Pieczenie pierniczków to w wielu domach ważny rytuał. Można je robić, nawet jeśli nie mieszkają z wami małe dzieci, dla których wałkowanie ciasta i wycinanie foremkami kształtów jest wielką atrakcją. Dorośli też lubią ten korzenny zapach rozchodzący się po całym domu, pieką więc pierniki dla siebie. 

Nie macie foremek do wypiekana pierniczków? Nic nie szkodzi. Ciastka nie muszą mieć wymyślnych kształtów. Mogą być okrągłe, wycięte szklanką. Podpowiadamy jak je piec.  

W jakiej temperaturze należy piec pierniczki?

Pierniczki to drobne ciastka z cienko rozwałkowanego ciasta. Nie wymagają bardzo wysokiej temperatury, żeby upiekły się i ciasto nie było surowe. Najczęściej na pierniczki nastawia się piekarniki na 160-180 st. Celsjusza. Przy wyższej temperaturze ciasteczka od razu się spieką i trwale stwardnieją.

To samo dotyczy czasu trzymania ciastek w piekarniku. Zalecany czas na małe pierniczki do 8-12 minut. 8 do 10 minut to dokładnie tyle ile potrzebują, żeby mąka nie była surowa. 10 do 12 min to czas na solidne przypieczenie od góry, ale nie przepieczenie.

Zobacz także:

Pamiętajcie także o tym, że czas pieczenia pierniczków może nieznacznie różnić się w zależności od przepisu, z którego korzystacie.

Gdy ciasteczka przestygną można je ozdobić lukrem, bakaliami lub kolorowymi posypkami. Ciasteczka można upiec nawet 3 tygodnie wcześniej. Po wystygnięciu i ozdobieniu przełóżcie je do szczelnego opakowania. Ciasteczka w trakcie 3 tygodni zmiękną, staną się przyjemnie mięsiste i jeszcze smaczniejsze.

Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, włóżcie do opakowania 2-3 kawałki obranego jabłka. Jabłko trzeba jednak wymieniać co 1-2 dni.

Przepis na proste, korzenne pierniczki

Składniki: 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 jajka średniej wielkości
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Rozpuśćcie masło i pozostawcie do ostygnięcia.
  2. Mąkę przesiejcie przez sito do miski, a następnie dodajcie pozostałe sypkie składniki, czyli: kakao, przyprawę do piernika, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszajcie.
  3. Do miski dolejcie rozpuszczone i ostudzone masło, jajka i miód, a następnie zagniećcie ciasto. Rozwałkujcie ciasto na grubość ok. 3 mm podsypując mąką, żeby nie przywierało
  4. Z rozwałkowanego ciasta wytnijcie foremkami kształty. Ciasteczka ułóżcie na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
  5. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 8 do maksymalnie 12 minut.

Źródło: msn.com.pl