W lasach pojawiły się pierwsze opieńki. Doskonale smakują z krokietami i bigosem
Pixabay
Newsy

W smaku przypominają ser Camembert i są grzybami warunkowo jadalnymi. Znacie je? 

Wybieracie się do lasu na opieńki? Zbierzcie ich jak najwięcej, bo możecie z nich przygotować wiele wspaniałych dań.

Sezon na grzyby w polskich lasach ma się powoli ku końcowi. Mamy jednak pewną dobrą wiadomość – właśnie pojawiły się długo przez wszystkich wyczekiwane opieńki. Gdzie możemy natrafić na te smaczne grzyby i co warto z nich później zrobić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

W lasach pojawiły się opieńki

Opieńka miodowa to jadalny grzyb o wyjątkowo przyjemnym smaku i zapachu przypominającym nieco ser Camembert.

Do gotowania najczęściej wykorzystuje się młode kapelusze tego grzyba. Co warto zaznaczyć, opieńka jest uznawana za grzyb warunkowo jadalny. Co to oznacza?

W stanie surowym lub niedogotowanym, opieńka miodowa może mieć trujące działanie. To dlatego wcześniej należy ją obgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut i odlać wywar, a dopiero później poddać dalszej obróbce. Uważajcie też na opary podczas jej obgotowywania, ponieważ mogą  powodować ból głowy i problemy z koncentracją.

W lasach pojawiły się pierwsze opieńki. Doskonale smakują z krokietami i bigosem
Pixabay

Gdzie najczęściej występują opieńki?

Opieńki rosną nie tylko w lasach, ale i w ogrodach czy parkach. Ponieważ są pasożytami drzew, bardzo często możemy je znaleźć na pniach, korzeniach czy gałęziach drzew liściastych. Zwykle rosną w dużych skupiskach.

Opieńki zazwyczaj mają kolor miodowożółty, miodowobrązowy lub jasnobrązowy. Kapelusz tego grzyba pokrywają ciemne łuski o kolorze brązowym, czerwonobrązowym lub czarnym.

Najczęściej pojawiają jesienią - od września do listopada, ale czasami możemy na nie natrafić nawet na początku sierpnia.

Jeśli wybieracie się do lasu na opieńki, koniecznie zabierzcie ze sobą kogoś, kto doskonale zna się na grzybach. Przez niewprawnych grzybiarzy opieńka miodowa, może zostać pomylona z trującą maślanką wiązkową (Hypholoma fasciculare).

Zobacz także
Smród tego grzyba przyciąga muchy, a smak jest ceniony przez ludzi. Trzeba tylko pamiętać o jednym

Sromotnik smrodliwy to jedyny grzyb, którego można jeść na surowo. Znacie go? 

Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd i spleśnieją

Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd, a od razu wam spleśnieją

Jak wykorzystać w kuchni opieńki?

Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie tych grzybów w kuchni. Możemy z nich zrobić:

Źródło: gotujmy.pl, wikipedia.pl

Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda, jak palce umarlaka
AdobeStock
Newsy
Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda jak palce umarlaka
Widzieliście kiedyś równie upiornego grzyba? Aż włos się jeży na głowie...

W polskich lasach możemy natrafić na wiele różnych grzybów . Niektóre z nich są tak straszne, że z powodzeniem mogłyby „wystąpić” w horrorze. W jednym z wcześniejszych artykułów pokazywaliśmy wam niezwykle przerażającego grzyba o nazwie palce diabła . Teraz pora na kolejny gatunek z cyklu „rodem z filmów grozy". Czy widzieliście kiedyś podczas leśnej przechadzki grzyb o potocznej nazwie „palce umarlaka"? Palce umarlaka - co to za grzyb? W polskich lasach pojawiły się ostatnio bardzo nietypowe grzyby. Leśnicy z nadleśnictwa Zamrzenica (woj. kujawsko-pomorskie) natknęli się na przerażającego grzyba, który nosi potoczną nazwę „palce umarlaka”. Grzyb ten nie jest jadalny i nie powinno się go zrywać. Największą grozę budzi jego wygląd, który przypomina palce nieboszczyka, które wychodzą z ziemi. I jak się okazuje, ma on coś wspólnego z... „umieraniem". „Palec umarlaka”, czyli próchnilec maczugowaty (Xylaria polymorpha), to gatunek występujący na wszystkich kontynentach poza Afryką i Antarktydą. Bardzo często występuje on również w Polsce. Próchnilec maczugowaty to grzyb saprotroficzny, który pobiera energię z martwych szczątków organicznych. Gdzie rosną „palce umarlaka”? Jego nazwa próchnilec odnosi się do tego, że grzyby te przyczyniają się do próchnienia drewna. Nietypowy gatunek możemy spotkać na drewnie drzew liściastych, przede wszystkim na buku i dębie. Czasami grzyb ten wyrasta na drewnie zagrzebanym w ziemi, przez co wygląda, jakby rósł na ziemi. #Groza w środku lasu ? To nie nowy #Horror klasy B, a scena prosto z #NadleśnictwoZamrzenica ? Ale nie ma się czego bać - w rzeczywistości to po prostu #grzyb z rodzaju #Próchnilec , a dokładniej...

Ten grzyb wygląda jak wielkie kulki mozzarelli. Nietypowe znalezisko w polskich lasach
Wikipedia Commons
Newsy
Ten grzyb wygląda jak wielkie kulki mozzarelli. Nietypowe znalezisko w polskich lasach
Widzieliście kiedyś równie dziwacznego grzyba? Ten wygląda jak przerośnięta beza lub ser mozzarella. I wcale nie jest pieczarką!

W jednym z polskich lasów natrafiono ostatnio na bardzo nietypowe znalezisko. Na jednej z leśnych polan leśnicy z Nadleśnictwa Baligród natknęli się na grzyby przypominające wielkie kulki mozzarelli . Co to właściwie jest? Nietypowe grzyby w polskich lasach W polskich lasach rosną nie tylko podgrzybki, maślaki czy borowiki. Możemy w nich natrafić także na wiele innych, niekiedy bardzo nietypowo wyglądających grzybów. Leśnicy z Nadleśnictwa Baligród napotkali ostatnio na leśnej polanie na bardzo oryginalne okazy przypominające przerośnięte  pieczarki albo kulki mozzarelli. Jesteście ciekawi, co to za grzyb i czy jest on jadalny? To mozzarella a może gigantyczna pieczarka? Opublikowany na Facebooku post z dziwacznymi grzybami, zrobił spore wrażenie na internautach, którzy śmiali się w komentarzach z grzyba porównując go do wielkiej bezy, pianki, mozzarelli oraz gigantycznej pieczarki. Ten sporych rozmiarów kulisty grzyb o nieregularnym kształcie, to nic innego, jak czasznica olbrzymia lub purchawica olbrzymia. Jest to gatunek grzybów należący do rodziny purchawkowatych. Ten nietypowy rodzaj grzyba wygląda jak gigantyczna gradowa kula i może ważyć nawet kilkanaście kilogramów. Mimo, iż grzyby te były kiedyś pod ochroną, dziś już nie są i śmiało można je zrywać. Grzyb ten oczywiście jest jadalny i możecie z niego przygotować np. kotlety a'la schabowe. Pamiętajcie jednak, aby zawsze zrywać tylko i wyłącznie młode, białe okazy, ponieważ te starsze, pożółkłe nie nadają się do jedzenia. Co można zrobić z czasznicy olbrzmiej? W Polsce grzyby te są rzadko zbierane, za to bardzo chętnie zrywa się je w Czechach. Po pocięciu na plastry, panieruje się je i smaży na rumiano na maśle. Zdaniem ekspertów,  można dość łatwo wyhodować takie...

Grzyby mun rosną też w Polsce. Gdzie można je znaleźć?
AdobeStock
Newsy
Grzyby mun rosną też w Polsce. Gdzie można je znaleźć?
Myśleliście, że grzyby mun rosną tylko w Chinach? Znajdziecie je także w Polsce. Jednym z ich przedstawicieli jest uszak bzowy. Gdzie można na niego natrafić?

Mimo iż grzyby mun nie mają zbyt bogatego smaku, są uznawane za przysmak i często wykorzystuje się do przyrządzania różnych dań. Największą popularność zyskały w Azji, skąd pochodzą, ale jak się okazuje, na grzyby mun możemy też natrafić w Polsce. Podczas gdy w Chinach zbiera się grzyby mun o nazwie uszak gęstowłosy, w Polsce możemy natrafić na jego brata, który nosi nazwę uszak bzowy. Uszak bzowy jest bardzo podobny do uszaka gęstowłosego, ale ma od niego delikatniejszy smak. Gdzie możemy natrafić na grzyby mun? Uszak bzowy to gatunek grzybów z rodziny uszakowatych. Występuje on również pod takimi nazwami, jak: grzyb brzozowy judaszowe uszy uszak judaszowy ucho judaszowe ucho bzowe Grzyb ten jest w Polsce bardzo popularny. Możemy na niego natrafić na osłabionym lub martwym drewnie - w lasach, zaroślach, parkach, ogrodach oraz przy drogach. Zazwyczaj rośnie na bzie czarnym, ale także na wielu innych gatunkach drzew liściastych (zwłaszcza na klonach i olchach). Rzadziej znajdziemy go na drzewach iglastych. Uszak bzowy nie boi się mrozów - rośnie przez cały rok. Jak wygląda ten grzyb? Jak wygląda uszak bzowy? Uszak bzowy przypomina nieco wyglądem ucho. Grzyb ten ma średnicę 2–10 cm. Jego kształt początkowo jest kielichowaty, później miseczkowaty, na koniec tarczowaty i rozpostarty.  Owocnik uszaka ma powyginany i żyłkowato-żebrowaty kształt. Jeżeli chodzi o jego kolor - to jego powierzchnia jest brązowa, lekko zamszowa, a czasami oszroniona. Jak wykorzystać w kuchni grzyby mun? Grzyby mun są powszechnie wykorzystywane nie tylko w chińskiej kuchni, ale również w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jeżeli chcecie przygotować dania z dodatkiem grzybów mun, bez problemu znajdziecie je większych supermarketach oraz w...

W lasach pojawiły się już pierwsze rydze. Nie pomylcie ich z tymi trującymi grzybami
Pixabay
Newsy
W lasach pojawiły się już pierwsze rydze. Nie pomylcie ich z tymi trującymi grzybami
W polskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Po kurkach przyszła pora na rydze. Dobrze się jednak przyjrzyjcie temu, jak wyglądają, by nie pomylić ich z innymi, bardzo trującymi grzybami.

Sierpień to miesiąc, w którym w lasach zaczynają się pojawiać rydze. To świetny czas dla zapalonych grzybiarzy, którzy ruszają do lasów w poszukiwaniu pierwszych smakowitych okazów. Mimo iż na prawdziwy sezon grzybowy musimy jeszcze trochę poczekać, warto wybrać się do lasu nie tylko po to, aby pobyć na łonie natury, ale też w poszukiwaniu wspaniałych skarbów lasu, jakimi są bez wątpienia grzyby . Jeśli lubicie jeść rydze i jesteście zapalonymi grzybiarzami, na pewno nie macie problemu z rozpoznaniem tego grzyba. Jeśli zaś jesteście początkującymi grzybiarzami, uważajcie, by nie pomylić go z łudząco podobnymi - mleczajem wełnianką i olszówką. Gdzie rosną rydze i jak wyglądają? Rydze zwykle rosną obok sosen, na piaszczystych glebach, w lasach iglastych. Można też na nie natrafić pod młodymi drzewostanami. Cechą charakterystyczną rydza jest jego mocno pomarańczowy kolor. Należy jednak pamiętać, że niektóre okazy mogą mieć barwę łososiową lub czerwonawą. Odwróćcie rydza i spójrzcie pod jego kapelusz – powinny się tam znajdować gęsto ułożone blaszki. Jeśli macie wątpliwości, czy zerwany przez was grzyb to na pewno rydz, oderwijcie jego fragment i zobaczcie co się stanie. Po oderwaniu kawałka grzyba powinna z niego wyciekać gęsta wydzielina przypominająca mleko, która zmienia po chwili kolor na zielony. Odwrócony rydz:  Czym może grozić spożycie mleczaju wełnianki i olszówki? Przyjrzyjcie się dobrze poniższym zdjęciom, na których możecie zobaczyć, jak wygląda mleczaj wełnianka i olszówka. Pod żadnym pozorem nie spożywajcie tych grzybów.  Mleczaj wełnianka to niejadalny grzyb o lekkich właściwościach trujących. Jego spożycie może doprowadzić do zatrucia. Mogą wówczas wystąpić takie...