W takim prodiżu babcie robiły dawniej najlepsze gołąbki. Wiemy, gdzie można go dziś kupić i to w atrakcyjnej cenie
Redakcyjne
Newsy

W takim prodiżu babcie robiły najlepsze gołąbki. Wiemy, gdzie można go dziś kupić i to w atrakcyjnej cenie

Kiedyś było to niezbędne urządzenie w każdym domu a dziś jest już nieco zapomniane. Wciąż możecie jednak kupić nowiutki prodiż w sklepie w całkiem rozsądnej cenie.

Kto pamięta jeszcze prodiż? Kilkadziesiąt lat temu w wielu domach wciąż królowały kuchnie kaflowe, które pomimo swoich zalet (niektórzy twierdzą, że najlepsze ciasta wychodzą tylko z takiego pieca) miały też trochę wad.

Nie dało się w nich bardzo szybko czegoś przygotować, a dookoła szybko robił się bałagan. Z czasem zaczęły je wypierać kuchenki gazowe z piekarnikami, jednak nie były one tak niezawodne, jak dziś. Właśnie wtedy z pomocą przychodził prodiż, który podbił serca polskich gospodyń. 

Do czego służy prodiż?

Dziś na rynku dostępnych jest wiele kuchennych urządzeń, które ułatwiają pracę w kuchni. Mamy takie wynalazki, jak szybkowar, wolnowar, frytkownica czy robot kuchenny, który za nas posieka warzywa i zrobi z nich zupę.

Dawniej, gdy wybór sprzętu AGD nie był tak szeroki, w polskich domach królował prodiż - rodzaj przenośnego piekarnika elektrycznego. Można w nim upiec ciasto, zrobić gołąbki, pieczeń, zapiekankę warzywną, a nawet pizzę. 

Zobacz także
Ten mikser był niezniszczalny i miał mnóstwo przystawek. Czy nadal go używacie?

Ten mikser był niezniszczalny i miał mnóstwo końcówek. Czy nadal go używacie?

Pamiętacie saturatory z PRL-u? Przypominamy, dlaczego napój z wózków nazywano „gruźliczanką”

Pamiętacie saturatory z PRL-u? Przypominamy, dlaczego napój z wózków nazywano „gruźliczanką”

Czy warto jeszcze kupić prodiż?

Choć dziś praktycznie w każdym domu znajduje się kuchenka z piekarnikiem elektrycznym, nie brakuje osób, które nadal korzystają z prodiża. Niektórzy uważają, że ciasta czy gołąbki zrobione w tym urządzeniu smakują wyjątkowo i nie mają zamiaru z niego rezygnować.

O dziwo, wciąż znajduje on swoich amatorów z jeszcze jednego powodu. Często w kawalerkach na wynajem lub akademikach brakuje piekarnika, dlatego osoby mieszkające w takich lokalach decydują się na zakup prodiża. Mogą wówczas łatwo upiec różne potrawy, a w razie przeprowadzki wziąć to urządzenie ze sobą - nie zajmuje dużo miejsca i bez problemu można je czyścić i przenosić.

Jeśli lata świetności waszego prodiża już minęły lub chcielibyście go komuś sprezentować, wciąż można go kupić. Takie urządzenie dostępne jest w sklepach Auchan i kosztuje tam 309 złotych. Aż żal nie skorzystać z takiej okazji. 

W takim prodiżu babcie robiły dawniej najlepsze gołąbki. Wiemy, gdzie można go dziś kupić i to w atrakcyjnej cenie
Redakcyjne

Pomysły na dania z prodiża 

Gdy już kupicie prodiż i szukacie pomysłu na smaczne dania z tego urządzenia, służymy pomocą. Użytkownicy portalu Gotujmy.pl podzielili się ciekawymi przepisami na pyszne potrawy prosto z prodiża:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co najczęściej przygotowywano w prodiżu? Dzięki niemu nawet dania w PRL-u miały fantastyczny smak
Wikipedia Commons
Newsy
Macie w domu PRL-owski prodiż? To 1 danie wciąż wychodzi w nim wprost obłędnie
Prodiż to jeden z najbardziej kultowych gadżetów kuchennych z czasów PRL. Pojawił się w naszych domach jeszcze przed „boomem" na elektryczne piekarniki. Co w nim zwykle przygotowywano?

W czasach PRL prodiż był niemal w każdym domu. Urządzenie to zyskało ogromną popularność, zanim w polskich domach pojawiły się elektryczne piekarniki. Czym był prodiż i co najczęściej w nim przygotowywano? Prodiż – klasyk czasów PRL Elektryczne piekarniki zrewolucjonizowały nasze podejście do gotowania. Zanim się jednak pojawiły, ogromną popularnością cieszył się prodiż. Prodiż był jednym z ważniejszych urządzeń kuchennych czasów PRL. Składał się z metalowego naczynia oraz z pokrywy wyposażonej w wizjer, był zasilany i ogrzewany prądem lub rzadziej gazem. Najczęściej przygotowywano w nim wszelkiego rodzaju ciasta oraz  mięsa. Mimo iż nie był on tak zaawansowany, jak współczesne urządzenia kuchenne, jak na tamte lata był świetną alternatywą dla piekarnika, a przygotowywane w nim dania były naprawdę smaczne. Co najczęściej w nim przyrządzano? Jakie danie przyrządza się w prodiżu? Przygotowanie potraw w prodiżu jest bardzo łatwe. Zanim rozpoczniemy gotowanie, należy odpowiednio przygotować ścianki wewnętrzne, które przed pieczeniem należy wyłożyć folią aluminiową lub wysmarować tłuszczem. W prodiżu tak naprawdę możemy przygotować wszystko – od kurczaka, przez pizzę, ciasto, babkę ziemniaczana, sernik aż po chleb. Jeżeli macie w domu prodiż i szukacie ciekawych przepisów z jego wykorzystaniem, podpowiemy wam, co możecie w nim przygotować. Pomysłów jest naprawdę mnóstwo. W prodiżu możecie upiec między innymi: różnego rodzaju mięsne pieczenie mięso z kurczaka chleb na zakwasie z żurawiną pizzę bigos ciasta Jednak wiele gospodyń zgodnie przyzna, że właśnie w prodiżu najlepiej wypieka się gołąbki z kapustą i mięsno-ryżowym farszem. Zamiast ślęczeć nad kuchenką gazową, wiele pań domu już od lat pakuje ściśle gołąbki na liściach kapusty,...

Dlaczego w PRL-u każdy miał młynek do kawy? Nie chodziło tylko o mielenie kawy
własne
Newsy
W PRL-u każdy miał taki młynek do kawy. Do dziś w wielu domach służy do jeszcze jednej czynności
W czym mielicie poranną kawę? W PRL-u używano do tego niezniszczalnego urządzenia. Można je dostać także dziś.

Gdy w sklepach, w czasach PRL-u pojawiły się elektryczne młynki, bardzo szybko zaczęły zdobywać zwolenników. Używano ich nie tylko do mielenia kawy. W niektórych polskich domach pracują do dziś. Młynki do kawy z PRL nigdy się nie psuły Pierwsze młynki, które pojawiły się w sprzedaży, były urządzeniami na korbę. Kręcąc nią, wprawiało się w ruch niewielkie żarna, które miażdżyły ziarenka kawy. Młynki do kawy sprzedawane w latach 70. I 80 były już elektryczne, ale nie miały nic wspólnego z dzisiejszym małym AGD, obliczonym na kilka lat pracy. Dziś kupujecie nowy czajnik elektryczny czy blender i nawet się nie obejrzycie, gdy musicie kupować kolejny. Produkty wytwarzane są tak, aby klienci byli zmuszeni co jakiś czas kupić nowe urządzenie. Dawne młynki były niezniszczalne. Nie psuły się i jeśli ktoś ich celowo nie zastąpił nowocześniejszym sprzętem, to działają do dziś. Fani facebookowego profilu Pewex, przyznają, że nadal z niego korzystają i dziwią się, że ta prosta maszynka do mielenia nadal działa: To niesamowite jak długo działają stare sprzęty i przerażające że nowe z założenia mają zacząć się psuć po czasie gwarancji. Mam młynek, który moi rodzice dostali w prezencie ślubnym ma on 40 lat i cały czas działa. Niezawodny do dziś dostałam od mamy jak "poszliśmy na swoje". Zastosowanie młynka do kawy Młynki do mielenia były wykorzystywane nie tylko do kawy. Co jeszcze w nich mielono? Cukier puder. Gdy do ciasta zabrakło cukru pudru, można było w jedną chwilę zmienić w puder, cukier w kryształach. Mielenie przypraw. Ziele angielskie, goździki, jałowiec czy gorczyca była mielona na proszek i dodawana do pasztetu. Mieszanie przypraw. Nawet mielone przyprawy można w młynku po prostu zmieszać. Rozdrabnianie czosnku. Rozcieranie w młynku ząbków czosnku miało tę...

piekarnik
Adobe Stock
Newsy
Ta nieznana funkcja piekarnika ułatwia życie. Będziecie w szoku
Większość gospodyń domowych nie wyobraża sobie kuchni bez piekarnika. To on jest sprawcą większości potraw. Nie wszyscy jednak wiedzą, iż posiada również ukrytą funkcję, która zdecydowanie ułatwia codzienne życie.

Zapiekanki, ciasta, ciasteczka, pizza, frytki, pieczenie czy kurczak to tylko część potraw, które można przygotować za pomocą piekarnika. Jest on nieodzowną częścią wyposażenia każdego domu. Nie tylko ułatwia codzienne życie, ale również dzięki niemu wiele dań można przygotować w zdrowszej wersji. Dania z piekarnika O konieczności posiadania piekarnika można przekonać się, gdy przygotowuje się w nim większość potraw. To główne urządzenie z wyposażenia kuchennego, dzięki któremu można przygotować tyle różnorodnych dań. Nie licząc ciast, ciasteczek czy innych wypieków, w piekarniku można przyrządzić takie potrawy jak: lasagne, frytki, zapiekanki, pizzę,  pieczone mięsa,  pieczonego kurczaka,  tarty wytrawne, gołąbki, zapiekane papryki z farszem. Piekarnik jest dość wielofunkcyjnym urządzeniem. Dzięki wielu atrakcyjnym funkcjom można przygotować za jego pomocą wiele świetnych dań. Zalety przygotowywania dań w piekarniku Oprócz szerokiego wyboru wielu dań, jakie można przyrządzić przy pomocy piekarnika, należy również wspomnieć o innych zaletach tego urządzenia. Poprawia ono codzienne życie, poprawia jego komfort, a nawet zdrowie, choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Oto pozytywne cechy piekarnika: potrawy są mniej kaloryczne, gdyż obróbka termiczna nie wymaga tłuszczu,  wiele dań tak naprawdę robi się samo, dzięki temu oszczędza się czas, za jednym razem można przygotować kilka rzeczy, w piekarniku jest możliwość przyrządzenia jednogarnkowego dania. Poprzez wiele pozytywnych aspektów, nieposiadanie w swoim wyposażeniu piekarnika jest wręcz grzeszną sprawą. Funkcje piekarnika Każdy piekarnik w swoim systemie ma wiele przydatnych na co dzień funkcji,...

Te słodycze jedliśmy w PRL-u. Niektóre z nich można jeszcze kupić
katarzynabosacka/Instagram
Newsy
Te słodycze jedliśmy w latach 90. i w PRL-u. Niektóre z nich można jeszcze kupić
To właśnie te łakocie były dawniej przedmiotem pożądania wielu dzieci. Które z tych słodyczy wspominacie najlepiej?

W czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej dzieci mogły jedynie pomarzyć o słodyczach, jakie można kupić dziś w każdym sklepie. Nieraz trzeba było zadowolić się wyrobem czekoladopodobnym albo domowym koglem-moglem. Jednak przy odrobinie szczęścia dało się kupić takie frykasy jak kolorowe galaretki z cukrem czy ciepłe lody. Przypomnijcie sobie słodycze z dawnych lat. Pamiętacie je wszystkie? Delicje Szampańskie Katarzyna Bosacka opublikowała na swoim profilu na Instagramie nostalgiczny wpis, w którym wspomina dawne słodycze z PRL-u. Część z nich wciąż znajdziecie w sklepach! Na przykład Delicje Szampańskie, które są produkowane od blisko 50 lat i wciąż cieszą się dużą popularnością. Zjadacie Delicje w całości, czy najpierw obgryzacie je dookoła? Galaretka „Makarena” Te pyszne galaretki były hitem w latach 90. i 00. Dziś, jeśli dobrze poszukacie na półkach, dalej znajdziecie je w supermarketach - na przykład w Lidlu. Ten przysmak jest tak słodki, że aż na samą myśl bolą zęby - lepiej nie przesadzajcie z ilością! Niektórzy narzekają na ilość cukru w składzie galaretek „Makarena”, jednak nie brakuje osób, które pomimo tego wciąż zajadają się tymi słodyczami.  Ciepłe lody Lody „na ciepło” są wciąż dostępne w wielu cukierniach. Ciepłe lody swoją nazwę zawdzięczają temu, że przypominają zwykłe lody, choć podobieństwo kończy się na wafelku i kształcie. W środku znajduje się słodka pianka, podobna do tej, jaką znajdziecie w ptysiach. Czasami pianka jest polana czekoladą, a nawet posypana orzechami. Gumy „Turbo” Klasyk PRL-u. Kto z was albo waszych dzieci nie kolekcjonował obrazków, które znajdowały się w opakowaniach tych gum? Dla osób naprawdę tęskniących za przeszłością mamy dobrą wiadomość - gumy „Turbo” można jeszcze zamówić w internecie,...