Wśród najpopularniejszych sylwestrowych dań w Polsce z całą pewnością należy wymienić: tatar z jajkiem, ruloniki z szynki z serkiem, wielowarstwowe sałatki oraz tymbaliki. A jak jest na Węgrzech? W kraju tym najchętniej spożywa się w Sylwestra... parówki.

Jak poinformowała Narodowa Izba Gospodarki Rolnej, w tym dniu przypada 20 proc. rocznej konsumpcji tego produktu.

Skąd wziął się zwyczaj jedzenia w Sylwestra parówek na Węgrzech?

W sylwestrowym menu na Węgrzech nie może zabraknąć parówek. Zwyczaj ten najprawdopodobniej przywędrował do tego kraju z Niemiec. Zgodnie z tradycyjnymi wierzeniami, w Sylwestra nie powinno się spożywać ani ryb ani drobiu. Dlaczego? Ponieważ wierzono, że wraz z rybą odpłynie, a wraz z drobiem odfrunie szczęście.

Jak wygląda prawdziwa parówka na Węgrzech?

Dobrej jakości parówki powinny mieć taką samą długość i nie powinny rozpadać się podczas podgrzewania. Nie mogą też zawierać drobinek kości ani sierści i powinny być jędrne. Ważna jest również odpowiednia ilość mięsa w parówce:

Zobacz także:

- Zgodnie z węgierskimi przepisami, produkt może nosić nazwę parówki tylko wtedy, gdy zawartość mięsa jest w nim nie mniejsza niż 51 proc. - czytamy na serwisie portalspozywczy.pl.

Jak donosi portal, tylko w zeszłym roku na Węgrzech sprzedano 4 tys. ton parówek o wartości 5,5 mld forintów (ponad 68 mln zł).

W Polsce parówki także pojawiają się w sylwestrowym menu. Najczęściej są to parówki zawijane w ciasto francuskie i pieczone w piekarniku. Jak je przygotować? Podajemy wam przepis.

Przepis na parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • 5 parówek drobiowych lub wieprzowych
  • opakowanie ciasta francuskiego (250g)
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 1 puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle (kukurydza, groszek, papryka)

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozwińcie i podzielcie na 5 równych prostokątów.
  2. Każdą parówkę zawińcie w plasterek sera, a następnie w ciasto francuskie.
  3. Parówki ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
  4. Pieczcie około 15-20 minut.
  5. Parówki podawajcie z mieszanką meksykańską.

A wy lubicie jeść parówki?

Źródło: gotujmy.pl, portalspozywczy.pl