W ten prosty sposób przedłużycie świeżość rosołu. Wytrzyma w lodówce nawet tydzień
Adobe Stock
Newsy

W ten prosty sposób przedłużycie świeżość rosołu. Wytrzyma w lodówce nawet 7 dni

Rosół szybko wam kwaśnieje nawet w lodówce? Mamy na to prosty sposób.

Nikomu nie trzeba tłumaczyć, że rosół to doskonała baza dla wielu innych zup. Zwykle wykorzystuje się w tym celu resztki, które zostały po obiedzie. Niestety, zupa ta może szybko się zepsuć i zamiast posłużyć do ugotowania czegoś innego, tylko zepsuje wybrane danie. Aby tego uniknąć i móc bezpiecznie przechowywać rosół nawet przez tydzień, wykorzystajcie nasz prosty sposób. 

Jak przedłużyć świeżość rosołu?

Po ugotowaniu rosołu i ostudzeniu, należy oczywiście schować go do lodówki. Przechowywany w ten sposób będzie świeży do trzech dni. Jeżeli to jednak dla was za mało, możecie wykorzystać prosty patent, dzięki któremu rosół wytrzyma nawet tydzień. Jak to zrobić?

Wystarczy pozbyć się z zupy wszystkich składników, na których się gotowała - mowa tutaj zarówno o warzywach, jak i o mięsie. Produkty te, pozostawione w rosole zaczną się w końcu psuć i cała zupa będzie do wyrzucenia. Należy więc przecedzić rosół przez sito, by otrzymać czysty wywar. Możecie go następnie zlać do słoików i odstawić do lodówki. 

Dlaczego rosół kwaśnieje?

Jak już wspomnieliśmy za psucie się rosołu odpowiadają użyte do niego składniki. Chodzi tutaj zwłaszcza o mięso, choć bardzo podstępny jest inny składnik, którego moglibyście się nie spodziewać.

Chodzi tutaj o cebulę oraz pora. Warzywa te bardzo szybko zaczynają się psuć w zupie i to one sprawiają, że rosół może skwaśnieć w mgnieniu oka. Dlatego, po zakończeniu gotowania należy natychmiast wyjąć pora i cebulę z garnka. 

Zobacz także
Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

Wyrazisty i pełny smaku rosół zrobicie tylko w ten sposób. Koniecznie dopilnujcie tego 1 szczegółu

Wyrazisty i pełny smaku rosół zrobicie tylko w ten sposób. Koniecznie dopilnujcie tego 1 szczegółu

Co zamiast makaronu do rosołu?

Gdy przygotowujecie rosół, z pewnością od razu gotujecie do niego makaron. Warto jednak, dla odmiany, przyrządzić inne, równie smaczne zamienniki:

Nie zapomnijcie też o tradycyjnym makaronie domowej roboty. Jeśli tylko macie trochę więcej czasu, warto go przygotować - żaden makaron ze sklepu mu nie dorówna. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zamiast Maggi dodajcie do rosołu trochę tego produktu. O wiele bardziej podkreśli smak zupy
Flickr
Newsy
Rosół wyszedł bez smaku? Szybko przyprawicie go tym 1 produktem. O niebo lepszy niż Maggi
Nie dodawajcie do rosołu Maggi, bo psujecie tym cały smak. Zamiast tego dodajcie podobnego składnika, który da prawie identyczny efekt…

Rosół to klasyczna zupa, którą każdy z was na pewno zna od podszewki. Wiecie pewnie jakich warzyw użyć do ugotowania wywaru, macie sprawdzony rodzaj mięsa, na którym gotujcie rosół i dodajcie na pewno przyprawy, które dodają rosołowi aromatu i smaku.  Czy mimo wszystko czujecie, że waszemu rosołowi brakuje trochę do osiągnięcia tego idealnego, głębokiego smaku? Może kładziecie na stole buteleczkę z Maggi, żeby w razie potrzeby każdy mógł dodać trochę tej płynnej przyprawy. Nie róbcie tego, psujecie smak rosołu! Zamiast Maggi, dodajcie do niego innego składnika, który naprawdę podbije smak, w naturalny sposób! Jak zrobić aromatyczny rosół? Oczywiście, żeby rosół był smaczny, musicie dobrać do niego smaczne bazowe składniki. Na pewno wykorzystajcie: Dobrej jakości mięso z kośćmi – drób, wołowe lub miks Marchewkę Seler Por Pietruszkę Możecie przyprawić też rosół, dodając do niego dodatkowo liść kapusty, koper włoski, plaster imbiru, liście laurowe, ziele angielskie czy rozmiażdżone ziarna pieprzu. Jeśli nigdy tego nie robiliście, dodajcie do rosołu też lubczyku. Te wszystkie elementy nadają rosołowi smaku i głębi, ale czasem możecie czuć, że dalej efekt nie jest zadowalający. Koniecznie dodajcie wtedy do niego tej płynnej, ale naturalnej przyprawy… Co zamiast Maggi do rosołu? Zamiast słynnej przyprawy Maggi, którą często podaje się do rosołu, możecie dodać do niego sosu sojowego! Ta przyprawa większości z was kojarzy się pewnie z kuchnią azjatycką, ale naprawdę dobrze sprawdzi się też w rodzimym rosole. Pewnie nie wykorzystywały jej wasze babcie, ale czy one dodawały do rosołu Maggi? Sos sojowy to ciekawa alternatywa smakowa. Nadaje on rosołowi głębszego koloru, sprawia, że jest po prostu smaczniejszy. Wszystko to osiąga się za sprawą smaku umami, który nazywany jest smakiem...

Rosół zawsze jecie z makaronem? Polacy chętnie wybierają także i te dodatki do tej zupy
Gotujmy.pl
Newsy
Rosół zawsze jecie z makaronem? Polacy chętnie wybierają także i te dodatki do tej zupy
W większości regionów Polski najbardziej popularnym rosołowym dodatkiem jest makaron. Do tej zupy można jednak dodać o wiele więcej dodatków niż wam się wydaje. Bulionowe kombinacje nie mają końca, a jedną z dziwniejszych propozycji jest ta zakładająca wykorzystanie… ziemniaków.

Mówi się, że jeśli kucharz nie umie zrobić dobrego rosołu to tak naprawdę nie umie gotować. Mamy więc nadzieję, że każdy z was opanował tę trudną sztukę do perfekcji. Bowiem, przyrządzany na bazie mięsa i warzyw bulion stanowi znakomitą bazę nie tylko dla większości zup, ale również sosów czy marynat. Powszechnie wykorzystuje się go zarówno w kuchni polskiej, jak i japońskiej. Znana od pokoleń zupa tak mocno zakorzeniła się w naszej tradycji, że praktycznie nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Jada się ją nie tylko w niedzielę, ale także dzień po imprezie czy podczas choroby. W końcu nic nie smakuje i nie leczy tak dobrze jak gorący rosół z… kluskami? No właśnie, okazuje się, że nie każdy jada go w ten sposób.  Rosół z ziemniakami Ślązacy mają nie tylko swoją gwarę, ale również własny sposób jedzenia rosołu. Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę mieszkańcy południowo-zachodniej Polski spożywają bulion z ziemniakami. Te gotuje się osobno w osolonej wodzie i umieszcza na koniec w już gotowym wywarze. Warzywo sprawia, że rosół jest przede wszystkim bardziej sycący. Koniecznie spróbujcie tego połączenia. Rosół z lanymi kluskami Tradycyjny, sklepowy makaron nie może się równać z wiejskimi, lanymi kluseczkami. Większości z was z pewnością kojarzą się one z pobytem u babci. Niektórzy pokochali ten smak na tyle, że nie potrafią już zjeść rosołu z żadnym innym dodatkiem. Nic dziwnego. Przygotowane na bazie jajek i mąki kluseczki to prawdziwe niebo w gębie. Rosół z kaszą Ulubionym przysmakiem królowej Anny Jagiellonki była kasza. Nic więc dziwnego, że do sklepów wprowadzono produkt nazywany kaszą krakowską. I choć może was to zdziwić, fanów połączenia tejże z rosołem nie brakuje. Z dodatkiem koperku smakuje naprawdę wybornie. Jeśli nigdy nie jedliście bulionu w ten sposób, koniecznie...

Wrzuciliście do rosołu mięso niedokładnie wypłukane z krwi? To fatalny błąd wielu początkujących
Adobe Stock
Newsy
Wrzuciliście do rosołu mięso niedokładnie wypłukane z krwi? To fatalny błąd wielu początkujących
Potrawy z domieszką krwi nie są obce polskiej kuchni. Kaszanka, czernina – owszem, ale co z rosołem? Czy mięso na tę zupę może zawierać nieco krwi?

Zdarza się, że świeże kawałki mięsa, zwłaszcza tego wiejskiego pochodzenia, mogą zawierać w sobie nieco cząstek krwi. Wegetarianie pewnie z trudem wytrzymują nawet tego typu rozważania, ale przyrządzanie mięsnych potraw po prostu musi wiązać się z obcowaniem ze zwierzęcą krwią. Czy powinno się płukać mięso do rosołu? Krew wieprzowa czy gęsia, jak już wspominaliśmy, może być ważnym składnikiem w potrawach kuchni polskiej, ale akurat nie tym razem. Przed zalaniem mięsa obowiązkową zimną wodą na rosół, należy je dokładnie oczyścić i wypłukać kilkukrotnie z pozostałości krwi. Niestety, nie ominie was ta procedura zwłaszcza wtedy, gdy rozmrażaliście mięso na zupę w garnku wypełnionym wodą. Taki płyn trzeba koniecznie wylać do zlewu i przepłukać kawałek drobiu raz jeszcze. W ten sposób będziecie mieli pewność co do tego, że wasz rosół wyjdzie jak należy. Dlaczego? Nie do końca wypłukane mięso z krwi w rosole, może poskutkować mętnym wywarem, któremu nie pomoże nawet skrupulatne wyławianie szumów. Eksperci twierdzą także, że zupa będzie bardziej klarowna i przejrzysta, gdy zostanie ugotowana ze świeżego mięsa. Podobno mrożenie może również spowodować delikatne zmętnienie bulionu. Czasem jednak nie ma wyjścia i trzeba wykorzystać takie mięso. Jak gotować rosół na kości? Najważniejsze, żeby było solidnie wypłukane ze wspomnianej krwi. Czerwony, zwierzęcy płyn ustrojowy oczywiście odpada, ale mięso drobiowe na rosół powinno zawierać za to kości. Kolagen zawarty w kościach kury ma naprawdę ogromny wpływ, nie tylko na charakterystyczny smak rosołu, ale także na jego wartość zdrowotną. Podobno spożywanie takiego rosołu z kury rosołu, wspomaga organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym. Więcej o fantastycznych właściwościach rosołu gotowanego kilka godzin na kurze z kośćmi,...

rosół
AdobeStock
Newsy
Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu rosołu. Przez to zupa nie smakuje tak, jak powinna
Gotujecie rosół według przepisu i ciągle nie wychodzi? Być może popełniacie jeden z tych częstych błędów!

Rosół – absolutny klasyk w kuchni i podstawa wielu zup. Każdy ma na niego swój sposób, dlatego trudno jest podać jeden uniwersalny przepis. Jeżeli czujecie, że rosołowi czegoś brakuje, nie jest odpowiednio wyrazisty lub tłusty, to skorzystajcie z naszych wskazówek. Dziś doradzamy co robić, by rosół wyszedł jak najsmaczniejszy. Jak gotować rosół? Gdy rosół jest mdły lub szybko się psuje, zastanawiamy się, co robimy nie tak. Przecież przygotowujemy go zgodnie z przepisem. Niestety, rosół jest tak podstawową zupą, że w wielu przepisach nie podkreśla się częstych błędów popełnianych przy jego gotowaniu. Z jakiegoś powodu autorzy książek kucharskich wychodzą z założenia, że każdy po prostu wie, jakie mięso należy dodać lub jak zmienić proporcje, żeby zupa wyszła idealna. Oto najczęstsze błędy w przygotowywaniu rosołu: Gotujecie go na samym drobiu – drób jest chudy i delikatny  - dokładnie taki sam będzie rosół, na którym go ugotujecie. A to tłuszcz niesie smak, dlatego najsmaczniejszy jest tłusty bulion. Nie wyjmujecie cebuli i pora po ugotowaniu – zdarzyło się wam, że już po jednym dniu rosół się zepsuł? I to trzymany w lodówce? Przyczyna tkwi w cebuli. Przez nią zupa zaczyna się szybko psuć i kwaśnieje, dlatego od razu po ugotowaniu wyjmijcie cebulę i por z garnka (lub po prostu zjedzcie rosół w ciągu jednego dnia) Używacie mrożonego mięsa – mimo wszystkich zalet mrożenia żywności musimy powiedzieć, że rosół robiony na mrożonym mięsie jest po prostu niesmaczny. Jeżeli już musicie go użyć, to zadbajcie o to, by mięso rozmrozić powoli – absolutnie nie w mikrofali. Jak zrobić dobry rosół? Ugotowanie smacznego rosołu wbrew pozorom nie jest takie trudne. Wystarczy trzymać...