Maseczki w Lidlu za darmo
Newsy

W Lidlu kupicie ser żółty za 1 grosz. Takiej promocji nie było

Wyjątkowo korzystna oferta w Lidlu. Spieszcie się – trwa tylko 3 dni!

Ser żółty to jeden z ulubionych składników kanapek – nie tylko u dzieci, ale także u dorosłych! Można go użyć nie tylko do przyrządzania tostów czy zapiekanek, ale także do bardzo wielu innych potraw, w tym obiadowych. W tym tygodniu Lidl przygotował wyjątkową promocję dla wszystkich miłośników sera. Skusicie się?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ser żółty – składniki odżywcze

Chociaż ser żółty jest dość tłusty, posiada też bardzo dużo korzystnych dla zdrowia składników. 

  • Jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, które korzystnie wpływa na układ mięśniowy
  • Posiada wiele składników mineralnych – uzupełniają one niedobory organizmu
  • Zawiera witaminę A oraz witaminę D, które szybko wchłaniają się w towarzystwie tłuszczu zawartego w serze
  • Bogaty w wapń, który dba o zdrowie układu kostnego
  • Zawiera także cynk, który pozytywnie wpływa na zdrowie i wygląd włosów oraz paznokci 
Zobacz także
Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie

Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie

ser żółty

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego w sklepie? Już nie dacie się oszukać

Ser żółty nie powinien być jedzony w bardzo dużych ilościach z racji na spore ilości tłuszczów nasyconych. Codzienne jedzenie sera żółtego w dużych ilościach może przyczynić się do różnych dolegliwości trawiennych takich jak zaparcia, wzdęcia czy bóle żołądka. Ser może jednak być zamiennikiem mięsa w daniach wegetariańskich, chociaż bardziej korzystną opcją będą roślinne zamienniki mięs dostępne w coraz większej ilości sklepów lub np. tofu. Sery żółte posiadają także niewiele substancji alergogennych, dlatego są bezpieczne dla większości alergików pokarmowych.

Promocja na ser w Lidlu

Niemiecka sieć dyskontów oferuje swoim klientom wyjątkowo korzystną zniżkę na sery swojej własnej marki Pilos. Przy zakupie dwóch opakowań żółtego sera paczkowanego w plastrach marki Pilos (Gouda, Tylżycki, Emmentaler, Carski, Salami, Mazdamer i inne) – trzecie, najtańsze kupicie za jedyny grosz! Promocja obowiązuje także, kiedy 3 produkty są w tej samej cenie.

Oferta trwa od czwartku 15 kwietnia do soboty 17 kwietnia, dlatego jeśli chcecie z niej skorzystać – warto się pospieszyć!

Czytaj też:

Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Oto jak je jeść bez wyrzutów sumienia
Adobe Stock
Newsy
Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Jedzcie je bez wyrzutów sumienia w ten sposób
Parmezan na pizzy, cheddar na kanapce i gouda w sałatce to zawsze bogaty smak i czysta przyjemność jedzenia. Nie należy jednak zapominać o kaloriach, soli i cholesterolu i jeść sery z umiarem.

Sery żółte znajdują miłośników na całym świecie. Dzięki temu, że mają dużą zawartość tłuszczu, są doskonałymi nośnikami smaku. Spożywane są bezpośrednio, w Polsce najczęściej na kanapkach, ale też na ciepło w burgerach, pizzach i zapiekankach. Francuzi i Szwajcarzy zjadają duże ilości żółtego sera jako przekąski po posiłkach lub w postaci roztopionej jako przekąskę fondue z dodatkami. Ale czy częste jedzenie sera jest zdrowe? Właściwości i kaloryczność serów Ser żółty to żywność wysokokaloryczna. W 100 g sera znajduje się około 300 kcal. Do tego w serze znajduje się duża ilość tłuszczu, przede wszystkim kwasów tłuszczowych nasyconych sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i soli. Z tego powodu nie należy spożywać go w nadmiernych ilościach. Z drugiej strony w żółtym serze znajduje się sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim: Wapń. Ser żółty jest ważnym źródłem wapnia w diecie. W 30-gramowej porcji znajduje się 200 mg wapnia, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania na ten minerał Białko. W 100 g sera znajduje się 18 g białka Witaminy. A wśród nich witamina A, B1, B2, B3, B12, D, E i K Pozostałe składniki mineralne. Znajdziecie w serze żelazo, chrom, cynk, fosforu, magnez, miedź, potas, selen, sód Probiotyki, szczepy bakterii zasiedlające jelita Jak jeść ser żółty bez wyrzutów sumienia? Pomimo tego, że sery zawierają dużo wartości odżywczych, to trzeba pamiętać o wspomnianych na początku kaloriach, tłuszczu i soli. Osoby lubiące żółte sery powinny brać pod uwagę oba aspekty: zdrowotny i niekorzystny dla zdrowia, i stosować umiar w spożywaniu serów, zwracając jednocześnie uwagę na różnorodność składników diety. Miłośnicy serów nie muszą ich...

Ten popularny produkt uzależnia niczym narkotyk. Większość Polaków je go na śniadanie
AdobeStock
Newsy
Ten popularny produkt uzależnia niczym narkotyk. Większość Polaków je go na śniadanie
Znaleziono w nim substancję, która działa jak silne narkotyki. Zjadacie to codziennie!

Zaskakujące, jak wiele pozornie nieszkodliwych produktów może negatywnie wpływać na zdrowie! Szokiem może być dla wielu z was fakt, że według ostatnich badań wyjątkowo uzależniający okazuje się być… żółty ser. I to równie mocno, jak niektóre narkotyki! Jak to możliwe? Czy żółty ser uzależnia? Naukowcy z Uniwersytetu Michigan w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili badanie, które wykazało wyjątkowo uzależniające właściwości żółtego sera. Porównali je do działania niektórych silnych narkotyków! W żółtym serze znajduje się bowiem kazomorfina – substancja, która powstaje w procesie trawienia kazeiny znajdującej się w serze. Kazomorfina jest opiatem i należy do tej samej rodziny co kodeina, morfina i heroina Na „haju” po żółtym serze Podobno to właśnie kazomorfina sprawia, że jedzenie żółtego sera jest tak przyjemne. Podczas spożywania sera, w mózgu pobudzane są receptory opioidowe, które odpowiadają za uczucie odprężenia, uśmierzają ból, a także działają uzależniająco przez pobudzanie w mózgu układu nagrody. Dokładnie tak samo działają narkotyki! Dr Neal Barnard, założyciel Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej twierdzi, że to właśnie przez kazomorfinę ser jest tak uzależniający. Jeszcze niedawno sądzono, że winnymi łatwego uzależnienia się od żółtego sera jest sól i tłuszcz. Ser jest nie tylko smaczny. Tak naprawdę, oprócz soli i tłuszczu, zawiera skoncentrowane opiaty, które sprawiają, że jesteśmy na haju. Czy ser ma wpływ na plagę otyłości? W książce dr Bernarda o tytule „Cheese Trap” zwrócono także uwagę na fakt, iż rosnące spożycie żółtego sera w Stanach Zjednoczonych przyczynia się do plagi...

Dlaczego żółte sery mają różne kolory? Dużo zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Dlaczego żółte sery mają różne kolory? Dużo zależy od 1 rzeczy
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, co wpływa na kolor sera? Odpowiedź jest banalnie prosta!

Jaki kolor ma ser? Pewnie większość z was od razu odpowie, że żółty. Ale przecież są różne rodzaje serów! Niektóre są zupełnie białe albo kremowe. Z kolei żółte sery też różnią się od siebie odcieniem! Mogą być bladożółte albo mieć bardzo intensywną barwę, która wchodzi już w odcień pomarańczowy. Od czego to zależy? Jakie są rodzaje serów i ich kolory? Sprawdźcie! Od czego zależy kolor sera? Każdy mistrz serowarstwa wam powie, że ser swój kolor zawdzięcza głównemu składnikowi, z którego jest zrobiony. A jest nim oczywiście mleko! Na barwę sera ma więc wpływ nie tyle rodzaj mleka, ale rodzaj pokarmu, który pałaszowało zwierzę dające to mleko. W zależności od gatunku sera będzie to krowa, owca albo koza. Na przykład barwa sera zrobionego z mleka od krowy, która gryzła trawę na pastwisku w trakcie wiosny i lata będzie bardziej intensywna. Zawdzięcza to beta-karotenowi, który zawarty jest w trawie, którą jedzą krowy! Z kolei ser wyprodukowany z mleka od krowy, która jadła głównie siano (czyli jesienią i zimą) będzie znacznie bledszy. Pamiętajcie, że żółty ser powstaje tylko z mleka krowiego. Nie ma takiej możliwości, żeby ser owczy lub kozi był żółty! Jeśli się z takim spotkacie, możecie mieć pewność, że był barwiony. Dlaczego? Te zwierzęta nie przyswajają bowiem w ogóle beta-karotenu z pożywienia. Rodzaje serów Sery można podzielić ze względu na technologię ich produkcji i teksturę oraz rodzaj skórki: Sery świeże Mozarella Twaróg Ricotta Feta Sery miękkie Brie Camembert Gorgonzola Bryndza Sery półtwarde Cheddar Tylżycki Gouda Sery twarde Parmezan Pecarino Romano...

Kroicie ser w ten sposób? Lepiej przestańcie i wyeliminujcie ryzyko groźnego zatrucia
Adobe Stock
Newsy
Kroicie ser w ten sposób? Lepiej przestańcie i wyeliminujcie ryzyko groźnego zatrucia
Wiecie jak kroić żółty ser? Wielu z was żachnęło się na pewno, sądząc, że takie pytania dla doświadczonych gospodyń i kucharzy są nie na miejscu. Przeczytajcie jednak nasz artykuł dokładnie, by dowiedzieć się, gdzie może tkwić duży błąd.

Krojenie żółtego sera – wydawałoby się, że tego typu kuchenne działanie śmiało można postawić na skali trudności obok gotowania wody na herbatę, czy obok smażenia najprostszej jajecznicy . Do czego prowadzi nieodpowiednie krojenie sera? Tymczasem właśnie w codziennym krojeniu sera żółtego na kanapki kryje się pewna pułapka, w którą wiele osób wpada, nie mając o tym nawet pojęcia.  O co chodzi? Krojenie sera gołymi rękami to proszenie się o zepsucie sera! Pół biedy, kiedy nie do końca czyste dłonie mają kontakt z niewielkim kawałkiem sera, który koniec końców i tak za kilka chwil wyląduje na talerzu, a potem w żołądku. Gorzej, jeżeli dysponujecie sporym kawałkiem, który ma w zamierzeniu przebywać w lodówce jeszcze przez dłuższy czas. Dlaczego? Przechowując ser, warto pamiętać, że w jego składzie pełno jest różnego rodzaju bakterii, które nieustannie pracują, naturalnie zmieniając cały czas smak sera – dotyczy to zwłaszcza serów pleśniowych. Niewłaściwe krojenie sera może ten proces znacząco i nieodwracalnie przyspieszyć. Jak właściwie kroić żółty ser? Różnicę w smaku sera po dłuższym leżakowaniu w lodówce można wyczuć nawet w dojrzewających i zwykłych serach żółtych. By uniknąć tego procesu i nie doprowadzić do zepsucia sera, powinno się stanowczo unikać kontaktu bakterii z dłoni z bakteriami serowymi. To ważne także z innego punktu widzenia. Oprócz utraty walorów smakowych, zjedzenie zepsutego już sera, który „dojrzał” w nieodpowiedni sposób już w lodówce grozi poważnym zatruciem pokarmowym. Jak powinno się kroić ser żółty? Nie należy dotykać go gołymi rękami Przed krojeniem warto włożyć foliowe rękawiczki W razie braku...