuty i zmian, dlatego w trakcie jego obowiązywania, katolicy muszą stosować się do określonych przez Kościół zasad. Post rozpoczyna Środa Popielcowa i kończy się on w Wielki Czwartek, natomiast w Wielki Piątek i Wielką Sobotę obowiązuje post paschalny. Pościć powinni wszyscy katolicy od 14 do 60 roku życia. Tradycja obchodzenia Wielkiego Postu nawiązuje do 40 dni postu Chrystusa i ma przygotować katolików do ich najważniejszego święta w roku, czyli Wielkanocy. W tym czasie muszą oni przestrzegać poniższych zasad: Ścisły post w Środę Popielcową, czyli jeden syty posiłek na cały dzień (nie obowiązuje dzieci poniżej 14 roku życia oraz osób starszych powyżej 60), Nie śpiewa się uroczystych pieśni w kościele, Nie wolno ozdabiać kościoła kwiatami, Odradza się brać udział w hucznych zabawach i przyjęciach – zamiast tego należy uczestniczyć w rekolekcjach organizowanych przez kościół, Powinno się wyznaczyć sobie cel na czas pokuty. Co można jeść w Wielki Post? Dawniej w Polsce zasady dotyczące jedzenia w Wielki Post były bardzo surowe. W tym czasie nikt nie jadł mięsa ani tłuszczów zwierzęcych, nabiału, cukru ani miodu. Często przyrządzano wtedy postny żur, czyli zupę na mące z ziemniakami. Dziś jednak nie trzeba aż tak ściśle przestrzegać tych zasad i w Wielki Post obowiązuje jedynie zakaz jedzenia mięsa w...

Czy po poświęceniu święconki można już jeść mięso?
AdobeStock
Newsy
Czy po poświęceniu święconki można już jeść mięso? Nie wszyscy o tym wiedzieli 
Czy w Wielką Sobotę katolicy mogą jeść mięso? Sprawdźcie.

Wielkanoc jest jednym z najważniejszych świąt dla katolików. W trakcie obchodów trzeba pilnować zasad postu – jednak ponieważ święta trwają kilka dni, niektórzy nie mają pewności kiedy jedzenie mięsa jest dozwolone, a kiedy nie. Czas wyjaśnić tę sprawę! Co oznacza post ścisły? Przed świętami wielkanocnymi możecie się wiele razy spotkać z mówieniem o „ścisłym poście”. Co to dokładnie oznacza? Ścisły post obowiązuje wszystkich katolików dwa razy w roku – w Środę Popielcową oraz w Wielki Piątek. Post ścisły jest połączeniem postu ilościowego i jakościowego i wynika wprost z zasad obowiązujących w Kościele Katolickim. Dokładny przepis, znajdujący się w Prawie Kanonicznym, brzmi tak: Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa.   Rzecznik Konferencji Episkopatu Polski ks. Leszek Gęsiak SJ wytłumaczył, jak należy przestrzegać postu ścisłego: Oznacza to, że ograniczamy się do spożycia trzech posiłków, w tym tylko jednego do syta, oraz powstrzymujemy się od spożywania pokarmów mięsnych. Do przestrzegania postu zobowiązani są wszyscy katolicy w wieku od 18 do 60 lat. Post ilościowy Ilościowy post polega na zjedzeniu tylko jednego, sytego posiłku w ciągu dnia oraz dwóch skromniejszych. Nie oznacza to, że nie wolno jeść mięsa – zjedzenie go jest dozwolone. Nie powinno się po prostu przejadać. Post jakościowy W dni, w które obowiązuje post jakościowy, katolicy nie mogą jeść mięsa ani wywarów mięsnych (np....

W Wielki Piątek obowiązuje ścisły post. Co można jeść tego dnia?
Adobe Stock
Newsy
W Wielki Piątek obowiązuje ścisły post. Co można jeść tego dnia?
Jak co roku przed Wielkanocą katolicy poszczą w trakcie Wielkiego Piątku. Podpowiemy wam co można jeść i w jakich ilościach.

Ciało powinno podlegać takiej samej dyscyplinie jak dusza – to właśnie jest podstawowym sensem postów przestrzeganych w wielu religiach świata. Nie inaczej jest w chrześcijaństwie. Środa Popielcowa, Wielki Piątek, a także wszystkie piątki w roku – co różni te wszystkie dni i jak powinien wyglądać post tuż przed Wielkanocą? Jeśli któryś z dzisiejszych katolików narzeka na męczący i nużący post, lepiej niech sprawdzi, jak pościli nasi przodkowie. Ich zwyczaje i posty nie były jedynie wytworem hartu ducha dawnych ludzi przyzwyczajonych do braku poczucia sytości i po prostu głodu. Różnice w poście dzisiejszym, a tym sprzed lat biorą się głównie z wytycznych Watykanu. Reforma prawa kanonicznego z 1983 wywróciła dawne zasady do góry nogami. Jak poszczono kiedyś? Tak w przybliżeniu wyglądały zasady postu jeszcze kilkadziesiąt lat temu: Post jakościowy, czyli zakaz spożywania mięsa i wywarów mięsnych w piątki (podobnie jak dzisiaj) Post ilościowy we wszystkie poniedziałki, wtorki, środy i czwartki Wielkiego Postu – czyli ograniczenie się do jednego posiłku do syta na dzień Post ścisły w Wielki Piątek, Środę Popielcową, wigilię kilku ważnych świąt, w tak zwane Suche Dni w ciągu całego roku, a także we wszystkie piątki i soboty Wielkiego Postu. Ten rodzaj postu łączył post jakościowy i ilościowy w jedno. Nic dziwnego, że z takimi rygorystycznymi obostrzeniami nikt w przeszłości nie miał prawa narzekać na fałdki tłuszczu i wystające boczki… Jakie są zalecenia Kościoła Katolickiego w kontekście postu? Dzisiaj czasy się już zmieniły. Dostrzegł to także i Kościół Katolicki, który zniósł dotychczasowe zalecenia dla osób poszczących. Zamiast tego katolicy teraz powinni zachowywać wstrzemięźliwość od...

Unikajcie tego błędu przy nakrywaniu wielkanocnego stołu. Jest karygodny
Adobe Stock
Newsy
Unikajcie tego błędu przy nakrywaniu wielkanocnego stołu. Jest karygodny
Wielkanoc już za dwa dni, a wszystkie gospodynie domowe uwijają się przy przyrządzaniu świątecznych potraw. Podczas przygotowywania wielkanocnego śniadania, warto pamiętać o jednym aspekcie, aby nie popełnić krytycznego błędu.

Żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, domowe wędliny i słodkie wypieki - to tylko część potraw, jakie znajdą się na naszym świątecznym stole. Wiele osób czeka ten moment, kiedy będzie można bezkarnie skosztować tych wyjątkowych pyszności. Podczas przygotowywania śniadania należy pamiętać o zachowaniu jednej zasady. Przygotowania do Wielkanocy Okres wielkanocny rozpoczyna się już od Środy Popielcowej inicjującej początek Wielkiego Postu, trwającego czterdzieści dni. Kluczowy jednak jest Wielki Tydzień, który jest zapoczątkowany przez Niedzielę Palmową. Samą kwintesencją przygotowań duchowych, jest Triduum Paschalne. To czas zadumy i refleksji przed wielkim świętowaniem Zmartwychwstania Chrystusa. Obyczaje wielkanocne Jak każde święta, tak i Wielkanoc, ma swoje typowe tradycje, które są kultywowane od wielu lat. Nastrajają one do przeżycia tych dni w odpowiedni sposób. Wśród tradycji wielkanocnych są takie jak: przygotowywanie koszyczka, święcenie pokarmów w kościele, malowanie pisanek, uroczyste śniadanie w rodzinnym gronie,  czy dzielenie się jajkiem. To część obyczajów, które sprawiają, że te święta mają szczególny charakter i są niepowtarzalne. Są czasem radości, spotkań rodzinnych oraz skosztowania wspaniałych dań. Tradycyjne potrawy świąteczne Wielkanoc charakteryzuje się kilkoma potrawami, które obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie uroczystego śniadania, gdyby którejś z nich zabrakło. Do tradycyjnych dań wielkanocnych zalicza się żurek z białą kiełbasą, biały barszcz, jajka faszerowane, pasztet jajeczny, babkę, paschę czy mazurek. Słodkości są doskonałym uwieńczeniem pysznych, wytrawnych potraw.  Odpowiednie nakrycie stołu wielkanocnego...