W tym regionie obchodzą i Wigilię, i Soczelnik. Oto, co znajdziecie na świątecznych stołach na Podlasiu
Wikipedia Commons
Newsy

W tym regionie obchodzą i Wigilię, i Soczelnik. Oto, co znajdziecie na świątecznych stołach na Podlasiu

W regionie dwóch wyznań zwyczaje i tradycje przenikają się od wieków. Tak obchodzone są święta Bożego Narodzenia na Podlasiu

Podlasie to region Polski, w którym celebrowane są święta Bożego Narodzenia obrządku zarówno katolickiego, jak i prawosławnego. To okazja do obserwowania na jednym terenie różnych tradycji, zwyczajów oraz spróbowana różnych dań nieznanych w innych regionach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym różni się opłatek od prosfory?

Katolicka wigilia, jak w całej Polsce, obchodzona jest oczywiście na Podlasiu także 24 grudnia. Z kolei mieszkańcy tego regionu wyznania prawosławnego zaczynają świętować 6 stycznia. Z tego powodu  na obszarze Podlasia, zarówno w szkołach, jak i w zakładach pracy, okres świąteczny jest tak długi, jak w żadnym innym regionie kraju.

Data obchodzenia świąt to jedna z nielicznych różnic pomiędzy obrzędami katolickimi i prawosławnymi. Porównując zwyczaje, a nawet świąteczne przesądy widać, że oba obrządki więcej łączy niż dzieli. Dyrektor Białostockiego Muzeum Wsi Artur Gaweł tak wyjaśniał te podobieństwa dla Faktu:

- Jeżeli chodzi o katolicyzm i prawosławie to w zdecydowanej większości wierzenia i obrzędy pokrywają się, ponieważ źródło wierzeń jest takie samo, czyli chrześcijaństwo.

Według polskich bożonarodzeniowych zwyczajów, biesiadnicy, siadając do wigilijnej kolacji dzielą się opłatkiem. Z kolei prawosławni mieszkańcy Podlasia na koniec czterdziestodniowego postu zasiadają do Soczelnika, odpowiednika Wigilii i dzielą się prosforą, zamiennikiem opłatka, który jednak bardziej przypomina bułeczkę niż cienki płatek ciasta.

Zobacz także
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć

kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana z Podlasia zachwyca smakiem. Ten przepis sprawi, że się w niej zakochacie

Świąteczne dania z Podlasia

Wśród różnych przysmaków na podlaskich stołach, znajduje się jeden, który ze wschodu powędrował do innych regionów Polski. To kutia. Jest tradycyjną potrawą kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej oraz dawnej polskiej kuchni kresowej. I choć dziś przyrządzana jest na terenie całego kraju, to jej polskie korzenie, sięgają Białostocczyzny, Lubelszczyzny i Podkarpacia.

Podlaskie świąteczne dania:

  • Kutia — wigilijna potrawa z gotowanej pszenicy, maku i bakalii.
  • Czebureki — to wielkie pierogi z drożdżowego ciasta wywodzące się aż z Kaukazu, wypełnione mięsnym farszem, na koniec upieczone
  • Łazanki lub kluski z makiem
  • Kisiel owsiany — potrawa z mąki owsianej lub płatków owsianych, przyrządzana na zakwasie lub rozczynie z drożdży

Poza tym jak w całym kraju także na wschodzie Polski jada się barszcz z uszkami z grzybowym farszem, kapustę z grzybami, karpia smażonego lub w galarecie i śledzie.

Źródło: kurierlubelski.pl, fakt.pl, wikipedia.pl

Joanna Moro pokazała swój obiad. ,,To nie są lekkie dania" – komentuje fanka
ONS
Newsy
Joanna Moro pokazała swój obiad. ,,To nie są lekkie dania" – komentuje fanka
Aktorka dzieli się smakami dzieciństwa. Danie, które wybrała, dobrze znamy także w Polsce. Czy także je jadacie?

Joanna Moro to polska aktorka litewskiego pochodzenia. Zasłynęła tytułową rolą Anny German w serialu o tej piosenkarce. Ale znana jest też z ,,Klanu", ,,Na dobre i na złe" czy serialu ,,Blondynka". W ostatnich dniach aktorka i piosenkarka zaliczyła sporą wpadkę. Podczas „Wakacyjnej Trasy Dwójki”, Moro śpiewała z playbacku. Fani dowiedzieli się o tym z ujawnionej podczas powtórki programu oryginalnej ścieżki dźwiękowej, na której słychać fatalnie fałszującą Moro. Tradycyjny obiad Joanny Moro Aktorka jest jednak lubiana i zgromadziła na swoim Instagramie spore grono, prawie 100 tysięcy fanów. Ostatnio podzieliła się z nimi tradycyjnym, litewskim obiadem. Puk puk 🤪 Co tam dziś na obiad macie ??? Zdrowo, w biegu, na tłusto czy w ogóle bez obiadu 😂 Na zdjeciu mój ulubiony obiad z czasów szkolnych, czyli Uwaga bo wkracza litewski - Virtų Bulvių Cepelinai Ir pyragėliai su mėsą😋 Wyjaśnijmy, że Virtų Bulvių Cepelinai Ir pyragėliai su mesą to ziemniaczane cepeliny z mięsnym farszem . Sympatycy celebrytki chętnie opowiedzieli jej o swoich obiadowych wyborach. U mnie pierożki z mięsem do tego barszczyk czerwony, zapraszam 😍😍😍😍 Pierogi od teściowej Najlepsze❤️ mamy zapas na cały tydzień 😂 Wybrane przez Joannę dania były z reguły chwalone, ktoś jednak zauważył, że trudno uznać je za lekkostrawne. Cepeliny z mięsem. Ja w Wilnie nauczyłam się jeść chłodnik litewski. Ale tam wszystko pyszne. Tylko to nie są lekkie dania 😀 Danie, które zaprezentowała aktorka, znane jest też w polskich domach.         Wyświetl ten post na Instagramie.            ...

Zupa brzadowa, makiełki i zimne śledzie z gorącymi ziemniakami. Przedstawiamy wigilię z Wielkopolski
Makiełki
Newsy
Zupa brzadowa, makiełki i zimne śledzie z gorącymi ziemniakami. Przedstawiamy wigilię z Wielkopolski
Znacie to danie: mak, bakalie, a do tego coś pszennego: makaron, bułka czy gotowana pszenica? Regionalne potrawy często przekraczają granice terytorialne. Tak jest z makiełkami

Wiele regionalnych potraw pomimo innego sposobu podania, zmienionych niektórych składników i nazwy, ma swoje odpowiedniki w innych lokalnych zwyczajach kulinarnych. Przykładem są wielkopolskie makiełki, nazywane makówkami na Śląsku i przypominające kresową kutię. Pomimo tych podobieństw każdy region ma swoją listę wigilijnych potraw i innych świątecznych zwyczajów. Tak świętują w Wielkopolsce. Tradycyjne wielkopolskie dania na wigilię To z tego regionu pochodzi wigilijna zupa brzadowa. Jest ugotowana z suszonych jabłek i śliwek i podawana z drobnymi kluseczkami pszennymi oraz zagęszczana śmietaną. W Wielkopolsce śledzie podawane są inaczej niż w pozostałej części Polski. Niezależnie od tego, w jakim sosie je serwujecie: tylko z olejem i cebulą, z przyprawami korzennymi czy w pomidorach, z reguły zagryzacie je chlebem. W Poznaniu i okolicach zimne śledzie z cebulką podaje się z gorącymi ziemniakami i polewa gęstą kwaśną śmietaną. Najsłynniejszym wigilijnym deserem są w tym regionie makiełki. To potrawa przyrządzona z maku, bakalii i klusek, czasem zastępowanych lekkim pieczywem. Danie przypomina kresową kutię, tylko zamiast pszenicy używa się do niego klusek. Inne wielkopolskie wigilijne dania: Śledzie opiekane w oleju Kapusta z grochem Pieczony karp Grzyby suszone uprażone na maśle Kompot z suszonych śliwek Pierniki Makowiec W Wielkopolsce po kolacji przychodzi Gwiazdor Gdy już wszystkie wigilijne dania są zjedzone, a przynajmniej spróbowane, do domowników w Wielkopolsce przychodzi Gwiazdor. Powinien być duży, ubrany w kożuch wywrócony włosiem na wierzch, przepasany sznurem lub grubym pasem. Na głowie ma czapkę, a na twarzy maskę. W rękach trzyma rózgę i dzwonek, którym oznajmia swoje przybycie, a na plecach dźwiga worek z...

kutia przepis
AdobeStock
Newsy
Cudowna wigilijna kutia. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza jednemu składnikowi
Lubicie kutię? Z tego przepisu wychodzi najlepsza na świecie, więc jeśli nigdy nie przyrządzaliście kutii, to najlepiej wykorzystajcie poniższą recepturę.

Przyszła do nas z Kresów i jest jednym z wigilijnych dań. Dowiedzcie się, jak zrobić świąteczną kutię! Z tego przepisu wychodzi przepyszna, a sekret tkwi w jednym dodatku. Wschodnia tradycja Kutia to danie tradycyjnie przygotowywane we wschodniej części Europy – w Rosji, na Białorusi i Ukrainie, a także polskich Kresach. To dlatego dziś ta potrawa przygotowywana jest głównie na wschodzie naszego kraju. Przygotowuje się ją z ziaren maku, pszenicy, miodu i różnych bakalii, np. rodzynek, orzechów i innych dodatków, które dawniej nie były dostępne. Dziś chętnie używamy ich przyrządzając różnie świąteczne potrawy – np. migdały i skórka pomarańczy. Kutię można polać mlekiem albo śmietanką. Choć zwyczajowo przygotowuje się to danie z obtłuczonej pszenicy, to istnieją alternatywne wersje kutii, które uwzględniają kaszę pęczak albo ryż. W ten sposób przyrządza się ją np. na Białorusi, gdzie kutia jest bardzo popularna. Uznawana jest za przysmak Ziuzi, białoruskiego odpowiednika Dziadka Mroza. Przepis na wigilijną kutię Do przygotowania świątecznej kutii potrzebne wam będą poniższe składniki: 200 g łuskanej pszenicy 200 g maku 200 g rodzynek 150 g miodu 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 50 g skórki z pomarańczy 150 ml soku pomarańczowego 150 ml mleka 1 laska wanilii Przygotowanie Pszenicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy pszenicę do miękkości. W drugim garnku gotujemy mleko z miodem i laską wanilii. Wsypujemy mak i gotujemy. Sparzony mak mielimy dwa razy. Do pojemnika wsypujemy rodzynki, zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na kilka godzin, by się namoczyły. Później przelewamy wszystko na patelnię i podgrzewamy, aż...

kluski z makiem przepis
WanilioweImprowizacje / Gotujmy.pl
Newsy
Święta bez tego deseru to nie święta. Jak zrobić idealne kluski z makiem?
Najlepszy przepis na kluski z makiem tylko u nas! Sprawdźcie, jak łatwo możecie przyrządzić ten świąteczny przysmak.

Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule . Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski. Wigilijne makówki Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami. Przepis na kluski z makiem Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:   Do ciasta: 50 dag mąki pszennej 3 jaja Płaska łyżeczka soli Łyżka oleju Do masy makowej: 25 dag maku suchego Mleko 100 ml miodu 1 szklanka bakalii Łyżka masła Przygotowanie Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia. Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku. Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie. Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie. Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski....