W tych lodach nie ma nawet kropli mleka. Jedzcie do woli, bo w pasie wam od nich nie przybędzie
Getty/iStock
Newsy

W tych lodach nie ma nawet kropli mleka. Jedzcie do woli, bo w pasie wam od nich nie przybędzie

Macie ochotę na nietłuste śmietankowe lody, w których nie ma w ogóle śmietanki ani mleka? Służymy pomocą. Poznajcie przepis, z którego wyjdą wam smaczne, bezmleczne lody, które smakują „jak prawdziwe”. I wcale nie chodzi o klasyczne, wodne lody. Przekonajcie się sami.

Deserem, który najlepiej smakuje latem, są oczywiście lody. Są orzeźwiające, słodkie i budzą miłe wspomnienia z dzieciństwa, gdy z zaoszczędzonymi z kieszonkowego pieniędzmi stało się pod budką z lodami i wybierało ulubione smaki. Czasami można jeszcze było dobrać do nich czekoladową posypkę albo polewę. W takich miejscach najczęściej sprzedaje się lody wytwarzane na bazie śmietanki. 

Dziś, gdy częściej mówi się o alergiach pokarmowych, niektórzy muszą zrezygnować z tego przysmaku ze względu właśnie na alergię na mleko. Alternatywą są sorbety, jednak czasami pokusa zjedzenia tradycyjnych, śmietankowych lodów jest zbyt wielka. Istnieje na szczęście przepis, z którego zrobicie lody o podobnym smaku, ale bez grama mleka. 

Przepis na lody owsiane

Te lody w ogóle nie zawierają mleka krowiego. Dzięki temu nadają się dla alergików i dla osób dbających o linię, ponieważ nie znajdziecie tutaj też tłustej śmietanki. Bazą tego deseru są pożywne płatki owsiane i jeszcze kilka składników, z których zrobicie bardzo smaczne lody owsiane. 

Składniki:

  • 2 szklanki wody

  • pół szklanki płatków owsianych

Lub (w wersji z napojem roślinnym ze sklepu):

  • pół szklanki mleka roślinnego (najlepiej sprawdzi się owsiane, ale może być inne, dowolne - np. sojowe, ryżowe czy migdałowe)

  • 4 łyżki masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków - w zależności od preferencji)

  • 2 duże, dojrzałe banany

  • 1 łyżka ksylitolu (można go zamienić na erytrytol albo miód)

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania roślinnej bazy do lodów z płatków owsianych. Do kielicha blendera wsypcie pół szklanki płatków owsianych i zalejcie je 2 szklankami wody. Zmiksujcie. 

  2. Powstałą masę wlejcie na gazę umieszczoną nad miską. Odciśnijcie płatki, by cały płyn zebrał się w misce. Tak powstanie wasze własne mleko roślinne.

  3. Możecie też pominąć dwa pierwsze kroki i użyć owsianego mleka ze sklepu.

  4. Następnie pół szklanki mleka owsianego wlejcie do blendera. Dodajcie jeszcze pokrojone na kawałki dwa, mocno dojrzałe banany (im bardziej miękkie i słodkie, tym lepiej). Do tego jeszcze 3-4 łyżki masła orzechowego oraz 1 łyżka ksylitolu lub innego słodziła.

  5. Wszystkie te składniki zblendujcie na jednolitą masę. 

  6. Przełóżcie ją do zamykanego pojemnika i odłóżcie do zamrażarki na 8 godzin. 

  7. W wyznaczonym czasie, co pół godziny należy wyjąć pojemnik z zamrażarki i wymieszać jego zawartość.

  8. Po 8 godzinach lody są już gotowe do spożycia. Smacznego!