zalewajka przepis
Flickr
Newsy

W Łodzi powstanie kulinarny szlak zupy zalewajki. Ponad 20 restauracji będzie serwować ten przysmak

W ramach akcji „Dumni z zalewajki” łodzianie postanowili stworzyć wyjątkową trasę obejmującą blisko 20 restauracji serwujących zalewajkę. Lokale zostały oznaczone specjalnymi naklejkami.

Historia łódzkiej zupy sięga XIX wieku. Jej nazwa została zaczerpnięta ze sposobu przyrządzania. Bowiem całość polega na zagotowaniu ziemniaków z warzywami oraz przyprawami i zalaniu ich zakwasem na żur. Danie od lat podbija serca ludzi w całej Polsce. Łodzianie są z tego faktu szczególnie dumni, toteż postanowili zorganizować akcję „Dumni z zalewajki”.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Łódzki Szlak Zalewajki

W 2009 roku zalewajka została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego. Jak się jednak okazuje tę zupę uwielbiają nie tylko mieszkańcy centralnej Polski. Danie zajmuje zaszczytne miejsce w sercu większości z was, bez względu na region, z którego pochodzicie. Nic więc dziwnego, że postanowiono zorganizować jej święto.

Wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń oraz znanymi restauracjami zaprezentujemy różne oblicza tej zupy, a do tego podpowiemy, gdzie ją zjeść i jak ugotować. Najważniejsza część przedsięwzięcia to stworzenie Łódzkiego Szlaku Zalewajki – trasy obejmującej prawie 30 miejsc z Łodzi i okolic, serwujących zupę w swoim własnym wydaniu – czytamy na stronie jemywlodzi.pl.

Zalewajkę w przeróżnych odsłonach możecie zjeść między innymi w restauracji Kasor, Fatamorgana, u Kretschmera, Komediowej, Szpulce czy Rajskim Jadle. Spróbujecie jej również w Hotelu Stare Kino, Piwnicy Smaków, Browarze Księży Młyn oraz Heksagonie. Serwuje ją nawet Urban Bistro Politechnika. Ceny wahają się od 8 do 22 złotych za porcję.

Przepis na przepyszną zalewajkę

Jeśli jednak Łódź wam nie po drodze zawsze możecie przyrządzić zalewajkę samodzielnie, w domowym zaciszu.

Będziecie potrzebować: 

400 gramów białej kiełbasy, 200 gramów gęstej śmietany, 250 ml zakwasu na żur, 1 litra wywaru na wędzonce, 2 łyżek chrzanu tartego, 10 jajek, 1 cebuli, 1 łyżki masła, soli, pieprzu i majeranku

Przygotowanie:

  1. W garnku umieśćcie wywar z wędzonki i go podgrzejcie.
  2. Kiełbasę pokrójcie w cienkie plasterki i podsmażcie na rozgrzanym maśle.
  3. Cebulkę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i dodajcie do smażącej się kiełbasy. Całość zamieszajcie i poczekajcie, aż cebula się ładnie zeszkli. 
  4. Tak przygotowane składniki przełóżcie do średniej wielkości garnka i zalejcie gorącym wywarem z wędzonki. Całość doprawcie majerankiem, zamieszajcie i gotujcie przez ok. 15 minut.
  5. Po upływie tego czasu zupę wzbogaćcie o zakwas i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Na koniec dodajcie chrzan, doprawcie solą oraz pieprzem i zdejmijcie z ognia.
  6. Na koniec do każdej porcji dodajcie łyżeczkę gęstej śmietany i jedno ugotowane na twardo jajko.

Smacznego!

Przepis na zalewajkę według Ewy Wachowicz
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza wielkanocna zalewajka z kiełbaską od Ewy Wachowicz. Każdy poprosi o dolewkę
Wielkanocne biesiadowanie nie mogłoby się odbyć bez przepysznej, wielkanocnej zalewajki. Ta z przepisu Ewy Wachowicz, z chrzanem i kurkami, zachwyci waszych bliskich.

Zalewajka to tradycyjna, chłopska potrawa wywodząca się z centralnej Polski. Choć wielu myli ją z żurkiem lub białym barszczem, w rzeczywistości to trzy inne zupy. W końcu zalewajka, jak sama nazwa wskazuje, powstaje poprzez zalanie wywaru zakwasem na żur.  Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna od lat związana z programami o tematyce kulinarnej, Ewa Wachowicz, postanowiła podzielić się przepisem na najlepszą w świecie zalewajkę. Koniecznie dodajcie do niej kurki oraz chrzan. Niesamowicie podbiją smak. Przepis na zalewajkę według Ewy Wachowicz Będziecie potrzebować: 400 gramów białej kiełbasy 100 gramów mrożonych kurek 200 gramów gęstej śmietany 250 ml zakwasu na żur 1 litra wywaru na wędzonce 2 łyżek chrzanu tartego 10 jajek (najlepiej przepiórczych) 1 łyżki masła klarowanego do smażenia 1 cebuli Przypraw: soli, pieprzu, majeranku Przygotowanie: Grzyby wyjmijcie z zamrażalnika i poczekajcie, aż osiągną temperaturę pokojową, a następnie odcedźcie je z nadmiaru wody. W garnku umieśćcie wywar z wędzonki i go podgrzejcie. Kiełbasę pokrójcie w cienkie plasterki i podsmażcie na rozgrzanym maśle klarowanym, aż do ładnego zarumienienia.  Cebulkę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i dodajcie do smażącej się kiełbasy. Całość zamieszajcie i poczekajcie, aż cebula się ładnie zeszkli. Dopiero wówczas dodajcie do niej rozmrożone wcześniej grzyby i smażcie jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane składniki przełóżcie do średniej wielkości garnka i zalejcie gorącym wywarem z wędzonki. Całość doprawcie majerankiem, zamieszajcie i gotujcie przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zupę wzbogaćcie o zakwas i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Na koniec dodajcie chrzan, doprawcie solą oraz pieprzem i zdejmijcie z ognia. Jajka...

Zupa pomidorowa
Adobe Stock
Newsy
Z czego zrobić pomidorową zimą, gdy pomidory są niesmaczne? Zróbcie zupę z passaty
Najlepsza pomidorówka to taka, w której nie brakuje świeżych pomidorów. Niestety zimą nie są one zbyt smaczne. W takiej sytuacji najlepiej sięgnąć po passatę. Jej dodatek działa cuda.

Nie jest tajemnicą, że zimą smak ogromnej ilości warzyw i owoców pozostawia wiele do życzenia. Wówczas większość z was z pewnością ratuje się domowymi mrożonkami. Niestety, wśród nich nie ma pomidorów. Jak więc zastąpić to popularne warzywo? Najlepiej sięgnąć po passatę, szczególnie jeśli zamierzacie przyrządzić zupę pomidorową. Przepis na zupę pomidorową na passacie Choć wielu z was może być zaskoczonych, do przygotowania przepysznej zupy pomidorowej niepotrzebne są świeże pomidory, ani koncentrat. Z łatwością stworzycie to danie tylko przy pomocy passaty. Oczywiście pod warunkiem, że bazę stanowi esencjonalny, domowy rosół, dobrej jakości warzywa i odpowiednia ilość przypraw. Będziecie potrzebować: Warzyw: 1 dużej cebuli, 2 średnich marchewek, kawałka selera 1 słoika passaty pomidorowej (może być z bazylią lub czosnkiem) 1 litra domowego bulionu 2 łyżek oliwy 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc. Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, bazylii Przygotowanie: Marchewki i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażcie na rozgrzanej oliwie, co jakiś czas mieszając. W dużym garnku podgrzejcie bulion i umieśćcie w nim podsmażone wcześniej warzywa. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu przez ok. 10 minut. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na patelni, na której wcześniej smażyły się warzywa (możecie dodać 1 łyżkę oliwy, jeśli jest jej za mało).  Po kilku kolejnych minutach w naczyniu umieśćcie również passatę pomidorową. Całość zamieszajcie. Zupę doprawcie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz bazylią. Następnie zdejmijcie ją z ognia, lekko wystudźcie i zblendujcie. Na koniec zaprawcie pomidorówkę...

Zupa ze śmietaną
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Śmietana w zupie zawsze się wam warzy? Wystarczy zrobić 2 rzeczy i już nigdy nie będzie
Jeśli z dodanej do zupy śmietany za każdym razem powstają grudki, a całość się warzy prawdopodobnie niewłaściwie zabielacie wywar. Sprawdźcie, jak robią to doświadczeni szefowie kuchni.

Pomidorowa , ogórkowa , jarzynowa czy pieczarkowa – te zupy nie mogłyby istnieć bez dodatku śmietany. Niestety zdarza się, że umieszczona w wywarze niemal natychmiast się warzy. Jeśli zmagacie się z podobnym problemem to znak, że nieprawidłowo zabielacie zupę. Sprawdźcie, jak robią to doświadczeni szefowie kuchni. Jak prawidłowo zabielić zupę? Wystarczy, że odlejecie do dowolnego naczynia dwie chochelki gorącego wywaru, a następnie połączycie je z waszą śmietaną. Dopiero tak przygotowaną mieszankę wlejcie do reszty zupy i zamieszajcie. Pamiętajcie jednak, by zabielonej zupy już nie gotować na dużym gazie, tylko pozwolić jej delikatnie zawrzeć.  Oprócz tego koniecznie pamiętajcie, że nie każdy rodzaj śmietany nadaje się do użycia w zupie. Najlepsze będą te gęstsze, 18-procentowe. Unikajcie za tych chudszych, ale również tych, które zawierają w swoim składzie skrobię - co prawda nie warzą się one specjalnie często, ale są też sztucznym dodatkiem do potrawy, którego lepiej unikać. Te wskazówki powinny sprawić, że śmietana już nigdy nie zwarzy wam się w wywarze. Toteż nic nie stoi na przeszkodzie, by zabrać się za przygotowanie przepysznej pomidorówki. Przepis na zupę pomidorową Składniki: 2 litrów bulionu 2 marchewek z rosołu 600 gramów świeżych pomidorów 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano Przygotowanie: Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła....

zupa ziemniaczana przepis
Gotujmy.pl/Agnieszka Rec
Newsy
Dodajcie 1 składnik do tej ziemniaczanej zupy z kiełbasą, a zachwycicie całą rodzinę. Będą chcieli dokładkę
Niezwykle prosta w przyrządzeniu zupa ziemniaczana najlepiej smakuje z... dodatkiem chili. Ta przyprawa sprawi, że danie niesamowicie rozgrzeje was od środka. Przepis jest dziecinnie prosty. Wszystkie potrzebne składniki na pewno macie w swojej kuchni.

Po zjedzeniu zupy ziemniaczanej z kiełbasą i chili żaden mróz wam nie straszny. W końcu taki obiad jest nie tylko niezwykle zdrowy i pożywny, ale również fantastycznie rozgrzewający. Jeśli zostało wam trochę bulionu, koniecznie zabierzcie się za jego przygotowanie. Przepis na zupę ziemniaczaną z kiełbasą Będziecie potrzebować 2 litrów bulionu 300 gramów kiełbasy Warzyw: 5 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku 1 łyżki mąki pszennej 1 łyżki śmietany 1 łyżki oleju Świeżej natki pietruszki Przypraw: soli, liści laurowych, ziela angielskiego, kminku, chili Przygotowanie Bulion umieśćcie w średniej wielkości garnku i zagotujcie. Marchewkę i pietruszkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę.  Tak przygotowane warzywa wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem umieśćcie w gotującym się bulionie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażcie aż do zarumienienia. Zawartość patelni przełóżcie do garnka z bulionem. Z zimnej wody i mąki stwórzcie zawiesinę, a następnie dodajcie ją do gotującej się zupy. Po ok. 2 minutach całość doprawcie solą oraz chili, zamieszajcie i zdejmijcie garnek z ognia. W niewielkim pojemniku umieśćcie chochlę gorącej zupy i dodajcie do niej śmietanę. Całość dokładnie wymieszajcie i połączcie z resztą wywaru. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl