W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!

Wybieracie się do lasu na kurki? Zbierajcie je ostrożnie i dobrze się im przyglądajcie. Istnieje pewien grzyb, który do złudzenia przypomina kurki, ale może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

W polskich lasach zawitały już pierwsze kurki. Te uwielbiane przez wielu z nas grzyby z powodzeniem można wykorzystać do przygotowywania wielu smakowitych dań.

Sezon na kurki jest bardzo długi. Pierwsze okazy pojawiają się w lasach w czerwcu, a na ostatnie można natrafić nawet w okolicach listopada. Grzyby te zwykle rosną w lasach iglastych oraz liściastych i zazwyczaj można je spotkać w większych skupiskach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wyglądają kurki?

Kurka, czyli inaczej pieprznik pomarańczowy, to niewielki grzyb, którego kapelusz jest żółtopomarańczowy, a średnica wynosi od 1 do 4 centymetrów. Powierzchnia kurkowego kapelusza powinna być gładka. Młode okazy mają wypukły, zaś dojrzałe, spłaszczony kapelusz.

Blaszki tego grzyba są grube i mają nieregularną formę. Ich kolor jest żółty. Trzon kurki jest dość wysoki – ma ok. 5 centymetrów i grubość wynoszącą ok. 7 milimetrów. Jego powierzchnia jest gładka, a kolor podobny do tego na kapeluszu. Kurka ma lekko pikantny smak, a barwa jego miąższu jest biała lub bladożółta.

Zobacz także
Natkniecie się na niego w lesie. Przypomina kalafior, ale to coś zupełnie innego. I jest jadalny!

Siedzuń sosnowy, czyli kozia broda lub szmaciak. To grzyb jadalny, jak go przyrządzić?

grzyby suszone w panierce przepis

Uważajcie na wiosenne grzyby! Ten podobny do smardza jest trucizną!

Grzyb podobny do kurek

W polskich lasach rośnie pewien grzyb przypominający kurki, którego pod żadnym pozorem nie powinno się zrywać. To lisówka pomarańczowa. Aby odróżnić ją od kurki, powinniście zajrzeć pod jej kapelusz. Podczas gdy pod kapeluszem kurki znajdziemy listewki, pod kapeluszem lisówki pomarańczowej znajdują się blaszki. Różnica dotyczy również miąższu. Podczas gdy miąższ kurki jest biały lub bladożółty, miąższ lisówki jest pomarańczowy.

Co się stanie, gdy zjemy lisówkę pomarańczową?

Zjedzenie lisówki pomarańczowej może skutkować problemami żołądkowymi. Spożycie tego grzyba może wywołać niestrawność oraz nudności.

Dlaczego warto jeść kurki?

Poza ciekawym, nieco korzennym, smakiem, kurki są bogatym źródłem witaminy B i D. Posiadają też a sporo cynku, miedzi, potasu oraz żelaza. Grzyby te aż w 90% składają się z wody, dlatego są niskokaloryczne i poleca się je osobom, które są na diecie.

Jak wykorzystać kurki w kuchni?

Kurki z powodzeniem można wykorzystać do przygotowywania wielu ciekawych potraw. Możecie je dodać do jajecznicy, makaronów, risotto, sosów i mięsnych dań.

Jedzcie je ze smakiem!

Źródło: warszawa.naszemiasto.pl

W lasach aż zaroiło się od kurek. Jak prawidłowo zamarynować kurki?
AdobeStock
Newsy
W lasach aż zaroiło się od kurek. Jak prawidłowo zamarynować kurki?
W polskich lasach pojawiły się już pierwsze kurki. Jak je zamarynować, by nawet zimą cieszyć się ich wspaniałym smakiem? Podpowiadamy!

Sezon na kurki w pełni. Grzyby te pojawiają się w polskich lasach w czerwcu, a ostatnie okazy można zebrać nawet około października. Najczęściej możemy na nie natrafić na siedliskach borowych, ale skrywają się też pod liśćmi lub mchem w pobliżu takich drzew, jak sosna, świerk, buk i dąb. Tegoroczne zbiory kurek są wyjątkowo bogate. Nieopodal lasów można się natknąć na grzybiarzy, którzy przechadzają się z pełnymi koszami kurek. Jeśli wybierzecie się na kurki pamiętajcie, by nie pomylić ich z innym, trującym grzybem – lisówką pomarańczową . Kurka z uwagi na swój lekko pikantny i korzenny smak, świetnie się sprawdza do przygotowywania wielu ciekawych dań – risotto , jajecznicy czy zupy . Można ją też zamarynować na zimę do słoika i podawać do obiadu, kanapki z wędliną lub w formie przekąski. Jak zamarynować kurki na zimę? Do przygotowania marynowanych kurek będziecie potrzebować kilku prostych składników – kurek, octu, cukru, soli, wody oraz garści przypraw. Zróbcie takie kurki i cieszcie się zimą ich wspaniałym smakiem. Składniki: 4 kg kurek 2 l wody 1 l octu winnego 6% 8 łyżek cukru 4 płaskie łyżki soli morskiej liście laurowe ziele angielskie gorczyca Przygotowanie: Kurki oczyszczamy z zanieczyszczeń, wsypujemy do dużego naczynia i zalewamy gorącą wodą, do której dodajemy kilka łyżek soli. Czyste grzyby wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez około 10 minut. Kurki odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przekładamy grzyby do słoika. Dodajemy do środka łyżeczkę gorczycy, dwa ziela angielskie i po jednym liściu laurowym, a następnie zalewamy gorącą zalewą (zagotowaną wodą z octem, cukrem i solą). Szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy przez 20 minut a...

W lasach pojawiły się już pierwsze rydze. Nie pomylcie ich z tymi trującymi grzybami
Pixabay
Newsy
W lasach pojawiły się już pierwsze rydze. Nie pomylcie ich z tymi trującymi grzybami
W polskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Po kurkach przyszła pora na rydze. Dobrze się jednak przyjrzyjcie temu, jak wyglądają, by nie pomylić ich z innymi, bardzo trującymi grzybami.

Sierpień to miesiąc, w którym w lasach zaczynają się pojawiać rydze. To świetny czas dla zapalonych grzybiarzy, którzy ruszają do lasów w poszukiwaniu pierwszych smakowitych okazów. Mimo iż na prawdziwy sezon grzybowy musimy jeszcze trochę poczekać, warto wybrać się do lasu nie tylko po to, aby pobyć na łonie natury, ale też w poszukiwaniu wspaniałych skarbów lasu, jakimi są bez wątpienia grzyby . Jeśli lubicie jeść rydze i jesteście zapalonymi grzybiarzami, na pewno nie macie problemu z rozpoznaniem tego grzyba. Jeśli zaś jesteście początkującymi grzybiarzami, uważajcie, by nie pomylić go z łudząco podobnymi - mleczajem wełnianką i olszówką. Gdzie rosną rydze i jak wyglądają? Rydze zwykle rosną obok sosen, na piaszczystych glebach, w lasach iglastych. Można też na nie natrafić pod młodymi drzewostanami. Cechą charakterystyczną rydza jest jego mocno pomarańczowy kolor. Należy jednak pamiętać, że niektóre okazy mogą mieć barwę łososiową lub czerwonawą. Odwróćcie rydza i spójrzcie pod jego kapelusz – powinny się tam znajdować gęsto ułożone blaszki. Jeśli macie wątpliwości, czy zerwany przez was grzyb to na pewno rydz, oderwijcie jego fragment i zobaczcie co się stanie. Po oderwaniu kawałka grzyba powinna z niego wyciekać gęsta wydzielina przypominająca mleko, która zmienia po chwili kolor na zielony. Odwrócony rydz:  Czym może grozić spożycie mleczaju wełnianki i olszówki? Przyjrzyjcie się dobrze poniższym zdjęciom, na których możecie zobaczyć, jak wygląda mleczaj wełnianka i olszówka. Pod żadnym pozorem nie spożywajcie tych grzybów.  Mleczaj wełnianka to niejadalny grzyb o lekkich właściwościach trujących. Jego spożycie może doprowadzić do zatrucia. Mogą wówczas wystąpić takie...

Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach
Flickr
Newsy
Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach
Jeśli nie chcecie dodawać grzybów do sosu, tylko smażone podać osobno z bułką, muszą być usmażone wręcz idealnie! Bezbłędnie podrumienione i chrupiące. Jak to zrobić?

Kurki mają bardzo charakterystyczny wygląd, różniący je od pozostałych grzybów leśnych. Młode okazy posiadają wypukłe kapelusze, które z czasem stają się większe, lejkowate i pofalowane. Można je znaleźć w lasach mieszanych, chętnie rosną w gęstym mchu, lub pod sosnami i świerkami na piaszczystych glebach pokrytych igliwiem. Właśnie trwa sezon na te grzyby. Przygotujmy je w wersji dla największych smakoszy czyli kurki z patelni. Jak poprawnie smażyć kurki i inne grzyby? Przede wszystkim przygotowując kurki do smażenia należy upewnić się, że są suche. Jeśli oczyszczając z ziemi i igliwia umyliście je i są wilgotne, odłóżcie na czystą ściereczkę do przeschnięcia. Gdy na patelnię wrzucicie mokre grzyby, a do tego jeszcze patelnia nie będzie wystarczająco gorąca, nic nie wyjdzie z fantastycznych smażonych kurek z patelni. Będą się dusić zamiast smażyć, a przełożone na talerz będą rozmiękłe i niesmaczne. Smażąc grzyby pamiętajcie o 3 zasadach, których zawsze trzeba przestrzegać: Na czym smażyć ? Najlepiej do smażenia użyć tłuszczu, który będzie połączeniem połowy masła i połowy oleju rzepakowego. I choć z pewnością lubicie potrawy smażone na samym maśle, pamiętajcie, że masło ma dość niski punkt dymienia. To oznacza, że szybko zaczyna ciemnieć i palić się. Dodanie do niego oleju podnosi temperaturę dymienia. Inna możliwością jest smażenie kurek na maśle klarowanym, jednak olej jest zdrowszym tłuszczem i warto go dodać.  Czas smażenia. Wrzućcie kurki na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz i przez chwilę utrzymujcie wysoką temperaturę. Pozwólcie grzybom przyrumienić się i dopiero gdy zobaczycie zbrązowiałą skórkę, zmniejszcie płomień. Czas smażenia kurek powinien wynosić około 15 minut. Trzeba je oczywiście od czasu do czasu zamieszać....

Zbieracie rydze? Uważajcie, bo nie wszystkie są jadalne
AdobeStock
Newsy
Zbieracie rydze? Uważajcie, bo nie wszystkie są jadalne
Rydze na maśle to prawdziwy rarytas na polskich stołach, ale uważajcie, bo nie wszystkie rydze są jadalne. Których rydzów należy unikać?

Rydze są uznawane za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Najlepiej smakują, gdy udusimy je na maśle i doprawimy pieprzem i solą. Jeśli wybieracie się na grzybobranie w poszukiwaniu rydzów, ale nie do końca znacie się na grzybach, koniecznie zabierzcie ze sobą wprawnego grzybiarza. To ważne, ponieważ rydza można pomylić z łudząco do niego podobnymi grzybami trującymi - mleczajem wełnianką i olszówką. Jak wygląda rydz i gdzie rośnie? Rydze to grzyby, które dosyć trudno jest znaleźć. Zwykle rosną obok sosen, na piaszczystych glebach, w lasach iglastych. Możemy też na nie natrafić pod młodymi drzewostanami. Cechą rozpoznawczą rydzów jest ich intensywny pomarańczowy kolor. Warto jednak zaznaczyć, że niektóre okazy mogą mieć barwę łososiową lub czerwonawą. Odwróćcie rydza i spójrzcie pod jego kapelusz – powinny się tam znajdować gęsto ułożone blaszki. Jeśli macie wątpliwości, czy zerwany przez was grzyb to na pewno rydz, oderwijcie jego fragment i zobaczcie, co się stanie. Po oderwaniu kawałka grzyba powinna z niego wyciekać gęsta wydzielina przypominająca mleko, która zmienia po chwili kolor na zielony. Różne odmiany rydzów Rodzina rydzów jest naprawdę ogromna, jednak nie wszystkie rydze są jadalne. W 100% jadalnym i przy okazji jednym z najsmaczniejszych rodzajów rydzów, jest mleczaj rydz (Lactarius deliciosus). A co z pozostałymi rydzami? Do jadalnych rydzów, poza mleczajem rydzem, zalicza się m.in.: mleczaj smaczny mleczaj pomarańczowy mleczaj świerkowy mleczaj olszowy mleczaj dębowy mleczaj jodłowy mleczaj niebieskawy Trujące rydze to: mleczaj wełnianka mleczaj płowy Jak przygotowywać rydze? Grzyby te najlepiej smakują, gdy się je usmaży na maśle, a na koniec...