Normy spożycia cukru dla dorosłego człowieka, według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), to 5 łyżeczek, czyli 25 g cukru dziennie. Nie uwierzycie ile cukru zjada przeciętny Polak: 25 łyżeczek, czyli 125 g. To 5 razy więcej niż wynosi zapotrzebowanie dzienne.
Nic dziwnego, że już 60% naszego społeczeństwa cierpi na nadwagę lub otyłość. 20 mln z nas boryka się z problemem otyłości, a 3 miliony choruje na cukrzycę. Powodami tych problemów jest nieodpowiednia dieta i nadmiar cukru spożywanego każdego dnia.
Skąd się bierze tyle cukru w codziennym jadłospisie?
Średnie spożycie cukru na poziomie 25 łyżeczek dziennie nie oznacza, że każdy z nas wypija ponad 12 herbat osłodzonych dwiema łyżeczkami cukru. Cukier, jaki zjadamy, w najmniejszym stopniu pochodzi ze słodkiej herbaty. Spożywamy go najczęściej w tych produktach:
- Słodycze: ciasta, ciastka, batony
- Białe pieczywo, w tym bułki. Słodzony jest też chleb czy inne wyroby piekarnicze
- Nabiał i przetwory mleczne. Twarożki, jogurty, nie tylko smakowe są dosładzane
- Wędliny. Wyroby garmażeryjne, parówki, kiełbasy mogą mieć zawierać stosunkowo dużą zawartość cukru.
- Fast foody: do burgerów, hot dogów, pizzy też dodawany jest cukier
- Soki i nektary owocowe. One także poza naturalnym cukrem z owoców, są dosładzane
- Napoje gazowane
- Dania gotowe
Po co producenci dodają tyle cukru?
Cukier uzależnia. Im więcej jecie słodkich czy dosładzanych potraw, tym większą macie ochotę na kolejne. Producenci o tym wiedzą, dodają więc zbyt dużo cukru z dwóch powodów:
Zobacz także:
- Słodkie jest smaczniejsze. Takie produkty klienci chwalą i chętniej po nie sięgają. Przyzwyczajeni do słodkich potraw i produktów chętnie po nie wracają.
- Do tego dochodzą względy ekonomiczne. Dodawanie naturalnych owoców czy soków owocowych do batonów, czy ciast jest znacznie droższe niż dodanie białego cukru. Słodząc można w tani i szybki sposób wyprodukować żywność, która będzie cieszyła się zainteresowaniem klientów.
Cukier w składzie produktów może występować pod różnymi nazwami
Bądźcie czujni i zwracajcie uwagę w składzie produktów nie tylko na pozycję „cukier”. Może on występować w różnych postaciach. Nie wszystkie z wymienionych substancji są dokładnie tym samym co biały cukier, ale są zbliżone do niego pod względem smaku, składu chemicznego i działania:
- Sacharoza
- Cukier palmowy
- Cukier kokosowy
- Karmel – czasem barwi się nim chleb, które czemu wygląda na razowy, a więc- zdrowy
- Cukier waniliowy
- Melasa
- Dekstroza (czyli po prostu: glukoza)
- Glukoza
- Fruktoza
- Maltodekstryna – to węglowodany złożone, które służą do spulchniania produktów
- Sok owocowy – pozornie bardzo bezpieczny i zdrowy, jednak w rzeczywistości składa się głównie z cukrów prostych i wody
- Syropy glukozowo-fruktozowe
Jak zawartość cukru jest ukrywana w składzie produktów?
Pomimo tego, że coraz częściej zwracamy uwagę na skład żywności, którą kupujemy, często trudno nam się zorientować czy ten skład jest zdrowy, a produkt nie zawiera zbyt dużo cukru. Producenci wykorzystują niewiedzę i używają trików, które dezorientują klientów. Są nimi:
- Stosowanie specjalistycznego nazewnictwa. Większość klientów może nie odgadnąć, że pod daną nazwą kryje się zwykły cukier
- Syropy w składzie. Dodanie do składu produktu syropu, a nie cukru także zmienia nastawienie klientów
- Jeden cukier w kilku postaciach. W ten sposób producenci rozbijają słodkie składniki na kilka pozycji używając różnych nazw
- Dodawanie cukru do soków owocowych. Klienci nie spodziewają się, że soki wyglądające na zdrowe i naturalne, będą sztucznie dosładzane
- Dodawanie cukru do produktów, które nie są słodkie np. wędlin. Klienci nawet nie sprawdzają zawartości, bo w tych produktach nie spodziewają się cukru
Źródło: motywatordietetyczny.pl, raport: „Otyłość w Polsce 2019”