W lasach pojawiły się już pierwsze jagody. 1 błąd i mogą stać się śmiertelnie niebezpieczne
Pixabay
Newsy

W lasach pojawiły się już pierwsze jagody. 1 błąd i mogą stać się śmiertelnie niebezpieczne

W lasach pojawiły już się pierwsze jagody. Sezon na te pyszne letnie owoce jest jednak bardzo krótki, dlatego jeśli chcecie ich skosztować, to lepiej się pospieszcie. Jak zbierać jagody? Kiedy mogą one być dla nas niebezpieczne? Wyjaśniamy!

W lasach pojawiły się już pierwsze owoce jagód. Dziko rosnące krzaczki tych pysznych letnich owoców, znajdziecie w całej Polsce. Szczególnie upodobały sobie one kwaśne gleby w lasach iglastych i liściastych, ale znajdziemy je także na wrzosowiskach. Co dobrego poza oczywiście wyjątkowym smakiem, skrywają w sobie jagody?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedy trwa sezon na jagody?

Sezon na jagody rozpoczyna się pod koniec czerwca i trwa przez cały lipiec aż do sierpnia. Właśnie wtedy najlepiej zbierać i spożywać te owoce, ponieważ w szczycie sezonu mają one najwięcej właściwości zdrowotnych.

Ostrzeżenie!

Jeśli wybierzecie się do lasu i natraficie na jagody, pod żadnym pozorem nie jedzcie ich prosto z krzaczka. Jagody zawsze trzeba dobrze umyć przed spożyciem, ponieważ na ich powierzchni mogą się znajdować larwy tasiemca bąblowcowego, które mogą doprowadzić do zakażenia organizmu bąblowicą. Najczęściej do zakażenia tą chorobą dochodzi poprzez spożywanie niemytych jagód i innych owoców leśnych, takich jak poziomki, borówki czy maliny, do których mogą być przyczepione jaja bąblowca.

Zobacz także
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem? Polacy nagminnie zapominają o 1 rzeczy

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem? Polacy nagminnie zapominają o 1 zasadzie

Jak sprawdzić świeżość ryby nad morzem? Nie dajcie się oszukać w smażalniach

Jak sprawdzić świeżość ryby nad morzem? Nie dajcie się oszukać w smażalniach

Jakie są objawy bąblowicy?

Bąblowica to choroba, która postępuje powoli, a jej rozpoznanie zwykle jest późne. Najważniejszym objawem tego stanu jest torbiel. W większości przypadków jest ona umiejscowiona w wątrobie, ale występuje też w płucach, śledzionie, kościach lub mózgu.

Torbiel ta może być bardzo duża - osiąga nawet 20 cm. W środku zawiera płyn i otoczona jest dwiema błonami. Z czasem torbiel prowadzi do objawów uciskowych.

Może spowodować:

  • cholestazę
  • zastoinowe zapalenie wątroby
  • nadciśnienie wrotne.

Torbiel może też pęknąć. Wówczas dochodzi do uwolnienia płynu bąblowca do jamy otrzewnej, co może spowodować rozsiew pasożyta i śmiertelnie niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny

Człowiek zakażony bąblownicą zwykle nie odczuwa żadnych objawów i może nawet nie wiedzieć, że ma taką torbiel. Dopiero gdy zacznie ona uciskać na inne narządy, mogą wystąpić takie objawy, jak:

  • mdłości
  • kłucie w boku
  • bóle brzucha.

Wówczas niezbędna jest pilna operacja, ponieważ pęknięcie torbieli to stan zagrażający życiu.

Jak rozpoznaje i leczy torbiele tasiemca?

Zazwyczaj rozpoznaje się je przypadkowo podczas badania RTG albo USG. Leczenie obejmuje usunięcie pasożyta i farmakoterapię.

Właściwości zdrowotne jagód

Sezon na jagody trwa, więc jedzcie je garściami. Możecie je spożywać na surowo, oczywiście po umyciu wodą lub w formie pierogów, dżemów czy naleśników z jagodami. Dlaczego warto jeść te pyszne leśne owoce?

Niezależnie od tego, czy są świeże, mrożone, suszone czy w postaci soku, jagody zapewniają naszemu organizmowi potężną dawkę ważnych witamin i minerałów i są bogate w przeciwutleniacze – substancje, które pomagają zwalczać uszkodzenia na poziomie komórkowym.

Jagody zawierają:

  • witaminę A
  • witaminę K
  • witaminę C
  • witaminy z grupy B (takie jak B1 i B2 oraz niacyna)
  • żelazo
  • fosfor
  • cynk
  • mangan
  • potas

Poza tym są niskokaloryczne – w 100 g tych owoców jest tylko około 51 kcal. Jagody nie tylko świetnie wzmacniają odporność, usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, ale też mają zbawienny wpływ na wzrok, dzięki zawartości luteiny, która pomaga utrzymać dobre widzenie. 

Źródło: zdrowie.radiozet.pl

5 owoców, których nigdy nie powinno się jeść prosto z krzaka
AdobeStock
Newsy
5 owoców, których nigdy nie powinno się jeść prosto z krzaka
Wybieracie się do lasu na poziomki, jeżyny lub jagody? Uważajcie! Zjedzone prosto z krzaka mogą być zabójczo niebezpieczne.

W lasach pojawiły się już pierwsze poziomki , jagody i jeżyny . Jeżeli wybieracie się na spacer do lasu z zamiarem zjedzenia tych przepysznych i bardzo zdrowych owoców, pamiętajcie o jednej prostej zasadzie. Nigdy nie spożywajcie ich prosto z krzaka , ponieważ może to mieć bardzo poważne konsekwencje dla waszego zdrowia. 5 owoców, których nie należy jeść prosto z krzaka W lasach aż zaroiło się od przepysznych, letnich owoców. Rosną już borówki, jeżyny, maliny, poziomki i jagody. Wszystkie z nich są oczywiście bardzo zdrowe, ponieważ zawierają prawdziwe bogactwo witamin i przeciwutleniaczy, ale pod żadnym pozorem nie należy ich jeść prosto z krzaka. Czego konkretnie lepiej nie jeść i dlaczego?   Czym jest bąblowica? Leśne owoce mają wspaniały smak, ale mogą zawierać jaja pasożyta, który wywołuje bąblowicę. Chorobę tę wywołuje tasiemiec, którego przenoszą dzikie zwierzęta takie, jak lisy i dziki, ale również psy i koty. Jaja tego tasiemca, przeniesione wraz z kałem lub moczem tych zwierząt, mogą być przyczepione do: jeżyn jagód poziomek malin borówki brusznicy Czy można to zauważyć na pierwszy rzut oka? Niestety nie. Nawet zakażona jajami tasiemca jagoda czy malina, wygląda zupełnie normalnie i nic nie widać "gołym okiem". Co się stanie, gdy zjemy takie owoce? Po zjedzeniu owoców zakażonych jajami tasiemca, jajeczka przedostają się do krwi i zaczynają atakować różne części naszego ciała. Najważniejszym symptomem bąblowicy jest torbiel, która zwykle jest umiejscowiona w wątrobie, ale występuje też w płucach, śledzionie, kościach lub mózgu. Torbiel osiąga nawet 20 cm. W jej środku znajduje się płyn i jest ona otoczona dwiema błonami. Z czasem torbiel prowadzi do objawów uciskowych....

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga
Pixabay
Newsy
Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga
Sezon na jagody trwa. Czy słyszeliście kiedyś o tym, że te pyszne leśne owoce można jeść razem z liśćmi?

W polskich lasach pojawiły się już pierwsze jagody . Zwykle znajdziemy je na kwaśnych glebach w lasach iglastych i liściastych, ale rosną też na wrzosowiskach. Sezon na jagody jest dość krótki – trwa od końca czerwca do początku września. Najwięcej właściwości zdrowotnych skrywają sobie jagody zbierane w lipcu. Pamiętajcie jednak, że  jagody mogą być niebezpieczne . Ale czy słyszeliście o tym, że niektórzy jedzą jagody wraz z liśćmi? Korzyści zdrowotne liści jagód Czy wiecie, że liście jagód są prawie tak samo cenne dla naszego zdrowia, jak ich owoce? Jagoda, nazywana również czarną jagodą, borówką czarną, czernicą, borowiną czy jagodziną, ma niewielkie, gładkie liście, z których można przyrządzić superzdrowy napar. Mający zastosowanie w ziołolecznictwie odwar z liści popularnej borówki czarnej, działa przede wszystkim bakteriobójczo i przeciwzapalnie na błony śluzowe układu pokarmowego, obniża także poziom cukru we krwi – tłumaczy dietetyczka Marzena Królikowska. Trzeba jednak zastrzec, że przed kuracją dobrze jest skonsultować się z lekarzem. Nie można także leczyć się liśćmi dłużej niż dwa, trzy tygodnie, gdyż ich przedawkowanie może okazać się groźne dla zdrowia – dodaje. Pamiętajcie też, aby zbierać owoce i liście na terenach czystych ekologicznie. Korzyści zdrowotne jagód Jagody bardzo korzystnie działają na wzrok , wzmacniają układ odpornościowy , usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii oraz działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Owoce te są wyjątkowo niskokaloryczne – w 100 g jagód jest tylko około 51 kcal. Jagody zawierają: witaminę A witaminę K witaminę C witaminy z grupy B (takie jak B1 i B2 oraz niacyna) żelazo fosfor cynk...

Zerwaliście niedojrzałe jagody? Wykorzystajcie ten trik a w mig dojrzeją
AdobeStock
Newsy
Zerwaliście niedojrzałe jagody? Wykorzystajcie ten trik, a w mig dojrzeją
W polskich lasach pojawiły się już pierwsze jagody. Nie zrywajcie ich jednak zbyt szybko. Dajcie im dojrzeć, aby móc w pełni wykorzystać ich potencjał.

W lasach w całej Polsce można już spotkać pierwsze jagody . Zwykle rosną one na kwaśnych glebach w lasach iglastych i liściastych, ale znajdziemy je także na wrzosowiskach. Kiedy trwa sezon na jagody? Sezon na te wspaniałe leśne owoce trwa dosyć krótko. Pierwsze jagody pojawiają się w lesie pod koniec czerwca i można na nie natrafić przez cały lipiec aż do sierpnia. Najlepiej jest zbierać te owoce w lipcu, ponieważ właśnie wtedy mają one najwięcej właściwości zdrowotnych. Wybraliście się do lasu i zebraliście zbyt młode, kwaśne w smaku jagody? Z łatwością możecie je uratować dzięki wykorzystaniu pewnego prostego triku. W podobny sposób możecie przyspieszyć dojrzałość awokado . Jak przyspieszyć dojrzewanie jagód? Najlepiej, gdyby jagody dojrzewały bezpośrednio na krzaku. Zrywanie niedojrzałych jagód jest kiepskim pomysłem. Jeżeli jednak zebraliście zbyt młode i niedojrzałe jeszcze jagody, znamy prosty trik, dzięki któremu szybko dojrzeją. Jeśli zebraliście kwaśne i niedojrzałe jagody, umieśćcie je w papierowej torbie i przechowujcie w chłodnym miejscu, aby pozwolić owocom dojrzeć. Jeśli dodacie do torby jabłko , banana , pomidora lub awokado, jagody dojrzeją szybciej. Produkty te wydzielają etylen. Jest to hormon roślinny, który przyspiesza procesy wzrostu i dojrzewania. Jak zebrać dojrzałe jagody? Przede wszystkim bądźcie cierpliwi i dajcie owocom dobrze dojrzeć. Z uwagi na fakt, że nawet w obrębie jednego krzaka, jagody mogą dojrzewać w różnym tempie, niektórzy polecają zjedzenie kilku jagód przed rozpoczęciem zbiorów, ale my stanowczo wam to odradzamy z uwagi na ryzyko zarażenia się groźną chorobą – bąblownicą . Najlepiej jest dobrze przyjrzeć się kolorowi jagód. Niedojrzałe jagody mają zielono-czerwony odcień, ale nawet mocno...

Rosną w lasach i ogrodach. Tych owoców pod żadnym pozorem nie zbierajcie!
AdobeStock
Newsy
Rosną w lasach i ogrodach. Tych owoców pod żadnym pozorem nie zbierajcie!
Nie wszystkie owoce są dla nas zdrowe. Lato to czas, gdy w lasach i ogrodach rosną owoce, których kategorycznie powinniśmy unikać. Wyjaśniamy, jakie!

Lato to czas, w którym natura dzieli się z nami tym, co najlepsze. Na drzewach i krzewach rosną wówczas przepyszne owoce a ziemia wypuszcza plony w postaci smacznych i zdrowych warzyw. Nie wszystko, co teraz kwitnie nadaje się jednak do spożycia. Jakich owoców powinniśmy kategorycznie unikać? Tych owoców pod żadnym pozorem nie zbierajcie W naszych lasach i ogrodach rosną teraz maliny , porzeczki , jeżyny, borówki oraz jagody . Poza wspaniałym smakiem, owoce te skrywają w sobie prawdziwe bogactwo witamin, składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy. Istnieją jednak owoce, których pod żadnym pozorem nie powinniśmy zbierać. O jakie owoce chodzi? Mimo iż owoce z poniższej listy wyglądają bardzo apetycznie, nigdy ich nie jedzcie, ponieważ są bardzo toksyczne, a nawet mogą okazać się śmiertelne. Czy wiecie, że niektóre leśne owoce są do siebie łudząco podobne, ale podczas gdy jedne z nich są bardzo zdrowe, inne mogą być niezwykle trujące? Mowa m.in. o jagodach jadalnych i trujących, a konkretnie o owocach czworolistu (zdjęcie poniżej), które bardzo przypominają owoce borówki czarnej, zwanej czarną jagodą. Niestety, w przeciwieństwie do niej są niezwykle trujące. Równie niebezpieczny może być pokrzyk wilcza jagoda (zdjęcie poniżej). To roślina, która ma owoce niemal identyczne do owoców jagód. Kolejną taką rośliną jest czarny bez . Czarny bez oczywiście jest bardzo zdrowy, ale zawsze trzeba go poddawać obróbce termicznej. Nigdy nie powinien on być spożywany na surowo. Owoce czarnego bzu wyglądają niezwykle kusząco. Niestety, spożycie ich w surowej postaci, w szczególności niedojrzałych, może doprowadzić do silnego zatrucia. Głównymi objawami takiego zatrucia są m.in. nudności, wymioty, bóle i zwroty głowy oraz...