W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadają się idealnie
AdobeStock
Newsy

W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadadzą się idealnie

Koniec maja i początek czerwca oznacza rozpoczęcie sezonu na grzyby. Jeden z wczesnych gatunków szczególnie poleca się w kuchni.

Choć zbieranie grzybów większości kojarzy się z jesienią, można je znaleźć w lasach nawet w maju. Portal echodnia.eu donosi, że w województwie świętokrzyskim grzybiarze natrafili już w lasach na pierwsze grzyby. I nie chodzi wcale o muchomory! Przekonajcie się, jak wykorzystać w kuchni krasnoborowiki i inne grzyby.

Pierwsze grzyby w tym sezonie

Portal echodnia.eu przytacza słowa czytelniczki, która wybrała się do lasu na zbieranie szczawiu, a wróciła z zupełnie inną zdobyczą:

– Pojechałam po szczaw, las zechciał jednak dać mi coś więcej. Łzami radości powitałam dziś pierwsze krasnoborowiki ceglastopore – powiedziała Beata Życińska-Wojtan.

Jak wyjaśnia leśnik oraz przyrodnik Paweł Kosin, znalezienie tych grzybów nie powinno dziwić. Pod koniec maja w lasach już pojawiają się pierwsze okazy, a najwięcej znaleźć można właśnie krasnoborowików ceglastoporych. Leśnik tłumaczy, że to nowa nazwa grzyba, który wcześniej był nazywany borowikiem ceglastoporym.

Zobacz także
Dzieci dostały cukierki z "niespodzianką". W środku pełzały białe, tłuste robaki

Dzieci dostały cukierki z „niespodzianką". W środku pełzały białe, tłuste robaki

Pracownicy sklepów spożywczych stracą pracę. Efekty zakazu handlu zbierają żniwa?

Pracownicy sklepów spożywczych stracą pracę. Efekty zakazu handlu zbiorą żniwa?

Wykorzystanie krasnoborowików w kuchni

Dawniej krasnoborowiki znajdowały się pod ochroną i ich zbieranie było zabronione. Dziś jednak jest to już dozwolone, a leśnik Paweł Kosin podpowiada, gdzie można znaleźć krasnoborowiki:

– Najczęściej rosną w buczynach i jedlinach, właśnie w takich drzewostanach warto ich szukać.

Grzyby te nie najlepiej znoszą suszenie, ponieważ to sprawia, że szybko ciemnieją. Dlatego lepiej jest je wykorzystać od razu po zebraniu i zrobić z nich pyszny sos, np. do mięsa albo makaronu. Kolejną zaletą krasnoborowików jest to, że rzadko zdarzają się okazy robaczywe. 

Jakie grzyby rosną w czerwcu?

Pierwsze grzyby jadalne już można znaleźć w lasach. Sprawdźcie, które z popularnych gatunków zaczynają rosnąć pod koniec maja i w czerwcu:

  • kanie

  • kurki

  • maślaki

  • podgrzybki

Wybierając się na grzyby pamiętajcie o najważniejszych zasadach każdego grzybiarza. Zbierajcie tylko te grzyby, co do których jesteście pewni, że są jadalne - jeśli nie macie pewności, to je zostawcie. Zakładajcie buty za kostkę, długie spodnie oraz koszulkę z długim rękawem, by zabezpieczyć się przed żmijami i ukąszeniami owadów, np. kleszczy. 

Źródło: echodnia.eu

Magda Gessler odpowiada na pytania

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy
W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Wybieracie się do lasu na kurki? Zbierajcie je ostrożnie i dobrze się im przyglądajcie. Istnieje pewien grzyb, który do złudzenia przypomina kurki, ale może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

W polskich lasach zawitały już pierwsze kurki . Te uwielbiane przez wielu z nas grzyby z powodzeniem można wykorzystać do przygotowywania wielu smakowitych dań. Sezon na kurki jest bardzo długi. Pierwsze okazy pojawiają się w lasach w czerwcu, a na ostatnie można natrafić nawet w okolicach listopada. Grzyby te zwykle rosną w lasach iglastych oraz liściastych i zazwyczaj można je spotkać w większych skupiskach. Jak wyglądają kurki? Kurka, czyli inaczej pieprznik pomarańczowy , to niewielki grzyb, którego kapelusz jest żółtopomarańczowy, a średnica wynosi od 1 do 4 centymetrów. Powierzchnia kurkowego kapelusza powinna być gładka. Młode okazy mają wypukły, zaś dojrzałe, spłaszczony kapelusz. Blaszki tego grzyba są grube i mają nieregularną formę. Ich kolor jest żółty. Trzon kurki jest dość wysoki – ma ok. 5 centymetrów i grubość wynoszącą ok. 7 milimetrów. Jego powierzchnia jest gładka, a kolor podobny do tego na kapeluszu. Kurka ma lekko pikantny smak, a barwa jego miąższu jest biała lub bladożółta. Grzyb podobny do kurek W polskich lasach rośnie pewien grzyb przypominający kurki, którego pod żadnym pozorem nie powinno się zrywać. To lisówka pomarańczowa . Aby odróżnić ją od kurki, powinniście zajrzeć pod jej kapelusz. Podczas gdy pod kapeluszem kurki znajdziemy listewki, pod kapeluszem lisówki pomarańczowej znajdują się blaszki. Różnica dotyczy również miąższu. Podczas gdy miąższ kurki jest biały lub bladożółty, miąższ lisówki jest pomarańczowy. Co się stanie, gdy zjemy lisówkę pomarańczową? Zjedzenie lisówki pomarańczowej może skutkować problemami żołądkowymi . Spożycie tego grzyba może wywołać niestrawność oraz nudności. Dlaczego warto jeść kurki? Poza ciekawym, nieco...

GIS radzi, jak bezpiecznie zbierać grzyby. Nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy
Adobe Stock
Newsy
GIS radzi, jak bezpiecznie zbierać grzyby. Nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował poradnik, w którym radzi, jak zbierać grzyby w sposób bezpieczny i co zrobić w razie zatrucia grzybami. Sprawdźcie, na co trzeba zwrócić uwagę i czego nie wolno robić na grzybobraniu.

W lasach trwa sezon na zbieranie grzybów, w związku z czym nawet mniej doświadczeni amatorzy grzybobrania chwycili za koszyki i ruszyli do lasów na łowy. Zbieranie grzybów jest bardzo odprężające i zdrowe - w końcu to okazja do spędzenia kilku godzin na świeżym powietrzu. Trzeba być jednak bardzo ostrożnym i pomyśleć dwa razy, zanim się wrzuci znaleziony okaz do koszyka. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował krótki poradnik dotyczący bezpiecznego zbierania grzybów. Stosujecie już te zasady w praktyce?  Jak zbierać grzyby? Przy zbieraniu grzybów łatwo jest się pomylić, a taka pomyłka może kosztować zdrowie. W najgorszych przypadkach zagrożone jest nawet wasze życie, dlatego tak ważne jest, by ściśle stosować się do zasad wyznawanych przez doświadczonych grzybiarzy: zbierajcie tylko te grzyby, które dobrze znacie - to najważniejsza zasada, którą powinien do serca wziąć sobie każdy zbierający grzyby. Jeśli macie choć najdrobniejsze wątpliwości dotyczące znalezionego okazu, zostawcie go w lesie. Wiele grzybów niejadalnych, a nawet trujących można łatwo pomylić z jadalnymi. nie zbierajcie małych grzybów - bardzo młode okazy trujących grzybów można łatwo pomylić z jadalnymi nie warto także zbierać do koszyka wyraźnie przerośniętych grzybów. Takie okazy mogą kumulować w sobie nadmiar niekorzystnych dla ludzi związków i metali ciężkich grzyby należy wykręcać, a nie wycinać z podłoża - dzięki temu możecie dokładnie obejrzeć grzybnię, co pozwoli zidentyfikować gatunek zainstalujcie na smartfonie aplikację mobilną z atlasem grzybów, by móc upewnić się, czy zebrane przez was okazy na pewno są jadalne. Jeśli jesteście tradycjonalistami, weźcie ze sobą atlas w formie papierowej zebrane grzyby wrzucajcie do wiklinowego kosza lub łubianki. Jeśli wrzucicie je do wiadra lub...

Zjedzenie trujących grzybów może być śmiertelnie niebezpieczne. Oto, co należy zrobić w takiej sytuacji
AdobeStock
Newsy
Zjedzenie trujących grzybów może być śmiertelnie niebezpieczne. Oto, co należy zrobić w takiej sytuacji
Przy zatruciu grzybami trzeba działać szybko. Uważajcie, gdy pojawią się te objawy po zjedzeniu trujących grzybów.

Powoli rozpoczyna się sezon na grzybobranie. W lasach można już znaleźć pierwsze jadalne grzyby, takie jak borowiki, kurki czy koźlarze. Jeśli planujecie wyjazd nad morze, to warto w deszczowy dzień wybrać się do lasu - kurki rosną tam w dużych ilościach, ze względu na piaszczystą ziemię.  Może się jednak zdarzyć, że przypadkiem lub z powodu braku doświadczenia w waszym koszu z grzybami znajdzie się trujący okaz. Zjedzenie go może mieć poważne konsekwencje - od bólu brzucha do stanu zagrożenia życia. Sprawdźcie, jak należy wtedy zareagować.  Jakie są objawy zatrucia grzybami? Typowe, najczęstsze objawy zjedzenia trujących grzybów to silne bóle brzucha, wymioty i biegunka - organizm w ten sposób reaguje na toksyny. Jednak nie wszystkie oznaki są tak oczywiste i po spożyciu dania, w którym znalazły się trujące grzyby mogą się pojawić takie objawy, jak: rumień na twarzy uderzenia gorąca wzmożona potliwość łzawienie z oczu ból głowy problemy z widzeniem spadek ciśnienia we krwi Toksyny zawarte w trujących grzybach mogą wywoływać bardzo różne objawy, nie tylko ze strony układu pokarmowego. Z tego powodu należy zwracać uwagę na wszelkie niepokojące dolegliwości. Co zrobić w przypadku zatrucia grzybami? Jeśli zjedliście trujące grzyby, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Idealnie, jeżeli weźmiecie ze sobą danie z grzybami, po którym wystąpiły objawy zatrucia, by lekarze mogli je przebadać. To pozwoli im zidentyfikować toksyny i wdrożyć odpowiednie leczenie. Pomocniczo, możecie spróbować wywołać u siebie wymioty pijąc wodę z solą. Pamiętajcie, że zatrucia grzybami nie wolno próbować leczyć samodzielnie! Destrukcyjny wpływ toksyn na organizm może stanowić zagrożenie dla waszego życia, a niektóre zatrucia można...

Połowa listopada, a w lasach wciąż są grzyby. Szukajcie ich w tych miejscach, a się nie zawiedziecie
Adobe Stock
Newsy
Połowa listopada, a w lasach wciąż są grzyby. Szukajcie ich w tych miejscach, a się nie zawiedziecie
Czy w listopadzie można jeszcze znaleźć grzyby? Owszem - nawet borowiki i rydze. Sprawdźcie, gdzie teraz rosną grzyby.

W listopadzie przyroda zazwyczaj bezlitośnie przypomina nam o zbliżającej się zimie. Na zewnątrz jest coraz chłodniej, zdarzają się już przymrozki, a życie w lasach zaczyna zamierać. Mimo to, najbardziej doświadczeni grzybiarze są w stanie znaleźć cenne okazy nawet w połowie listopada. Zobaczcie, na jakie grzyby można się jeszcze natknąć w lesie i gdzie ich szukać.  Gdzie rosną grzyby w listopadzie? Ostatnie dni były naprawdę chłodne, a w niektórych regionach Polski można było nad ranem wyraźnie odczuć, że temperatury spadły poniżej zera. Tym bardziej zaskakują więc doniesienia między innymi z województwa łódzkiego, gdzie grzybiarze wciąż znajdują w tamtejszych lasach cenne znaleziska w postaci borowików. Jak donosi łódzka „Gazeta Wyborcza”, niskie temperatury nie są wcale tak dużą przeszkodą - w nocy i nad ranem w części kraju unosi się gęsta mgła i zdarzają się opady deszczu. To idealne warunki dla grzybów, które, jak widać, wciąż gdzieniegdzie rosną.  „Gazeta Wyborcza” podzieliła się z czytelnikami zdjęciami imponujących zbiorów łódzkich grzybiarzy. Ci informują, że na grzyby (a dokładniej borowiki szlachetne) natknęli się w lasach przy miejscowościach Grabów, Uniejów, Dobroń i Helenów w województwie łódzkim.   Jakie grzyby rosną w listopadzie?  Takie zbiory nie powinny nikogo dziwić - przy sprzyjających warunkach, grzyby można zbierać nawet na początku grudnia. Wśród późnych odmian występujących wciąż w lasach możecie znaleźć m.in: kurki gąski podgrzybki opieńki kanie borowiki ceglastopore koźlaki Część grzybiarzy znajduje nawet te gatunki grzybów, które w listopadzie są rzadko spotykane. Mowa tutaj o rydzach, maślakach, a także trudnych do znalezienia...