Pierwsze skojarzenie z jedzeniem z proszku? Dla większości z was będzie to zapewne mleko dla niemowlaków. Wizja jedzenia z proszku dla dorosłych, przestaje być jednak futurystycznymi mrzonkami wyssanymi z palca.

Nowy trend w odżywianiu – jedzenie z proszku

Na rynku spożywczym pojawiają się coraz to nowsze oferty dla klientów szukających czegoś innowacyjnego i przełomowego, a także zdrowego i wygodnego. W kontekście diety zwykle łączono to z tak zwanym żywieniem pudełkowym.

Dieta pudełkowa już dawno jest jednak przebrzmiała i niemodna w stosunku do dań z proszku. Producenci tego typu jedzenia zarzekają się, że w swoich posiłkach, które przygotowuje się wyłącznie zalaniem wody - sprawdźcie czy woda gazowana jest mniej zdrowa od niegazowanej, znajduje się wystarczająco dużo składników odżywczych, by wypełnić zapotrzebowanie osoby dorosłej.

Rzućmy okiem na kilka haseł, którymi producenci tego typu specyfików kuszą potencjalnych klientów:

Zobacz także:

  • Wysoka zawartość błonnika
  • Kremowa, jedwabista konsystencja
  • Odpowiedni dla zawodowych sportowców
  • Zero sztucznych słodzików

Jakie są wady dań w proszku?

Krytycy jedzenia w proszku przygotowywanego w formie shake’ów i koktajli - jeśli chcecie szybko spalić tłuszcz, zróbcie ten koktajl z pieprzem uważają, że tego typu posiłki rozleniwiają i odciągają od gotowania, a także nie kreują pozytywnych wzorców odżywiania. Ponadto, nie da się ukryć, że nawet najszersza gama smaków dań w proszku grozi ostatecznie nudą i monotonią. W końcu wszyscy lubią od czasu do czasu coś przegryźć!

Trzeba sobie jednak powiedzieć jasno i wyraźnie – technika i rozwój sprawiły, że duża część ludzi może w tej chwili śmiało przerzucić się na jedzenie z proszku. Pozostaje pytanie czy na dłuższą metę ktokolwiek by tego chciał. Eksperci także mają mieszane uczucia.

Czy w przyszłości ludzie będą jedli tylko dania z proszku?

Fachowcy z branży dietetyki i biznesu są zdania, że posiłki w proszku rzeczywiście mogą znaleźć swoich amatorów wśród osób lubiących wygodne, szybkie, a przy tym pełnowartościowe jedzenie.

Eksperci od trendów konsumenckich są zdania, że diety w proszku raczej nie staną się nigdy podstawowym sposobem odżywiania dla większości ludzkości. Pozostaną raczej dodatkiem do normalnego odżywania dla osób zamożnych i zapracowanych.

Czytaj także: