W PRL-u sprzedawano mleko w folii. To obowiązkowe pytanie, zanim je kupicie
Wikipedia
Newsy

W PRL-u sprzedawano mleko w folii. Przed jego zakupem padało 1 obowiązkowe pytanie. Pamiętacie jakie?

Mleko sprzedawane w plastikowych woreczkach miało 1 wadę. Pamiętacie jaką? Ujawniała się podczas próby zagotowania.

Dzieci z PRL-u mają wiele niezapomnianych wspomnień smakowych. Oranżada, blok kakaowy, „donaldówki”, lody bambino czy choćby cukierki-kukułki. W tamtych czasach w sklepach były puste półki, a dziś półki uginają się pod ciężarem smakołyków. 

Mimo to, osoby pamiętające dawne czasy, z rozrzewnieniem wspominają smaki dzieciństwa i trudności z zaopatrzeniem domowych lodówek. Na przykład mleko w folii, którego czasem, na szczęście, nie trzeba było pić. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego mleko w folii nie zawsze nadawało się do picia?

Dzieci często nie lubią mleka. Nie lubiły go też w czasach, gdy na śniadanie codziennie dostawały kaszę manną na mleku, którą w porannym pośpiechu zdarzało się przypalić.

Dlatego jeśli mama wracała ze sklepu i zamiast wlać mleko do garnka i zagotować przed kolacją, przelewała je do ceramicznego naczynia, nastawiając na zsiadłe, nie było powodu do narzekań.

Mleko kupowane w plastikowych woreczkach miało bardzo krótki termin ważności. Klienci w sklepach przed włożeniem mleka do koszyka zawsze pytali sprzedawców, czy się zagotuje. Chodziło o to, że mleko, które cały dzień leżało w folii, w ciepłej skrzynce, w sklepie, kwaśniało.

Nie dało się go zagotować i ugotować na nim kaszy czy podać w postaci gorącego kubka kakao. Takie mleko podczas próby zagotowania warzyło się i nadawało wyłącznie do wylania. Skwaśniałe mleko można jednak było przelać do naczynia, trzymać w cieple i po 2 dniach powstawało z niego zsiadłe mleko.

Dlaczego dziś mleko ma tak długi termin ważności?

Mleko najczęściej dzisiaj dostępne w sklepach, to napój UHT. Ten właśnie skrót pochodzi od angielskiego wyrażenia Ultra High Temperature. Oznacza to proces sterylizacji mleka, który polega na krótkotrwałym poddaniu mleka działaniu wysokiej temperatury. Z reguły to temperatura 135-150 st. Celsjusza utrzymywana przez kilka minut.

Z powodu tej temperatury, mleko UHT ma złą sławę. Przeciwnicy takiego sposoby sterylizacji nabiału uważają, że traci on swoje właściwości. Wątpliwości budzi także bardzo długi termin ważności mleka w kartonie. O ile trwałość świeżego napoju wynosi kilka dni, to te pakowane do kartonów i sprzedawane dziś masowo, mają czas przydatności osiągający pół roku czy nawet rok.

Mleko UHT ma też zupełnie inny smak niż mleko świeże, chociażby to z PRL-u, sprzedawane dawniej w folii czy szklanych butelkach, ze srebrnym czy złotym kapslem.

Wartości odżywcze mleka

Pomimo tego, że mleko sprzedawane w sklepach, poddawane obróbce termicznej, o długim terminie trwałości, różni się od mleka świeżego, to oba zawierają dużo składników odżywczych.

W mleku znajdują się:

  • Laktoza
  • Białko
  • Magnez
  • Potas
  • Wapń
  • Witaminy z grupy B
  • Witamina A
  • Witamina D
  • Witamina K
  • Witamina E

Źródło: Wikipedia, zdrowie.radiozet.pl

Blok czekoladowy
gotujmy.pl/Martyna12
Newsy
Najprostszy babciny przepis na blok czekoladowy. Przygotowanie tej pyszności zajmuje chwilę
Jeśli nigdy nie robiliście tego deseru, będziecie zaskoczeni prostotą jego wykonania. Poznajcie łatwy i tani przepis.

Blok czekoladowy to chyba jeden z najbardziej popularnych łakoci z kultowych czasów PRL-u. Obecnie nie jest już tak popularny, gdy w każdym sklepie półki uginają się od przeróżnych słodkości. Niesłusznie! Są wśród was zapewne i tacy, którzy nadal darzą go wielkim sentymentem. Pyszny, domowy blok czekoladowy Na blok czekoladowy mówi się w różnorodny sposób. To wyrób czekoladopodobny, któremu popularnością może dorównać tylko kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło i Cola Cao. To słodkości, które najbardziej utkwiły w pamięci z czasów PRL-u. Zajadaliście się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją? Nie musicie odpowiadać. Znamy doskonale odpowiedź.  Bloki czekoladowe miały jednak mały mankament. Jako produkty deficytowe, nieczęsto gościły na sklepowych półkach. Z dużym prawdopodobieństwem sukcesu mogliście je znaleźć w rodzinnych i lokalnych sklepikach. Jeśli nie lubiliście zastępowania bloku czymś innym, zostawało odtworzenie go w domowych warunkach. Ówczesna gospodyni domowa musiała sia wykazać inwencją twórczą! Brakowało większości produktów, więc aby zadowolić rodzinę trzeba było się niekiedy solidnie nagłowić. Za przykład przepisu, który sprawdzi się w każdych warunkach, może posłużyć właśnie blok czekoladowy. Składał się z niewielu składników i był niezwykle prosty w wykonaniu! Wy tez macie wrażenie, że wystarczyło pomieszanie kilku składników i przysmak był właściwie gotowy? Przepis na blok z zeszytu babci Blok czekoladowy bywał popisowym deserem babć. Jeśli macie sentyment do PRL-u, sięgnijcie po domowy przepis na blok. Jest niesamowicie banalny w wykonaniu! Składniki:...

Szynka w plastiku
Adobe Stock
Newsy
Większość wędlin w plastikowych opakowaniach to sama chemia.  Co tak naprawdę zawierają?
Szynki, kiełbasy, salami, parówki – kupujemy je w sklepach kilogramami. Warto poświęcić trochę czasu na właściwy wybór.

Wędliny to podstawa naszej diety. Uwielbiamy jeść  kanapki z szynką, dodawać kiełbasę do bigosu, czy przygotowywać na śniadanie frankfuterki. Tymczasem większość z nas nie za bardzo zastanawia się nad tym, co kupuje . W sklepowych lodówkach aż roi się od produktów słabej jakości, które najlepiej omijać szerokim łukiem. Wybór wędliny w plastikowym opakowaniu to często konieczność. Nie zawsze mamy przecież czas, by samemu przygotować szynkę z mięsa zakupionego u rzeźnika. Kolejnym argumentem za wędlinami ze sklepu jest wysoka cena dobrej jakości mięsa. Czasem do zakupu tańszych wędlin zachęcają nas promocje i rabaty. Na co zwrócić uwagę kupując wędlinę? W tym momencie powinniśmy powiedzieć sobie: „hola, hola!”. Przed zakupieniem wędliny warto rzucić okiem na podstawowe informacje, które znajdziemy na opakowaniu. Pierwszą rzeczą, na którą należy popatrzeć jest oczywiście skład mięsnego produktu . I to właśnie jest słowo klucz: „mięso”. To właśnie ono powinno znajdować się na pierwszym miejscu wśród składników. Zwróćmy uwagę także na jego ilość użytą do wytworzenia wędliny. Niektóre parówki zawierają choćby fatalnej jakości mięso oddzielone mechanicznie (skóry, pazury, resztki itd.). Okropieństwo!   Kolejną sprawą jest długość listy składników . Jeżeli dana wędlina została przygotowana przez producenta z kilkunastu obco brzmiących składników, lepiej odłożyć ją na półkę. Konserwanty, barwniki, sztuczne dodatki na literkę „E” – tego właśnie się wystrzegajmy. Zasada jest krótka. Im prostszy skład, tym lepszy.   Zwracajmy uwagę na termin przydatności do spożycia danej wędliny. Z jednej strony należy unikać każdego mięsa, które...

mleko z czosnkiem na przeziębienie
Adobe Stock
Zdrowie
Tak nasze babcie leczyły każde przeziębienie. Składniki na pewno macie w swojej kuchni
Nasze babcie były mistrzyniami w wynajdywaniu domowych sposobów leczenia przeziębień. Przyrządzane przez nie mikstury działały nie tylko przeciwwirusowo i bakteriobójczo, ale również wspomagały odporność.

Nie od dziś wiadomo, że leczenie domowymi sposobami, oprócz tego, że jest zdrowsze niż chemia zawarta w lekach, to na dodatek często bardziej skuteczne. Choć trudno sobie to wyobrazić, przed laty dostęp do medykamentów był bardziej utrudniony niż dostęp do żywności wydzielanej na kartki. Stąd, autorkami wielu stawiających na nogi mikstur, w tym mleka z czosnkiem i miodem, są oczywiście nasze babcie! Lecznicze mleko Wielu nie ma pojęcia jak cennym produktem jest mleko odzwierzęce. Przede wszystkim napój ten pozytywnie wpływa na rozwój, wzrost i kości. Nie bez powodu mówi się przecież „pij mleko, będziesz wielki”. Jednak produkt ten oferuje o wiele więcej. Wykazuje również właściwości zdrowotne pomocne przy zwalczaniu różnego rodzaju infekcji. Przeciwbakteryjny czosnek Czosnek od wieków uchodzi za roślinę o silnym działaniu przeciwgrzybicznym, przeciwpasożytniczym, ale również przeciwbakteryjnym. Zawarte w nim żelazo, magnez, witaminy B i C, potas, chrom, flawonoidy, a przede wszystkim allicyna, wykazują silne działanie przeciwwirusowe. Jego spożywanie może bowiem pomóc w walce z grypą, a także rotawirusami najczęściej dotykającymi dzieci i niemowlęta. Ponadto, czosnek hamuje proces starzenia, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Cenny miód Kto, by się spodziewał, że miód oprócz słodyczy zapewnia również zdrowie! Może niektórym trudno w to uwierzyć, w końcu mówi się, że „gorzki lek najlepiej leczy”. W tym przypadku ta reguła nie znajduje potwierdzenia. Dzięki wielu cennym składnikom bioaktywnym miód wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Połączenie wszystkich trzech składników stworzy miksturę, która znakomicie poradzi sobie z każdym przeziębieniem. Bez względu na to, czy...

Wyrzucanie jedzenia
Andriej Popow/Adobe Stock
Triki kulinarne
4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie
O marnowaniu jedzenia w domach naszych mam i babć nie było mowy. Jak radzić sobie obecnie z resztkami pożywienia z korzyścią dla środowiska i własnej kieszeni?

Obecnie żyjemy już w nieco innych czasach niż nasi dziadkowie czy nawet rodzice. Wizja głodu czy niedoboru któregoś ze składników odżywczych nie mieści się nam już w głowach. Kto by dzisiaj pomyślał, że jeszcze pod koniec lat 80. niektóre produkty można było dostać tylko na kartki. Zbiorowa pamięć o wojennej biedzie wśród młodszego pokolenia zanikła już niemal zupełnie. Wraz z odchodzeniem najstarszego pokolenia, zanikają także piękne tradycje szacunku dla chleba. Pamiętacie, jak nasze babcie całowały z wielką powagą każdą upuszczoną przypadkowo kromkę ? Dzisiaj, w dobie powszechnego dobrobytu, takie zachowania wywołać mogą jedynie ciekawość i zdziwienie. Mimo tego, powoli wracamy do szacunku dla pożywienia, choćby na fali popularności tzw. ruchu zero waste. Motywy takiego działania są już jednak inne. Młodsze pokolenie nie chce wyrzucać jedzenia raczej nie względu na pracę potrzebną do jego wytworzenia, czy duże koszty pożywienia. Obecnie chodzi zazwyczaj o to, że bardziej troszczymy się o środowisko. To właśnie w imię zrównoważonego rozwoju naszej planety nie chcemy marnować jedzenia. Dość marnowania jedzenia! Bez względu na różnego rodzaju motywacje, niewyrzucanie jedzenia zawsze będzie godne pochwały. W jaki sposób można skończyć z marnowaniem jedzenia? Poniżej przedstawimy wam kilka praktycznych wskazówek: Mniej restrykcyjnie podchodźmy do kwestii daty ważności produktów . Zdarza się nam wyrzucać do kosza opakowania pożywienia, które ledwo co przekroczyły datę ważności. Owszem, spożycie przeterminowanego mięsa może być ryzykowne, ale warto brać pod uwagę to, co zbyt pochopnie wyrzucamy (chleb, produkty suche, takie jak kasze czy makarony).   Warto także korzystać z szeregu akcji promocyjnych w sklepach działających w myśl zasady:...