Sezon na kurki w pełni. Grzyby te pojawiają się w polskich lasach w czerwcu, a ostatnie okazy można zebrać nawet około października. Najczęściej możemy na nie natrafić na siedliskach borowych, ale skrywają się też pod liśćmi lub mchem w pobliżu takich drzew, jak sosna, świerk, buk i dąb.
Tegoroczne zbiory kurek są wyjątkowo bogate. Nieopodal lasów można się natknąć na grzybiarzy, którzy przechadzają się z pełnymi koszami kurek. Jeśli wybierzecie się na kurki pamiętajcie, by nie pomylić ich z innym, trującym grzybem – lisówką pomarańczową.
Kurka z uwagi na swój lekko pikantny i korzenny smak, świetnie się sprawdza do przygotowywania wielu ciekawych dań – risotto, jajecznicy czy zupy. Można ją też zamarynować na zimę do słoika i podawać do obiadu, kanapki z wędliną lub w formie przekąski.
Jak zamarynować kurki na zimę?
Do przygotowania marynowanych kurek będziecie potrzebować kilku prostych składników – kurek, octu, cukru, soli, wody oraz garści przypraw. Zróbcie takie kurki i cieszcie się zimą ich wspaniałym smakiem.
Zobacz także:
Składniki:
- 4 kg kurek
- 2 l wody
- 1 l octu winnego 6%
- 8 łyżek cukru
- 4 płaskie łyżki soli morskiej
- liście laurowe
- ziele angielskie
- gorczyca
Przygotowanie:
- Kurki oczyszczamy z zanieczyszczeń, wsypujemy do dużego naczynia i zalewamy gorącą wodą, do której dodajemy kilka łyżek soli.
- Czyste grzyby wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez około 10 minut.
- Kurki odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Przekładamy grzyby do słoika. Dodajemy do środka łyżeczkę gorczycy, dwa ziela angielskie i po jednym liściu laurowym, a następnie zalewamy gorącą zalewą (zagotowaną wodą z octem, cukrem i solą).
- Szczelnie zakręcamy słoiki.
- Pasteryzujemy przez 20 minut a następnie odstawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia.
Dlaczego warto jeść kurki?
Kurki są bogatym źródłem witaminy B i D, cynku, miedzi, potasu oraz żelaza. Aż w 90% składają się z wody, są niskokaloryczne i zaleca się je osobom, które są na diecie.
Cieszcie się ich wspaniałym, korzennym smakiem i dodawajcie je do swoich dań.
Źródło: Gotujmy.pl