W PRL serwowano to w każdej lepszej kawiarni. Ewa Wachowicz dodała od siebie 1 ciekawy składnik
AdobeStock, AKPA
Newsy

W PRL serwowano to w każdej lepszej kawiarni. Ewa Wachowicz dodała od siebie 1 ciekawy składnik

Ten deser był kiedyś absolutnym hitem. Obecnie znalezienie go w menu w większości lokali graniczy z cudem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić go w domu. Zróbcie go tak, jak Ewa Wachowicz, a zachwyci was swoim smakiem.

Dziś raczej próżno szukać tego deseru w kawiarniach, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu był prawdziwym hitem. W każdym szanującym się lokalu można było zamówić krem sułtański, czyli deser złożony z bitej śmietany wymieszanej z masą z dodatkiem kakao i rodzynkami.

Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by przywołać dawne wspomnienia i przyrządzić krem sułtański w domu. Polecamy wam wypróbować przepis na ten słynny deser autorstwa Ewy Wachowicz. Znana gwiazda kulinariów wzbogaca go o pewien dodatek, dzięki któremu krem jest jeszcze smaczniejszy. 

Przepis na krem sułtański Ewy Wachowicz

Poza obowiązkową śmietanką, kakao i rodzynkami, Ewa do każdego pucharka z kremem dodaje małe biszkopty, które świetnie się komponują z resztą składników. Polecamy wam też posypać deser pokruszoną bezą, by jeszcze dodać mu słodyczy. 

Składniki:

  • pół litra śmietanki 35%

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżki kakao

  • 3 łyżki rodzynek + rum do namoczenia

Oraz po kilka mini-biszkoptów i małych bez do każdej porcji deseru. 

Zobacz także
W PRL-u królowały na stołach, a dzisiaj wielu wymazałoby je z pamięci. Pamiętacie te rarytasy?

W PRL-u królowały na stołach, a dziś wielu wymazałoby je z pamięci. Pamiętacie te rarytasy?

Meduza i lorneta. Tak nazywano w PRL-u tę przekąskę. Wiecie dlaczego sprzedawano ją 2 razy?

Meduza i lorneta. Tak nazywano w PRL-u tę przekąskę. Wiecie dlaczego sprzedawano ją 2 razy?

Przygotowanie:

  1. Wstawcie śmietankę do lodówki na kilka godzin, by się schłodziła.

  2. Rodzynki zalejcie rumem i odstawcie, aż się namoczą. 

  3. Następnie ubijcie śmietanę. Dodajcie 4 łyżki cukru pudru i wymieszajcie.

  4. Wyłóżcie połowę otrzymanej śmietany do pucharków deserowych. Do reszty wsypcie 3 łyżki kakao, a następnie zmiksujcie lub dokładnie wymieszajcie.

  5. Odcedźcie rodzynki z rumu i dodajcie do śmietany z kakao. Wymieszajcie.

  6. Czekoladowy krem nałóżcie do pucharków, na warstwę bitej śmietany. Z wierzchu posypcie pokruszoną bezą i dodajcie po 1 lub 2 małych biszkoptach. Posypcie jeszcze rodzynkami dla dekoracji. Smacznego!

Historia kremu sułtańskiego 

W okresie PRL z brakami produktów spożywczych zmagały się nie tylko gospodarstwa domowe. Również w kawiarniach wybór deserów czy ciast nie był zbyt imponujący i starano się wyczarować „coś z niczego” dla gości. Jednym z bardziej znanych przysmaków był krem sułtański, który w latach 70. rozsławił film „Dziewczyny do wzięcia”. Poza kremem królowały też wuzetki, bloki czekoladowe czy bajaderki. 

Kotlety mielone

krem sułtański przepis
monia2005/gotujmy.pl
Newsy
Pamiętacie krem sułtański? Ten przysmak rodem z PRLu można zrobić samodzielnie w domu
Kilka składników, kwadrans wolnego czasu i gotowe – krem sułtański przyrządza się błyskawicznie, a do tego jest przepyszny! Wykorzystajcie ten przepis.

Gospodynie, które radziły sobie w czasach niedoboru, zasługują na medal! W PRLu, gdy brakowało na półkach dosłownie wszystkiego, trzeba było nie lada kreatywności i inwencji twórczej, by umieć stworzyć coś z niczego. W niejednym domu leżały książki kucharskie z przedwojennymi przepisami, ale cóż z tego, skoro niektóre składniki były bardzo trudne do zdobycia albo w ogóle niedostępne? Co zmyślniejsza gospodyni musiała sama wymyślić potrawy i desery, które można było przygotować z tego, co dało się kupić w sklepie. Tak powstał pomysł na krem sułtański – fantastyczny deser składający się z zaledwie kilku składników! Podstawą była tłusta śmietanka, cukier i kakao. Ubita za pomocą miksera śmietana w połączeniu z kakao dawała pyszny, czekoladowy krem. Dodatki były kwestią gustu, choć najpopularniejsze były rodzynki i oczywiście biszkopty na spodzie. Przygotujcie własny krem sułtański z tego przepisu! Przepis na krem sułtański jak za dawnych lat Do zrobienia tego smacznego deseru potrzebne wam będą poniższe składniki: 400 ml śmietanki 30% (2 opakowania po 200 ml) 8 biszkoptów 30 g cukru pudru 30 g kakao Garść rodzynek 2 łyżki wiśni z kompotu Przygotowanie Zimną śmietankę wlejcie do dużej miski i wsypcie 2 kopiaste łyżki cukru pudru. Za pomocą miksera ubijajcie śmietankę na najwyższych obrotach. Cierpliwości – śmietanka zacznie gęstnieć po kilku minutach porządnego ubijania. Kiedy będzie już miała prawidłową konsystencję bitej śmietany, podzielcie ją na dwie części. Do drugiej miski przełóżcie śmietankę, wsypcie dwie łyżki kakao i zmiksujcie tak, by składniki się połączyły. Następnie do każdego pucharka włóżcie po dwa biszkopty, a na to wiśnie z kompotu. Jako kolejną warstwę ułóżcie masę z kakao...

WZ
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Wuzetka lepsza niż w cukierni - sprawdzony przepis dla fanów tego klasycznego ciastka
Ciasto WZ to słynna warszawska wuzetka. Nazwa ciastka pochodzi podobno od trasy W-Z łączącej wschodnią część stolicy z zachodnią.

Klasyczna wuzetka składa się z kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady, wykonanej z czekolady. Zdarza się, że bitą śmietanę zastępuje się również różnego rodzaju kremami.  Nazwa nie bez znaczenia Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku, prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według osobnej teorii nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca: „WZC”. Można go rozwinąć jako wypiek z czekoladą. Kolejna sugeruje, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Cukierniczych. Deser ten powstał w 1949 roku, jego nazwę zaś wymyślono w 1953, w jednej z kawiarni w pobliżu kina Muranów. Domowa wuzetka Jeśli jesteście fanami domowych wypieków, nie ma nic lepszego niż wuzetka własnej roboty. Będzie wam smakować bardziej już ta serwowana w najlepszych kawiarniach. To możemy wam zagwarantować! Na korzyść domowej wuzetki przemawia również pandemia, podczas której zaleca się siedzenie w domu. Czas przygotowania domowego ciacha z bitą śmietaną wynosi około 20 minut. To kaloryczny deser. Jedna porcja to nawet 500 kalorii. To także ciasto niecodzienne, więc wspomniane kalorie nie powinny nikogo szokować. W końcu czy często mamy okazję zajadać się wuzetką zrobioną w domowym zaciszu. Składniki Ciasto: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru białego 2 łyżki oleju Krem: ok. 400 - 450 ml śmietanki 30% lub 36% 200 - 250 ml dżemu porzeczkowego 3 łyżeczki cukru pudru sok z połowy cytryny Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Przygotowanie Oddzielamy białka od...

Chcecie zrobić bitą śmietanę bez śmietany? Sięgnijcie do lodówki po ten produkt
Flickr
Newsy
Bita śmietana bez śmietany? To możliwe. Sięgnijcie do lodówki po ten produkt
Nie ma nic lepszego do deseru jak domowa bita śmietana. Galaretka z owocami, beza, gorące gofry i prawie każde ciasto - dobrze się czują w jej towarzystwie. Zazwyczaj robi się ją ze śmietany 30- lub 36-procentowej. A co powiecie na bitą śmietanę bez śmietany?

Lekka i puszysta konsystencja to znak rozpoznawczy dobrej bitej śmietany. Jeżeli ubijecie ją odpowiednio, będzie na tyle sztywna, że zachowa nadany jej apetyczny kształt np. na szarlotce. Warto dodać do niej cukier, jednak bez przesady. Smak jej ma być delikatny, a nie przesłodzony. W końcu jest dodatkiem do deseru i nie może go przyćmić nadprogramową słodyczą.   Z czego można zrobić bitą śmietanę?  Bita śmietana przygotowywana jest zazwyczaj oczywiście ze śmietany. Tej słodkiej i tłustej, przynajmniej trzydziestoprocentowej. Co jednak, gdy w domu jej zabraknie, a do stołu zasiadają już goście?  Wówczas możecie sprawdzić zawartość lodówki i prawdopodobnie znajdziecie tam jeden z produktów, które rozwiążą ten problem. Bitą śmietanę można przygotować bowiem również ze zwykłego mleka. Pozostałymi opcjami w razie śmietanowej awarii będą: mleko skondensowane i mleko kokosowe.  Wskazówki dotyczące przygotowania bitej śmietany z mleka  Do ubicia mleka najlepiej sprawdzi się tłuste mleko krowie, im tłustsze, tym lepsze. Pamiętajcie, by było dobrze schłodzone.  Schłodzenie dotyczy również naczyń i narzędzi, które stykają się z mlekiem podczas ubijania, czyli miski i końcówki miksera.  Do ubijania wybierzcie naczynie szklane lub ze stali nierdzewnej.  Do posłodzenia przygotujcie cukier puder, a nie w kryształkach. Gruby cukier nie jest dobrym pomysłem, gdyż jego kryształki się rozpuszczają. Jeżeli nie macie pudru, to zmielcie zwykły cukier.  Wykorzystując mleko kokosowe, użyjcie jedynie jego gęstej części. Płynna się do tego nie nadaje.  Przepis na bitą śmietanę z mleka krowiego  Składniki:  mleko 3,2 proc.  cukier puder do smaku  Sposób przygotowania:  Do schłodzonej miski wlejcie...

Przepis na ptasie mleczko
Newsy
Cudowne domowe ptasie mleczko. Chwila roboty i macie idealny deser do kawy i herbaty
Uwielbiacie ptasie mleczko? Przygotujcie podobny deser w domu! Domownicy będą zachwyceni!

Ptasie mleczko to typowo polski deser. Obcokrajowcy zachwycają się delikatną pianką zatopioną w pysznej czekoladzie. Jeśli też je uwielbiacie, koniecznie sprawdźcie ten przepis na przepyszne domowe ptasie mleczko, które zrobicie bez pieczenia. Jest lekkie, puszyste i ma niesamowity smak! Pomysł na deser z białek jaj Jeśli do jakiegoś przepisu wykorzystywaliście same żółtka i zostały wam białka jaj, możecie albo zrobić z nich białkowy omlet, bezy, albo coś naprawdę pysznego: domowe ptasie mleczko! Deser lekki jak chmurka, idealnie nadający się do kawy lub herbaty. Przepis na domowe ptasie mleczko Składniki na domowe ptasie mleczko Herbatniki na spód (możecie pominąć) Aromat śmietankowy 3 łyżki soku z cytryny 150 ml wody Ok. 35 g żelatyny Szklanka cukru 9 białek 3 łyżki kakao 100ml śmietany kremówki 50 g cukru pudru 60 g masła Przygotowanie domowego ptasiego mleczka Łyżeczkę żelatyny zalejcie łyżką gorącej wody i mieszajcie, aż się rozpuści. Wlejcie do garnka kremówkę, dodajcie masło i czekajcie do rozpuszczenia.  Dodajcie cukier puder, kakao i zagotujcie. Zdejmijcie z ognia. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszajcie. Polewa jest gotowa. Zostawcie ją do przestudzenia. Pozostałą część żelatyny wsypcie do miseczki i namoczcie w wodzie. Rozpuśćcie żelatynę w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Ubijcie białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajcie stopniowo cukier i sok z cytryny. Ubijajcie aż do rozpuszczenia cukru. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i łyżeczkę aromatu śmietankowego. Ubijajcie jeszcze parę sekund, aż składniki się połączą.  Na blaszce wyłóżcie herbatniki. Wyłóżcie na nich piankową masę i wyrównajcie, aby powierzchnia była gładka. Wylejcie zimną, ale jeszcze...