Normy spożycia cukru dla dorosłego człowieka, według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), to 5 łyżeczek, czyli 25 g cukru dziennie. Nie uwierzycie ile cukru zjada przeciętny Polak: 25 łyżeczek, czyli 125 g. To 5 razy więcej niż wynosi zapotrzebowanie dzienne.

Nic dziwnego, że już 60% naszego społeczeństwa cierpi na nadwagę lub otyłość. 20 mln z nas boryka się z problemem otyłości, a 3 miliony choruje na cukrzycę. Powodami tych problemów jest nieodpowiednia dieta i nadmiar cukru spożywanego każdego dnia.

Skąd się bierze tyle cukru w codziennym jadłospisie?

Średnie spożycie cukru na poziomie 25 łyżeczek dziennie nie oznacza, że każdy z nas wypija ponad 12 herbat osłodzonych dwiema łyżeczkami cukru. Cukier, jaki zjadamy, w najmniejszym stopniu pochodzi ze słodkiej herbaty. Spożywamy go najczęściej w tych produktach:

  • Słodycze: ciasta, ciastka, batony
  • Białe pieczywo, w tym bułki. Słodzony jest też chleb czy inne wyroby piekarnicze
  • Nabiał i przetwory mleczne. Twarożki, jogurty, nie tylko smakowe są dosładzane
  • Wędliny. Wyroby garmażeryjne, parówki, kiełbasy mogą mieć zawierać stosunkowo dużą zawartość cukru. 
  • Fast foody: do burgerów, hot dogów, pizzy też dodawany jest cukier
  • Soki  i nektary owocowe. One także poza naturalnym cukrem z owoców, są dosładzane
  • Napoje gazowane
  • Dania gotowe

Po co producenci dodają tyle cukru?

Cukier uzależnia. Im więcej jecie słodkich czy dosładzanych potraw, tym większą macie ochotę na kolejne. Producenci o tym wiedzą, dodają więc zbyt dużo cukru z dwóch powodów:

Zobacz także:

  1. Słodkie jest smaczniejsze. Takie produkty klienci chwalą i chętniej po nie sięgają. Przyzwyczajeni do słodkich potraw i produktów chętnie po nie wracają.
  2. Do tego dochodzą względy ekonomiczne. Dodawanie naturalnych owoców czy soków owocowych do batonów, czy ciast jest znacznie droższe niż dodanie białego cukru. Słodząc można w tani i szybki sposób wyprodukować żywność, która będzie cieszyła się zainteresowaniem klientów.

Cukier w składzie produktów może występować pod różnymi nazwami

Bądźcie czujni i zwracajcie uwagę w składzie produktów nie tylko na pozycję „cukier”. Może on występować w różnych postaciach. Nie wszystkie z wymienionych substancji są dokładnie tym samym co biały cukier, ale są zbliżone do niego pod względem smaku, składu chemicznego i działania:

  • Sacharoza
  • Cukier palmowy
  • Cukier kokosowy
  • Karmel – czasem barwi się nim chleb, które czemu wygląda na razowy, a więc- zdrowy
  • Cukier waniliowy
  • Melasa
  • Dekstroza (czyli po prostu: glukoza)
  • Glukoza
  • Fruktoza
  • Maltodekstryna – to węglowodany złożone, które służą do spulchniania produktów
  • Sok owocowy – pozornie bardzo bezpieczny i zdrowy, jednak w rzeczywistości składa się głównie z cukrów prostych i wody
  • Syropy glukozowo-fruktozowe

Jak zawartość cukru jest ukrywana w składzie produktów?

Pomimo tego, że coraz częściej zwracamy uwagę na skład żywności, którą kupujemy, często trudno nam się zorientować czy ten skład jest zdrowy, a produkt nie zawiera zbyt dużo cukru. Producenci wykorzystują niewiedzę i używają trików, które dezorientują klientów. Są nimi:

  • Stosowanie specjalistycznego nazewnictwa. Większość klientów może nie odgadnąć, że pod daną nazwą kryje się zwykły cukier
  • Syropy w składzie. Dodanie do składu produktu syropu, a nie cukru także zmienia nastawienie klientów
  • Jeden cukier w kilku postaciach. W ten sposób producenci rozbijają słodkie składniki na kilka pozycji używając różnych nazw
  • Dodawanie cukru do soków owocowych. Klienci nie spodziewają się, że soki wyglądające na zdrowe i naturalne, będą sztucznie dosładzane
  • Dodawanie cukru do produktów, które nie są słodkie np. wędlin. Klienci nawet nie sprawdzają zawartości, bo w tych produktach nie spodziewają się cukru

Źródło: motywatordietetyczny.pl, raport: „Otyłość w Polsce 2019”