W jakiej temperaturze piec sernik by nie opadł. Większość Polaków była w błędzie
AdobeStock
Newsy

W jakiej temperaturze piec sernik, by nie opadł? Większość Polaków była w błędzie

Sernik zawsze wam opada po upieczeniu? Sprawdźcie, w jakiej temperaturze powinno się go piec.

Żadne święta nie mogą się obejść bez pieczonego sernika! To pozornie proste w przygotowaniu ciasto przysparza wielu kłopotów początkującym kucharzom. Zdarza się często, że po upieczeniu sernik od razu opada. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie, jak poprawnie upiec sernik!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak piec sernik, żeby nie opadł?

Sernik jest dość kapryśnym ciastem, które bardzo nie lubi zmian temperatury. Dlatego gdy pieczecie to ciasto, musicie cały czas je kontrolować! Najlepiej wstawić najpierw sernik do piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni na pół godziny i po tym czasie obniżyć temperaturę jeszcze o 30 stopni i piec kolejne pół godziny. Później zostawcie sernik w piekarniku, najlepiej na kilka godzin do całkowitego ostudzenia.

Opisany wyżej sposób pieczenia sernika jest może uciążliwy, ale stosując się do tych wskazówek możecie mieć pewność, że upiecze się on równomiernie i nie opadnie! Ważne jest powolne obniżanie temperatury, dlatego po upieczeniu nie otwierajcie od razu drzwiczek piekarnika!

Zobacz także
Genialny trik, żeby szybko obrać gorące jajka. Przyda się przed Wielkanocą

Genialny trik, żeby szybko obrać gorące jajka. Przyda się przed Wielkanocą

Czy sałatkę jarzynową można zamrozić po świętach? Tylko pod 1 warunkiem

Czy sałatkę jarzynową można zamrozić po świętach? Tylko pod 1 warunkiem

Przepis na pieczony sernik

Do przygotowania podstawowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 kg dokładnie zmielonego twarogu
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Rozpuśćcie masło w rondelku i odstawcie do ostudzenia.
  2. W misce zmiksujcie dokładnie twaróg. Dodajcie ostudzone masło, 4 jajka, szklankę cukru oraz 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Zmiksujcie do połączenia składników.
  3. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Wyrównajcie wierzch.
  4. Wstawcie sernik do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni i pieczcie jeszcze pół godziny. Ponownie zmniejszcie temperaturę, tym razem do 120 stopni i pieczcie kolejne pół godziny. Wyłączcie piekarnik i zostawcie w nim sernik na kilka godzin, aż piekarnik całkiem się schłodzi. Nie otwierajcie drzwiczek!
  5. Po wyjęciu z piekarnika wstawcie sernik do lodówki na 3 godziny. I gotowe!
sernik przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajecie ten składnik do świątecznego sernika? Uważajcie, bo może być bardzo toksyczny
Produkty spożywcze pełne są dziś niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Sprawdźcie, co kryje się w popularnym składniku do wielkanocnego sernika!

Już za chwilę Wielkanoc! Na świątecznych stołach nie będzie mogło zabraknąć pysznego żurku z kiełbasą, faszerowanych jajek, sałatki jarzynowej i pieczonego schabu. A na deser koniecznie musi się pojawić babka wielkanocna i sernik. Jaki według was jest idealny – z rodzynkami, czy bez? Nie wszyscy lubią ciasto z bakaliami i okazuje się, że ich niechęć do rodzynek może mieć solidne podstawy! Dowiedzcie się, czy rzeczywiście bakalie są takie zdrowe. Czy bakalie są zdrowe? Wiele osób z chęcią dodaje rodzynki i inne bakalie do świątecznego sernika. Okazuje się jednak, że nawet ta pyszna przekąska może mieć negatywny wpływ na zdrowie! Bakalie pełne są bowiem pestycydów, czyli substancji używanych do ochrony roślin przed szkodnikami. W rodzynkach i innych suszonych owocach można też znaleźć fumiganty – to środki zwalczające szkodniki w trakcie suszenia owoców. Wpływ pestycydów na zdrowie Zawarte w bakaliach pestycydy niestety nie są obojętne dla zdrowia. Ich częste spożycie może zaburzyć prawidłową pracę mózgu oraz układu hormonalnego i rozrodczego! Przepis na sernik wielkanocny bez spodu Na szczęście sernik może być równie smaczny bez rodzynek! Wypróbujcie przepis na wielkanocny sernik: Składniki: Kilogram mielonego twarogu 1 kostka masła 4 jajka ¾ szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej Aromat waniliowy do ciast Oraz tortownica o średnicy 24 cm. Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmijcie wcześniej z lodówki twaróg na sernik oraz jajka. Jeśli nie macie tyle czasu, by czekać aż składniki nieco się ogrzeją, możecie podnieść ich temperaturę wkładając je do miski z letnią wodą. Uważajcie, by nie była zbyt ciepła – wówczas jajka się zetną! Do dużej...

Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Flickr
Newsy
Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Robicie wszystko według przepisu, a sernik pęka po upieczeniu? Da się to naprawić – sprawdźcie, jak!

Sernik wam pękł po upieczeniu? Jeszcze nic straconego! Możecie go łatwo naprawić za pomocą kilku składników, które macie w kuchni. Dlaczego sernik pęka? Zwykle powodem, dla którego sernik pęka po upieczeniu jest to, że nie wszystkie użyte składniki miały tę samą temperaturę. Dlatego tak ważne jest, by przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć je wcześniej z lodówki, a ostatecznie możecie ogrzać część z nich wkładając je do letniej wody – można tak zrobić na przykład z jajkami. Jak naprawić popękany sernik? „Naprawienie” pękniętego sernika jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali: 2 szklanki śmietany ¼ szklanki cukru Łyżeczka ekstraktu waniliowego Wymieszajcie wszystkie składniki. Gdy sernik będzie już upieczony i nieco ostygnie, posmarujcie wierzch powstałym kremem i wstawcie ciasto z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 10 minut. W ten sposób wierzch się wyrówna i spękania nie będą już widoczne. Przepis na domowy sernik Do przygotowania klasycznego, domowego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram półtłustego twarogu mielonego 1,5 szklanki cukru 100 g masła 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek średniej wielkości 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Do miski przesiejcie mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i wymieszajcie. Do dużej miski wsypcie 1,5 szklanki cukru, dodajcie masło, cukier waniliowy i za pomocą miksera ucierajcie na najwyższych. Dodawajcie powoli po jednym żółtku, cały czas ucierając. Zmniejszcie obroty do średnich i dodawajcie twaróg, a następnie mąkę. Mieszajcie cały czas do uzyskania jednolitej masy. Ubijcie białka na sztywno i wlejcie je...

sernik opada
AdobeStock
Newsy
Sernik pęka lub opada? Ciągle popełniacie ten amatorski błąd
Nie wychodzą wam serniki? Bez obaw! Prawdopodobnie popełniacie prosty błąd, który łatwo można naprawić.

Martwicie się na myśl o świętach wielkanocnych, bo ciasta wam nie wychodzą? Poznajcie prosty błąd popełniany w trakcie pieczenia sernika, a już nigdy nie wyjdzie wam zakalec. Przepis na sernik na kruchym spodzie Do przygotowania pysznego sernika na kruchym spodzie, idealnego na wielkanocny stół, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki na masę serową: Kilogram mielonego twarogu 5 jaj rozmiar M Pół szklanki cukru Pół kostki masła 1 budyń śmietankowy bez cukru Skórka z cytryny Składniki na kruche ciasto: 40 dag mąki pszennej 30 dag masła 130 g cukru 4 łyżki kakao 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Do dużej miski wsypcie mąkę, później kakao, pół szklanki cukru i na końcu proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Na koniec dodajcie dwa żółtka oraz 30 dag masła pokrojonego w kostkę. Wymieszajcie wszystkie składniki. Należy to zrobić szybko, by składniki nadmiernie się nie rozgrzały od ciepła dłoni. Gotowe ciasto zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Podzielcie ciasto na dwie części. Jedną odłóżcie do lodówki, a drugą przełóżcie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłóżcie. Przygotowanie masy: Teraz czas na masę serową! Do dużej miski wbijcie pięć cały jajek i wsypcie pół szklanki cukru. Ubijcie mikserem, aż cały cukier się rozpuści, a masa będzie puchata. Zmniejszcie prędkość obrotów i dodajcie do miski pół kostki płynnego i zimnego masła oraz całe opakowanie budyniu śmietankowego. Później wsypcie otartą skórkę z cytryny. Na koniec do miski przełóżcie kilogram zmielonego twarogu i miksujcie cały czas na...

Sernik z wiaderka w 15 minut. Ekspresowe ciasto, które zawsze się udaje
Gotujmy.pl
Newsy
Sernik z wiaderka w 15 minut. Ekspresowe ciasto, które zawsze się udaje
Szybki sernik z wiaderka jest bardzo smaczny. Polubicie ten przepis!

Sernik można zrobić w przeróżnych wersjach. Sernik tradycyjny, krakowski, wiedeński, sernik Izaura, z makiem, z owocami: brzoskwiniami, truskawkami czy jabłkami. Przepisów jest bez liku. Jeśli jednak nie macie ochoty poświęcać na jego przygotowanie za dużo czasu i chcecie zrobić sernik naprawdę szybko, warto znać dobry i sprawdzony przepis na sernik z wiaderka!  Przygotowanie sernika z wiaderka zajmuje dosłownie 15 minut. Doliczyć należy także czas pieczenia ale uwierzcie, że te 40 minut mija w mgnieniu oka! W tym czasie, gdy w kuchni będzie unosił się zapach ciepłego sernika, przygotujecie talerzyki na ten serowy smakołyk, którego smak na pewno was zachwyci!   Ten sernik zawsze się udaje! Wiec jeśli nie posiadacie talentu do pieczenia ten przepis jest stworzony dla was!  Przepis na szybki sernik z wiaderka  Składniki: 1 kg sera twarogowego z wiaderka 100 g masła 5 łyżek mąki ziemniaczanej 5 jajek  3/4 szklanki cukru łyżka cukru wanilinowego Przygotowanie: Roztopcie 100 g masła w garnuszku na małym ogniu i je ostudźcie.  Przełóżcie ser twarogowy do miski. Wbijcie do niego jajka oraz wlejcie roztopione masło. Następnie wsypcie 3/4 szklanki cukru, łyżkę cukru wanilinowego i 5 łyżek mąki ziemniaczanej.  Wszystkie składniki zmiksujcie na masę, aż jej konsystencja będzie aksamitnie gładka.  Następnie przygotujcie blachę do pieczenia. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Zmiksowaną masę serową przelejcie do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzejcie do temperatury 180 stopni C na grzanie góra-dół.  Sernik włóżcie do piekarnika i pieczcie około 40 minut. Po upieczeniu uchylcie lekko drzwiczki piekarnika i pozostawcie sernik do całkowitego ostygnięcia. I gotowe! Smacznego!