W lasach aż zaroiło się od kurek. Jak prawidłowo zamarynować kurki?
AdobeStock
Newsy

W lasach aż zaroiło się od kurek. Jak prawidłowo zamarynować kurki?

W polskich lasach pojawiły się już pierwsze kurki. Jak je zamarynować, by nawet zimą cieszyć się ich wspaniałym smakiem? Podpowiadamy!

Sezon na kurki w pełni. Grzyby te pojawiają się w polskich lasach w czerwcu, a ostatnie okazy można zebrać nawet około października. Najczęściej możemy na nie natrafić na siedliskach borowych, ale skrywają się też pod liśćmi lub mchem w pobliżu takich drzew, jak sosna, świerk, buk i dąb.

Tegoroczne zbiory kurek są wyjątkowo bogate. Nieopodal lasów można się natknąć na grzybiarzy, którzy przechadzają się z pełnymi koszami kurek. Jeśli wybierzecie się na kurki pamiętajcie, by nie pomylić ich z innym, trującym grzybem – lisówką pomarańczową.

Kurka z uwagi na swój lekko pikantny i korzenny smak, świetnie się sprawdza do przygotowywania wielu ciekawych dań – risotto, jajecznicy czy zupy. Można ją też zamarynować na zimę do słoika i podawać do obiadu, kanapki z wędliną lub w formie przekąski.

Zobacz także
Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie

Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie

Czy gorzkie ogórki nadają się do kiszenia? Czy fermentacja może zmienić smak warzywa?

Czy gorzkie ogórki nadają się do kiszenia? Czy fermentacja może zmienić smak warzywa?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zamarynować kurki na zimę?

Do przygotowania marynowanych kurek będziecie potrzebować kilku prostych składników – kurek, octu, cukru, soli, wody oraz garści przypraw. Zróbcie takie kurki i cieszcie się zimą ich wspaniałym smakiem.

Składniki:

  • 4 kg kurek
  • 2 l wody
  • 1 l octu winnego 6%
  • 8 łyżek cukru
  • 4 płaskie łyżki soli morskiej
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • gorczyca

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyszczamy z zanieczyszczeń, wsypujemy do dużego naczynia i zalewamy gorącą wodą, do której dodajemy kilka łyżek soli.
  2. Czyste grzyby wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez około 10 minut.
  3. Kurki odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  4. Przekładamy grzyby do słoika. Dodajemy do środka łyżeczkę gorczycy, dwa ziela angielskie i po jednym liściu laurowym, a następnie zalewamy gorącą zalewą (zagotowaną wodą z octem, cukrem i solą).
  5. Szczelnie zakręcamy słoiki.
  6. Pasteryzujemy przez 20 minut a następnie odstawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia.

Dlaczego warto jeść kurki?

Kurki są bogatym źródłem witaminy B i D, cynku, miedzi, potasu oraz żelaza. Aż w 90% składają się z wody, są niskokaloryczne i zaleca się je osobom, które są na diecie. 

Cieszcie się ich wspaniałym, korzennym smakiem i dodawajcie je do swoich dań.

Źródło: Gotujmy.pl

Jak zamarynować kurki na słodko? Do tego przepisu nie potrzeba nawet grama nawet cukru
Adobe Stock
Newsy
Jak zamarynować kurki na słodko? Do tego przepisu nie potrzeba nawet grama cukru
Jedliście już kurki w wersji słodko-kwaśnej? Zróbcie je w ten sposób, a gwarantujemy, że po grzybach szybko nie będzie nawet śladu na talerzach!

Trzeba przyznać, że kurki to chyba jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w naszych lasach. Są przyjemnie chrupiące, a ich charakterystycznego smaku i cudownego aromatu nie można pomylić z żadnym innym. Najlepsze są świeże, dlatego warto korzystać z sezonu i zbierać kurki, póki jeszcze rosną. A gdy zbierzecie ich dużo, można zamarynować je w słoiku - na przykład na słodko! Taki pomysł na grzyby brzmi dość oryginalnie, ale zaufajcie nam - słodkie kurki są po prostu przepyszne. A dokładniej słodko-kwaśne, dzięki czemu świetnie pasują do wytrawnych potraw. Na przykład do wędlin, sałatki, ale pyszne są też jedzone prosto ze słoika jako przystawka do głównego dania. Poznajcie przepis na wyjątkowe kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Nie ma on sobie równych! Przepis na kurki marynowane na słodko  Do przygotowania słodkich kurek w słoikach potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma kurek 750 ml wody (1,5 szklanki) 250 ml octu 1 cebula pół marchewki 2 łyżki miodu pół łyżki soli pół łyżki pieprzu 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Oczyśćcie dokładnie kurki z piasku i igieł. Następnie zagotujcie wodę i zalejcie nią kurki. Wymieszajcie i zostawcie na kilka minut. Po tym czasie odlejcie wodę z kurek i jeszcze raz zalejcie je wrzątkiem. Odlejcie po paru minutach i odstawcie kurki. Obierzcie marchew i pokrójcie w cienkie plastry, a cebulę w piórka.  Do wyparzonych słoików wrzućcie marchew i cebulę. Następnie do garnka wlejcie wodę, ocet oraz miód i wsypcie sól. Wszystko wymieszajcie i zagotujcie. Do słoików dodajcie jeszcze ziele angielskie, liście laurowe i...

Za naszą wschodnią granicą są uznawane za przysmak. Jak zrobić kiszone zielone pomidory?
AdobeStock
Newsy
Za naszą wschodnią granicą są uznawane za przysmak. Jak zrobić kiszone zielone pomidory?
Marynowane zielone pomidory stanowią wspaniały dodatek do sałatek, burgerów, kanapek i innych mięsnych dań. Jak je zrobić? Jaki mają smak?

Wiecie już, że nie należy spożywać niedojrzałych, zielonych jeszcze pomidorów . Można je za to zamarynować i cieszyć się ich wspaniałym i oryginalnym smakiem. Być może znacie już przepis na kiszone czerwone pomidory, a co powiecie na to samo w wersji z zielonymi pomidorami? Zielone pomidory to po prostu niedojrzałe pomidory. Jeśli macie w swojej kuchni kilka takich okazów, zamiast czekać na to, aż staną się dojrzałe, możecie zamarynować je w słoiku na zimę. Połączenie zielonych plastrów pomidora, kopru , czosnku , chrzanu i soli sprawia, że nasza przekąska jest przyjemnie cierpka i zarazem pikantna. Kiszone zielone pomidory idealnie nadają się do sałatek ziemniaczanych i makaronowych, ponieważ dodają im chrupkości i ciekawego smaku. Możecie je też dodać do kanapek i mięsnych dań a nawet spożywać je prosto ze słoika w formie przekąski. Kiszone zielone pomidory to tradycja rodem zza naszej wschodniej granicy. Jak je zrobić? Przepis na kiszone zielone pomidory Do przygotowania kiszonych zielonych pomidorów potrzebujecie bardzo prostych składników – kilku niedojrzałych pomidorów, soli, kopru, czosnku i chrzanu. Składniki: zielone pomidory (dowolna ilość) sól morska 1 łyżka na każdy litr wody świeży koper kilka ząbków czosnku korzeń chrzanu Przygotowanie: Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na plasterki lub cząstki. Na dno każdego słoika wyłożyć baldachimy kopru. Do każdego słoika wkładać cząstki zielonych pomidorów, przekładając je połówkami ząbków czosnku i kawałeczkami chrzanu. Na wierzchu każdego słoika ułożyć koperek. Zagotować wodę i połączyć z solą (w tradycyjnej proporcji jak do ogórków) - 1 litr wody + pełna łyżka soli. Wymieszać i zalać gorącą solanką...

Unikacie octu? Oto jak zrobić dobra zalewę do grzybów bez niego.
AdobeStock_
Newsy
Unikacie octu? Podpowiadamy jak zrobić dobrą zalewę do grzybów bez tego dodatku
Nie lubicie octu spirytusowego? Wybierajcie jabłkowy. Nie trawicie żadnego octu? W takim razie róbcie grzybowe przetwory bez octu. Podajemy przepisy.

Grzybki w occie to przekąska nie dla każdego. Jeśli nie tolerujecie octu, nie znaczy to, że musicie zrezygnować z przetworów z tych pracowicie zbieranych jesienią leśnych grzybów. Podgrzybki, rydze czy kurki w słoikach, nadal możesz spokojnie jeść. Bez octu podrażniającego u niektórych żołądek, pogarszającego trawienie czy powodującego niszczenie krwinek czerwonych. Podpowiadamy jak to zrobić. Kiszenie zamiast marynowania Przygotowanie przetworów bez octu i pasteryzowanie grzybków w słoikach, w zalewie składającej się z wody, soli i przypraw, to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko dla osób mających dolegliwości żołądkowe po spożyciu octu. To zdrowy sposób na dostarczenie organizmowi dobrych bakterii jelitowych i naturalnych probiotyków. W solankach doskonale wychodzą rydze i kurki. Przygotowuje się je często celowo bez octu, chcąc utrzymać delikatny smak tych odmian. Przyrządzając grzyby w solance użyjcie ładnych, równych okazów w całości. Układajcie je w czystych, wyparzonych słoikach, kapeluszami do góry, a podawajcie, podobnie jak marynowane grzyby, do mięs i pasztetów. Grzyby w solance przed odłożeniem do spiżarni trzeba pasteryzować. Przechowywać je można kilka miesięcy, podobnie jak inne przetwory kiszone i marynowane. Klasyczna zalewa do grzybów bez octu Przygotowując zalewę bez octu , warto pamiętać, że na każdy litr wody powinna przypadać 1 łyżka stołowa soli. Składniki: Woda – 1l Sól – 1 łyżka Ziele angielskie – 4 ziarenka Listek laurowy – 3-4 listki Gorczyca - 5-6 ziarenek Przygotowanie: 1. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody, dodajemy sól, mieszamy, a następnie zagotowujemy mieszankę. 2. Gorąca zalewę wlewamy do słoików wypełnionych grzybami...

Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Dodajcie do słoika tę rzecz
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Dodajcie do nich tę rzecz
Marynowane grzyby to świetny dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu oraz idealna zakąska na imprezę. Niestety, często mają do siebie to, że ciemnieją. Jak temu zapobiec?

Jesień to czas na przygotowywanie przetworów z  grzybów . Co zrobić, żeby grzyby ładnie prezentowały się w słoiku i miały piękny, naturalny kolor? Dodajcie do nich odrobinę dwóch produktów i będzie po kłopocie. Dlaczego marynowane grzyby ciemnieją? Zebraliście w lesie grzyby i chcecie je zamarynować , ale nie wiecie, co zrobić, żeby nie ściemniały? Grzyby niestety mają to do siebie, że szybko ciemnieją (jest to efekt utleniania). Aby zapobiec ich ciemnieniu tuż po zamarynowaniu, wystarczy dodać do nich dwie rzeczy, które sprawią, że nasze grzyby będą miały ładny, elegancki i naturalny kolor. Chodzi o kombinację dwóch popularnych składników. Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Planujecie zamarynować na zimę grzyby, ale obawiacie się, że ściemnieją w słoiku? Jest na to pewna rada. Wystarczy, że podczas obgotowywania grzybów dodacie do wody łyżkę octu oraz pól łyżki kwasku cytrynowego . Dzięki tej prostej miksturze wasze grzybki będą się pięknie prezentować po zamarynowaniu i na pewno nie będą miały ciemnej barwy. Jak zrobić marynowane grzyby? Jeśli szukacie prostego przepisu na smaczne marynowane grzyby, sprawdźcie nasz przepis na leśne grzyby w pysznej octowej marynacie. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu lub zakąska na przyjęciu. Składniki: 4 spore garści obranych grzybów leśnych 1 mała cebula 100 ml octu 300 ml wody ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty liść laurowy Przygotowanie: Grzyby obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Po 5 minutach zdjąć garnek z ognia, odlać od grzybów wodę. Przygotować 3 półlitrowe słoiczki. Każdy z nich wyparzyć, gwinty i pokrywki wytrzeć do sucha. Do każdego słoika wkładamy po 4...