Wątróbka w mleku
AdobeStock
Newsy

W jakim mleku powinno moczyć się wątróbkę? W zimnym czy ciepłym? Wielu było w błędzie

Dobra obróbka wątróbki to podstawa! Sprawdźcie jak właściwie moczyć ją przed smażeniem.

Żeby przygotowana przez was wątróbka była miękka, pyszna i miękka, musicie przestrzegać pewnych zasad. Wiele sposobów obróbki może skutecznie zniszczyć ten delikatny kawałek mięsa. Wiele osób nie przepada za wątróbką, ale może to dlatego, że nie jedli jej dobrze przygotowanej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować wątróbkę do smażenia?

Kluczowy jest proces przygotowania wątróbki do obróbki. Przed usmażeniem, musicie wykonać pewne czynności, bo inaczej wątróbki nie będzie można już uratować. To bardzo delikatne i wdzięczne mięso, które jednak łatwo zepsuć.

Oczyszczenie wątróbki

Pierwszą czynnością przy przygotowywaniu wątróbki, jest zdjęcie z niej błonek. Wątróbka nie powinna mieć przyczepionego woreczka żółciowego, ale jeśli go ma, koniecznie się go pozbądźcie. Wątróbka z żółcią wyjdzie bardzo gorzka, wręcz niejadalna.

Moczenie wątróbki w mleku

Wątróbkę musicie też przed smażeniem wymoczyć w mleku. Włóżcie ją koniecznie do ziemnego mleka. Ciepłe mleko źle wpływa na mięso wątroby! Dzięki wymoczeniu w mleku wątróbka będzie miała jasny kolor po usmażeniu, a jej smak będzie przyjemniejszy i bardziej łagodny.

Solenie wątróbki

Nie sólcie nigdy wątróbki przed smażeniem! Sól wyciąga z mięsa wodę i soki. Jeśli posolicie wątróbkę za wcześnie, zrobi się twarda, szara i sucha. Pamiętajcie o tej zasadzie.

Smażenie wątróbki

Wątróbkę smaży się krótko. Łącznie ok. 5 minut. 2-3 minuty smażenia z każdej strony są wystarczające. Wątróbka powinna być różowa w środku, ale nie surowa.

Dodatki do smażonej wątróbki

Wątróbka nie posmakuje każdemu. Jeśli przygotujecie do niej odpowiednie dodatki, jest duża szansa, że więcej domowników ją polubi.

  • Smażona cebulka – niezastąpiony klasyk
  • Smażone jabłka – nadają wątróbce słodko-kwaśnego aromatu i przełamują jej mdły smak
  • Smażone banany – podsmażone na maśle i rozłożone na usmażonej wątróbce to prawdziwy rarytas!

Właściwości zdrowotne wątróbki

Wątróbka jest ceniona za niezwykle dużą zawartość niektórych składników. To prawdziwa skarbnica żelaza. Jeśli macie problem z niedoborem tego pierwiastka, jadajcie wątróbkę często.
W wątróbce znajdziecie też wiele witamin z grupy B, na przykład B12 i B9. Wątróbka odznacza się też bardzo wysoką zawartością witaminy A. Nie powinny jadać jej więc kobiety w ciąży.

 

 Wątróbka nierównomiernie się smaży? Wiemy w czym tkwi błąd
AdobeStock
Newsy
Wątróbka nierównomiernie się smaży, jest gorzka lub twarda? Wiemy, gdzie tkwi błąd
Wiele osób nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso nie tylko może pryskać i strzelać na patelni, ale też – źle przyrządzone – może być bardzo twarde lub przeciwnie – niedosmażone. Jak przygotować idealną w smaku wątróbkę? Przeczytajcie!

Jedni ją uwielbiają – drudzy wręcz przeciwnie – nie mogą nawet na nią patrzeć. Wątróbka – bo o niej mowa – to jedno z mięs, które budzi tyle samo podziwu, co sprzeciwu. Jednego jej jednak nie można odmówić - jest niezwykle zdrowa. Właściwości zdrowotne wątróbki Lubicie jeść wątróbkę drobiową? To świetnie, ponieważ mięso to jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, białka, witaminy B12 oraz witaminy A. Jest też niskokaloryczne - 100 wątróbki drobiowej dostarcza zaledwie 120-140 kcal - w jakim mleku powinno moczyć się wątróbkę? Jak prawidłowo przyrządzać wątróbkę? Wiele gospodyń domowych nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso ma to do siebie, że nieodpowiednio przyrządzone strzela na patelni. Dzieje się tak, gdy przed smażeniem nie osuszymy go papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody lub mleka, w którym się moczyło. Oto inne problemy, z jakimi stykają się osoby, które przygotowują samodzielnie wątróbkę. Mięso jest twarde i suche po usmażeniu. To znak, że posoliliście je przed smażeniem. Pod żadnym pozorem tego nie róbcie, ponieważ wątróbka zrobi się wtedy twarda. Mięso solimy i przyprawiamy dopiero na sam koniec smażenia, tuż przed podaniem go do stołu. Wątróbka wychodzi gorzka. Jeżeli wasza wątróbka wychodzi gorzka , wystarczy, że przed smażeniem namoczycie ją w mleku (najlepiej na całą noc). Po usmażeniu mięso zachwyci was swoim smakiem. Wątróbka nasiąka tłuszczem. Prawdopodobnie usmażyliście ją na za mało rozgrzanym tłuszczu. Temperatura tłuszczu powinna być dość wysoka, by od razu udało się zamknąć w mięsie soki. Dodatkowo, po zdjęciu wątróbki z patelni warto ją odsączyć na ręczniku papierowym. Wątróbka...

Ile minut smażyć wątróbkę? Pilnujcie tego czasu a będzie idealnie soczysta
AdobeStock
Newsy
Ile minut smażyć wątróbkę? Pilnujcie tego czasu a będzie idealnie soczysta
Kupiliście wątróbkę i chcecie ją usmażyć na patelni? Pamiętajcie o 1 zasadzie, a wasze mięso zawsze będzie smaczne i soczyste.

Wątróbka to jedno z najdelikatniejszych mięs. W polskich domach zwykle podaje się ją smażoną z cebulą lub z dodatkiem jabłek a nawet gruszek. Jak prawidłowo usmażyć wątróbkę, żeby nie była twarda i miała doskonały smak? Jak smażyć wątróbkę? W czym tkwi sekret idealnej wątróbki? Tak naprawdę jest ich co najmniej kilka. Trzymajcie się tych wskazówek a wasza wątróbka zawsze będzie idealna. Zanim przystąpicie do smażenia wątróbki, powinniście ją dobrze oczyścić z błonek i żyłek, a następnie spłukać pod zimną wodą. Żeby wątróbka była po usmażeniu smaczna i soczysta, wymoczcie ją wcześniej w mleku. Przed smażeniem mięso oczyśćcie papierowym ręcznikiem, a następnie obtoczcie delikatnie w mące i usmażcie. Zanim zaczniecie smażyć wątróbkę powinniście dobrze rozgrzać na patelni tłuszcz. Sprawdzicie to stosując bardzo prosty trik, który polega na wrzuceniu na patelnię odrobiny bułki tartej. Jeśli bułka zacznie skwierczeć oznacza to, że olej jest odpowiednio rozgrzany. Ile minut smażyć wątróbkę? Wątróbka jest bardzo delikatna i nie wymaga długiego czasu smażenia. Jeśli zależy wam na średnio-krwistej wątróbce, wystarczy, że będziecie ją smażyć przez 3 minuty z każdej ze stron. Aby otrzymać dobrze wysmażoną wątróbkę, należy ją smażyć po 5 minut po każdej ze stron. Ważne, aby nie przewracać zbyt często mięsa na patelni, ponieważ czas smażenia wątróbki znacznie się wtedy wydłuży. Jeśli obawiacie się, że wasza wątróbka się przypali, zmniejszcie ogień i pozwólcie jej smażyć się przez trzy lub pięć minut po każdej ze stron. Czym przyprawiać wątróbkę? Do wątróbki najbardziej pasuje sól i pieprz. Pamiętajcie jednak, że o...

Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/KatarzynaJ
Newsy
Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad
Szukacie ciekawego pomysłu na wątróbkę? Przygotujcie to mięso w pysznym i kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Ten przepis to prawdziwy hit na polskich stołach!

W wielu polskich domach zwykle przyrządza się wątróbkę ze smażoną cebulą lub z dodatkiem jabłek . Jeżeli lubicie jeść wątróbkę, koniecznie przetestujcie nasz pomysł na wątróbkę z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. To doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym Jeżeli znudziła wam się już wątróbka w tradycyjnym wydaniu – smażona z cebulą – koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na wątróbkę w śmietanowym sosie z pieczarkami. Danie jest tanie, proste i zachwyca swoim kremowym smakiem. Podajcie wątróbkę z tym sosem a goście szybko nie odejdą od stołu! Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 300 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 3,5 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i przekładamy na patelnię. Dodajemy masło i smażymy przez około 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą dodajemy do wątróbki. Wsypujemy przyprawę uniwersalną. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Wątróbkę zalewamy śmietaną. Dusimy przez około 10-15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Gotowe danie można posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego! Chcecie przygotować wątróbkę idealną? Koniecznie sprawdźcie, w jakim mleku powinno się ją wcześniej zamoczyć oraz co zrobić, żeby wątróbka nie strzelała podczas smażenia . Przeczytajcie też jakie jabłka najlepiej pasują do wątróbki. Źródło: gotujmy.pl Czytaj też:...

jak sprawdzić czy wątróbka jest świeża
cukiereczek13 / gotujmy.pl
Newsy
Podroby psują się szybciej niż inne mięso. Jak kupić najlepszą i najświeższą wątróbkę?
Każdy miłośnik wątróbki musi pamiętać o tym, że niestety szybko traci ona świeżość. Sprawdźcie, jak rozpoznać świeżą wątróbkę.

Większość z was na pewno wie, że wątróbka stanowi doskonałe źródło witamin. Z tego powodu zaleca się podawanie jej dzieciom, które zwykle nie są zachwycone taką propozycją na obiad. Z wiekiem jednak smaki się zmieniają i to, co dawniej było nie do przełknięcia, później chętnie przyrządza się samemu. Jeżeli wy także lubicie wątróbkę, to przyda się wam garść porad na temat tego, jak uniknąć kupienia niezbyt świeżych podrobów w sklepie. Zachęcamy do przeczytania poniższych wskazówek! Zapach Gdy tylko macie wątpliwości co do świeżości jedzenia (a zwłaszcza mięsa), to najlepiej je od razu powąchać – oczywiście o ile macie taką możliwość. Odrzucający, kwaśno-gorzki zapach to znak, że mięso już się psuje i absolutnie nie nadaje się do zjedzenia. Świeża wątróbka ma bardzo delikatny zapach, natomiast zepsuta będzie nieprzyjemnie pachnieć kwasem. Kolor świeżej wątróbki Smaczna i świeża wątróbka będzie miała kolor jednolity, najlepiej ciemnokrwisty. Powinna być lśniąca i śliska w dotyku. Stara wątróbka jest szara, a nawet lekko czerniejąca. Natomiast plamy na mięsie i przebarwienia to znak, że jest zepsute. Kolejny sposób to przyjrzenie się wątróbce już po obróbce cieplnej. Jeżeli mięso będzie szare albo nawet czarne, to niestety jest nieświeże. Jak długo można przechowywać wątróbkę? Nie zapominajcie, że wątróbka należy do podrobów, a te psują się bardzo szybko. Aby zagwarantować, że będzie bezpieczna do spożycia, pamiętajcie o tych zasadach: Po przyniesieniu ze sklepu owińcie wątróbkę w papier do kanapek, by powietrze miało swobodny dostęp do mięsa. Nie używajcie plastikowych opakowań! Jeśli użyjecie folii spożywczej lub zamkniecie wątróbkę w plastikowym pojemniku, to szybko się...