W tych nasionkach kryją się niezwykłe właściwości. Pomogą wam wzmocnić kości i oczyścić organizm
AdobeStock
Newsy

W tych nasionkach kryją się niezwykłe właściwości. Pomogą wam wzmocnić kości i oczyścić organizm

Wystarczy odrobina, by skorzystać z ich właściwości. Uważajcie jednak, żeby nie przesadzić.

Nie trzeba wiele, by osiągnąć spektakularne efekty. Ta zasada sprawdza się w przypadku tych maleńkich ziarenek, jakimi są nasiona sezamu. Dodają smaku potrawom, przyrządza się z nich pyszny i aromatyczny olej, a do tego mają mnóstwo drogocennych składników odżywczych i właściwości, za które podziękuje wam organizm. Sprawdźcie, jak je wykorzystać w kuchni i dlaczego warto jeść sezam. 

Wartość odżywcza sezamu 

Lekko orzechowe nasionka sezamu są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-9. W 100 g nasion sezamu znajduje się aż 15 g tłuszczu, dlatego trzeba być ostrożnym, jeśli chce się zachować szczupłą sylwetkę.

Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, natomiast ich nadmiar w diecie (po przekroczeniu zapotrzebowania kalorycznego) może powodować wzrost wagi. Starajcie się więc jeść sezam rozsądnie, a bardzo na tym skorzystacie. Zawiera on m.in.:

  • wapń - odpowiedzialny za mocne kości i zęby

  • żelazo - poprawia odporność i jest konieczne do wytworzenia czerwonych krwinek

  • cynk - reguluje poziom cholesterolu

  • magnez - poprawia koncentrację i pamięć

Właściwości sezamu

Dzięki wysokiej zawartości cennych składników odżywczych, sezam wpływa pozytywnie na cały nasz organizm. Znajduje się w nim dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i pomaga przy zaparciach (pamiętajcie, by się nawadniać i pić minimum 2 litry płynów dziennie).

Regularne spożywanie sezamu wspomoże wątrobę w jej oczyszczaniu i wzmocni wasz układ odpornościowy, przeciwdziałając tym samym różnym infekcjom. 

Zobacz także
pestki słonecznika

Te wspaniałe pestki to skarbnica pożytecznych dla organizmu związków. Wystarczy garstka dziennie

Te maleńkie ziarenka mają wielką moc. Zróbcie z nimi 1 rzecz, a usuną złogi z żył i wzmocnią kości

Te maleńkie ziarenka mają wielką moc. Będą usuwać złogi z żył i wzmocnią kości, jeśli zrobicie z nimi 1 rzecz

Jak wykorzystać sezam w kuchni?

Pierwszym, co może wam przyjść na myśl, jest są sezamki i chałwa. Jej głównym składnikiem jest przecież właśnie sezam, choć nie można jeść jej bez opamiętania. Chałwa zawiera bardzo dużo kalorii (około 470 kcal w 100 g), dlatego spożywana często i w dużych ilościach będzie tucząca. Ale sezam wykorzystacie jeszcze na inne sposoby. Na przykład jako:

  • panierkę do kotletów

  • do sałatki

  • do owsianek i koktajli

Zwróćcie też uwagę na olej sezamowy, który można kupić w każdym większym supermarkecie oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Ma przyjemny, orzechowy aromat i doskonale komponuje się z sałatkami.

Na koniec jedno ważne zastrzeżenie - sezam nie wszystkim przysłuży się w tym samym stopniu. Dla wielu osób właśnie ziarenka sezamu mogą być silnym alergenem wywołującym poważne reakcje alergiczne. Dlatego zanim zaczniecie regularnie go jeść, sprawdźcie czy nie cierpicie na alergię pokarmową związaną z tym właśnie produktem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdradzamy przepis na miksturę, która przyniesie ulgę przy bólu stawów. Wystarczą 2 łyżki dziennie
AdobeStock
Newsy
Zdradzamy przepis na miksturę, która przyniesie ulgę przy bólu stawów. Wystarczą 2 łyżki dziennie
Jeśli często dokucza wam ból stawów, zacznijcie regularnie spożywać ten produkt - najlepiej w formie smacznej mikstury, w której znajdziecie jeszcze kilka zdrowych składników.

Ból w stawach może mieć wiele przyczyn. Często jest to nadwaga i otyłość - duża masa ciała stanowi obciążenie dla stawów, które po dłuższym czasie odmawiają posłuszeństwa. Powodem może być też reumatoidalne zapalenie stawów, a także czynniki genetyczne. Pierwszym, co należy zrobić w takiej sytuacji jest oczywiście wizyta u specjalisty, który wdroży odpowiednie leczenie. By dodatkowo wspomóc stawy w tym procesie, niezbędne jest prawidłowe odżywianie się - tak, by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu witamin i minerałów.  Sezam na stawy i nie tylko Właściwości zdrowotne nasion sezamu znano już w starożytności, kiedy to stosowano go jako lek na różne dolegliwości. Również dziś zaleca się regularne spożywanie sezamu - zwłaszcza osobom, które cierpią na reumatoidalne zapalenie stawów. Sezam zawiera bowiem całkiem dużo miedzi, której działanie zmniejsza ból i opuchliznę w stawach. Do tego ten pierwiastek działa wzmacniająco na układ kostny i stawowy, a także na naczynia krwionośne.  Ponadto, dobroczynne działanie sezamu docenią kobiety w okresie menopauzy. Nasiona tej rośliny zawierają w sobie fitoestrogeny, które działają podobnie do hormonów występujących w naszym organizmie. W efekcie, spożywanie sezamu pozwala złagodzić objawy menopauzy. Dodatkowo, występujący w nim selen poprawi kondycję skóry i zmniejszy widoczność zmarszczek, a także występowanie wyprysków na skórze.   Przepis na miksturę na stawy z sezamu i siemienia lnianego Do przygotowania mikstury będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 100 g siemienia lnianego 60 g sezamu 40 g pestek dyni 3 łyżki rodzynek 2 łyżki żelatyny 200 g miodu  Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wsypcie wszystkie...

sezam właściwości
Pixabay
Newsy
Wymieszajcie te ziarenka z miodem i jedzcie codziennie łyżkę przed śniadaniem. Wirusy będą bez szans
Wahania temperatur są dużym wyzwaniem dla odporności organizmu. Łatwo wtedy o złapanie infekcji, dlatego należy wzmacniać się różnymi – najlepiej naturalnymi – sposobami.

Okresowe spadki odporności są zupełnie normalnym zjawiskiem – zwłaszcza o tej porze roku. Kiedy po mroźnej zimie przychodzą roztopy i wzrasta szybko temperatura, najłatwiej jest się przeziębić. Wysoka wilgotność sprzyja rozwijaniu się zarazków, a nagłe ocieplenie zachęca do zdejmowania czapek i szalików. Organizm osłabiony jeszcze po zimie nie jest na to przygotowany, więc nietrudno teraz o przeziębienie! Dlatego tak ważne jest, by zadbać w tym czasie o swoją odporność. Doskonale sprawdzają się w tym przypadku naturalne sposoby na walkę z infekcjami i wzmocnienie organizmu. Właściwości sezamu Ziarna sezamu są jednym z najlepszych produktów, które wzmacniają odporność. Zawierają magnez, cynk, wapń i żelazo. Dzięki temu, regularne spożywanie sezamu wzmacnia kondycję włosów i paznokci, a także poprawia stan cery. Sezam jest także bogaty w fitosterole, które zapobiegają miażdżycy. Genialnie sprawdza się także w kuchni! Nasiona sezamu są wspaniałym dodatkiem do sałatek i zup. Dobrze sprawdzą się też jako panierka do mięs i ryb (koniecznie spróbujcie panierowanego w sezamie łososia). Nie zapominajmy też o chałwie – to właśnie z sezamu robi się te pyszne łakocie! Bardzo smaczny jest olej sezamowy, który dzięki intensywnemu zapachowi świetnie podkreśla smak sałatek. Będzie pomocny nie tylko w kuchni, ale i w pielęgnacji cery, ponieważ działa łagodząco na zmiany trądzikowe i zapobiega powstawaniu nowych. Przepis na sezam z miodem Do przygotowania tej prostej mikstury będziecie potrzebowali jedynie poniższych składników: 100 g ziaren sezamu Ok. 200 ml miodu 3 łyżki pyłku pszczelego Przygotowanie Wyparzcie i osuszcie słoik o pojemności 300 ml. Wsypcie do niego 100 g sezamu i zalejcie płynnym miodem. Dodajcie 3 łyżki pszczelego pyłku i...

Obniża ciśnienie, niweluje zmarszczki i poprawia wzrok. Właśnie trwa sezon na to warzywo
AdobeStock
Newsy
Obniża ciśnienie, niweluje zmarszczki i poprawia wzrok. Właśnie trwa sezon na to warzywo
Jak połączyć przyjemne z pożytecznym? Jedzcie teraz dużo tego warzywa - jest bardzo smaczne, zdrowe i kupicie je w każdym sklepie.

Warzywa te osiągają wagę nawet 45 kg, a uprawia się je już od 10 tysięcy lat. Brzmi egzotycznie? Zdziwicie się, że chodzi tu o zwykłą dynię, która bez większego problemu rośnie w polskich warunkach i wiele osób uprawia ją w swoim ogródku. Właśnie trwa sezon na to warzywo, które nieodłącznie kojarzy się z sezonem jesiennym. Dynie wyglądają bardzo efektownie, a do tego są niezwykle zdrowe. Poznajcie ich właściwości, które dobroczynnie oddziałują na organizm. Właściwości zdrowotne dyni Na pewno ucieszą się osoby, które dbają o swoją sylwetkę. W 100 gramach dyni są tylko 34 kalorie, dlatego można ją jeść bez większych wyrzutów sumienia. Zawiera też całkiem dużo błonnika pokarmowego, który odpowiada za uczucie sytości. Ponadto, w dyni znajdziecie wiele witamin i składników odżywczych, jak na przykład: witamina A witamina C witamina E magnez wapń cynk selen potas niacyna kwas foliowy Co ciekawe, dawniej wierzono, że pestki dyni działają pozytywnie na… potencję. Trudno stwierdzić, ile w tym prawdy, jednak istotnie jedzenie pestek dyni ma pozytywny wpływ na organizm - zawierają one zdrowe tłuszcze, które m.in. zapobiegają miażdżycy.  Dlaczego warto jeść dynię? Bogactwo witamin i korzystny wpływ na sylwetkę to nie jedyne zalety spożywania dyni. Warzywo to działa doskonale na pracę serca - zawarty w dyni beta-karoten obniża poziom cholesterolu, co w konsekwencji pozytywnie wpływa na serce i zmniejsza ryzyko jego chorób. Reguluje też ciśnienie krwi. Regularne spożywanie dyni pomoże także w walce z bakteriami i grzybami. Jedzenie tego warzywa może ograniczyć rozwój takich bakterii, jak Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus sphaericus i Escherichia coli. Ponadto, dynia wspaniale...

Odchudzacie się? To warzywo, będzie dla was nieocenioną pomocą
Flickr
Newsy
Odchudzacie się? To warzywo będzie dla was nieocenioną pomocą
Lato to czas, kiedy większość osób myśli o zrzuceniu kilku nadprogramowych kilogramów. W tym dietetycznym zamyśle i jego efektywnej realizacji wesprze was pewne znane warzywo...

W okresie letnim łatwiej też zrealizować marzenia o idealnej wadze. Właśnie teraz macie dostęp do prawdziwej skarbnicy świeżych, sezonowych warzyw i owoców, organizm nie łaknie tak bardzo tłustych i treściwych potraw, a pogoda sprzyja spacerom i pływaniu.  Jak przyrządzać dietetyczną cukinię?  Szczególnie jedno warzywo jest dużym sprzymierzeńcem ludzi odchudzających się. Cukinia, bo o niej mowa, to roślina, która w 100 g zawiera tylko 17 kcal. Właściwości odchudzające zawdzięcza m.in. śladowej zawartości cukrów prostych oraz przeciwlegle dużej zawartości błonnika. Można więc sięgać po nią bezkarnie, będąc na diecie. Jest smaczna, pożywna i wciąż niedoceniana przez Polaków.  Cukinię można jeść na surowo. W tej postaci jest świetnym dodatkiem do sałatek. Jeżeli zależy wam na figurze, powinniście zrezygnować raczej z jej smażenia, natomiast możecie ją piec, grillować i gotować na parze. Doskonale smakuje faszerowana mięsem lub w towarzystwie innych pieczonych warzyw i fety.  Co takiego ma w sobie cukinia, że jej jedzenie odchudza?  Zawiera jod, który przyspiesza wasz metabolizm. Dzięki temu organizm jest w stanie spalić więcej tłuszczu.    Cukinia to źródło potasu, który zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie.  W porównaniu z innymi warzywami (nie mówiąc już o owocach) cukinia zawiera znikome ilości cukrów prostych, odpowiedzialnych za dodatkowe kilogramy.  Ma za to dużo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit. Dzięki niemu ciało szybciej pozbywa się toksyn. Powoduje on też uczucie sytości, dzięki czemu nie macie ochoty podjadać między posiłkami.  I co najważniejsze, zawiera bardzo mało kalorii. W 100 g tego warzywa jest zaledwie 17 kcal. ...