W ten sposób producenci ukrywają cukier w produktach. Nie dajcie się złapać na słodki lep
Adobe Stock
Newsy

W ten sposób producenci ukrywają cukier w produktach. Nie dajcie się złapać na słodki lep

Czasem trudno zorientować się, czy produkt, który chcecie kupić zawiera cukier. Sprawdźcie jakich trików używają producenci, żeby ukryć niezdrowy skład.

Normy spożycia cukru dla dorosłego człowieka, według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), to 5 łyżeczek, czyli 25 g cukru dziennie. Nie uwierzycie ile cukru zjada przeciętny Polak: 25 łyżeczek, czyli 125 g. To 5 razy więcej niż wynosi zapotrzebowanie dzienne.

Nic dziwnego, że już 60% naszego społeczeństwa cierpi na nadwagę lub otyłość. 20 mln z nas boryka się z problemem otyłości, a 3 miliony choruje na cukrzycę. Powodami tych problemów jest nieodpowiednia dieta i nadmiar cukru spożywanego każdego dnia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się bierze tyle cukru w codziennym jadłospisie?

Średnie spożycie cukru na poziomie 25 łyżeczek dziennie nie oznacza, że każdy z nas wypija ponad 12 herbat osłodzonych dwiema łyżeczkami cukru. Cukier, jaki zjadamy, w najmniejszym stopniu pochodzi ze słodkiej herbaty. Spożywamy go najczęściej w tych produktach:

  • Słodycze: ciasta, ciastka, batony
  • Białe pieczywo, w tym bułki. Słodzony jest też chleb czy inne wyroby piekarnicze
  • Nabiał i przetwory mleczne. Twarożki, jogurty, nie tylko smakowe są dosładzane
  • Wędliny. Wyroby garmażeryjne, parówki, kiełbasy mogą mieć zawierać stosunkowo dużą zawartość cukru. 
  • Fast foody: do burgerów, hot dogów, pizzy też dodawany jest cukier
  • Soki  i nektary owocowe. One także poza naturalnym cukrem z owoców, są dosładzane
  • Napoje gazowane
  • Dania gotowe
Zobacz także
Czy dodawać cukier do ciasta naleśnikowego? Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwości

Czy trzeba dodawać cukier do ciasta naleśnikowego? Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwości

Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest  tylko 1 warunek

Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest tylko 1 warunek

Po co producenci dodają tyle cukru?

Cukier uzależnia. Im więcej jecie słodkich czy dosładzanych potraw, tym większą macie ochotę na kolejne. Producenci o tym wiedzą, dodają więc zbyt dużo cukru z dwóch powodów:

  1. Słodkie jest smaczniejsze. Takie produkty klienci chwalą i chętniej po nie sięgają. Przyzwyczajeni do słodkich potraw i produktów chętnie po nie wracają.
  2. Do tego dochodzą względy ekonomiczne. Dodawanie naturalnych owoców czy soków owocowych do batonów, czy ciast jest znacznie droższe niż dodanie białego cukru. Słodząc można w tani i szybki sposób wyprodukować żywność, która będzie cieszyła się zainteresowaniem klientów.

Cukier w składzie produktów może występować pod różnymi nazwami

Bądźcie czujni i zwracajcie uwagę w składzie produktów nie tylko na pozycję „cukier”. Może on występować w różnych postaciach. Nie wszystkie z wymienionych substancji są dokładnie tym samym co biały cukier, ale są zbliżone do niego pod względem smaku, składu chemicznego i działania:

  • Sacharoza
  • Cukier palmowy
  • Cukier kokosowy
  • Karmel – czasem barwi się nim chleb, które czemu wygląda na razowy, a więc- zdrowy
  • Cukier waniliowy
  • Melasa
  • Dekstroza (czyli po prostu: glukoza)
  • Glukoza
  • Fruktoza
  • Maltodekstryna – to węglowodany złożone, które służą do spulchniania produktów
  • Sok owocowy – pozornie bardzo bezpieczny i zdrowy, jednak w rzeczywistości składa się głównie z cukrów prostych i wody
  • Syropy glukozowo-fruktozowe

Jak zawartość cukru jest ukrywana w składzie produktów?

Pomimo tego, że coraz częściej zwracamy uwagę na skład żywności, którą kupujemy, często trudno nam się zorientować czy ten skład jest zdrowy, a produkt nie zawiera zbyt dużo cukru. Producenci wykorzystują niewiedzę i używają trików, które dezorientują klientów. Są nimi:

  • Stosowanie specjalistycznego nazewnictwa. Większość klientów może nie odgadnąć, że pod daną nazwą kryje się zwykły cukier
  • Syropy w składzie. Dodanie do składu produktu syropu, a nie cukru także zmienia nastawienie klientów
  • Jeden cukier w kilku postaciach. W ten sposób producenci rozbijają słodkie składniki na kilka pozycji używając różnych nazw
  • Dodawanie cukru do soków owocowych. Klienci nie spodziewają się, że soki wyglądające na zdrowe i naturalne, będą sztucznie dosładzane
  • Dodawanie cukru do produktów, które nie są słodkie np. wędlin. Klienci nawet nie sprawdzają zawartości, bo w tych produktach nie spodziewają się cukru

Źródło: motywatordietetyczny.pl, raport: „Otyłość w Polsce 2019”

Ile jest przyprawy w przyprawie do piernika? Niestety czasem mniej niż myślicie, zróbcie ją sami
Własne
Newsy
Ile jest przyprawy w przyprawie do piernika? Niestety czasem mniej niż myślicie, zróbcie ją sami
Mieszanki przypraw nie zawsze mają skład, jakiego się spodziewacie. Jeśli wczytacie się w listę składników, możecie zauważyć, że zamiast przypraw do piernika, kotletów czy pasztetu, najwięcej jest na niej... cukru.

Lista składów produktów takich jak mieszanki przypraw, powinna zawierać wszystkie użyte przyprawy. Producenci nie muszą podawać dokładnej ilości każdego ze składników. Receptury produktów stanowią tajemnicę handlową, a podanie dokładnego składu wraz z ilością składników, zdradzałoby ją. Mają jednak obowiązek umieszczać listę składników w kolejności odzwierciedlającej użytą ilość. Jeśli w składzie przyprawy do piernika cukier znajduje się na pierwszym miejscu, oznacza to, że w mieszance to właśnie jego jest najwięcej. Kupicie taką przyprawę? Czytajcie etykiety. Mieszanki przypraw czasem zawierają…..wypełniacze Czytając składy mieszanek przypraw, które są dostępne na sklepowych półkach, czasem można być zaskoczonym. Po co w przyprawie do piernika cukier? W małej torebce i tak nie będzie go tyle, żeby piernik miał wystarczająco dużo słodyczy. Cukier, ksylitol czy miód, którym planowaliście posłodzić ciasto i tak trzeba będzie dodać. Powód dodania dodatku słodzącego jest prosty: cukier jest znacznie tańszym składnikiem od egzotycznych przypraw takich jak cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa. Jeśli producent wypełni torebkę cukrem zamiast cynamonem, znacząco obniża swoje koszty produkcji. Można więc uznać, że dodanie cukru do mieszanki przypraw, która nie powinna go zawierać, to próba oszukania klientów, którym wydaje się, że kupują przyprawy, a nie cukier. Spójrzcie tylko na to opakowanie. Węglowodany, czyli w zdecydowanej przewadze dosypywane cukry, to aż 72% całej paczki! Na szczęście coraz większa ilość producentów przypraw zwraca uwagę na składy swoich produktów, niektórzy nawet z dumą piszą na opakowaniach o zdrowym składzie. Z tego powodu na większości opakowań nie znajdziecie w...

Kobieta z wózkiem na zakupy
Adobe Stock
Newsy
Przez podatek cukrowy zdrożeje produkt kupowany przez wszystkich. Z cukrem wcale się nie kojarzy
Można się było tego spodziewać. Podatek cukrowy wywołał na rynku napojów trzęsienie ziemi. Nowa danina uderzy nie tylko w colę.

Klienci, którzy ruszyli na zakupy po Nowym Roku, przecierali oczy ze zdumienia. Ceny Coca Coli, Fanty, Sprite’a i innych słodkich napojów poszybowały w górę. Z tanich, dostępnych dla wszystkich produktów, słodzone napoje stały się w mgnieniu oka produktem luksusowym. Drożyzna dla zdrowia Jak zapewnia rząd, wszystko to oczywiście w trosce o nasze zdrowie. Rządzący najbardziej boją się o nasze dzieci i to ponoć właśnie dla ich dobra, sprawili, że niezdrowe napoje stały się znacznie droższe. O tym, jak wyglądają teraz ich ceny pisaliśmy już na naszych łamach. Przeczytać możecie o tym w tych artykułach:  Przez podatek cukrowy podrożały słodkie napoje. W tym sklepie Colę kupicie za jedynie 2,49 zł  i  Podatek cukrowy stał się faktem. Nie uwierzycie, ile kosztuje butelka Coli Nie będziemy także w tym miejscu roztrząsać, czy podobny podatek dla dobra naszego zdrowia był w ogóle potrzebny. Skupimy się na innej rzeczy. Otóż okazuje się, że ściąganie nowego podatku jest jeszcze w powijakach. Producenci niektórych produktów wciąż nie wiedzą, czy ich napoje będą obłożone nową daniną. Nie tylko cola Nad taką zagwozdką głowią się właśnie producenci piwa bezalkoholowego, zwłaszcza tego wzbogaconego smakami, np. soków owocowych. Piwo bez procentów w ostatnich latach podbiło serca polskich konsumentów. Złocisty napój z pianką bez alkoholu przypadł do gustu szczególnie młodszym klientom. Rynek piwa bezalkoholowego szybko urósł do olbrzymich rozmiarów – już w 2019 roku sprzedano ilość tego produktu szacowaną na wartość nawet miliarda złotych. Według fachowców, cena piwa bez procentów może wzrosnąć od 5 do 8%. Wszystko zależy jeszcze od tego, jak ostatecznie będą interpretowane nowe przepisy...

Sok cukier
Adobe Stock
Newsy
Ile cukru jest w popularnych napojach? Szokujące liczby
Jesteś tym, co jesz – głosi znane powiedzenie. A co z naszym piciem? Zobaczcie sami, ile cukru pochłaniamy pijąc popularne napoje.

Święta Bożego Narodzenia, sylwester, a potem karnawał. Niekończącym się biesiadom zazwyczaj towarzyszą nie tylko napoje wyskokowe. Oprócz trunków, na stołach aż roi się od słodzonych napojów, którymi popijamy alkohol i pochłaniane w wielkich ilościach pokarmy. Niektórzy tak bardzo przywykli do picia coli czy słodkich soków owocowych, że popijają ją do obiadów przez cały rok. Gdy zobaczą te liczby, z pewnością zastanowią się, czy to dobre dla ich zdrowia. Ile cukru ma Coca-cola? Zacznijmy od prawdziwej, nomen omen, czarnej owcy w śród słodkich napojów. Chodzi oczywiście o colę. Mocno gazowany, zimny napój świetnie pasuje do słonych i tłustych dań. Niestety nie za bardzo nie pasuje cola naszym organizmom. W jednej puszcze coca-coli znajduje się aż 7 łyżeczek cukru (w jednej łyżeczce mieści się ok. 5 g. cukru). To prawdziwa bomba cukrowa, dlatego pijmy colę jedynie raz na jakiś czas. Podobnie w liczbach wyglądają także takie napoje jak Fanta, Mirinda, Sprite czy 7UP. Prawdopodobnie nie będzie to dla nikogo zbytnim zaskoczeniem. W szoku można się znaleźć za to, gdy na tapecie pojawią się soki przecierowe. Popularne napoje z marchwi, banana, pomarańczy czy brzoskwini to ulubiony napój najmłodszych. Mała ilość błonnika w tych napojach sprawia, że cukry w nich zawarte wchłaniają się bardzo szybko. Podobnie źle to wygląda w przypadku zwykłych soków wyciskanych z owoców Ile cukru jest w sokach owocowych? Zawierają one ok. 5 łyżeczek cukru w 250-ml szklance. Jeszcze więcej cukru zawierają  napoje owocowe i nektary, czyli soki z dodatkiem białego cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Na wspomnienie nie zasługują nawet napoje energetyczne. Popularne „energetyki” to nie tylko bomba kofeinowa, ale także mocny strzał cukrowy wymierzony...

niezdrowa żywność
Flickr
Newsy
Zaskakujące, ale te produkty są mega niezdrowe, choć wszyscy myśleliśmy inaczej
Jecie te produkty ponieważ myślicie, że są zdrowe? Zdziwicie się, jak bardzo możecie być w błędzie!

Trendy zmieniają się cały czas – również w kwestii żywienia! Stale przeprowadza się badania nad żywnością, dzięki czemu naukowcy wciąż dokonują nowych odkryć. Jeszcze przed wojną wierzono, że cukier jest bardzo zdrowy i powinny go jeść w dużych ilościach zwłaszcza dzieci. Być może niektórzy z was pamiętają hasło reklamowe z tamtych lat, które brzmiało „Cukier krzepi”! A jeszcze kilkanaście lat temu dietetycy przekonywali, że niezdrowe są… jajka i osoby cierpiące na problemy z wysokim poziomem cholesterolu powinny jeść maksymalnie dwa jajka w tygodniu, a najlepiej nie spożywać ich w ogóle. Jednak niedawno przeprowadzone badania dowiodły, że jajka wręcz obniżają cholesterol i powinno się ich jeść jak najwięcej. Poznajcie mity, którymi owiane są popularne produkty uważane powszechnie za zdrowe – wcale nie są takie dobre, jak się wszystkim wydawało! Zdrowe, czy nie? Moda na różne produkty pojawia się i znika, ale wiedza o ich rzekomym dobrym wpływie na zdrowie na długo zakotwicza się w świadomości wielu osób. Czasami dopiero po latach ze zdziwieniem pewnie odkryliście, że niektóre produkty są niezbyt zdrowe, a jedliście je w przekonaniu, że dobrze postępujecie. Poniżej przygotowaliśmy dla was spis produktów, które wcale nie są dobre dla waszego zdrowia! Syrop z agawy – to w ostatnim czasie bardzo popularny słodzik, zalecany jako zamiennik cukru. Okazuje się jednak, że wcale nie jest od niego zdrowszy. Co więcej, skład syropu jest gorszy od cukru! Choć jest nieco mniej przetworzony niż cukier, nie czyni go to zdrowszym. Pełnoziarniste produkty – pewnie wielu z was w trosce o zdrowie kupuje pełnoziarnisty makaron lub pieczywo. Niestety, producenci tych produktów nie są do końca szczerzy wobec swoich klientów! Produkty...