
Kto pamięta jeszcze prodiż? Kilkadziesiąt lat temu w wielu domach wciąż królowały kuchnie kaflowe, które pomimo swoich zalet (niektórzy twierdzą, że najlepsze ciasta wychodzą tylko z takiego pieca) miały też trochę wad.
Nie dało się w nich bardzo szybko czegoś przygotować, a dookoła szybko robił się bałagan. Z czasem zaczęły je wypierać kuchenki gazowe z piekarnikami, jednak nie były one tak niezawodne, jak dziś. Właśnie wtedy z pomocą przychodził prodiż, który podbił serca polskich gospodyń.
Do czego służy prodiż?
Dziś na rynku dostępnych jest wiele kuchennych urządzeń, które ułatwiają pracę w kuchni. Mamy takie wynalazki, jak szybkowar, wolnowar, frytkownica czy robot kuchenny, który za nas posieka warzywa i zrobi z nich zupę.
Dawniej, gdy wybór sprzętu AGD nie był tak szeroki, w polskich domach królował prodiż - rodzaj przenośnego piekarnika elektrycznego. Można w nim upiec ciasto, zrobić gołąbki, pieczeń, zapiekankę warzywną, a nawet pizzę.
Czy warto jeszcze kupić prodiż?
Choć dziś praktycznie w każdym domu znajduje się kuchenka z piekarnikiem elektrycznym, nie brakuje osób, które nadal korzystają z prodiża. Niektórzy uważają, że ciasta czy gołąbki zrobione w tym urządzeniu smakują wyjątkowo i nie mają zamiaru z niego rezygnować.
O dziwo, wciąż znajduje on swoich amatorów z jeszcze jednego powodu. Często w kawalerkach na wynajem lub akademikach brakuje piekarnika, dlatego osoby mieszkające w takich lokalach decydują się na zakup prodiża. Mogą wówczas łatwo upiec różne potrawy, a w razie przeprowadzki wziąć to urządzenie ze sobą - nie zajmuje dużo miejsca i bez problemu można je czyścić i przenosić.
Jeśli lata świetności waszego prodiża już minęły lub chcielibyście go komuś sprezentować, wciąż można go kupić. Takie urządzenie dostępne jest w sklepach Auchan i kosztuje tam 309 złotych. Aż żal nie skorzystać z takiej okazji.
Pomysły na dania z prodiża
Gdy już kupicie prodiż i szukacie pomysłu na smaczne dania z tego urządzenia, służymy pomocą. Użytkownicy portalu Gotujmy.pl podzielili się ciekawymi przepisami na pyszne potrawy prosto z prodiża: