
Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie!
Promocje w Lidlu
Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%!
- Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg
- Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk
- Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg
- Brokuł: 3,49 zł/szt.
Przepis na pieczone udka z kurczaka
Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 1 kilogram ziemniaków
- Świeże oregano
- Pomidorki koktajlowe
- Płaska łyżka soli
Do marynaty:
- 4 ząbki czosnku
- Łyżeczka papryki wędzonej
- Pół łyżeczki słodkiej papryki
- Ćwierć łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- Szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników.
- Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie.
- Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
- Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół.
- Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie.
- Po 70 minutach wyjmijcie udka z piekarnika i z rękawa. Do naczynia żaroodpornego włóżcie ugotowane ziemniaki, dodajcie pomidorki koktajlowe i ułóżcie udka z kurczaka z wierzchu. Odłożonymi 3 łyżkami marynaty posmarujcie udka i wlejcie resztkę sosu, który został po pieczeniu w rękawie.
- Bez przykrycia wstawcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczcie przez około 20 minut. Smacznego!
Czytaj także:

Jak idą wam przygotowania do Wielkanocy? Warto zaopatrzyć się w najpotrzebniejsze produkty w Lidlu, który przygotował świetnie promocje na święta! Sprawdźcie sami. Promocje w Lidlu Od poniedziałku 29 marca poniższe produkty kupicie w Lidlu o wiele taniej: Rzeźnik, Szynka wieprzowa XXL: 8,95 zł (taniej o 55%) Pikok, kiełbasa biała premium z szynki 500g: 5,95 zł Złota Nioska, Polskie jaja M 10 szt.: 2,99 zł Kania, Majonez klasyczny z żółtkiem od kur z wolnego wybiegu 400 ml: 1,99 zł Pilos, Polski twaróg sernikowy 6% 1 kg: 4,99 zł Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną Kupioną na promocji szynkę warto wykorzystać do zrobienia pysznej szynki pieczonej na wielkanocny stół! Do jej przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Do szynki: 1,2-1,3 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki majeranku Pół łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku Na marynatę: 2 litry wody 4 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 ziarna czarnego pieprzu 4 łyżki soli do peklowania Oraz rękaw do pieczenia i niecałe pół szklanki wody. Przygotowanie: Zagotujcie wodę w garnku, wsypcie 4 łyżki soli do peklowania, wymieszajcie i ostudźcie. Gdy woda będzie już chłodna, dodajcie do niej ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie. Szynkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami, ponacinajcie ostrym nożem w kratkę. Włóżcie do przygotowanej marynaty i odstawcie do lodówki na 2 dni. Po tym czasie wyjmijcie szynkę z marynaty i osuszcie. Obierzcie czosnek, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim szynkę. Dodajcie resztę przypraw....

Dziś coraz więcej osób dba o dietę i szczupłą sylwetkę. Popularne dawniej mięso wieprzowe powoli odchodzi do lamusa, bo jest tłuste i tuczące. Do tego polskie dania z wieprzowiny do zbyt dietetycznych nie należą. Alternatywą może być mięso wołowe, jednak jest ono bardzo drogie. Z tego powodu wiele osób chętnie wybiera drób, a najczęściej mięso z kurczaka. Jest bardzo lekkie, delikatne, chude i stosunkowo tanie. I można przyrządzić je na wiele sposobów. Jednym z lepszych jest upieczenie kurczaka w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu. A jeśli przed dodaniem marynaty nasmarujecie mięso miodem, to będzie niesamowicie chrupiące. Przepis na pieczone udka z kurczaka w miodzie Tak zrobiony kurczak będzie cudownie chrupiący i rozpływający się w ustach. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 10 pałek z kurczaka 4 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie: Pałki z kurczaka obmyjcie pod bieżącą, zimną wodą. Natrzyjcie mięso 4 łyżkami miodu, włóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawcie do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie przygotujcie marynatę z 3 łyżek oliwy, łyżki mielonej papryki słodkiej, łyżeczki mielonej ostrej papryki, płaskiej łyżki przyprawy do kurczaka i jednej łyżeczki sosu sojowego. Dodajcie 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie wymieszajcie. Do pojemnika z posmarowanymi miodem pałkami z kurczaka wlejcie marynatę i dokładnie obtoczcie w niej mięso. Odstawcie do lodówki na 3-4 godziny. Wyjmijcie mięso z lodówki i przełóżcie do rękawa do pieczenia wraz z całą marynatą. Wstawcie do rozgrzanego do 180...

W skład przyprawy do pizzy wchodzi między innymi sól, papryka, bazylia, oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki oraz chili. I choć taką mieszankę moglibyście przyrządzić samodzielnie, gotowa zawiera naprawdę wszystko czego potrzebujecie. W połączeniu z keczupem, miodem i musztardą, tworzy rewelacyjną marynatę. Naprawdę trudno jej się oprzeć. Przepis na kurczaka w przyprawie do pizzy Będziecie potrzebować 500 gramów udek lub skrzydełek z kurczaka 3 ząbków czosnku 2 łyżki keczupu 1 łyżkę musztardy 1 łyżeczkę miodu 1 łyżeczkę masła Oliwy Przypraw: 2 łyżeczek przyprawy do pizzy (robi ją chociażby Prymat i Kamis), 1 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, pieprzu i soli Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowane udka lub skrzydełka natrzyjcie solą oraz pieprzem i odstawcie. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do małej miseczki. Umieśćcie w niej również keczup, musztardę, oliwę, miód, mieloną słodką paprykę oraz przyprawę do pizzy. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Przyprawionego kurczaka obtoczcie w powstałej marynacie, umieśćcie w szklanym naczyniu i wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu przełóżcie mięso do rękawa do pieczenia. Zanim go zamknięcie umieśćcie w środku trochę masła. Tak przygotowanego kurczaka włóżcie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczcie przez ok. 1 godzinę. Pamiętajcie jednak by 15 minut przed końcem rozciąć rękaw, dzięki temu mięso nabierze kolorów. Gotowe! Źródło: gotujmy

Schab to jedna z popularniejszych, ale też cenniejszych części mięs. Schab wieprzowy jest stosunkowo tani i ma niewiele tłuszczu, jest to więc dobry wybór, jeśli szukacie mięsa do spożywania na co dzień. Przygotowaliśmy dla was dziś przepis na schab z morelą. Możecie go podawać na ciepło, jako danie obiadowe, ale też na zimno, w formie przystawki podczas imprez lub jeść jako przekąskę na przykład na kolację. Schab z morelą przepis Ten przepis jest bardzo dobry i sprawdzony. Zróbcie schab dokładnie tak, a macie gwarantowany sukces kulinarny. Składniki na schab z morelą 1,5 kg schabu bez kości 200 g suszonych moreli Łyżka sosu chili 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju rzepakowego Łyżka przyprawy do karkówki Przyprawa chili Pieprz Sól Rękaw do pieczenia w piekarniku 3 łyżki ketchupu Łyżka dżemu morelowego Łyżka miodu Łyżka majonezu Przygotowanie schabu nadziewanego morelami Schab umyjcie i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Natnijcie schab wzdłuż przez środek za pomocą cienkiego i długiego noża. W otwór włóżcie morele. W osobnym naczyniu wymieszajcie dokładnie razem sos chili, sos sojowy, olej, przyprawę do karkówki, chili i pieprz. Schab wysmarujcie dokładnie powstałą marynatą. Wstawcie schab do lodówki na 12 godzin. Schab włóżcie po tym czasie do rękawa do pieczenia i wlejcie całą marynatę. Zepnijcie końcówkę rękawa do pieczenia i połóżcie na blaszce. Pieczcie tak przygotowany schab w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Wymieszajcie majonez z dżemem, miodem i ketchupem. Schab wyjmijcie ostrożnie z piekarnika i rozetnijcie rękaw. Posmarujcie schab glazurą z majonezu, dżemu, miodu i ketchupu. ...