W suszonych grzybach pojawiły się robaki? Zobaczcie jaki błąd popełniacie
Wikimedia Commons
Newsy

W suszonych grzybach pojawiły się robaki? Zobaczcie, jaki błąd popełniacie

W suszonych grzybach pojawiły się robaki? Zdradzimy wam sekret - nie pojawiły się, tylko były już tam znacznie wcześniej. Zobaczcie, kiedy należy je tropić i usuwać.

Późne lato to doskonały moment, by wybrać się do lasu na grzybobranie. Przyniesione do domu grzyby trzeba jednak w jakiś sposób przetworzyć. Można je zamarynować, zamrozić albo ususzyć. Jeżeli zdecydowaliście się na ten ostatni sposób, musicie odpowiednio je wyczyścić i przygotować. W przeciwnym razie mogą zacząć się ruszać... 

W jaki sposób suszyć grzyby? 

Suszone borowiki czy podgrzybki to świetny sposób, by zasilić spiżarnię już na Wigilię. Wszak kapusta z grzybami i pierogi wigilijne nie mogłyby się bez nich obejść. Jak można je zatem wysuszyć? 

  • W elektrycznej suszarce do grzybów i owoców. Takie suszarki, możecie kupić za nieduże pieniądze. Są bardzo skuteczne i szybkie. Po około 6 godzinach wyjmiecie z nich gotowy susz. 

  • W piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, nagrzanym do 40°C. Wysuszenie grzybów w tym kuchennym urządzeniu zajmie wam również kilka godzin. 

  • Na nitce nad kuchnią lub na włączonym kaloryferze. Te babcine metody pozwolą uzyskać suszone grzyby dopiero po kilku dniach. 

Zobacz także
Kiszone grzyby - tego jego jeszcze nie było. Koniecznie wypróbujcie ten zdrowy i smaczny przepis

Czy można kisić grzyby? Koniecznie wypróbujcie ten zdrowy i smaczny przepis 

W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadają się idealnie

W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadadzą się idealnie

Jak odpowiednio przygotować grzyby do suszenia? 

Jeżeli chcecie uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki w postaci robaków, powinniście przestrzegać kilku zasad dotyczących przygotowania grzybów. 

Szalenie istotną kwestią jest ich obróbka zaraz po przyniesieniu z lasu. Jeżeli zmęczenie sprawi, że pozostawicie je nietknięte na dzień, lub dwa - to możecie być pewni, że większość waszych zbiorów zainfekują niestety robale. 

Kolejna istotna rzecz to właściwe czyszczenie. Pamiętajcie, grzybów przeznaczonych do suszenia nie należy myć. W ten sposób usuwacie ich naturalną barierę ochronną. Efekt będzie następujący - pleśń i robaki. Czyśćcie je natomiast na sucho. Najpierw nożykiem usuńcie resztki mchu i liści, następnie szczoteczką lub lekko wilgotną szmatką doczyśćcie pozostałości ściółki, czyli np. piach. 

Najważniejszą zasadą jaką powinniście się kierować podczas przygotowań, jest dokładna selekcja przyniesionych egzemplarzy. Pomimo, że całe kapelusze wyglądają nad wyraz spektakularnie w potrawach, lepiej przekroić je na kilka części i sprawdzić, czy nie ma już w nich pasażerów na gapę. Jeżeli po odcięciu ogonka widzicie przy kapeluszu kropeczki, możecie spodziewać się, że są w nim robaki. Takie okazy lepiej wyrzućcie. 

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak oczyścić grzyby z robaków? Jest 1 prosta metoda
AdobeStock
Newsy
Jak oczyścić grzyby z robaków? Oto prosta metoda z wykorzystaniem składnika, który macie w kuchni
Przynieśliście do domu grzyby i chcecie pozbyć się z nich robaków? Podpowiadamy, jak to zrobić.

W lasach pojawił się pierwszy wysyp grzybów . Część z was być może była już na grzybobraniu i przyniosła do domu pierwsze okazy podgrzybków, maślaków czy borowików. Niestety, grzyby nie rosną w lasach „same" i mają to do siebie, że czasem aż roi się w nich od robaków. Jak je z nich oczyścić? Istnieje pewien prosty sposób. Jak oczyścić grzyby z robaków? Przynieśliście do domu grzyby z lasu i zauważyliście, że są one pełne robaków? Istnieje pewna prosta metoda na to, żeby się ich pozbyć. Czyszczenie grzybów to pierwsza rzecz, jaką powinniście zrobić po przyniesieniu ich do domu. Powinno się to zrobić najpóźniej 2 godziny po grzybobraniu. Jak się do tego zabrać? Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki, aby nie zabrudzić ich trudną do usunięcia grzybową mazią i zacznijcie dokładnie oczyszczać poszczególne okazy z ziemi, igieł, liści i piasku. Możecie też przepłukać grzyby pod bieżącą wodą a następnie zeskrobać ostrym nożykiem zabrudzenia, z którymi nie mogła sobie poradzić woda. W przypadku delikatnych grzybów wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką, aby nie uszkodzić ich kapeluszy i korzeni. A co z wypędzaniem robaków z grzybów? Najprostsza metoda na pozbycie się robaków z grzybów Jeśli wybraliście się na grzybobranie do lasu, to właśnie tam powinniście ocenić czy macie do czynienia z grzybem, który jest robaczywy i takich okazów po prostu nie zbierajcie. Czasami jednak nawet dobrze wyglądający grzyb może w sobie skrywać robaki. Czy da się ich jakoś pozbyć? Umyjcie grzyby i zanurzcie je w wodzie z dodatkiem soli. Robaki same powinny z nich wyjść – wtedy po prostu wylejcie wodę, w której moczyły się grzyby. Możecie je też przekroić, aby sprawdzić, co...

Dlaczego na grzyby trzeba iść tylko o świcie? Wcale nie chodzi o to, żeby zdążyć przed innymi
AdobeStock
Newsy
Dlaczego na grzyby trzeba iść tylko o świcie? Wcale nie chodzi o to, żeby zdążyć przed innymi
Gdy w lasach przybywa grzybów, wieści szybko się rozchodzą. Rośnie ilość zarówno grzybów, jak i grzybiarzy. Największe zbiory mają ci, którzy znają leśne tajemnice. Wyjawiamy jedną z nich.

Do lasu na grzyby? Jeśli poważnie myślicie o zbieraniu grzybów musicie dobrze się dobrze przygotować. Przede wszystkim powinniście wiedzieć jak odróżnić grzyby jadalne od trujących , mieć przy sobie atlas grzybów, lub iść na grzybobranie w towarzystwie eksperta, który rozwieje wątpliwości. Powinniście też wiedzieć, gdzie rosną wasze ulubione grzyby, bo każdy rodzaj ma swoje ulubione miejsca. Powinniście zaopatrzyć się w przewiewny pojemnik na zbiory, bo w foliowej torebce grzyby zaparzą się i zaczną psuć, zanim wrócicie do domu. I wreszcie powinniście wiedzieć, kiedy najlepiej zbierać, żeby wasze zbiory były okazałe i zdrowe. Podpowiadamy. Jak zebrać więcej zdrowych grzybów? Czy zdarzyło wam się wchodząc do lasu mijać ludzi wracających już z grzybobrania z pełnymi koszami? Zastanawialiście się wtedy pewnie, o której musieli rozpocząć zbieranie, skoro tak wcześniej kończą je i złościliście się zapewne, że wybrali wam wszystkie najpiękniejsze okazy. Grzybiarze, którzy wychodzą do lasu bladym świtem, robią to tak wcześnie, bo wiedzą dwie rzeczy: łatwiej wypatrzą w ściółce wilgotne od rosy grzyby, bo odbijają światło i są lepiej widoczne. zapakują do koszy zbiory, na których nie zdążą się rozwinąć robaki. O świcie w lesie? To dobry pomysł, żeby jednocześnie wyprzedzić konkurentów i… owady Skąd się biorą robaki w grzybach ? - zapytał kiedyś w swoim programie, w radiowej trójce, polski dziennikarz i fizyk dr. Tomasz Rożek. Okazuje się, że robaki biorą się z… powietrza. Owady znoszą na nich jajka, a z nich rozwijają się larwy. To właśnie te larwy znajdujemy jesienią w grzybach. I jeśli zawsze dziwicie się jak to możliwe, że włożyliście do koszyka zdrowe grzyby, a w domu wyjmujecie robaczywe, to...

jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!
Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy! Polska tradycja Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport! Jak suszyć grzyby? Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów. Przygotowanie grzybów do suszenia Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco: Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów! Pokrój grzyby w plastry. Jeżeli będziesz suszyć je na...

AdobeStock
Newsy
Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem? Polacy nagminnie popełniają ten błąd
Zebraliście w lesie grzyby i planujecie je ugotować? Czy wcześniej powinno się je umyć w wodzie? Sprawdźcie.

Jesień to czas, gdy wielu z nas wybiera się na grzybobranie . Zbieranie grzybów nie tylko doskonale odpręża i umożliwia bliski kontakt z naturą, ale też jest okazją do zebrania grzybów, z których można później przygotować wiele wspaniałych potraw . Zanim jednak zabierzemy się do jedzenia dań z grzybów, musimy je odpowiednio przygotować. Jak się do tego zabrać? Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem? Jeśli kupiliście w sklepie grzyby i chcecie je ugotować , najpierw powinniście je umyć. Grzyby sklepowe zostały już wprawdzie wstępnie wymyte, ale dla zachowania maksimum ostrożności, warto zrobić to ponownie. To samo dotyczy grzybów z lasu, które także należy odpowiednio oczyścić przed gotowaniem. Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki i oczyśćcie grzyby z igieł, ziemi i liści. Następnie wypłuczcie je przez chwilę w zimnej wodzie, po czym wysuszcie papierowym ręcznikiem. Myjąc w ten sposób grzyby pozbywamy się z nich bakterii, które dodatkowo znikną w wysokiej temperaturze podczas gotowania. Czy to prawda, że grzyby pod wpływem wody zmiękną i staną się papkowate? Grzyby i tak składają się w dużej mierze z wody, więc dodatkowa woda im nie grozi. Lepiej umyć grzyby i nie ryzykować zatruciem bakteriami niż pozostawić je brudne i zachorować. Jeśli umyjecie grzyby, od razu przystąpcie do ich obróbki. Przechowywanie umytych grzybów na później, nawet w lodowce, bardzo im nie służy, ponieważ mogą zacząć gnić. Czy jedzenie niemytych grzybów jest bezpieczne? Niektórzy kroją grzyby i kładą je np. na pizzę w ogóle ich wcześniej nie myjąc. Nie jest to bezpieczne, ponieważ na takich grzybach mogą się znajdować różne bakterie. Dla zachowania ostrożności, dokładnie umyjcie grzyby przed spożyciem, zwłaszcza jeśli...