W przyszłości będziemy jeść tylko potrawy z proszku? Ekspert nie ma wątpliwości
Adobe Stock
Newsy

W przyszłości będziemy jeść tylko potrawy z proszku? Ekspert nie ma wątpliwości

Słyszeliście kiedyś o jedzeniu z proszku? Robi ono coraz większą karierę wśród młodych i zabieganych ludzi. Czy niedługo zaczną je jeść wszyscy?
Hubert Rój
maj 24, 2021

Pierwsze skojarzenie z jedzeniem z proszku? Dla większości z was będzie to zapewne mleko dla niemowlaków. Wizja jedzenia z proszku dla dorosłych, przestaje być jednak futurystycznymi mrzonkami wyssanymi z palca.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nowy trend w odżywianiu – jedzenie z proszku

Na rynku spożywczym pojawiają się coraz to nowsze oferty dla klientów szukających czegoś innowacyjnego i przełomowego, a także zdrowego i wygodnego. W kontekście diety zwykle łączono to z tak zwanym żywieniem pudełkowym.

Dieta pudełkowa już dawno jest jednak przebrzmiała i niemodna w stosunku do dań z proszku. Producenci tego typu jedzenia zarzekają się, że w swoich posiłkach, które przygotowuje się wyłącznie zalaniem wody - sprawdźcie czy woda gazowana jest mniej zdrowa od niegazowanej, znajduje się wystarczająco dużo składników odżywczych, by wypełnić zapotrzebowanie osoby dorosłej.

Zobacz także

Rzućmy okiem na kilka haseł, którymi producenci tego typu specyfików kuszą potencjalnych klientów:

  • Wysoka zawartość błonnika
  • Kremowa, jedwabista konsystencja
  • Odpowiedni dla zawodowych sportowców
  • Zero sztucznych słodzików

Jakie są wady dań w proszku?

Krytycy jedzenia w proszku przygotowywanego w formie shake’ów i koktajli - jeśli chcecie szybko spalić tłuszcz, zróbcie ten koktajl z pieprzem uważają, że tego typu posiłki rozleniwiają i odciągają od gotowania, a także nie kreują pozytywnych wzorców odżywiania. Ponadto, nie da się ukryć, że nawet najszersza gama smaków dań w proszku grozi ostatecznie nudą i monotonią. W końcu wszyscy lubią od czasu do czasu coś przegryźć!

Trzeba sobie jednak powiedzieć jasno i wyraźnie – technika i rozwój sprawiły, że duża część ludzi może w tej chwili śmiało przerzucić się na jedzenie z proszku. Pozostaje pytanie czy na dłuższą metę ktokolwiek by tego chciał. Eksperci także mają mieszane uczucia.

Czy w przyszłości ludzie będą jedli tylko dania z proszku?

Fachowcy z branży dietetyki i biznesu są zdania, że posiłki w proszku rzeczywiście mogą znaleźć swoich amatorów wśród osób lubiących wygodne, szybkie, a przy tym pełnowartościowe jedzenie.

Eksperci od trendów konsumenckich są zdania, że diety w proszku raczej nie staną się nigdy podstawowym sposobem odżywiania dla większości ludzkości. Pozostaną raczej dodatkiem do normalnego odżywania dla osób zamożnych i zapracowanych.

Czytaj także:

Komentarze
Izabela Trojanowska
ons
Gwiazdy Izabela Trojanowska też jest na diecie pudełkowej! Wiemy, ile już na niej schudła!
Znana polska aktorka i piosenkarka idzie z duchem czasu. W trosce o swoje zdrowie i figurę postanowiła przejść na… dietę pudełkową!
Weronika Kępa
listopad 16, 2020

Diety pudełkowe w ostatnim czasie zyskały ogromną popularność w Polsce. Zapracowane kobiety i nieumiejący gotować mężczyźni to główny, ale nie jedyny powód, dla którego pokochało je tak wiele osób. Fenomen diety pudełkowej Sama nazwa „dieta pudełkowa” wzięła się oczywiście od pudełek, w których dostarczane są posiłki. Każdy z nich jest spakowany osobno i dokładnie opisany. W ich wnętrzu znajdziemy wszystko, czego dusza zapragnie, między innymi owoce, warzywa, mięso, ryby oraz nabiał. W zależności od wyznaczonego celu - schudnięcie, przytycie lub utrzymanie wagi – możesz dowolnie modyfikować swoje jedzenie. Każdy cel cechuje inna liczba dostarczanych kalorii, a nawet posiłków. Niektórzy więc mogą jeść ich aż 5, a inni 3. Dieta pudełkowa daje również możliwość wyeliminowania produktów, których nie lubimy, bądź nie możemy jeść. I tak jeśli jesteś wegetarianką możesz uwzględnić ten fakt w swojej diecie. Z kolei jeśli kochasz mięso, a nie lubisz ryb, również warto to zasygnalizować. W ten sposób eksperci dobierają idealnie zbilansowane i zdrowe posiłki, które codziennie zostają dostarczone prosto pod twoje drzwi. Dzięki takiej diecie nie musisz więc codziennie martwić się o to, co zjesz i czy będzie to zdrowe. Nie musisz też spędzać czasu na gotowaniu. Warto jednak zaznaczyć, że tego typu dieta to opcja dla bogaczy. Miesiąc takiego jedzenia to koszt ok. 1500-1800 złotych za osobę! Trojanowska na diecie Ten fakt nie przeraził jednak znanej aktorki i piosenkarki, Izabeli Trojanowskiej. Zabiegana 65-latka postanowiła zadbać o siebie bardziej niż kiedykolwiek i oddać swoje zdrowie w ręce ekspertów. W jej pudełkowym jadłospisie nie brakuje pełnowartościowych produktów takich jak chociażby ciecierzyca. Gwiazda „Klanu”...

Przeczytaj
skład sklepowych sałatek
Adobe Stock
Newsy Kupujecie surówki na wagę? Po tym, co przeczytacie od razu przestaniecie
Sklepowe surówki i sałatki choć kuszą swoim wyglądem, zdecydowanie nie należą do zdrowych produktów. Niestety ich skład bierze pod lupę niewielu konsumentów. W końcu, co może być złego w warzywach i owocach. Okazuje się, że w tych kupnych aż zbyt wiele…
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Gotowe surówki i sałatki pojawiające się niemal w każdym sklepie to efekt panującej mody na zdrowe jedzenie , ale również coraz szybciej pędzącego życia Polaków. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom wiecznie zapracowanych, spóźnionych, ale również chcących zadbać o idealną figurę konsumentów producenci rozłożyli wachlarz możliwości. Uważajcie na sklepowe sałatki Dzisiaj w każdym mniejszym i większym markecie można znaleźć gotowe przekąski, zapakowane w plastikowe pojemniki. Te, choć na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo zdrowo - w końcu zawierają mnóstwo warzyw oraz owoców, po przeanalizowaniu etykiet okazuje się, że mogą wam bardziej zaszkodzić niż pomóc. Trzeba jednak przyznać, że mało kto ma dzisiaj czas na wczytywanie się w skład i opis kupowanej żywności. Pędząc do pracy, szkoły lub na ważne spotkanie, chcecie w końcu zjeść „cokolwiek małego i zdrowego”, a przecież te produkty takie się wydają. W rzeczywistości producenci zarabiają pieniądze na waszej krzywdzie. Gotowe produkty zawierają mnóstwo cukru Nie jest przecież tajemnicą, że tego typu gotowe sałatki i surówki nie są dostarczane do sklepów codziennie. Aby przez choć 3 dni wyglądały dobrze muszą zawierać nawet niewielką ilość konserwantów. To nie koniecznie muszą być dodatki w postaci kwasów, najczęściej jest to po prostu sól oraz cukier … w ogromnych ilościach! W większości sklepowych surówek można znaleźć aż 13 gramów białego cukru w każdych 100 gramach produktu. Zakładając, że standardowo sałatki są sprzedawane w opakowaniach po 450 gramów, w każdym znajduje się aż 12 łyżeczek cukru! Sami przyznacie, że wynik jest przerażający. Nie od dziś wiadomo, że przetworzona żywność stanowi ogromne zagrożenie dla...

Przeczytaj
jak złagodzić pieczenie w buzi
Adobe Stock
Newsy Zjedliście zbyt pikantne danie i pali was w gardle? Wystarczy jedna rzecz i będzie po kłopocie
Choć pikantne potrawy powszechnie uważa się za bardzo zdrowe, ich spożywanie może wywoływać nieprzyjemne uczucie palenia w gardle. Jeśli go doświadczacie koniecznie pamiętajcie, by do ostrego jedzenia przygotować sobie szklankę pewnego napoju. Ten z prędkością światła złagodzi pikantność w ustach.
Weronika Kępa
grudzień 29, 2020

Dwie strony kapsaicyny Eksperci uważają, że spożywanie ostrych potraw z dodatkiem papryczek chili, może bardzo pozytywnie wpływać na ludzki organizm . Zawarta w nich kapsaicyna działa między innymi odchudzająco , ale również rozgrzewająco, odpornościowo, a nawet przeciwbólowo.  Niestety, ten sam czynnik wywołuje także uczucie pieczenia w gardle. Naukowcy wyjaśniają, że gdy kapsaicyna połączy się z receptorami w jamie ustnej, do mózgu wysyłany jest taki sam sygnał, jak po dotknięciu gorącego garnka. W takiej sytuacji należy szybko załagodzić uczucie palenia. Jak złagodzić uczucie palenia w gardle? Niektórzy twierdzą, że ostrą potrawę wystarczy popić wodą, gazowanym napojem lub dowolnym alkoholem. Nic bardziej mylnego! W rzeczywistości każdy z tych trzech napojów tylko wzmacnia nieprzyjemne uczucie i rozprowadza smak po całej jamie ustnej. Niezawodne okazuje się jedynie… mleko! Eksperci twierdzą, że zawarte w mleku białko doskonale wypiera kapsaicynę z receptorów znajdujących się na języku. Dlatego też jego wypicie to najlepszy sposób na wyeliminowanie pieczenia. Bez względu na to czy sięgniesz po takie zawierające 1 proc. czy 3 proc. tłuszczu – zadziała. Okazuje się jednak, że mleko mleku nierówne. Bowiem osoby nie spożywające produktów odzwierzęcych mogą mieć spory problem. Wypicie szklanki napoju orzechowego lub sojowego,  nie zadziała tak samo jak mleko krowie. W końcu nie zawierają one białka. Inne negatywne aspekty spożywania pikantnych dań Należy jednak pamiętać, że pieczenie w buzi to nie jedyny problem, z którym możecie się spotkać spożywając pikantne potrawy. Eksperci twierdzą, że tego typu produkty mogą negatywnie wpływać między innymi na cykl waszego snu. Badania wykazują, że osoby jedzące dużo pikantnych dań...

Przeczytaj
przerywany post
Pixabay
Zdrowie Wszystko, co powinnaś wiedzieć o przerywanym poście. Przeczytaj, zanim zrobisz sobie krzywdę
Przerywany post z pewnością ma więcej wspólnego z odchudzaniem niż religią. Ten coraz bardziej popularny sposób odżywiania może bowiem pomóc w utracie zbędnych kilogramów. Zanim jednak podejmiesz się tej diety musisz zrozumieć jej specyfikę.
Weronika Kępa
listopad 24, 2020

W ostatnich latach przerywany post stał się bardzo popularną formą odżywiania, szczególnie wśród gwiazd i celebrytek. Choć na pierwszy rzut oka dieta wydaje się restrykcyjna, w rzeczywistości może przynieść wiele korzyści. Jednak nie ma diet idealnych i ta też taka nie jest. Zanim zrobisz sobie krzywdę przeczytaj, z czym to się je. Czym jest przerywany post? Przerywany post to dieta pozwalająca na spożywanie wszystkiego na co masz ochotę. Haczyk polega jednak na tym, że możesz to robić tylko przez określony czas w ciągu doby. Najpopularniejszą metodą postu przerywanego jest 16:8, czyli 16 godzin postu i 8 godzin na jedzenie.  Tę zasadę możesz stosować dowolnie. Niektórzy jedzą pierwszy posiłek o 8, inni o 12. Tak naprawdę to już nie ma większego znaczenia. W ciągu tych 8 godzin należy przede wszystkim zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne i na tym poprzestać. Wady przerywanego postu Niestety, żadne dotychczasowe badania nie dowiodły, że ów styl odżywiania jest korzystniejszy od normalnego jedzenia zbilansowanych posiłków 5 razy dziennie w równych odstępach czasowych. Wręcz przeciwnie, udowodniono, że długotrwałe stosowanie takiej diety może prowadzić do nudności, odwodnienia oraz zwiększenia poziomu cholesterolu.  Zalety przerywanego postu Jednak przerywany post ma również swoje plusy. Przede wszystkim wyrabia lepsze nawyki żywieniowe - sprawia, że nie podjadasz, bo nie masz takiej możliwości. Kiedy na przykład twoje 8 godzin jedzenia kończy się o 20, to logicznym jest, że przed telewizorem już nie zasiądziesz z paczką ulubionych chipsów. Brak podjadania wieczorem może również sprawić, że wcześniej pójdziesz spać, a jak wiadomo sen to zdrowie. Kolejną zaletą przerywanego postu jest fakt, że dzięki niemu można naprawdę łatwo schudnąć . Osoby,...

Przeczytaj