
Deserem, który najlepiej smakuje latem, są oczywiście lody. Są orzeźwiające, słodkie i budzą miłe wspomnienia z dzieciństwa, gdy z zaoszczędzonymi z kieszonkowego pieniędzmi stało się pod budką z lodami i wybierało ulubione smaki. Czasami można jeszcze było dobrać do nich czekoladową posypkę albo polewę. W takich miejscach najczęściej sprzedaje się lody wytwarzane na bazie śmietanki.
Dziś, gdy częściej mówi się o alergiach pokarmowych, niektórzy muszą zrezygnować z tego przysmaku ze względu właśnie na alergię na mleko. Alternatywą są sorbety, jednak czasami pokusa zjedzenia tradycyjnych, śmietankowych lodów jest zbyt wielka. Istnieje na szczęście przepis, z którego zrobicie lody o podobnym smaku, ale bez grama mleka.
Przepis na lody owsiane
Te lody w ogóle nie zawierają mleka krowiego. Dzięki temu nadają się dla alergików i dla osób dbających o linię, ponieważ nie znajdziecie tutaj też tłustej śmietanki. Bazą tego deseru są pożywne płatki owsiane i jeszcze kilka składników, z których zrobicie bardzo smaczne lody owsiane.
Składniki:
-
2 szklanki wody
-
pół szklanki płatków owsianych
Lub (w wersji z napojem roślinnym ze sklepu):
-
pół szklanki mleka roślinnego (najlepiej sprawdzi się owsiane, ale może być inne, dowolne - np. sojowe, ryżowe czy migdałowe)
-
4 łyżki masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków - w zależności od preferencji)
-
2 duże, dojrzałe banany
-
1 łyżka ksylitolu (można go zamienić na erytrytol albo miód)
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od przygotowania roślinnej bazy do lodów z płatków owsianych. Do kielicha blendera wsypcie pół szklanki płatków owsianych i zalejcie je 2 szklankami wody. Zmiksujcie.
-
Powstałą masę wlejcie na gazę umieszczoną nad miską. Odciśnijcie płatki, by cały płyn zebrał się w misce. Tak powstanie wasze własne mleko roślinne.
-
Możecie też pominąć dwa pierwsze kroki i użyć owsianego mleka ze sklepu.
-
Następnie pół szklanki mleka owsianego wlejcie do blendera. Dodajcie jeszcze pokrojone na kawałki dwa, mocno dojrzałe banany (im bardziej miękkie i słodkie, tym lepiej). Do tego jeszcze 3-4 łyżki masła orzechowego oraz 1 łyżka ksylitolu lub innego słodziła.
-
Wszystkie te składniki zblendujcie na jednolitą masę.
-
Przełóżcie ją do zamykanego pojemnika i odłóżcie do zamrażarki na 8 godzin.
-
W wyznaczonym czasie, co pół godziny należy wyjąć pojemnik z zamrażarki i wymieszać jego zawartość.
-
Po 8 godzinach lody są już gotowe do spożycia. Smacznego!