Czosnek
Pixabay/Anrita1705
Newsy

W ten sposób obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund. Już nigdy nie zrobicie tego inaczej

Poznajcie ten fantastyczny sposób na obieranie czosnku. Łatwiej się nie da!

Wyobrażacie sobie gotowanie bez czosnku? To kultowa roślina, która nadaje głębi i aromatu wielu potrawom. Pewnie przygotowujecie czasem pieczywo czosnkowe, dodajecie czosnek do sosu na spaghetti, do dressingu do sałatek i zup. W tym okresie czosnek jest szczególnie popularny do dań z grilla. Idealnie nadaje się jako składnik marynat do mięs, element sosu czosnkowego, a na jego bazie można zrobić też pyszne masło czosnkowe do grzanek z grilla lub pieczonych ziemniaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości czosnku

Wszyscy wiedzą, że czosnek jest zdrowy i pomaga w przeziębieniach i infekcjach. Jakie jeszcze są właściwości czosnku?

  • Działa przeciwzapalnie
  • Może przyczyniać się do spadku stężenia cholesterolu
  • Pomaga obniżać ciśnienie krwi
  • Jest dobrą przyprawą i dzięki temu pomaga ograniczać sól w diecie
  • Pomaga pozbyć się objawów menopauzy
  • Wspomaga regenerację wątroby

Niewątpliwa wada czosnku

Wydaje się, że czosnek ma same zalety. Czy faktycznie tak jest? Jest smaczny, zdrowy i tani. Ma jednak jedną wadę, przez którą niektórzy wręcz unikają stosowania czosnku w kuchni… Trudno się go obiera. Jest to pracochłonne i ciężko później domyć ręce z zapachu czosnku. To znajomy problem? Mamy dla was niesamowite rozwiązanie.

Zobacz także
Jak obrać szparagi? Karol Okrasa radzi

Jak obrać szparagi? Karol Okrasa ma genialny sposób

obieranie jajek

Jak szybko obrać jajko na twardo? Zastosujcie ten banalny trik, a nie będą poharatane i wyszczerbione

Szybka metoda na obranie czosnku

Dzięki tej szybkiej metodzie obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund, nawet go nie dotykając. Potrzebujecie tylko główki czosnku i … szklanego słoika.

Postępujcie zgodnie z tymi zasadami:

  1. Weźcie główkę czosnku i podzielcie go na ząbki.
  2. Włóżcie ząbki czosnku do słoika.
  3. Potrząsajcie słoikiem energicznie przez kilka sekund.
  4. Wysypcie ząbki ze słoika.
  5. Oddzielcie skorupki od ząbków czosnku.

Gotowe!

Ta metoda najlepiej sprawdzi się w przypadku już dość suchego czosnku. Jeśli macie świeży, polski czosnek, być może będziecie musieli odciąć przed włożeniem do słoika twarde końcówki, by ułatwić ząbkom czosnku wydostanie się z łupin.

 

Czytaj także:

Chcecie szybko obrać czosnek? Najpierw przetnijcie go na pół
AdobeStock
Newsy
Chcecie szybko obrać czosnek? Najpierw przetnijcie go na pół
Obieranie czosnku sprawia wam kłopot? Koniecznie sprawdźcie ten sposób.

Czosnek to jedno z najczęściej używanych w polskiej kuchni warzyw. Jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Niestety, wiele osób męczy się z obieraniem czosnku. Warzywo to ma bowiem mnóstwo cienkich łupinek i trzeba sporej cierpliwości przy ich zdejmowaniu. Na szczęście z pomocą przyjdzie wam pewien trik, który bije rekordy popularności na TikToku. Zobaczcie sami, jakie to proste! Trik na szybkie obranie czosnku Na opublikowanym w sieci filmiku widać, jak TikToker na początku przecina czosnek na pół. Później lekko uderza nożem w łupinkę, a ta z łatwością odchodzi. Sprawdźcie sami, czy ta metoda działa.  @lifehackfreaks Did you have garlic today? 🙈 #lifetips #kitchenhacksthatwork #cookinghacks #fyp ♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath Jak jeszcze można obrać czosnek? Szukacie innego sposobu na szybkie obranie główki czosnku? Koniecznie przetestujcie metodę z użyciem słoika lub miski. Zacznijcie od naciśnięcia dłonią główki czosnku i oddzielenia ząbków od korzenia. Zróbcie to oburącz, aby użyć więcej siły. Umieśćcie nieobrane ząbki czosnku w dużej misce lub innym zamykanym pojemniku z twardymi ściankami, takim jak np. duży słoik z pokrywką.  Następnie połóżcie talerz (lub nieco mniejszą miskę) do góry nogami na misce. Trzymając je mocno razem, bardzo energicznie potrząsajcie przez 20 do 30 sekund. Dzięki tej metodzie skórki powinny z łatwością odpaść. Jak wybrać i jak przechowywać czosnek? Pierwszym krokiem jest wybór dobrego czosnku w sklepie. Nie kupujcie czosnku, jeśli jego główka jest miękka, pomarszczona lub ma brązowe plamy. To oznacza, że czosnek jest stary i nieświeży i nie nadaje się już do gotowania. Wybierzcie dużą, jasną...

Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki
własne
Newsy
Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki
Jeśli do ułatwienia sobie pracy w kuchni można użyć urządzeń kuchennych, zamiast męczyć się nożem, trzeba to robić. Dziś wykorzystamy mikrofalówkę do….. obrania czosnku.

Choć czosnek jest zdrowy i często wykorzystywany jako przyprawa do mięs i ciężkostrawnych potraw, w których ułatwia ich trawienie, to może być też przyczyną dolegliwości żołądkowych. Jeśli należycie do grupy osób, które po zjedzeniu potraw mocno czosnkowych skarżą się na wzdęcia, mamy dla was doskonały sposób na czosnkowe potrawy bez grama samej przyprawy w daniu: Natrzyjcie obranym ząbkiem czosnku patelnię, na której usmażycie danie Zanurzcie ząbek czosnku w oliwie, a następnie wyjmijcie go przed użyciem oliwy W każdym przypadku ząbek czosnku trzeba jednak obrać. Podpowiadamy jak to zrobić w dość niecodzienny, ale skuteczny sposób. Jak szybko obrać czosnek? Doskonale wiecie, że obieranie czosnku bywa żmudne. Szczególnie jeśli macie do obrania 40 czy 60 ząbków na rozgrzewającą zupę czosnkową. Możecie to zrobić błyskawicznie, nie mozoląc się z wyłuskiwaniem każdego ząbka z osłonki. Dowolną ilość obierzecie błyskawicznie, niemal nie brudząc rąk. Potrzebna wam będzie do tego mikrofalówka. Sposób na szybkie obranie czosnku: Wyjmijcie z główki pojedyncze ząbki. Ostrym nożem natnijcie każdy ząbek przy nasadzie. Tak przygotowany czosnek włóżcie na kilka sekund do mikrofalówki.   @sidneyraz i didn’t know this was possible #inmy30s #garlic #tipsandtricks #learnontiktok #cookingtips ♬ original sound - sidneyraz Czy czosnek jest zdrowy? Czosnek ma wiele właściwości zdrowotnych: Zapobiega infekcjom, przyspiesza leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego Chroni przez zawałem i udarem Ma właściwości przeciwzakrzepowe, zmniejszając lepkość krwi jak aspiryna Wpływa na działanie śródbłonka naczyniowego, i powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych Obniża...

Czy można jeść kiełkujący czosnek? Sprawdźcie, co robią z nim zawodowi kucharze
Adobe Stock
Newsy
Czy można jeść kiełkujący czosnek? Sprawdźcie, co robią z nim zawodowi kucharze
Polacy dodają czosnek do całej masy różnych dań. Sosy, gulasze, bigosy i tak dalej, i tak dalej. Spożywamy go sporo i słusznie, bo jest bardzo zdrowy. Czasem jednak zdarza się, że w środku czosnku zaczyna się proces kiełkowania.

Wraz z nim w głowach gotujących i przygotowujących posiłek zaczyna nomen omen kiełkować dylemat – czy taki czosnek nadaje się jeszcze do spożycia? Dawniej wiele osób od razu przecinało czosnek na pół, wyrzucało świeże pędy i korzystało tylko ze „starej” części. Jeszcze inni do dzisiaj idą o krok dalej i  wyrzucają taki właśnie czosnek w całości – według nich ma on stawać się w czasie procesu kwitnienia  trujący i szkodliwy. Czy kiełkujący czosnek nadaje się do spożycia? Jak wygląda prawda o kiełkującym czosnku? Okazuje się, że jest zupełnie odwrotnie. Pewien koreański badacz w drodze wytężonej pracy udowodnił, że w świeżo kiełkującym czosnku jest jeszcze więcej przeciwutleniaczy niż w czosnku „normalnym”. Badania to jedno, a drugie to praktyka. Podobno wielu zawodowych kucharzy dalej postępuje tak samo, jak nasze babcie i po prostu pozbywa się zielonych pędów czosnku ze środka ząbków . Podobno świeże kiełki mogą być nieco gorzkie w smaku, a w dodatku bardziej ciężkostrawny. Jeżeli więc nie chcecie podejmować ryzyka związanego z kiełkującym czosnkiem, przekrójcie ząbek na pół i wyrzućcie świeże kiełki.  Pozostała część ząbka będzie nadawała się do zużycia i spożycia, jeżeli proces rośnięcia nie trwał ponad 2 tygodnie – po tym czasie cały ząbek staje się gorzki. Dlaczego warto regularnie jeść czosnek? Jedzenie czosnku niesie za sobą niemal same pozytywne skutki i następstwa. Warto spożywać go regularnie i dostarczać w ten sposób swojemu organizmowi wiele cennych witamin i minerałów. Tym niemniej, nie wszystko złoto co się świeci. Czosnek jest rzeczywiście bardzo zdrowy, ale niektórzy powinni się go raczej wystrzegać. Mówimy tutaj o osobach z problemami z układem trawiennym i pokarmowym....

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność
AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność
Marynowany czosnek nie tylko świetnie smakuje, ale też doskonale wspomaga naszą odporność. Sprawdźcie, jak przygotowuje go siostra Anastazja.

Czosnek nie bez powodu jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw świata. To niezwykle silny przeciwutleniacz, która posiada wyjątkowe właściwości przeciwwirusowe, mikrobiologiczne i antybiotyczne. Czosnek od stuleci jest wykorzystywany w leczeniu grypy i przeziębienia, ponieważ zapewnia efekt obkurczający. Zawiera mnóstwo enzymów, witamin i minerałów, które pomagają w zwiększeniu naszej odporności. Prozdrowotne właściwości czosnku Oprócz tego, czosnek działa na ludzki organizm w następujący sposób: obniża stres oksydacyjny i zapalny, który jest głównym źródłem problemów z krążeniem krwi i miażdżycy pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie pomaga wzmocnić nasz układ mięśniowo-szkieletowy może działać jako środek chemoprewencyjny w leczeniu raka płuc ma działanie pasożytobójcze jest uznawany za środek wykrztuśny Ponadto, jest bogaty w witaminę PP, C, B1, B2 i A, także w potas, magnez i wapń. Przepis siostry Anastazji na marynowany czosnek Marynowany czosnek jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też świetnie smakuje. Siostra Anastazja podzieliła się jakiś czas temu przepisem na czosnek ze słoika. Najsłynniejsza polska zakonnica przygotowuje go z dodatkiem bazylii i estragonu.  Składniki: 50 dag czosnku 1 łyżeczka suszonego estragonu (na 1 słoik) bazylia oliwa (na 1 słoik 1 łyżeczka) Składniki na zalewę: ½ l wody 5-6 łyżek octu winnego 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru Przygotowanie: Czosnek dokładnie oczyśćcie, sparzcie wrzątkiem i przelejcie zimną wodą. Na dno każdego słoika wsypcie estragon, odrobinę bazylii i wypełnijcie słoik czosnkiem. Z wody, octu, cukru i soli...