W tym mieście wrony pracują na cały etat. Za...orzeszki
Adobe Stock
Newsy

W tym mieście wrony pracują na cały etat przy sprzątaniu miasta. Przekupili je orzeszkami

„Zatrudniono” wrony w zakładzie oczyszczania miasta. Potrafią „zaoszczędzić” nawet 75% kosztów sprzątania.

Fundacja „Keep Sweden Tidy” zbadała, że każdego roku na ulice szwedzkich miast rzucanych jest ponad miliard niedopałków papierosów. Stanowią one 62% wszystkich drobnych śmieci w mieście. Na przykład miasto Södertälje wydaje 20 milionów koron szwedzkich na ich sprzątanie. Wymyślono jak zaoszczędzić prawie 75% tych kosztów. Na razie Szwedzi testują, czy metoda okaże się skuteczna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

„Przekupili” wrony i zatrudnili je w zakładzie oczyszczania miasta

W szwedzkim miasteczku Södertälje pod Sztokholmem rozpoczęto eksperyment oczyszczania miasta z niedopałków. W ten sposób miejscy włodarze planują zaoszczędzić nawet do ponad 70% kosztów sprzątania.

Wystartował projekt, w którym do zbierania niedopałków zatrudniono ptaki. Warto zaznaczyć, że rekrutację przeszły tylko te osobniki, które poza wymaganymi kompetencjami tj. rozumieniem poleceń, szybkim uczeniem się, wykazywały zainteresowanie nowymi obowiązkami. Inaczej mówiąc przez selekcję przeszły tylko te wrony, które czerpały radość z pracy.

Każdy niedopałek zebrany z ulic i placów ptaki zamieniają na smakowite orzeszki. Muszą umieścić znalezisko w specjalnej maszynie, która następnie wydaje im smakołyk. Eksperyment nadal trwa, ale już wyciągnięto pierwsze gorzkie wnioski, o których dla „The Guardian” mówił Christian Günther-Hanssen, właściciel firmy współpracującym z miastem, odpowiedzialny za test:

- Możemy nauczyć wrony podnosić niedopałki papierosów, ale nie możemy nauczyć ludzi, aby nie rzucali ich na ziemię.

Zobacz także
Dlaczego zawsze warto wkładać 2 worki do kosza na śmieci? Ten trik ma aż 2 zastosowania

Dlaczego zawsze warto wkładać 2 worki do kosza na śmieci? Ten trik ma aż 2 zastosowania

Przez miesiąc nie kupowała owoców i warzyw, zaoszczędziła na tym kilkaset złotych. Zdobywała je....na śmietniku

Przez miesiąc nie kupowała owoców i warzyw. Zdobywała je na śmietniku i zaoszczędziła kilkaset złotych

Ptaki tak mądre jak 7-letnie dziecko

Wrony, a szerzej mówiąc krukowate to ptaki, które odznaczają się inteligencją. Są w stanie zrozumieć działanie „akcji” i „reakcji”, potrafią więc rozpoznawać związki przyczynowo-skutkowe, na poziomie przypisywanym 7-latkom. Sprawdzono to w prosty sposób, a wyniki badania opublikowano w czasopiśmie „Plos one”. Sarah Jelbert z Uniwersytetu w Auckland wykorzystała do badania bajkę Ezopa „Wrona i dzban”.

Zamieniła jednak dzban na przezroczystą tubę, którą do połowy wypełniła wodą i kawałkiem mięsa unoszącym się na powierzchni wody. W pierwszej próbie ptaki miały do wyboru dwie tuby: jedną wypełniona piaskiem, a drugą właśnie wodą.

Bardzo szybko zorientowały się, że z piasku nie wydobędą mięsa, jednak napełnianie tuby z wodą kamykami zmieniał jej wyporność, dzięki czemu poziom wody podnosił się wraz z mięsem i w końcu umożliwił sięgnięcie po mięsa dziobem.

Już wcześniej zaobserwowano, że wrony używają sprytu, żeby poradzić sobie z zadaniem. Co jeszcze potrafią zrobić?:

  • Wykazują świadomość procesów fizycznych, np. zrzucają orzechy z wysokości, żeby rozbić skorupkę Używają „narzędzi” do zdobywania pokarmu, np. wrzucają orzech pod koła jadącego samochodu, żeby osiągnąć ten sam cel
  • Potrafią nawet samodzielnie wykonać prymitywne „narzędzia” pomocne w zdobywaniu pożywienia
  • Są dobrymi obserwatorami i bardzo szybko się od siebie nawzajem uczą

Źródło: wp.pl, ekologia.pl

Robert Makłowicz spróbował kiszonych śledzi. Jego reakcja zaskakuje
Robert Makłowicz/YouTube.com
Newsy
Robert Makłowicz spróbował kiszonych śledzi. Jego reakcja zaskakuje
Surströmming, czyli kiszony śledź to kontrowersyjny przysmak szwedzkiej kuchni. Robert Makłowicz odważył się spróbować słynnych śledzi!

Choć Robert Makłowicz nie występuje już w telewizji, jego sława wcale nie przemija. Wszystko dzięki temu, że prezenter zaczął prowadzić własny kanał podróżniczo-kulinarny w internecie! Regularnie udostępnia na nim filmy utrzymane w konwencji dawnych „Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza”, gdzie odwiedza różne regiony Polski oraz obce kraje w poszukiwaniu ciekawych smaków, którymi może podzielić się z widzami. Kanał Makłowicza jest bardzo popularny – obserwuje go ponad 320 tysięcy osób, a najpopularniejsze filmy zostały obejrzane nawet 700 tysięcy razy! Chętnie dzieli się na nim ciekawymi, poznanymi podczas podróży przepisami. W najnowszym filmie Makłowicz próbuje kontrowersyjnego dania „surströmming”, czyli szwedzkich kiszonych śledzi. Sprawdźcie sami! Kiszone śledzie surströmming Surströmming, czyli kiszony śledź to jedna z typowych szwedzkich potraw, przyrządzanych tylko w tym kraju. Ryby zalewa się wodą z dużą ilością soli i kisi przez co najmniej 6 miesięcy, dzięki czemu śledź się nie psuje. Po ukiszeniu ma bardzo mocny, niezbyt przyjemny zapach i lekko kwaśny smak. Zapach kiszonych śledzi podobno jest jedną z najsilniejszych i najgorszych woni na świecie. Można kupić puszki tych śledzi w internecie, jednak sprzedający radzą, by lepiej nie otwierać ich w domu, ponieważ zapach jest nie do zniesienia! Jak więc Szwedzi są w stanie to jeść? Makłowicz próbuje kiszonych śledzi Postanowił się o tym przekonać Robert Makłowicz, który uwielbia próbować nowych rzeczy i niestraszne mu nawet takie frykasy jak kiszony śledź. Wybrał się do Szwecji, by spróbować tej potrawy, a wszystko uwiecznił na filmie o wdzięcznym tytule „W królestwie kiszonego śledzia”. Makłowicz spróbował surströmming w...

miód zamiast cukru
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny zamiennik cukru wcale nie jest lepszym wyborem. Ma 2 razy więcej kalorii
Jeżeli się odchudzacie i zastąpiliście cukier tym popularnym zamiennikiem, nie mamy dobrych wiadomości.

Większość osób przechodzących na dietę odchudzającą postanawia całkowicie odstawić biały cukier. Nie jedzą słodyczy, ciast i nie słodzą kawy ani herbaty. Niektórzy nie potrafią jednak odmówić sobie choćby łyżeczki słodkiego dodatku do tych napojów i sięgają po brązowy cukier albo miód. Zwłaszcza ten drugi jest uznawany za o wiele zdrowszy i mniej tuczący zamiennik tradycyjnego cukru. Ale czy rzeczywiście od miodu się nie tyje? Sprawdźcie. Właściwości miodu Miód jest wytwarzany przez pszczoły, które do jego produkcji używają nektaru kwiatów oraz spadzi – słodkiej substancji wytwarzanej przez mszyce oraz czerwce. Pszczoły zbierają spadź i robią z niej miód. Ze względu na jego wspaniałe właściwości, miód od wieków jest stosowany na różne dolegliwości. Poznajcie jego zalety: Ułatwia zasypianie i pomaga w problemach z bezsennością – miód ma właściwości relaksujące i odstresowujące, dlatego poleca się go osobom zestresowanym. Łagodzi problemy żołądkowe – jeśli dokuczają wam dolegliwości ze strony układu pokarmowego, miód zadziała łagodząco. A do tego poprawi przemianę materii. Wzmacnia odporność dzięki zawartości aminokwasów Wspomaga gojenie się ran Jest bogaty w takie minerały jak fosfor, wapń, potas, miedź, żelazo i magnez, a także w witaminę C i witaminy z grupy B Czy od miodu można utyć? Wydaje się, że skoro miód jest tak zdrowy, to na pewno można go używać zamiast cukru. Nic bardziej mylnego! Niewielu zdaje sobie sprawę, że w łyżeczce miodu znajduje się aż dwa razy tyle kalorii, co w łyżeczce cukru! Jeżeli więc dodajecie do kawy lub herbaty miód, to spożywacie więcej pustych kalorii niż gdybyście używali zwykłego, białego cukru. A w dodatku w wysokiej temperaturze...

mięso w sklepie
AdobeStock
Newsy
Dlaczego mięso w supermarketach jest takie tanie? Prawda odbierze wam apetyt
Wiedzieliście, co znajduje się w mięsie sprzedawanym w supermarketach? Aż ciarki przechodzą!

Zastanawiacie się czasem, skąd bierze się tak tanie mięso, które można kupić za bezcen w popularnych supermarketach? W końcu gdzieś trzeba trzymać zwierzęta, karmić je, a później oprawić mięso. Nie mówiąc już o pensji wszystkich ludzi biorących udział w procesie produkcji. Jakim cudem więc można znaleźć w sklepach mięso, które kosztuje mniej niż wynosi wynagrodzenie za godzinę pracy? Ostrzegamy – po przeczytaniu tego artykułu jest wielce prawdopodobne to, że więcej nie kupicie już mięsa w supermarkecie. Mniej składników odżywczych w mięsie z supermarketów? Choć mięso jest coraz tańsze, a porcje większe, to niestety nie ma się z czego cieszyć. Sprzedawane w sklepach piersi z kurczaka, pochodzą ze specjalnie wyhodowanej na ubój odmiany kurczaków, które zabijane są po 6 tygodniach od wyklucia. W tym czasie ptaki są tuczone, by jak najszybciej urosły i przybrały na wadze. Przeprowadzono nawet badanie, które wykazało, że sprzedawane dziś mięso drobiowe ma ponad 260% tłuszczu więcej i o 30% białka mniej niż to, które można było kupić 40 lat temu.  W dodatku kurczaki przeznaczone na ubój, karmione są tanimi paszami, składającymi się z soi i kukurydzy – oczywiście modyfikowanych genetycznie. Woda w mięsie Pewnie nie raz zwróciliście uwagę na to, że wrzucone na patelnię mięso z kurczaka, zaczyna pod wpływem temperatury wydzielać tyle wody, że nawet nie trzeba podlewać już mięsa. Wstrzykiwanie wody do mięsa z kurczaka to nie mit! Takie działanie jest w pełni legalne i niestety praktykowane w Polsce. Przepisy wymagają, by ostrzykiwane mięso było oznaczone na opakowaniu jako „surowy wyrób mięsny”, ponieważ tak należy określać mięso „doprawione” wodą. Następnym razem zwróćcie na to uwagę...

Adele
ons.pl
Newsy
Ile obecnie waży Adele? Dzięki tej diecie gwiazda schudła aż 50 kilogramów
Adele podbiła serca fanów muzyki pop już ładnych kilka lat temu. Ostatnio zmieniła się nie do poznania. Teraz to sama skóra i kości!

Kiedy ta niepozorna Angielka zaśpiewała całemu świata „Rolling in the Deep” czy „Someone Like You”, od razu zdobyła światową sławę do końca życia. Silny głos, ciekawa barwa, a do tego wizerunek nie do końca odpowiadający naszym wyobrażeniom o gwieździe muzyki pop. Przysadzista sylwetka, wygląd zwykłej dziewczyny z brytyjskich przedmieść. Tym Adele także ujęła międzynarodową publiczność. Popularność artystka ugruntowała kilkoma wydanymi albumami. Do grona jej największych hitów dołączył przebój napisany na potrzeby kolejnej części przygód Bonda – „Skyfall”. Po 2016 roku muzyczna kariera artystki nieco zwolniła. Angielka zapowiada jednak wydanie kolejnego krążka. Powrót piosenkarki na gwiezdny firmament przyćmiła inna sprawa. Adele wprost zszokowała swoich fanów odmienionym wyglądem. Puszysta sylwetka, krągłe kształty i problemy z wagą - to już tylko wspomnienie. Brytyjka schudła aż 50 kg! Dieta-cud Adele Jak do tego doszło? Adele postanowiła wykorzystać nietypową dietę odchudzająca SIRT. Opiera się ona na wyzwalaniu w organizmie sirtuin, czyli enzymów nazywanych enzymami długowieczności. Ta kuracja odchudzająca opiera się na spożywaniu określonej listy produktów uznawanych za wyzwalacze sirtuin, czyli białek mających zdolność wyciszania genów starzenia. Badania wykazały, że sirtuiny pozwalają na zwalczenie stresu związanego z ograniczeniem kalorii, pomagają poprawić wydajność pozyskiwania energii i odpowiadają za pobudzenie w czasie diety. Krótko mówiąc, spożywanie sirtuin ma być wsparciem dla organizmu w okresie drastycznego ograniczenia kalorii, które to zwykle kończy się dla odchudzających sporymi trudnościami. Adele musiała znacznie zredukować swoje menu. W początkowym okresie ograniczyła dzienne...