
Wyobrażacie sobie gotowanie bez czosnku? To kultowa roślina, która nadaje głębi i aromatu wielu potrawom. Pewnie przygotowujecie czasem pieczywo czosnkowe, dodajecie czosnek do sosu na spaghetti, do dressingu do sałatek i zup. W tym okresie czosnek jest szczególnie popularny do dań z grilla. Idealnie nadaje się jako składnik marynat do mięs, element sosu czosnkowego, a na jego bazie można zrobić też pyszne masło czosnkowe do grzanek z grilla lub pieczonych ziemniaków.
Właściwości czosnku
Wszyscy wiedzą, że czosnek jest zdrowy i pomaga w przeziębieniach i infekcjach. Jakie jeszcze są właściwości czosnku?
- Działa przeciwzapalnie
- Może przyczyniać się do spadku stężenia cholesterolu
- Pomaga obniżać ciśnienie krwi
- Jest dobrą przyprawą i dzięki temu pomaga ograniczać sól w diecie
- Pomaga pozbyć się objawów menopauzy
- Wspomaga regenerację wątroby
Niewątpliwa wada czosnku
Wydaje się, że czosnek ma same zalety. Czy faktycznie tak jest? Jest smaczny, zdrowy i tani. Ma jednak jedną wadę, przez którą niektórzy wręcz unikają stosowania czosnku w kuchni… Trudno się go obiera. Jest to pracochłonne i ciężko później domyć ręce z zapachu czosnku. To znajomy problem? Mamy dla was niesamowite rozwiązanie.
Szybka metoda na obranie czosnku
Dzięki tej szybkiej metodzie obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund, nawet go nie dotykając. Potrzebujecie tylko główki czosnku i … szklanego słoika.
Postępujcie zgodnie z tymi zasadami:
- Weźcie główkę czosnku i podzielcie go na ząbki.
- Włóżcie ząbki czosnku do słoika.
- Potrząsajcie słoikiem energicznie przez kilka sekund.
- Wysypcie ząbki ze słoika.
- Oddzielcie skorupki od ząbków czosnku.
Gotowe!
Ta metoda najlepiej sprawdzi się w przypadku już dość suchego czosnku. Jeśli macie świeży, polski czosnek, być może będziecie musieli odciąć przed włożeniem do słoika twarde końcówki, by ułatwić ząbkom czosnku wydostanie się z łupin.
Czytaj także:

Choć czosnek jest zdrowy i często wykorzystywany jako przyprawa do mięs i ciężkostrawnych potraw, w których ułatwia ich trawienie, to może być też przyczyną dolegliwości żołądkowych. Jeśli należycie do grupy osób, które po zjedzeniu potraw mocno czosnkowych skarżą się na wzdęcia, mamy dla was doskonały sposób na czosnkowe potrawy bez grama samej przyprawy w daniu: Natrzyjcie obranym ząbkiem czosnku patelnię, na której usmażycie danie Zanurzcie ząbek czosnku w oliwie, a następnie wyjmijcie go przed użyciem oliwy W każdym przypadku ząbek czosnku trzeba jednak obrać. Podpowiadamy jak to zrobić w dość niecodzienny, ale skuteczny sposób. Jak szybko obrać czosnek? Doskonale wiecie, że obieranie czosnku bywa żmudne. Szczególnie jeśli macie do obrania 40 czy 60 ząbków na rozgrzewającą zupę czosnkową. Możecie to zrobić błyskawicznie, nie mozoląc się z wyłuskiwaniem każdego ząbka z osłonki. Dowolną ilość obierzecie błyskawicznie, niemal nie brudząc rąk. Potrzebna wam będzie do tego mikrofalówka. Sposób na szybkie obranie czosnku: Wyjmijcie z główki pojedyncze ząbki. Ostrym nożem natnijcie każdy ząbek przy nasadzie. Tak przygotowany czosnek włóżcie na kilka sekund do mikrofalówki. @sidneyraz i didn’t know this was possible #inmy30s #garlic #tipsandtricks #learnontiktok #cookingtips ♬ original sound - sidneyraz Czy czosnek jest zdrowy? Czosnek ma wiele właściwości zdrowotnych: Zapobiega infekcjom, przyspiesza leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego Chroni przez zawałem i udarem Ma właściwości przeciwzakrzepowe, zmniejszając lepkość krwi jak aspiryna Wpływa na działanie śródbłonka naczyniowego, i powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych Obniża...

Wraz z nim w głowach gotujących i przygotowujących posiłek zaczyna nomen omen kiełkować dylemat – czy taki czosnek nadaje się jeszcze do spożycia? Dawniej wiele osób od razu przecinało czosnek na pół, wyrzucało świeże pędy i korzystało tylko ze „starej” części. Jeszcze inni do dzisiaj idą o krok dalej i wyrzucają taki właśnie czosnek w całości – według nich ma on stawać się w czasie procesu kwitnienia trujący i szkodliwy. Czy kiełkujący czosnek nadaje się do spożycia? Jak wygląda prawda o kiełkującym czosnku? Okazuje się, że jest zupełnie odwrotnie. Pewien koreański badacz w drodze wytężonej pracy udowodnił, że w świeżo kiełkującym czosnku jest jeszcze więcej przeciwutleniaczy niż w czosnku „normalnym”. Badania to jedno, a drugie to praktyka. Podobno wielu zawodowych kucharzy dalej postępuje tak samo, jak nasze babcie i po prostu pozbywa się zielonych pędów czosnku ze środka ząbków . Podobno świeże kiełki mogą być nieco gorzkie w smaku, a w dodatku bardziej ciężkostrawny. Jeżeli więc nie chcecie podejmować ryzyka związanego z kiełkującym czosnkiem, przekrójcie ząbek na pół i wyrzućcie świeże kiełki. Pozostała część ząbka będzie nadawała się do zużycia i spożycia, jeżeli proces rośnięcia nie trwał ponad 2 tygodnie – po tym czasie cały ząbek staje się gorzki. Dlaczego warto regularnie jeść czosnek? Jedzenie czosnku niesie za sobą niemal same pozytywne skutki i następstwa. Warto spożywać go regularnie i dostarczać w ten sposób swojemu organizmowi wiele cennych witamin i minerałów. Tym niemniej, nie wszystko złoto co się świeci. Czosnek jest rzeczywiście bardzo zdrowy, ale niektórzy powinni się go raczej wystrzegać. Mówimy tutaj o osobach z problemami z układem trawiennym i pokarmowym....

Czosnek nie bez powodu jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw świata. To niezwykle silny przeciwutleniacz, która posiada wyjątkowe właściwości przeciwwirusowe, mikrobiologiczne i antybiotyczne. Czosnek od stuleci jest wykorzystywany w leczeniu grypy i przeziębienia, ponieważ zapewnia efekt obkurczający. Zawiera mnóstwo enzymów, witamin i minerałów, które pomagają w zwiększeniu naszej odporności. Prozdrowotne właściwości czosnku Oprócz tego, czosnek działa na ludzki organizm w następujący sposób: obniża stres oksydacyjny i zapalny, który jest głównym źródłem problemów z krążeniem krwi i miażdżycy pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie pomaga wzmocnić nasz układ mięśniowo-szkieletowy może działać jako środek chemoprewencyjny w leczeniu raka płuc ma działanie pasożytobójcze jest uznawany za środek wykrztuśny Ponadto, jest bogaty w witaminę PP, C, B1, B2 i A, także w potas, magnez i wapń. Przepis siostry Anastazji na marynowany czosnek Marynowany czosnek jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też świetnie smakuje. Siostra Anastazja podzieliła się jakiś czas temu przepisem na czosnek ze słoika. Najsłynniejsza polska zakonnica przygotowuje go z dodatkiem bazylii i estragonu. Składniki: 50 dag czosnku 1 łyżeczka suszonego estragonu (na 1 słoik) bazylia oliwa (na 1 słoik 1 łyżeczka) Składniki na zalewę: ½ l wody 5-6 łyżek octu winnego 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru Przygotowanie: Czosnek dokładnie oczyśćcie, sparzcie wrzątkiem i przelejcie zimną wodą. Na dno każdego słoika wsypcie estragon, odrobinę bazylii i wypełnijcie słoik czosnkiem. Z wody, octu, cukru i soli...

Mleko czosnkowe – mikstura, która powstaje poprzez połączenie dwóch składników – czosnku i mleka – to napój, który ceniono już w starożytności. Jego prozdrowotne walory można by wymieniać bez końca. Dlaczego warto pić mleko z czosnkiem? Picie mleka z czosnkiem to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możecie podarować swojemu organizmowi w jesienno-zimowym grypowym okresie. Dlaczego? Podnosi odporność. Czosnek doskonale podnosi odporność, pomagając zmniejszyć ryzyko przeziębienia, a także łagodzi objawy chorób i zapewnia szybszy powrót do zdrowia. Połączenie kilku ząbków czosnku z ciepłym mlekiem sprawia, że mikstura ta jest o wiele bardziej skuteczna. Chroni serce. Zawarta w czosnku allicyna, jest znanym środkiem uspokajającym, relaksującym i zapobiegającym różnym chorobom serca i schorzeniom, takim jak hiperglikemia, hiperlipidemia i kardiomiopatia przerostowa. Aby czerpać maksymalne korzyści dla naszego serca, zaleca się regularne picie mleka czosnkowego. Może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Świeży czosnek zawiera związki, które zapobiegają zniszczeniu oksydacyjnemu i mogą oczyszczać organizm z wolnych rodników. Jak wykazały badania, mleko czosnkowe może mieć pozytywny wpływ na zapobieganie rozwojowi groźnych guzów nowotworowych w naszym organizmie. Pomaga kontrolować cukrzycę. Czosnek jest skuteczny w utrzymywaniu poziomu glukozy we krwi, kontrolowaniu cukrzycy i zapobieganiu długotrwałym powikłaniom związanym z tą chorobą. Może pomóc w leczeniu i łagodzeniu różnych dolegliwości żołądkowych, m.in. zapobiega zaparciom. Kto nie powinien pić mleka czosnkowego? Mleko z dodatkiem czosnku to bardzo zdrowy napój, ale nie wszyscy powinni go pić. Z mikstury tej powinny zrezygnować osoby, które mają...