W przyszłości będziemy jeść tylko potrawy z proszku? Ekspert nie ma wątpliwości
Adobe Stock
Newsy

W przyszłości będziemy jeść tylko potrawy z proszku? Ekspert nie ma wątpliwości

Słyszeliście kiedyś o jedzeniu z proszku? Robi ono coraz większą karierę wśród młodych i zabieganych ludzi. Czy niedługo zaczną je jeść wszyscy?

Pierwsze skojarzenie z jedzeniem z proszku? Dla większości z was będzie to zapewne mleko dla niemowlaków. Wizja jedzenia z proszku dla dorosłych, przestaje być jednak futurystycznymi mrzonkami wyssanymi z palca.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nowy trend w odżywianiu – jedzenie z proszku

Na rynku spożywczym pojawiają się coraz to nowsze oferty dla klientów szukających czegoś innowacyjnego i przełomowego, a także zdrowego i wygodnego. W kontekście diety zwykle łączono to z tak zwanym żywieniem pudełkowym.

Dieta pudełkowa już dawno jest jednak przebrzmiała i niemodna w stosunku do dań z proszku. Producenci tego typu jedzenia zarzekają się, że w swoich posiłkach, które przygotowuje się wyłącznie zalaniem wody - sprawdźcie czy woda gazowana jest mniej zdrowa od niegazowanej, znajduje się wystarczająco dużo składników odżywczych, by wypełnić zapotrzebowanie osoby dorosłej.

Zobacz także
Ta dieta niesamowicie wpływa na umysł i ciało. Codziennie jedzcie te produkty

Dieta MIND na pamięć: zasady i efekty, co jeść

Na ile lat wygląda ten mężczyzna? Ogromnie się zdziwicie. Wiemy jaką dietę stosuje/ Przystojny 25-latek? Nie, ten mężczyzna ma 54 lata! Wiemy, jaką dietę stosuje żeby tak wyglądać

Na ile lat wygląda ten mężczyzna? Ogromnie się zdziwicie. Wiemy jaką dietę stosuje!

Rzućmy okiem na kilka haseł, którymi producenci tego typu specyfików kuszą potencjalnych klientów:

  • Wysoka zawartość błonnika
  • Kremowa, jedwabista konsystencja
  • Odpowiedni dla zawodowych sportowców
  • Zero sztucznych słodzików

Jakie są wady dań w proszku?

Krytycy jedzenia w proszku przygotowywanego w formie shake’ów i koktajli - jeśli chcecie szybko spalić tłuszcz, zróbcie ten koktajl z pieprzem uważają, że tego typu posiłki rozleniwiają i odciągają od gotowania, a także nie kreują pozytywnych wzorców odżywiania. Ponadto, nie da się ukryć, że nawet najszersza gama smaków dań w proszku grozi ostatecznie nudą i monotonią. W końcu wszyscy lubią od czasu do czasu coś przegryźć!

Trzeba sobie jednak powiedzieć jasno i wyraźnie – technika i rozwój sprawiły, że duża część ludzi może w tej chwili śmiało przerzucić się na jedzenie z proszku. Pozostaje pytanie czy na dłuższą metę ktokolwiek by tego chciał. Eksperci także mają mieszane uczucia.

Czy w przyszłości ludzie będą jedli tylko dania z proszku?

Fachowcy z branży dietetyki i biznesu są zdania, że posiłki w proszku rzeczywiście mogą znaleźć swoich amatorów wśród osób lubiących wygodne, szybkie, a przy tym pełnowartościowe jedzenie.

Eksperci od trendów konsumenckich są zdania, że diety w proszku raczej nie staną się nigdy podstawowym sposobem odżywiania dla większości ludzkości. Pozostaną raczej dodatkiem do normalnego odżywania dla osób zamożnych i zapracowanych.

Czytaj także:

Kupujecie ryby świeże czy mrożone? Hodowcy: Polacy dopiero uczą się kultury jedzenia ryb
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie ryby świeże czy mrożone? Hodowcy: Polacy dopiero uczą się kultury jedzenia ryb
Zmieniają się nasze kulinarne upodobania i smaki. Polacy wciąż jedzą zbyt mało ryb, ale kultura ich jedzenia się zmienia.

„Ryba wpływa na wszystko” – głosił przed laty popularny slogan reklamowy nawołujący Polaków do jedzenia ryb. Rzeczywiście – zawarte w rybach kwasy omega-3 są potrzebne ludzkiemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Zbyt często to zapotrzebowanie trafia w próżnię. Polacy zapominają o morskim i słodkowodnym dobrodziejstwie, jakim są ryby. W większości jednak powody niejedzenia ryb albo wybierania ich mniej wartościowych gatunków są bardziej przyziemne. Dlaczego Polacy jedzą tak mało ryb? Zacznijmy od wygórowanych cen. Tradycja nakazuje choćby zjedzenie ryby nad polskim morzem. Tymczasem zwłaszcza ostatnio ceny rybnych obiadów nad Bałtykiem zupełnie oszalały. Pisaliśmy ostatnio o kobiecie, która zapłaciła za rybę z ziemniakami aż 140 zł… Otwarte pozostaje zresztą pytanie, czy tego typu frykasy należy w ogóle jeść częściej niż raz od wielkiego dzwonu. Niektórzy mówią o jedzeniu ryb raz w tygodniu. Szwedzcy eksperci zalecają jedzenie bałtyckich ryb… kilka razy w roku. Na to wszystko nakładają się bardziej prozaiczne powody. Chodzi tutaj mianowicie o dostępność ryb, a zwłaszcza tych świeżych. Nierzadko konsumenci są wręcz zmuszeni do niezbyt smacznych ryb mrożonych. Pół biedy, kiedy w sklepowych zamrażarkach dostępny jest morszczuk czy też dorsz. Gorzej, kiedy klienci mogą wybierać co najwyżej w kilku gatunkach pangi pośledniego sortu ze zdecydowanie zbyt dużą ilością lodowej glazury. Polacy uczą się jedzenia ryb na nowo Eksperci rynku rybnego są zdania, że popyt na ryby i kultura ich jedzenia dopiero się w Polsce rodzą. Kluczem do tego jest nastawienie młodszego pokolenia, które coraz bardziej zainteresowane jest dbaniem o właściwe, zbilansowane odżywianie, nawet kosztem sporych finansowych nakładów. Swoje...

Mleko wciąż drożeje. Takich wzrostów cen nie było od lat. Też to zauważyliście?
Adobe Stock
Newsy
Mleko będzie coraz droższe. Już teraz ma rekordowo wysokie ceny. Ostatnio tak drogo było 7 lat temu
Główny Urząd Statystyczny porównał wzrosty cen mleka na przestrzeni ostatnich lat. Jak się okazuje, bardzo wiele się zmieniło. i nie jest to, niestety, powód do radości

W kwietniu tego roku cena mleka wzrosła zaledwie o 0,5 proc. w stosunku do poprzedniego miesiąca. Jednak kiedy spojrzy się na wyniki sprzed roku, kwiecień 2021 wypada prawie o 15 proc. drożej w stosunku do kwietnia 2020! Dlaczego tak się dzieje? Ceny mleka rosną Obecne ceny mleka sięgnęły już niemalże poziomu historycznego rekordu z grudnia 2013. To właśnie wtedy odnotowano najwyższe ceny w porównaniu do poprzednich lat. Dzisiaj kwoty, które trzeba zapłacić za mleko, są jedynie o 1 proc. niższe od tych sprzed 8 lat. Ceny żywności stale idą do góry i dotyczy to wielu gałęzi rynku spożywczego. Ostatnie analizy wykazują, że faktycznie obecne ceny w sklepach są najwyższymi od 10 lat . Skąd takie podwyżki cen mleka? Producenci tłumaczą, że znacząco wzrosły koszty produkcji obejmujące pasze dla zwierząt, nawozy, a także części do maszyn. Ich ceny skoczyły nawet o 50 proc. Jeśli producent zatrudnia pracowników, jego koszty wzrosły jeszcze bardziej, gdyż także płaca minimalna poszła w górę . Sytuację tę zauważa także dyrektor Polskiej Izby Mleka – Agnieszka Maliszewska. „Trend wzrostowy w cenach mleka widzimy już od jakiegoś czasu i faktycznie ceny te uznać można za historycznie wysokie. Ale widzimy także ogromnie rosnące koszty produkcji. Można tu w zasadzie wymienić wzrost cen w każdym obszarze produkcji i przetwórstwa mleka. Po pierwsze ceny nawozów i produkcji roślinnej i zwierzęcej poszybowały bardzo wysoko i o tym już od kilku miesięcy wyraźnie mówią producenci mleka” – wyjaśniła Maliszewska. Eksperci rynku zaznaczają jednak, że w najtrudniejszej sytuacji mogą być małe zakłady produkcyjne, które będą musiały bardzo podnieść ceny swoich produktów, a co za tym idzie – zapewne stracić wielu klientów. „O ile...

Izabela Trojanowska też jest na diecie pudełkowej! Wiemy, ile już na niej schudła
ONS
Gwiazdy
66-letnia Izabela Trojanowska schudła 15 kg dzięki popularnej diecie. Gwiazda płaci krocie za jedzenie
Znana polska aktorka i piosenkarka idzie z duchem czasu. W trosce o swoje zdrowie i figurę postanowiła przejść na… dietę pudełkową!

Diety pudełkowe w ostatnim czasie zyskały ogromną popularność w Polsce. Zapracowane kobiety i nieumiejący gotować mężczyźni to główny, ale nie jedyny powód, dla którego pokochało je tak wiele osób. Fenomen diety pudełkowej Sama nazwa „dieta pudełkowa” wzięła się oczywiście od pudełek, w których dostarczane są posiłki. Każdy z nich jest spakowany osobno i dokładnie opisany. W ich wnętrzu znajdziemy wszystko, czego dusza zapragnie, między innymi owoce, warzywa, mięso, ryby oraz nabiał. W zależności od wyznaczonego celu - schudnięcie, przytycie lub utrzymanie wagi – możecie dowolnie modyfikować swoje jedzenie. Każdy cel cechuje inna liczba dostarczanych kalorii, a nawet posiłków. Niektórzy więc mogą jeść ich aż 5, a inni 3. Dieta pudełkowa daje również możliwość wyeliminowania produktów, których nie lubimy, bądź nie możemy jeść. I tak jeśli jesteśmy wegetarianami, możemy uwzględnić ten fakt w swojej diecie. Z kolei, jeśli kochamy mięso, a nie lubimy ryb, również warto to zasygnalizować. W ten sposób eksperci dobierają idealnie zbilansowane i zdrowe posiłki, które codziennie zostają dostarczone prosto pod nasze drzwi. Dzięki takiej diecie nie musimy więc codziennie martwić się o to, co zjemy i czy będzie to zdrowe. Nie musimy też spędzać czasu na gotowaniu. Warto jednak zaznaczyć, że tego typu dieta to opcja raczej dla bogaczy. Miesiąc takiego jedzenia to koszt ok. 1500-1800 złotych za osobę! Izabela Trojanowska na diecie pudełkowej Ten fakt nie przeraził jednak znanej aktorki i piosenkarki, Izabeli Trojanowskiej. Zabiegana 66-latka postanowiła zadbać o siebie bardziej niż kiedykolwiek i oddać swoje zdrowie w ręce ekspertów. W jej pudełkowym jadłospisie nie brakuje pełnowartościowych...

Dieta dla zdrowej wątroby. Co jeść, żeby wesprzeć wątrobę?
Adobe Stock
Newsy
Dieta dla zdrowej wątroby. Co i jak jeść, żeby wesprzeć swoją wątrobę?
Dieta z korzyścią dla zdrowia wątroby może zdziałać cuda i całkiem odmienić działanie tego narządu. Skorzystajcie z tych wskazówek jeśli zależy wam na zachowaniu zdrowia wątroby przez długi czas. Będzie wam bardzo wdzięczna!

Wątroba to bardzo cenny, choć często niedoceniany narząd. Jako jedna z nielicznych narządów, jest się w stanie zregenerować, więc nawet częściowa utrata wątroby pozwala na przeżycie w zdrowiu. Nie oznacza to jednak, że to narząd wytrzymały i wątroba będzie wam służyć nawet mimo śmieciowego jedzenia i niezdrowego stylu życia. Jeśli potraktujecie wasza wątrobę z szacunkiem, odwdzięczy się, ale jeśli nie będziecie o nią dbać, może przysporzyć wiele kłopotów. Poznajcie najważniejsze zasady dbania o zdrową wątrobę . W tym wypadku dieta jest absolutnie kluczowa. Dieta dla wątroby Jeśli byliście kiedyś w sanatorium lub szpitalu, być może spotkaliście się z pojęciem diety wątrobowej. To rodzaj odżywiania, który ma na celu jak najbardziej odciążyć ten narząd . Dietę wątrobową stosuje się jednak gdy problemy z wątrobą już wystąpią i należy ją leczyć. Jeśli po prostu chcecie zadbać o zdrowie wątroby zanim pojawią się jakiekolwiek problemy, sposób odżywiania pewien wyglądać nieco inaczej. Zasady diety wątrobowej Pamiętajcie, ze dieta wątrobowa jest polecana osobom z chorą wątrobą. Jeśli nie macie problemów z tym narządem, wasz system odżywiania nie musi być tak restrykcyjny. Oto zasady diety wątrobowej: Jedzcie mniejsze posiłki, częściej i regularnie Nie przejadajcie się Jedzcie posiłki powoli i spokojnie Pijcie odpowiednią ilość wody codziennie Unikajcie soli Wykluczcie produkty ciężkostrawne: smażone jedzenie, strączki, warzywa kapustne, tłuste zupy, sery i wędliny, grzyby, wzdymające owoce i warzywa, mocną kawę i herbatę , podroby, konserwy, napoje, pełnoziarniste zboża, słodycze. Co jeść na diecie wątrobowej? Produkty zalecane to: białe pieczywo, niektóre warzywa i owoce bez skórki, lekkie domowe zupy, chude mięso, chudy nabiał,...