W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadają się idealnie
AdobeStock
Newsy

W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadadzą się idealnie

Koniec maja i początek czerwca oznacza rozpoczęcie sezonu na grzyby. Jeden z wczesnych gatunków szczególnie poleca się w kuchni.

Choć zbieranie grzybów większości kojarzy się z jesienią, można je znaleźć w lasach nawet w maju. Portal echodnia.eu donosi, że w województwie świętokrzyskim grzybiarze natrafili już w lasach na pierwsze grzyby. I nie chodzi wcale o muchomory! Przekonajcie się, jak wykorzystać w kuchni krasnoborowiki i inne grzyby.

Pierwsze grzyby w tym sezonie

Portal echodnia.eu przytacza słowa czytelniczki, która wybrała się do lasu na zbieranie szczawiu, a wróciła z zupełnie inną zdobyczą:

– Pojechałam po szczaw, las zechciał jednak dać mi coś więcej. Łzami radości powitałam dziś pierwsze krasnoborowiki ceglastopore – powiedziała Beata Życińska-Wojtan.

Jak wyjaśnia leśnik oraz przyrodnik Paweł Kosin, znalezienie tych grzybów nie powinno dziwić. Pod koniec maja w lasach już pojawiają się pierwsze okazy, a najwięcej znaleźć można właśnie krasnoborowików ceglastoporych. Leśnik tłumaczy, że to nowa nazwa grzyba, który wcześniej był nazywany borowikiem ceglastoporym.

Zobacz także
Dzieci dostały cukierki z "niespodzianką". W środku pełzały białe, tłuste robaki

Dzieci dostały cukierki z „niespodzianką". W środku pełzały białe, tłuste robaki

Pracownicy sklepów spożywczych stracą pracę. Efekty zakazu handlu zbierają żniwa?

Pracownicy sklepów spożywczych stracą pracę. Efekty zakazu handlu zbiorą żniwa?

Wykorzystanie krasnoborowików w kuchni

Dawniej krasnoborowiki znajdowały się pod ochroną i ich zbieranie było zabronione. Dziś jednak jest to już dozwolone, a leśnik Paweł Kosin podpowiada, gdzie można znaleźć krasnoborowiki:

– Najczęściej rosną w buczynach i jedlinach, właśnie w takich drzewostanach warto ich szukać.

Grzyby te nie najlepiej znoszą suszenie, ponieważ to sprawia, że szybko ciemnieją. Dlatego lepiej jest je wykorzystać od razu po zebraniu i zrobić z nich pyszny sos, np. do mięsa albo makaronu. Kolejną zaletą krasnoborowików jest to, że rzadko zdarzają się okazy robaczywe. 

Jakie grzyby rosną w czerwcu?

Pierwsze grzyby jadalne już można znaleźć w lasach. Sprawdźcie, które z popularnych gatunków zaczynają rosnąć pod koniec maja i w czerwcu:

  • kanie

  • kurki

  • maślaki

  • podgrzybki

Wybierając się na grzyby pamiętajcie o najważniejszych zasadach każdego grzybiarza. Zbierajcie tylko te grzyby, co do których jesteście pewni, że są jadalne - jeśli nie macie pewności, to je zostawcie. Zakładajcie buty za kostkę, długie spodnie oraz koszulkę z długim rękawem, by zabezpieczyć się przed żmijami i ukąszeniami owadów, np. kleszczy. 

Źródło: echodnia.eu

Magda Gessler odpowiada na pytania

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy
W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Wybieracie się do lasu na kurki? Zbierajcie je ostrożnie i dobrze się im przyglądajcie. Istnieje pewien grzyb, który do złudzenia przypomina kurki, ale może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

W polskich lasach zawitały już pierwsze kurki . Te uwielbiane przez wielu z nas grzyby z powodzeniem można wykorzystać do przygotowywania wielu smakowitych dań. Sezon na kurki jest bardzo długi. Pierwsze okazy pojawiają się w lasach w czerwcu, a na ostatnie można natrafić nawet w okolicach listopada. Grzyby te zwykle rosną w lasach iglastych oraz liściastych i zazwyczaj można je spotkać w większych skupiskach. Jak wyglądają kurki? Kurka, czyli inaczej pieprznik pomarańczowy , to niewielki grzyb, którego kapelusz jest żółtopomarańczowy, a średnica wynosi od 1 do 4 centymetrów. Powierzchnia kurkowego kapelusza powinna być gładka. Młode okazy mają wypukły, zaś dojrzałe, spłaszczony kapelusz. Blaszki tego grzyba są grube i mają nieregularną formę. Ich kolor jest żółty. Trzon kurki jest dość wysoki – ma ok. 5 centymetrów i grubość wynoszącą ok. 7 milimetrów. Jego powierzchnia jest gładka, a kolor podobny do tego na kapeluszu. Kurka ma lekko pikantny smak, a barwa jego miąższu jest biała lub bladożółta. Grzyb podobny do kurek W polskich lasach rośnie pewien grzyb przypominający kurki, którego pod żadnym pozorem nie powinno się zrywać. To lisówka pomarańczowa . Aby odróżnić ją od kurki, powinniście zajrzeć pod jej kapelusz. Podczas gdy pod kapeluszem kurki znajdziemy listewki, pod kapeluszem lisówki pomarańczowej znajdują się blaszki. Różnica dotyczy również miąższu. Podczas gdy miąższ kurki jest biały lub bladożółty, miąższ lisówki jest pomarańczowy. Co się stanie, gdy zjemy lisówkę pomarańczową? Zjedzenie lisówki pomarańczowej może skutkować problemami żołądkowymi . Spożycie tego grzyba może wywołać niestrawność oraz nudności. Dlaczego warto jeść kurki? Poza ciekawym, nieco...

To purchawka jest jadalna? Trzeba tylko pamiętać o 1 rzeczy.
Pixabay
Newsy
To purchawka jest jadalna? Trzeba tylko pamiętać o 1 rzeczy
Wiedzieliście, że purchawki to grzyby z rodziny pieczarkowatych? W środku bywają białe jak pieczarki. I to ważna wskazówka, jeśli chcemy zbierać jadalne purchawki.

Nie lubimy purchawek. Czasem żartujemy sobie z ich nietypowego środka i nadeptujemy żeby następnie patrzeć na brunatny pył, który wydobywa się z wnętrza. Omijamy je i nie zbieramy podczas grzybobrania . A warto wiedzieć, że to grzyby jak każde inne. Są wśród nich zarówno trujące jak i jadalne. I te jadalne są bardzo smaczne. Jak je rozpoznać i co z nich robić? Podpowiadamy. Tak szukajcie jadalnych pieczarek Purchawki rosną we wszystkich rejonach naszej planety. Podobno można je znaleźć nawet na Grenlandii. Spotykamy je od wczesnego lata do późnej jesieni. Rosną w lasach, w gęstych zaroślach oraz na pniach drzew. Jada się wyłącznie młode grzyby. Tylko takie w środku są białe i przypominają miąższ pieczarki . Z wiekiem wnętrze purchawki ciemnieje, staje się mniej smaczne. Takie stare purchawki mogą nadawać potrawie nieprzyjemny smak. Należy więc omijać je i nie dokładać do koszyka z grzybami. Mini przewodnik dla zbieracza purchawek:  purchawka biała w środku – zbieramy purchawka ciemna w środku – nie zbieramy Jest jednak pewne, „ale”. Trzeba pamiętać, że w rodzinie purchawkowatych występują zarówno grzyby jadalne, jak i trujące. Uważajcie na trujące purchawki. Mają gruszkowaty kształt Najczęściej zbieraną purchawką jadalną jest purchawka chropowata. To właśnie ona, gdy jest młoda jest biała w środku. Chcąc zacząć dokładać purchawki do swojego koszyka podczas grzybobrania, trzeba nauczyć się ją odróżniać od jej trującej kuzynki, purchawki gruszkowatej. Trująca purchawka gruszkowata najczęściej rośnie na pniach drzew i największa trudność w odróżnieniu jej od jadalnej wersji jest taka, że młode purchawki gruszkowate także są w środku białe. Ten biały środek purchawki jadalnej i trującej powoduje, że...

Dlaczego latem grzyby są takie robaczywe? Odpowiedź zna tylko geniusz
Pixabay
Newsy
Dlaczego latem grzyby są aż tak robaczywe? Odpowiedź znają tylko doświadczeni grzybiarze
Lato to czas, gdy w polskich lasach pojawiają się pierwsze okazy grzybów. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego są one wówczas tak robaczywe?

W polskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby . Zapaleni grzybiarze pochwalili się premierowymi koszami pełnymi kurek , a nawet natrafili na pierwsze prawdziwki i podgrzybki . Jeśli mieliście kiedyś okazję zobaczyć letnie grzyby, na pewno zwróciliście uwagę na fakt, że są one zwykle w tym okresie jednak bardzo robaczywe. Z czego to może wynikać? Dlaczego letnie grzyby są robaczywe? Letnie grzyby zwykle są pełne robaków. Pani Elżbieta, która jest zapaloną grzybiarką narzeka, że zebrane przez nią ostatnio okazy miały „niechcianych lokatorów”. - W okolicy Kutna uzbierałam mały koszyk prawdziwków i podgrzybków. Moja radość była jednak przedwczesna, przy czyszczeniu grzybów okazało się, że niemal połowa ma lokatorów. Zostało mi pól niewielkiego koszyka, akurat na sos do obiadu. Zbieram grzyby od lat, jesienią nigdy nie trafiłam na taką ilość robaczywych, co latem. Nie są to tylko moje obserwacje, ciekawe czemu tak się dzieje - powiedziała portalowi strefaagro.pl. Dlaczego grzyby latem są robaczywe? Przyczyny takiego stanu rzeczy należy szukać w aurze panującej o tej właśnie porze roku. Winna jest wysoka temperatura, która sprzyja namnażaniu larw. - Niższa temperatura, to nie tylko wolniejszy wzrost owocników ale i mniejsza konkurencja ze strony owadów. Zwłaszcza, jeśli wystąpiły już jesienne przymrozki, ilość zaczerwionych („robaczywych”) grzybów znacznie maleje. Latem masowo rosną między innymi: pieprznik jadalny, borowik szlachetny, płachetka zwyczajna. Specyfiką letnich grzybobrań są dokuczliwe owady, od których trzeba się oganiać podczas grzybobrań. Wysoka temperatura powoduje też szybki rozwój larw owadów żyjących w owocnikach grzybów – wyjaśniają specjaliści z portalugrzyby.pl. A co na ten temat sądzą profesjonalni badacze specyfiki grzybów? Oddajmy głos...

rosół z kurek przepis Lasów Państwowych
Adobe Stock
Newsy
Przepis na rosół z kurek: wprost od polskich leśniczych. Tak dobrego nie jedliście 
Lasy Państwowe opublikowały na Facebooku przepis na niewiarygodny rosół z kurkami. Moment idealny, bo już pojawiły się w lasach i w sklepach.

Lato to nie tylko czas pysznych warzyw i owoców, ale też wyczekanych kurek. I to właśnie przepisem na rosół z tych grzybów podzieliły się na swoim profilu Lasy Państwowe. Ta zupa jest wegetariańska, ale można ją przygotować także na wywarze drobiowym lub drobiowo-wołowym.  Rosół z kurek: przepis Aby przygotować rosół z kurek, będziecie potrzebować: Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego (marchew, por, seler, pietruszka, 2-3 prawdziwki suszone) lub mięsnego 300 g kurek cebula 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Kurki oczyścić, mocząc je w wodzie z solą. Pokroić w małe kawałki. Podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę z kurkami  Dodać kurki z cebulą do wywaru i gotować przez 10 minut na małym ogniu Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rosół z kurek najlepiej smakuje z makaronem krajanką. Kurki w polskich lasach Pieprzniki jadalne, bo tak nazywają się oficjalnie kurki, pojawiają się w polskich lasach już w czerwcu, ale to właśnie środek lata (do października) jest najlepszym sezonem na ich zbiór. Najłatwiej spotkać je w lasach iglastych, pod świerkami i sosnami, ale rosną właściwie we wszystkich lasach. Co jeszcze można przygotować z kurek? Kurki to wyjątkowo wdzięczne i smaczne grzyby. Wspaniale komponują się z mięsem, jajkami i makaronem. Wypróbujcie takie przepisy na dania z kurkami: Bułeczki z jajecznicą z kurkami Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi Kurki w zalewie octowej Sos kurkowy Mielone z kurkami