W suszonych grzybach pojawiły się robaki? Zobaczcie jaki błąd popełniacie
Wikimedia Commons
Newsy

W suszonych grzybach pojawiły się robaki? Zobaczcie, jaki błąd popełniacie

W suszonych grzybach pojawiły się robaki? Zdradzimy wam sekret - nie pojawiły się, tylko były już tam znacznie wcześniej. Zobaczcie, kiedy należy je tropić i usuwać.

Późne lato to doskonały moment, by wybrać się do lasu na grzybobranie. Przyniesione do domu grzyby trzeba jednak w jakiś sposób przetworzyć. Można je zamarynować, zamrozić albo ususzyć. Jeżeli zdecydowaliście się na ten ostatni sposób, musicie odpowiednio je wyczyścić i przygotować. W przeciwnym razie mogą zacząć się ruszać... 

W jaki sposób suszyć grzyby? 

Suszone borowiki czy podgrzybki to świetny sposób, by zasilić spiżarnię już na Wigilię. Wszak kapusta z grzybami i pierogi wigilijne nie mogłyby się bez nich obejść. Jak można je zatem wysuszyć? 

  • W elektrycznej suszarce do grzybów i owoców. Takie suszarki, możecie kupić za nieduże pieniądze. Są bardzo skuteczne i szybkie. Po około 6 godzinach wyjmiecie z nich gotowy susz. 

  • W piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, nagrzanym do 40°C. Wysuszenie grzybów w tym kuchennym urządzeniu zajmie wam również kilka godzin. 

  • Na nitce nad kuchnią lub na włączonym kaloryferze. Te babcine metody pozwolą uzyskać suszone grzyby dopiero po kilku dniach. 

Zobacz także
Kiszone grzyby - tego jego jeszcze nie było. Koniecznie wypróbujcie ten zdrowy i smaczny przepis

Czy można kisić grzyby? Koniecznie wypróbujcie ten zdrowy i smaczny przepis 

W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadają się idealnie

W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadadzą się idealnie

Jak odpowiednio przygotować grzyby do suszenia? 

Jeżeli chcecie uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki w postaci robaków, powinniście przestrzegać kilku zasad dotyczących przygotowania grzybów. 

Szalenie istotną kwestią jest ich obróbka zaraz po przyniesieniu z lasu. Jeżeli zmęczenie sprawi, że pozostawicie je nietknięte na dzień, lub dwa - to możecie być pewni, że większość waszych zbiorów zainfekują niestety robale. 

Kolejna istotna rzecz to właściwe czyszczenie. Pamiętajcie, grzybów przeznaczonych do suszenia nie należy myć. W ten sposób usuwacie ich naturalną barierę ochronną. Efekt będzie następujący - pleśń i robaki. Czyśćcie je natomiast na sucho. Najpierw nożykiem usuńcie resztki mchu i liści, następnie szczoteczką lub lekko wilgotną szmatką doczyśćcie pozostałości ściółki, czyli np. piach. 

Najważniejszą zasadą jaką powinniście się kierować podczas przygotowań, jest dokładna selekcja przyniesionych egzemplarzy. Pomimo, że całe kapelusze wyglądają nad wyraz spektakularnie w potrawach, lepiej przekroić je na kilka części i sprawdzić, czy nie ma już w nich pasażerów na gapę. Jeżeli po odcięciu ogonka widzicie przy kapeluszu kropeczki, możecie spodziewać się, że są w nim robaki. Takie okazy lepiej wyrzućcie. 

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy warto samodzielnie suszyć grzyby? Czy lepiej kupić suszone? Sprawdzamy, co się bardziej opłaca
Pixabay
Newsy
Czy warto samodzielnie suszyć grzyby? Czy lepiej kupić suszone? Sprawdzamy, co się bardziej opłaca
Sezon grzybowy w pełni. Po udanych zbiorach możecie ususzyć grzyby. To świetny sposób na ich przechowywanie, a do tego prawie bezkosztowy. Prawie, jeśli do suszenia nie używacie piekarnika... Co jednak, gdy nie macie możliwości i czasu, by wybrać się na grzyby, a chcielibyście zgromadzić nieco suszu na Wigilię? 

Ceny grzybów nie należą nigdy do najniższych. Za te owoce lasu trzeba sporo zapłacić. Podgrzybki i prawdziwki to szlachta wśród grzybów, dlatego nie może być inaczej. Czy w takim układzie warto kupować te grzyby surowe, by potem je samemu ususzyć? Czy lepiej od razu kupić gotowca w paczce i nie martwić się dodatkowym czasem i cenami energii oraz sprzętu do suszenia?  W jaki sposób można suszyć grzyby?  Zanim przejdziemy do ustaleń w sprawie opłacalności suszenia, zastanówmy się jak to właściwie robić. Są bowiem różne metody suszenia grzybów. Każdy z was pamięta zapewne rozwieszone nad kuchnią u babci nitki z nawleczonymi grzybami. To metoda dla tradycjonalistów, niegwarantująca pewnego sukcesu. Grzyby suszą się w ten sposób przez kilka dni, co czasami powoduje ich psucie i robaczywienie.  Dość popularnym sposobem jest suszenie grzybów w piekarniku. Niezbyt wysoka temperatura i uchylone drzwiczki zapewnią sukces takiej obróbce. Trzeba jednak liczyć się z kosztami prądu pobieranego podczas wielogodzinnego procesu suszenia.  O wiele bardziej energooszczędne jest ostatnie rozwiązanie, a mianowicie suszenie grzybów w suszarce do tego przeznaczonej. Odpowiednia temperatura, kilka godzin i wspaniały susz gotowy. Trzeba jednak pamiętać o cenie zakupu tego profesjonalnego sprzętu. To także wydatek rzędu nawet kilkuset złotych. Ile kosztuje kilogram świeżych grzybów?  Grzyby możecie kupić oczywiście w sklepie, lecz taki zakup zdyskwalifikuje pomysł samodzielnego suszenia już na początku. Grzyby sprzedawane w marketach są zwykle nieprzyzwoicie drogie.  Najlepiej, jeżeli kupicie je na targu lub od przydrożnych sprzedawców, którzy sami je uzbierali. Ile kosztują takie grzyby? Za kilogram prawdziwków będziecie musieli zapłacić około 30 zł. Ceny mogą się odrobinę różnić w...

Jak oczyścić grzyby z robaków? Jest 1 prosta metoda
AdobeStock
Newsy
Jak oczyścić grzyby z robaków? Oto prosta metoda z wykorzystaniem składnika, który macie w kuchni
Przynieśliście do domu grzyby i chcecie pozbyć się z nich robaków? Podpowiadamy, jak to zrobić.

W lasach pojawił się pierwszy wysyp grzybów . Część z was być może była już na grzybobraniu i przyniosła do domu pierwsze okazy podgrzybków, maślaków czy borowików. Niestety, grzyby nie rosną w lasach „same" i mają to do siebie, że czasem aż roi się w nich od robaków. Jak je z nich oczyścić? Istnieje pewien prosty sposób. Jak oczyścić grzyby z robaków? Przynieśliście do domu grzyby z lasu i zauważyliście, że są one pełne robaków? Istnieje pewna prosta metoda na to, żeby się ich pozbyć. Czyszczenie grzybów to pierwsza rzecz, jaką powinniście zrobić po przyniesieniu ich do domu. Powinno się to zrobić najpóźniej 2 godziny po grzybobraniu. Jak się do tego zabrać? Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki, aby nie zabrudzić ich trudną do usunięcia grzybową mazią i zacznijcie dokładnie oczyszczać poszczególne okazy z ziemi, igieł, liści i piasku. Możecie też przepłukać grzyby pod bieżącą wodą a następnie zeskrobać ostrym nożykiem zabrudzenia, z którymi nie mogła sobie poradzić woda. W przypadku delikatnych grzybów wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką, aby nie uszkodzić ich kapeluszy i korzeni. A co z wypędzaniem robaków z grzybów? Najprostsza metoda na pozbycie się robaków z grzybów Jeśli wybraliście się na grzybobranie do lasu, to właśnie tam powinniście ocenić czy macie do czynienia z grzybem, który jest robaczywy i takich okazów po prostu nie zbierajcie. Czasami jednak nawet dobrze wyglądający grzyb może w sobie skrywać robaki. Czy da się ich jakoś pozbyć? Umyjcie grzyby i zanurzcie je w wodzie z dodatkiem soli. Robaki same powinny z nich wyjść – wtedy po prostu wylejcie wodę, w której moczyły się grzyby. Możecie je też przekroić, aby sprawdzić, co...

Prosta i szybka przekąska z grzybów. Ten 1 składnik zupełnie odmieni ich smak
Flickr
Newsy
Prosta i szybka przekąska z grzybów. Ten 1 składnik zupełnie odmieni ich smak 
Grzyby w śmietanie, w kapuście, w zupie, w sosach i w pierogach. To jednak nie koniec ich możliwości. Pora odczarować temat grzybowy i przyrządzić z nich coś smacznego na szybko. Ten przepis pochodzi od Magdy Gessler - jest prosty, ale niebanalny. 

Sezon na grzyby w pełni. W piwnicy stoją już zapewne słoiki marynowanych podgrzybków, w suszarkach suszą się borowiki na Wigilię, a w zamrażarce macie schowane pudełko z dorodnymi okazami do zupy. Skoro zapasy już zrobione - nadszedł czas, by na bieżąco wykorzystywać dary lasu.  Ten dodatek zmienia smażone grzyby  Smażone grzyby to świetny dodatek do obiadu. Dobrze przyprawione i przyrządzone mają swoich zagorzałych fanów. Pasują do różnego rodzaju mięs i dziczyzny. Możecie dodać je również do risotto lub spaghetti. Albo po prostu potraktować je jako przekąskę i zaserwować na chrupiącej grzance.  Magda Gessler ma na nie wyjątkowy pomysł, który sprawia, że mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Dodaje do nich ser, który nie tylko wzbogaca smak, ale również podnosi wartość odżywczą całego dania.  Przepis Magdy Gessler na grzyby z parmezanem   Składniki:  1 kg prawdziwków (możecie wymieszać je z innymi grzybami)  100 g parmezanu   2 ząbki czosnku,  50 ml oliwy z oliwek   rozmaryn  sól morska  czarny pieprz  Sposób przygotowania:  Grzyby oczyśćcie i oddzielcie kapelusze od nóżek. W przepisie wykorzystuje się jedynie górę grzybów, dół możecie przeznaczyć do suszenia.  Kapelusze umyjcie pod chłodną, bieżącą wodą. Pokrójcie na mniejsze kawałki.  Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażcie czosnek. Wyciągnijcie go na talerzyk. Jego zadaniem było nadać aromat oliwie.  Na patelnię wrzućcie teraz grzyby i smażcie je na dużym ogniu 8 minut, aż do zrumienienia.  Zmniejszcie ogień, dodajcie rozmaryn i smażcie dalej, aż będą miękkie. ...

Działają antydepresyjnie i właśnie trwa na nie sezon. Wprowadźcie je do diety w trosce o swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Działają antydepresyjnie i właśnie trwa na nie sezon. Wprowadźcie je do diety w trosce o swoje zdrowie
Grzyby pojawiły się już w lasach i na naszych talerzach. Wszyscy cenimy je za ich wyjątkowy aromat i tak ceniony w kuchni smak umami. Okazuje się jednak, że oprócz walorów smakowych, grzyby mają też cenne właściwości zdrowotne.

Grzyby od wieków są cenione za swój smak i zapach, jednak przy zwykło się o nich mówić, że mają niewiele wartości odżywczych. Ten mit warto jednak obalić, gdyż w rzeczywistości te leśne skarby mają wiele właściwości, wspierających nie tylko nasze zdrowie fizyczne, ale i psychiczne.  Grzyby dla zdrowia ciała i ducha Naukowcy z Penn State College of Medicine w Hershey przeprowadzili aż trzy badania nad potencjalnymi zdrowotnymi korzyściami, płynącymi z jedzenia grzybów. Pierwsze badanie sugerowało, że jedzenie grzybów może obniżać prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Kolejne, wiązało spożywanie grzybów ze zmniejszaniem prawdopodobieństwa przedwczesnej śmierci. Ostatnie natomiast udowadniało, że włączając do diety umiarkowane dawki grzybów, zmniejszamy ryzyko zachorowania na depresję. Wyniki tych badań opublikowano w piśmie „Journal of Affective Disorders”. Czy jedzenie grzybów chroni przed depresją? W latach 2005-2016 zbierano dane od ponad 24 tysięcy dorosłych mieszkańców USA i pytano ich o dietę oraz zdrowie psychiczne. Naukowcy z Penn State College of Medicine zauważyli, że uczestnicy badania, którzy spożywali grzyby, wykazywali niższe ryzyko zachorowania na depresję. Średni wiek badanych wynosił 45 lat, a większość z nich (66 proc.) była rasy białej. Według badania, największe ilości grzybów w swojej diecie miały białe kobiety z wyższym wykształceniem. Choć badanie pokazało zależność między jedzeniem grzybów, a zmniejszeniem ryzyka chorowania na depresję, naukowcy stwierdzili także, że większe ilości grzybów wcale nie zapewniały lepszych rezultatów. Nie warto więc przesadzać i spożywać ich w nadmiarze, gdyż nie spowoduje to większej ochrony przed depresją. Zawsze należy też pamiętać, że kiedy widzimy u siebie objawy depresji, powinniśmy udać się do...