Wśród najpopularniejszych sylwestrowych dań w Polsce z całą pewnością należy wymienić: tatar z jajkiem, ruloniki z szynki z serkiem, wielowarstwowe sałatki oraz tymbaliki. A jak jest na Węgrzech? W kraju tym najchętniej spożywa się w Sylwestra... parówki.
Jak poinformowała Narodowa Izba Gospodarki Rolnej, w tym dniu przypada 20 proc. rocznej konsumpcji tego produktu.
Skąd wziął się zwyczaj jedzenia w Sylwestra parówek na Węgrzech?
W sylwestrowym menu na Węgrzech nie może zabraknąć parówek. Zwyczaj ten najprawdopodobniej przywędrował do tego kraju z Niemiec. Zgodnie z tradycyjnymi wierzeniami, w Sylwestra nie powinno się spożywać ani ryb ani drobiu. Dlaczego? Ponieważ wierzono, że wraz z rybą odpłynie, a wraz z drobiem odfrunie szczęście.
Jak wygląda prawdziwa parówka na Węgrzech?
Dobrej jakości parówki powinny mieć taką samą długość i nie powinny rozpadać się podczas podgrzewania. Nie mogą też zawierać drobinek kości ani sierści i powinny być jędrne. Ważna jest również odpowiednia ilość mięsa w parówce:
Zobacz także:
- Zgodnie z węgierskimi przepisami, produkt może nosić nazwę parówki tylko wtedy, gdy zawartość mięsa jest w nim nie mniejsza niż 51 proc. - czytamy na serwisie portalspozywczy.pl.
Jak donosi portal, tylko w zeszłym roku na Węgrzech sprzedano 4 tys. ton parówek o wartości 5,5 mld forintów (ponad 68 mln zł).
W Polsce parówki także pojawiają się w sylwestrowym menu. Najczęściej są to parówki zawijane w ciasto francuskie i pieczone w piekarniku. Jak je przygotować? Podajemy wam przepis.
Przepis na parówki w cieście francuskim
Składniki:
- 5 parówek drobiowych lub wieprzowych
- opakowanie ciasta francuskiego (250g)
- 5 plastrów żółtego sera
- 1 puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle (kukurydza, groszek, papryka)
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozwińcie i podzielcie na 5 równych prostokątów.
- Każdą parówkę zawińcie w plasterek sera, a następnie w ciasto francuskie.
- Parówki ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
- Pieczcie około 15-20 minut.
- Parówki podawajcie z mieszanką meksykańską.
A wy lubicie jeść parówki?
Źródło: gotujmy.pl, portalspozywczy.pl