Nie trzeba wiele, by osiągnąć spektakularne efekty. Ta zasada sprawdza się w przypadku tych maleńkich ziarenek, jakimi są nasiona sezamu. Dodają smaku potrawom, przyrządza się z nich pyszny i aromatyczny olej, a do tego mają mnóstwo drogocennych składników odżywczych i właściwości, za które podziękuje wam organizm. Sprawdźcie, jak je wykorzystać w kuchni i dlaczego warto jeść sezam. 

Wartość odżywcza sezamu 

Lekko orzechowe nasionka sezamu są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-9. W 100 g nasion sezamu znajduje się aż 15 g tłuszczu, dlatego trzeba być ostrożnym, jeśli chce się zachować szczupłą sylwetkę.

Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, natomiast ich nadmiar w diecie (po przekroczeniu zapotrzebowania kalorycznego) może powodować wzrost wagi. Starajcie się więc jeść sezam rozsądnie, a bardzo na tym skorzystacie. Zawiera on m.in.:

Zobacz także:

  • wapń - odpowiedzialny za mocne kości i zęby

  • żelazo - poprawia odporność i jest konieczne do wytworzenia czerwonych krwinek

  • cynk - reguluje poziom cholesterolu

  • magnez - poprawia koncentrację i pamięć

Właściwości sezamu

Dzięki wysokiej zawartości cennych składników odżywczych, sezam wpływa pozytywnie na cały nasz organizm. Znajduje się w nim dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i pomaga przy zaparciach (pamiętajcie, by się nawadniać i pić minimum 2 litry płynów dziennie).

Regularne spożywanie sezamu wspomoże wątrobę w jej oczyszczaniu i wzmocni wasz układ odpornościowy, przeciwdziałając tym samym różnym infekcjom. 

Jak wykorzystać sezam w kuchni?

Pierwszym, co może wam przyjść na myśl, jest są sezamki i chałwa. Jej głównym składnikiem jest przecież właśnie sezam, choć nie można jeść jej bez opamiętania. Chałwa zawiera bardzo dużo kalorii (około 470 kcal w 100 g), dlatego spożywana często i w dużych ilościach będzie tucząca. Ale sezam wykorzystacie jeszcze na inne sposoby. Na przykład jako:

  • panierkę do kotletów

  • do sałatki

  • do owsianek i koktajli

Zwróćcie też uwagę na olej sezamowy, który można kupić w każdym większym supermarkecie oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Ma przyjemny, orzechowy aromat i doskonale komponuje się z sałatkami.

Na koniec jedno ważne zastrzeżenie - sezam nie wszystkim przysłuży się w tym samym stopniu. Dla wielu osób właśnie ziarenka sezamu mogą być silnym alergenem wywołującym poważne reakcje alergiczne. Dlatego zanim zaczniecie regularnie go jeść, sprawdźcie czy nie cierpicie na alergię pokarmową związaną z tym właśnie produktem.