W swoim najnowszym przepisie Ewa Wachowicz proponuje ciekawą wariację na temat jednego z najpopularniejszych polskich dań, czyli placków ziemniaczanych. W jej wersji wyglądają bardzo podobnie, tak samo się je smaży, ale główny składnik jest zupełnie inny. Nie znajdziecie tu bowiem ani jednego, nawet najmniejszego ziemniaka. Ewa te placki robi z… cebuli. Zobaczcie, jak przygotować ten niezwykły przysmak. 

Jaką cebulę wybrać do placków?

Do takich placków najlepiej sprawdzi się cebula żółta. Ma dość ostry smak, który dobrze się będzie komponował z resztą składników. Nie polecamy wam cebuli czerwonej - jest znacznie łagodniejsza i zrobione z niej placki mogą wyjść całkiem mdłe i chyba zbyt słodkawe. Taka cebula znacznie lepiej smakuje na surowo, na przykład jako jeden ze składników sałatki lub na kanapkach. 

Przepis na placki cebulowe Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 duże cebule

  • 2 duże jajka

  • 5 łyżek mąki

  • 2 ząbki czosnku

  • świeży koperek

  • cukier

  • sól

  • pieprz

  • olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebule i pokrójcie je bardzo drobno w kostkę (inną opcją jest starcie cebuli na tarce lub zmielenie jej w robocie kuchennym). 

  2. Wsypcie do miski i doprawcie cukrem, solą oraz pieprzem. Wszystko dobrze wymieszajcie i odłóżcie na 15 minut.

  3. Po tym czasie do miski z cebulą dodajcie 2 całe jajka, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, około 5 łyżek mąki oraz posiekany, świeży koperek. Wymieszajcie. Mąkę dobrze jest dodawać po trochu, mieszając, by nie przesadzić z jej ilością. Mieszajcie, aż składniki się połączą.

  4. Na patelni rozgrzejcie porcję masła klarowanego albo oleju. Kiedy będzie już gorący, chochlą wylewajcie odrobinę ciasta na patelnię. Smażcie na średnim ogniu, po kilka minut z obu stron, aż placki się ozłocą.

  5. Po usmażeniu odkładajcie placki na półmisek wyłożony kuchennymi ręcznikami, które odsączą nadmiar tłuszczu.

I gotowe! Placki cebulowe dobrze smakują z wytrawnymi dodatkami i można je podawać tak samo, jak placki ziemniaczane - na przykład ze śmietaną, sosem grzybowym czy mięsnym gulaszem. Ewa do swoich placków dodaje na talerzu kapkę śmietany oraz kilka plastrów kiełbasy z pstrąga. 

Zobacz także: