GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

W skorupkach jaj z Biedronki wykryto salmonellę. Sprawdźcie, czy macie je w lodówce

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące skażonej partii jaj. Sprawdźcie, czy nie macie ich przypadkiem w swojej kuchni.

W czwartek wieczorem Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące skażonej żywności. Chodzi o partię jaj „Jaja świeże L Moja Kurka”, z terminem spożycia 17.09.2021 r. i o numerze partii 17/09/2021 PSK 98. Produkt ten mogliście kupić w Biedronce. Jeśli kupiliście feralną partię jaj, koniecznie odnieście ją do sklepu lub wyrzućcie do kosza. Produkt ten nie nadaje się do spożycia, ponieważ jest skażony salmonellą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dane skażonej partii jaj z Biedronki

Kupiliście ostatnio w Biedronce jajka? Koniecznie przyjrzyjcie się ich opakowaniu. Chodzi o jaja, które mają na skorupkach kod 3PL30211306. Producentem jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55, 62-060 Stęszew Będlewo, Zakład Pakowania Jaj Zaparcin PL30215904WE. Jaja wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.

Szczegółowa kontrola wykazała, że na powierzchni tych jaj oraz w ich treści wykryto groźne dla zdrowia pałeczki Salmonella Enteritidis.

Zobacz także
Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy

Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy

5 najbardziej trujących grzybów. Przyjrzyjcie im się dokładnie, ale trzymajcie się od nich z daleka

5 najbardziej trujących grzybów. Przyjrzyjcie im się dokładnie, ale trzymajcie się od nich z daleka

Jaja wycofano z obiegu

Po przekazaniu informacji przez GIS, jaja natychmiast wycofano ze sklepów. GIS donosi, że Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz po otrzymaniu informacji o niezgodności, rozpoczęło wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformowało odbiorców:

Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych – czytamy w komunikacie firmy.

Próbki z kurników, w których przebywały kury, od których pochodzą skażone jajka, zostały pobrane przez powiatowego lekarza weterynarii w Poznaniu. Teraz są one podawane badaniom.

Zalecenia sanepidu w sprawie wycofanych jaj

Sanepid kategorycznie przestrzega klientów, aby nie spożywali jaj z partii, którą podano w komunikacie. Przypomina również, że bakterie salmonelli, obecne na skorupkach jaj, mogły zostać przeniesione na inne powierzchnie wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Jeśli macie w domu te jajka, dobrze umyjcie ręce, załóżcie rękawiczki i zwróćcie skażoną partię do sklepu lub wyrzućcie ją do kosza na śmieci.

Źródło: portalspozywczy.pl

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sklepów popularne jajka. Zostały skażone salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed skażonymi jajkami. Sprawdźcie o jaki produkt chodzi.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii jajek, która została skażona salmonellą. Koniecznie sprawdźcie o jaki produkt chodzi, bo być może macie go w swojej kuchni. GIS wycofuje skażoną partię jajek GIS ostrzega przed partią skażonych jajek: Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – poinformowano w oficjalnym komunikacie. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Jaja z chowu klatkowego. 10 sztuk Klasa wagowa M, klasa A Numer partii: 23.10.21.T12 Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6 Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów, Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903 Zdjęcie produktu:  Produkt wycofano ze sklepów Feralna partia jajek została wycofana ze wszystkich sklepów, do których ją dostarczono. Jeśli kupiliście ostatnio jajka od wskazanego wyżej producenta, dobrze się przyjrzyjcie ich opakowaniu i sprawdźcie dokładnie kod na skorupkach jaj, bo być może jesteście posiadaczami partii skażonej salmonellą. GIS przestrzega, żeby pod żadnym pozorem nie spożywać tych jajek. Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - poinformowano na oficjalnej stronie GIS-u. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
Pilne ostrzeżenie GIS przed skażonymi jajkami. Mogliście je kupić w Biedronce
Kupiliście w Biedronce jajka od tego producenta? Uważajcie - są skażone salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował najnowsze ostrzeżenie związane z partią jaj kurzych z chowu na wolnym wybiegu sprzedawanych w marketach Biedronka. Na powierzchni skorupek tych jaj odkryto groźne dla zdrowia pałeczki salmonelli. O jaką konkretnie partię chodzi? GIS wycofuje popularne jajka Przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały obecność pałeczek Salmonelli na powierzchni popularnych jajek. Jeśli kupiliście ostatnio jajka marki Moja kurka, koniecznie przyjrzyjcie się ich opakowaniu, bo być może kupiliście partię skażoną salmonellą. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozmiar L Numer partii: POW12 20.11 Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021 Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901. Zdjęcia produktu: Ostrzeżenie dla konsumentów Pod żadnym pozorem nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, zwłaszcza na surowo, z uwagi na potencjalne ryzyko dla zdrowia. Należy też pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek, mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Jeśli kupiliście w sklepie te jajka, nie jedzcie ich, tylko zwróćcie je do sklepu. Czy pałeczki Salmonelli są groźne dla zdrowia? Spożycie produktów skażonych pałeczkami Salmonelli, może doprowadzić do silnego zatrucia. Pierwsze objawy mogą pojawić się dopiero po ok. 8 godzinach od spożycia produktu zawierającego ten konkrety...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sprzedaży partię popularnego produktu. Polacy się nim zajadają
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu popularnego produktu spożywczego. Sprawdźcie, czy nie macie go przypadkiem w swoim domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące produktu skażonego salmonellą. Chodzi o popularną chałwę z pistacjami marki Koska. Sprawdźcie o jaką konkretnie partię chodzi i zwróćcie ją do sklepu. Zjedzenie takiej chałwy może doprowadzić do zatrucia pałeczkami salmonelli. GIS wycofuje popularną chałwę Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu smakołyk, który często kupuje wielu Polaków. W oficjalnym komunikacie GIS-u podano szczegółowe informacje dotyczące skażonego produktu. Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442 Numer partii: 212-300F/20 Najlepiej spożyć przed 26.10.2022 Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507 Kraj pochodzenia: Turcja Zdjęcie produktu: Chałwa została wycofana ze sklepów Po opublikowaniu przez GIS informacji na temat skażonej chałwy, produkt natychmiast został wycofany ze wszystkich sklepów, do których go dostarczono. Jeśli macie w swoim domu chałwę od tego producenta, dobrze się przyjrzyjcie jej opakowaniu i sprawdźcie czy nie jest to przypadkiem chałwa z partii wskazanej w komunikacie GIS-u. Zjedzenie takiej chałwy może doprowadzić do zatrucia salmonellą. Najlepiej więc zwróćcie ją do sklepu lub wyrzućcie ją do kosza. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie produktu skażonego bakteriami salmonelli może doprowadzić do silnego zatrucia pokarmowego. Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się w mięsie drobiowym i w jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść w trzech przypadkach: Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu. Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularny makaron. Pod żadnym pozorem go nie jedzcie
Kupiliście ostatnio makaron tej marki? Koniecznie sprawdźcie, czy nie chodzi o partię skażoną 2-chloroetanolem.

Główny Inspektorat Sanitarny wystosował właśnie kolejne ostrzeżenie dotyczące skażonej żywności. Tym razem wycofał partię makaronu penne marki Pasta Natura, 250 g, ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem. O jaki konkretnie produkt chodzi? GIS wycofuje popularny makaron Firma Pasta Natura Srl wraz z dystrybutorem w Polsce - Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, wycofuje następujący produkt, który trafił na polski rynek: Nazwa produktu: MAKARON (KUKURYDZIANY Z KURKUMĄ I PIEPRZEM) PENNE BEZGLUTENOWY BIO 250 g - PASTA NATURA. Numer partii / Data minimalnej trwałości: 16.02.2024. Rzućcie okiem na zdjęcie produktu i koniecznie sprawdźcie, czy przypadkiem nie włożyliście go niedawno do sklepowego koszyka: Dlaczego wycofano makaron? Makaron został wycofany, ponieważ przy jego produkcji użyto składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem. 2-chloroetanol jest substancją pochodną tlenku etylenu i jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona – informuje GIS. 2-chloroetanol to bezbarwna ciecz, która ma przyjemny zapach eteru. Jest substancją sklasyfikowaną jako wyjątkowo niebezpieczna w Stanach Zjednoczonych i podlega surowym wymogom sprawozdawczym przez zakłady, które produkują, przechowują lub używają jej w znacznych ilościach. Skażony makaron jest obecnie wycofywany ze wszystkich sklepów, do których go dostarczono. Jeśli kupiliście ostatnio ekologiczny makaron kukurydziany z kurkumą i pieprzem marki Pasta Natura, koniecznie sprawdźcie, czy chodzi o produkt wskazany w komunikacie. Spożycie takiego makaronu może być niebezpieczne dla zdrowia i w przypadku posiadania takiego produktu w kuchni, należy jak najszybciej zwrócić go do sklepu lub wyrzucić do kosza....