Gulasz to proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe, wymagające odrobiny cierpliwości od kucharza. To właśnie długi czas gotowania pozwala w naturalny sposób zagęścić konsystencję sosu i uczynić go bardziej esencjonalnym. Jest to zasługa odparowywania. Nie zawsze jednak to wystarcza. 

Jak zagęścić gulasz chlebem? 

Ta metoda was zachwyci. Jest stara jak świat i bardzo skuteczna. W przeciwieństwie do wielu innych, które opisujemy poniżej, pozostaje bez wpływu na smak potrawy, a skupia się tylko na szybkiej zmianie konsystencji.  

Kromka pszennego chleba, a także żytniego uratuje najbardziej rzadki sos. Obkrójcie skórkę i pokruszcie miąższ. Wrzućcie fragmenty pieczywa do garnka, wymieszajcie i poczekajcie, aż się rozpuszczą. W razie potrzeby dodajcie kolejną kromkę. W ten sposób możecie zagęszczać również świeżą bułką. Pamiętajcie jednak, by nie wykorzystywać do tego celu wypieków z ziarnami. 

Zobacz także:

Jakie są sposoby na zagęszczanie sosu mięsnego? 

Istnieje wiele różnych metod poprawiania gęstości sosów. Każda z pań domu ma z pewnością swoją ulubioną. Warto jednak być otwartym w tym temacie i zobaczyć czym zagęszczają inni. Oto garść sprawdzonych trików i sposobów na uzyskanie bogatej konsystencji:

  • Najbardziej popularnym sposobem zmiany konsystencji gulaszu, jak również wielu innych dań i zup jest zagęszczanie mąką. Wystarczy rozrobić ją w kubeczku z wodą lub rzadkim sosem gulaszowym i dodać do potrawy.  

  • Drugą opcją jest przygotowanie z niej zasmażki. Masło i mąka połączone w proporcjach 1:1 i podsmażone na patelni sprawią, że sos stanie się treściwy i jeszcze bardziej smakowity.  

  • Dodanie ugotowanych i zmiksowanych warzyw to dobry sposób na poprawę smaku i zawiesistości tego dania. Warto wybrać do tego takie jarzyny, które znajdują się już w gulaszu. Warto wyłowić ugotowaną marchewkę i pietruszkę, a następnie rozdrobnić za pomocą blendera i dodać do potrawy. 

  • Koncentrat pomidorowy i śmietana to produkty, które delikatnie, aczkolwiek skutecznie zmieniają gęstość sosu. Kilka łyżek śmietany lub jedna łyżka koncentratu sprawi, że będzie bardziej stężony i pyszny.