W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie żeby nie przepiec bo będą twarde jak kamień
Adobe Stock
Newsy

W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie, żeby nie przepiec, bo będą twarde jak kamień

Te drobne, korzenne ciasteczka trzeba piec bardzo krótko. W przeciwnym wypadku będą trudne do pogryzienia i niesmaczne. Sprawdźcie ile piec pierniczki, żeby były idealne.

Pieczenie pierniczków to w wielu domach ważny rytuał. Można je robić, nawet jeśli nie mieszkają z wami małe dzieci, dla których wałkowanie ciasta i wycinanie foremkami kształtów jest wielką atrakcją. Dorośli też lubią ten korzenny zapach rozchodzący się po całym domu, pieką więc pierniki dla siebie. 

Nie macie foremek do wypiekana pierniczków? Nic nie szkodzi. Ciastka nie muszą mieć wymyślnych kształtów. Mogą być okrągłe, wycięte szklanką. Podpowiadamy jak je piec.  

Magda Gessler odpowiada na pytania

W jakiej temperaturze należy piec pierniczki?

Pierniczki to drobne ciastka z cienko rozwałkowanego ciasta. Nie wymagają bardzo wysokiej temperatury, żeby upiekły się i ciasto nie było surowe. Najczęściej na pierniczki nastawia się piekarniki na 160-180 st. Celsjusza. Przy wyższej temperaturze ciasteczka od razu się spieką i trwale stwardnieją.

To samo dotyczy czasu trzymania ciastek w piekarniku. Zalecany czas na małe pierniczki do 8-12 minut. 8 do 10 minut to dokładnie tyle ile potrzebują, żeby mąka nie była surowa. 10 do 12 min to czas na solidne przypieczenie od góry, ale nie przepieczenie.

Pamiętajcie także o tym, że czas pieczenia pierniczków może nieznacznie różnić się w zależności od przepisu, z którego korzystacie.

Gdy ciasteczka przestygną można je ozdobić lukrem, bakaliami lub kolorowymi posypkami. Ciasteczka można upiec nawet 3 tygodnie wcześniej. Po wystygnięciu i ozdobieniu przełóżcie je do szczelnego opakowania. Ciasteczka w trakcie 3 tygodni zmiękną, staną się przyjemnie mięsiste i jeszcze smaczniejsze.

Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, włóżcie do opakowania 2-3 kawałki obranego jabłka. Jabłko trzeba jednak wymieniać co 1-2 dni.

Zobacz także
Ten piernik Magda Gessler robi z przepisu swojej mamy. Jest klasyczny i prosty

Piernik Magdy Gessler z przepisu jej mamy. Tak prosty, że zrobicie go z zamkniętymi oczami

Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut.

Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut

Przepis na proste, korzenne pierniczki

Składniki: 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 jajka średniej wielkości
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Rozpuśćcie masło i pozostawcie do ostygnięcia.
  2. Mąkę przesiejcie przez sito do miski, a następnie dodajcie pozostałe sypkie składniki, czyli: kakao, przyprawę do piernika, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszajcie.
  3. Do miski dolejcie rozpuszczone i ostudzone masło, jajka i miód, a następnie zagniećcie ciasto. Rozwałkujcie ciasto na grubość ok. 3 mm podsypując mąką, żeby nie przywierało
  4. Z rozwałkowanego ciasta wytnijcie foremkami kształty. Ciasteczka ułóżcie na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
  5. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 8 do maksymalnie 12 minut.

Źródło: msn.com.pl

Pierniczki
Własne
Newsy
Co zrobić, by pierniczki nie stwardniały? Jest na to jeden genialny sposób
Święta bez pierniczków nie mogą się odbyć. Korzenne ciastka sprawdzą się nie tylko jako deser, ale i jako ozdoba choinki!

Niejedna gospodyni rozpoczyna świąteczne przygotowania właśnie od pieczenia pierników. Co prawda do świąt jeszcze trochę zostało, ale warto rozglądać się już za odpowiednim przepisem na te aromatyczne ciasteczka. Aby pierniczki się udały i smakowały jak należy kluczowe będą dwa składniki. Po pierwsze chodzi tu o przyprawę korzenną do piernika. Na szczęście nie musimy „bawić się” w odmierzanie właściwych proporcji cynamonu, kardamonu, goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i innych przypraw – gotową mieszankę bez problemu kupimy w sklepie. Drugim kluczowym składnikiem będzie miód. Być może mieliśmy okazję jeść pierniczki wypieczone na bazie miodu sztucznego. Często ten patent wykorzystują producenci ciastek, które możemy dostać w markecie. I między innymi dlatego właśnie wybierzmy jednak prawdziwy miód z pasieki. Dzięki niemu nasze pierniki będą miały odpowiedni smak i prawdziwy, szlachetny charakter. Co zrobić, by pierniczki nam nie stwardniały? Nie da się ukryć, że miód dodany do naszych kruchych ciastek może spowodować ich szybkie twardnienie. Nie ma się czego obawiać. Wystarczy jedynie zapewnić im odpowiednią dawkę wilgoci. Jak? Dobrym sposobem będzie szczelne zamknięcie pierniczków na przykład z obranym jabłkiem. Ciastka pochłoną wilgoć owocu i staną się miększe. Uważajmy jednak, by nie dopuścić do zepsucia się jabłek w zamkniętym opakowaniu. A teraz czas już na krótki i prosty przepis na pierniczki: Składniki: 40 dag mąki 2-3 jajka 10 dag cukru pudru 10 dag masła 10 dag miodu (należy użyć płynnego miodu) Łyżka przyprawy do piernika Łyżka kakao Łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i ostudzamy. Wszystkie składniki łączymy w sporym naczyniu i przygotowujemy gładkie ciasto....

Noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Potrzebne będzie jeszcze 1 składnik, także może być z resztek.
Adobe Stock
Newsy
Noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Dodajcie owoce lub… resztki po owocach
Jeśli macie wrażenie, że za dużo wyrzucacie żywności, wypróbujcie ten przepis, który pozwoli wykorzystać resztki po świętach.

Resztki pierniczków, orzechów, daktyli, a nawet kawałek podeschniętego ciasta drożdżowego, możecie wykorzystać do stworzenia całkiem nowego wypieku. Podpowiadamy jak zrobić uroczyste, noworoczne ciasto. Nie żałujcie bakalii. Przepis na noworoczne ciasto ze starych pierniczków Składniki: 1,5 szklanki drobno pokrojonych dowolnych owoców 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 czubate łyżeczki kakao 1 – 2 szklanki suchych pierniczków Dowolne bakalie (rozkruszone orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, poszatkowane daktyle) Masło lub olej do formy Przygotowanie: Pokruszcie i zmielcie w blenderze pierniczki lub fragmenty innego suchego ciasta. ¼ ilości odłóżcie do obsypania formy. Owoce obierzcie i zblendujcie na drobno. Jajka rozbijcie mikserem, stopniowo dodawajcie cukier, a potem olej. Do masy dodawajcie zblendowane owoce, mąkę i drobno pokruszone pierniki. Delikatnie wymieszajcie, dodajcie bakalie i znów zamieszajcie. Formę do pieczenia wysmarujcie masłem lub olejem i obsypcie pokruszonymi piernikami, jak bułką tartą. Przełóżcie masę do wysmarowanej formy i pieczcie w 180 st. Celsjusza przez około 40 minut. Przed wyjęciem z pieca zróbcie „próbę suchego patyczka”. Jeśli patyczek od szaszłyków wyjdzie z ciasta suchy, to znak, że jest upieczone Owoce zastąpcie pulpą po wyciśnięciu soku 1,5 szklanki świeżych owoców możecie zastąpić dwiema szklankami owocowej pulpy po wyciśnięciu soku. Dzięki temu nie tylko wykorzystacie do ciasta stare pierniczki, których nikt już by nie zjadł, ale także pulpę z miąższu owoców po wyciśnięciu soku. Pulpy możecie użyć zarówno z sokowirówki, jak i wyciskarki do soków....

Piernik
gotujmy.pl/luna
Newsy
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 

Nie ma wspanialszego ciasta na święta. Pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik. Z bakaliami i suszonymi śliwkami. Pysznie miękki i aromatyczny, z polewą czekoladową. Przy jego pieczeniu zapach rozchodzi się po całym domu, kusząc wszystkich domowników. Dzięki niemu czuć magię świat.  Staropolski piernik  Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. W Polsce pojawił się już w połowie XVIII wieku i był symbolem majętności. Dziś piernik i pierniczki o pięknych wzorach kojarzą się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.  Wystarczy trochę czasu i serca By upiec wyśmienity piernik na święta nie potrzeba wielkich umiejętności. Wystarczy trochę czasu i serca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ogromnym plusem piernika jest to, że długo utrzymuje świeżość i z każdym kolejnym dniem jego smak jest coraz lepszy. Dlatego warto zrobić go 5 dni przed świętami. Niebezpieczne może być jedynie to, że może zostać zjedzony.    Do zrobienia piernika z bakaliami będziesz potrzebować:  Składniki na ciasto: 35 dag mąki pszennej 3 jajka 12 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao  1 łyżka przyprawy do piernika  15 dag cukru brązowego 20 dag miodu  3 dag suszonych śliwek 2 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżeczka oleju 4 dag masła Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać.  Przygotowanie piernika: Oddzielamy żółtka od białek. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki a śliwki kroimy w małe paski. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i...

piernikowy sernik krolewski
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Podczas świątecznej uczty nie może zabraknąć pysznych ciast – jednym z tradycyjnych wypieków jest oczywiście uwielbiany przez Polaków sernik. W tym wyjątkowym okresie polecamy dodać do niego odrobinę przyprawy piernikowej, która nada pięknego aromatu i smaku.

Sernik królewski to klasyczny polski sernik, w którym puszysta masa serowa ukryta jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta o kakaowym smaku. Jeśli jesteście fanami tego typu wieków koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Jest tak pyszny, że na pewno zapiszecie go w notesie i będziecie często do niego wracać. Przepis na piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczową Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru Kostka masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową 1 kg sera (najlepiej z wiaderka) Niepełna szklanka cukru 4 jajka 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Kilka kropli aromatu pomarańczowego szczypta soli Dodatkowo Śnieżynki do dekoracji Przygotowanie Mąkę przesiejcie do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie jajka, cukier, ciemne kakao, przyprawę korzenną do piernika, gęsty jogurt oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto zagniećcie albo użyjcie miksera lub robota kuchennego z hakiem. Ciasto podzielcie na 3 części – każdą owińcie folią spożywczą lub aluminiową i schłodźcie w lodówce (60 minut) lub zamrażarce (30 minut). Wyciągnijcie 2 schłodzone porcje ciasta. Dużą, okrągłą tortownicę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzyjcie jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Drugą częścią ciasta wyłóżcie dokładnie boki, do około ¾ wysokości formy. Ciasto włóżcie do lodówki. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Oddzielcie białka od...