pizza wskazowki
AdobeStock
Newsy

W jakiej kolejności układać dodatki na pizzy? To ma ogromny wpływ na jej smak

Pewnie większość z was przynajmniej raz w życiu upiekła pizzę w domu. W końcu nie jest to nic trudnego! Wiedzieliście jednak, jakie znaczenie ma kolejność ułożenia dodatków do pizzy?

Znana na całym świecie, podawana z najróżniejszymi dodatkami i w różnych formach. A do tego nie znamy nikogo, komu by nie smakowała. Chodzi oczywiście o dumę Włoch, czyli pizzę! Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak zachęca nawet najbardziej niechętnych do spróbowania swoich sił w kuchni i upieczenia własnej pizzy. Gdy robicie ją sami w domu, musicie koniecznie pamiętać o tym, jak układacie składniki. Może brzmi to zabawnie, ale uwierzcie – kolejność dodatków na pizzy ma wielkie znaczenie! Jeden błąd i przestanie wam tak smakować. Dowiedzcie się, jak robić to poprawnie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przysmak starożytnych

Dziś pizzę kojarzymy z niezbyt zdrowym jedzeniem i wymieniamy ją jednym tchem wraz z innymi daniami znajdującymi się w kategorii „fast food”, jak hamburgery i frytki. Jeżeli się zastanowić, to trudno wymyślić chociaż jeden powód, dla którego pizza powinna się znaleźć w tym niezbyt zaszczytnym gronie. Jedyny składnik, który może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie to duże ilości sera – tłuszcz w takich ilościach to nie tylko kalorie, ale i problemy z nadciśnieniem oraz miażdżycą. Ale ciasto na pizzę jest bardzo lekkie! Sos zrobiony z pomidorów nie ma praktycznie kalorii, a dodatki to najczęściej warzywa i odrobina mięsa. Spożywana od tysięcy lat – placki pieczone w piecu uwielbiali już starożytni Grecy, a z czasem zaczęto przyprawiać je serem, bazylią, a nawet rybami. Pizza w takiej formie, jaką znamy, rozpowszechniła się około XVIII wieku, gdy w Europie zaczęto na dużą skalę uprawiać pomidory, które przybyły do nas z Ameryki.

Jak zrobić dobrą pizzę?

Kolejność, w jakiej układamy dodatki na pizzy ma ogromne znaczenie. Dzięki temu smaki odpowiednio się przenikają – jeśli zrobimy błąd, to pizza nie będzie zbyt smaczna. Należy trzymać się następującej kolejności:

  1. Sos pomidorowy
  2. Mozarella w kawałkach lub starta na tarce (można użyć innego sera, tylko wtedy pizza będzie bardziej tłusta i należy dodać do niej mniej soli)
  3. Reszta dodatków: np. pieczarki, szynka, papryka, kawałki kurczaka czy salami. Gotowe! Smacznego!
Przepis na pizzę na cieście twarogowym podbija Internet. Bez wyrastania, robi się w kilka minut
Pixabay
Newsy
Przepis na pizzę na cieście twarogowym podbija Internet. Bez wyrastania, robi się w kilka minut
Czy da się zrobić pizzę w kilka minut, nie używając przy tym ani grama mąki i drożdży? Poznajcie świetny przepis na pizzę z twarogu, która robi furorę w internecie.

W ostatnim czasie na popularności zyskuje kolejny portal społecznościowy – TikTok. Początkowo jego użytkownicy dzielili się na nim głównie krótkimi filmikami, na których tańczą, jednak dziś znajduje się tam o wiele więcej treści. Forma została zachowana i nadal różne ciekawe porady lub triki publikowane są w formie bardzo krótkich, zaledwie kilkunastosekundowych filmików. Tyle jednak wystarczy nawet do tego, by… opublikować przepis. Zobaczcie, co teraz robi furorę na TikToku! Wyjątkowa pizza z twarogu Użytkowniczka TikToka o nicku pigula_paulina podzieliła się filmikiem, na którym pokazuje, jak w prosty sposób można zrobić bardzo dietetyczną pizzę. Nie zawiera ani grama mąki ani nawet drożdży! Ciasto do tej pizzy składa się tak naprawdę głównie z twarogu, płatków owsianych oraz białek. Składniki wystarczy wymieszać widelcem, rozprowadzić na blasze, podpiec, ułożyć ulubione składniki, piec przez kilka minut i gotowe. Przepis jest banalny, a pizza wygląda bardzo smacznie! Twarogowa pizza na pewno spodoba się wszystkim osobom, które dbają o linię, ponieważ ta wersja pizzy jest bardzo dietetyczna i zawiera mało kalorii. Można ją jeść bez wyrzutów sumienia! Przepis na pizzę twarogową z TikToka Do przygotowania tej wyjątkowej pizzy będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 150 g chudego białego sera 70 g białek 50 g sera mozzarella 30 g mąki pszennej Sos pomidorowy Papryka Pieczarki Zioła prowansalskie Szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieśćcie w dużej misce i rozgniećcie widelcem. Wymieszajcie, aż się połączą. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia i rozprowadźcie „ciasto” na kształt cienkiego placka. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni...

Resztki pizzy
Adobe Stock
Newsy
Została wam pizza? Odgrzejcie ją w ten sposób, a będzie smakowała jak świeżo zrobiona
Urodziny dziecka, huczna impreza z wieloma gośćmi, czy po prostu niezjedzony wczorajszy obiad. Często po takich właśnie okazjach zostaje wam kilka kawałków pizzy.

Pizza najlepiej smakuje tuż po wyjęciu jej z pieca. Niewiele można z tym zrobić. Smak włoskich placków dość trudno odtworzyć samemu w domu. Wszystko to jest zasługą specjalnych pieców, w które zaopatrzone są profesjonalne pizzerie. Szczególnie udane placki wychodzą z kamiennych pieców opalanych drewnem. Pizza z patelni Smak i aromat – nie do podrobienia. Czasem zdarza się, że zostaje wam nieco tego smacznego włoskiego specjału. Jak smakuje dwudniowy kawałek pizzy, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Zeschnięte ciasto, wysuszone dodatki – niezależnie od tego, gdzie danie było przechowywane. Ani myślcie jednak o wyrzucaniu pizzy. Można ją odgrzać na kilka naprawdę łatwych sposobów. W sam raz na smaczne śniadanie dzień po imprezie! Pierwszym wyjściem jest użycie zwykłej patelni. Połóżcie kawałek pizzy na suchej powierzchni naczynia i ustawcie niewielki płomień na waszej kuchence gazowej. Patelnię warto przykryć pokrywką. Po kilku minutach pizza będzie smakowała niemal tak samo jak po wyjęciu z pieca! Jeśli wybierzecie ten sposób, uważajcie by pizza nie przypaliła się wam od spodu. Szczególnie wtedy, gdy jeszcze przed odgrzaniem na jej spodzie były już charakterystyczne ciemne zwęglone plamki. Jak odgrzać pizzę, żeby była chrupiąca? Pizzy z pewnością nie przypalicie za to w mikrofalówce. Połóżcie pizzę na talerzu lub na metalowej kratce i nastawcie waszą kuchenkę mikrofalową na dosłownie kilkadziesiąt sekund. Ciasto odgrzewane w mikrofalówce ma to do siebie, że nagrzewa się niezwykle szybko. Podobnie rzecz ma się ze zwykłym pieczywem. Uwaga! Jeżeli zbyt długo będziecie odgrzewali pizzę w mikrofalówce, stanie się ona za twarda. Dlatego też radzimy mocno uważać i co kilkanaście sekund sprawdzać, czy kawałek jest już odgrzany. Na...

czy płatki są zdrowe na śniadanie?
Adobe Stock
Newsy
Co jest zdrowsze na śniadanie - pizza czy płatki? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę
Tego jeszcze nie grali. Okazuje się, że pizza wcale nie stoi na straconej pozycji w walce o miano produktu zdrowszego na śniadanie.

Jak to możliwe? Nie ma na świecie wielu naukowców i dietetyków, którzy są w stanie racjonalnie udowodnić prozdrowotne zalety pizzy. Cóż, nie czarujmy się. Przepyszne pszenne placki z dodatkami prosto z Włoch nigdy nie należały do najzdrowszych dań na świecie. Wszystko za sprawą właśnie tuczącej białej mąki pszennej, która tak jak w innych bułkach i chlebach nigdy nie służyła zbijaniu zbędnych kilogramów. Jeśli dołożymy do tego tłuste, ciężkie sery typu mozzarella, parę plastrów salami czy pepperoni, a wszystko podlejemy oliwą, rezultat będzie oczywisty. Dlaczego pizza jest niezdrowa? Jeśli zawiera dużo tłustych dodatków, czyli np. sera i kiełbasy, może być prawdziwą bombą cholesterolową Jest ciężkostrawna Również zawiera dużo pustych kalorii – zwłaszcza, gdy jest to tak zwana pizza na grubym cieście Jak to więc możliwe, że pizza może stanąć w szranki z jakimkolwiek innym pożywieniem w walce o miano zdrowszego produktu? Wszystko jest kwestią porcji. Jeśli zjecie jeden kawałek pizzy, nawet tej dość tłustej, ale do tego dołożycie świeżą zieloną sałatkę – świat się nie zawali. Mało tego. Taki posiłek będzie znacznie bardziej zdrowy niż porcja płatków kukurydzianych zalana mlekiem. Dlaczego? Paradoksalnie płatki kukurydziane są niezwykle kalorycznym i pełnym cukrów prostych posiłkiem. Zjedzenie takiego śniadania nie daje gwarancji uczucia najedzenia przez dłuższy czas. Tak jak w przypadku batonika, płatki podziałają jedynie jako glukozowy, szybki strzał. Po takim posiłku głód dopadnie was szybciej, niż byście się tego spodziewali. W przypadku zjedzenia na śniadanie kawałka pizzy, proces ten będzie nieco dłuższy. Dlaczego płatki kukurydziane są niezdrowe? Zawierają bardzo dużo cukrów...

Mrożona pizza
Adobe Stock
Newsy
Jecie mrożoną pizzę? Przetrzecie oczy, gdy poznacie jej prawdziwy skład. Bywa, że nie ma w niej ani grama...
Kiedy w brzuchu burczy, szybka mrożona pizza wydaje się być perfekcyjnym wyborem. Niestety, z prawdziwym włoskim plackiem ma niewiele wspólnego...

W niemal każdym już sklepie spożywczym wybór mrożonych pizz jest przeogromny. Na cienkim cieście, na grubym, z serem, bez sera. Ofertę dla klientów poszerzają także producenci. Doszło nawet do tego, że na polskim rynku zadebiutowała już nawet pizza o smaku mlecznej białej czekolady. O dość dyskusyjnych walorach smakowych tego placka, lepiej nie wspominać. Włoscy spece od pizzy złapaliby się pewnie za głowy, gdyby zobaczyli tego typu danie… Skład do poprawki Tak czy inaczej, pizza mrożona z marketów i delikatesów, podbiła serca szczególnie młodszych konsumentów. Wygoda, szybkość przygotowania i smak… No cóż, jednym mrożona pizza smakuje, innym nie. To pozostaje kwestią gustu. Zwróćcie uwagę na coś innego. A mianowicie na zawartość mrożonej pizzy. W niektórych przypadkach może wołać ona o pomstę do nieba! W dużej mierze skład pizzy to po prostu mąka pszenna i najgorszego sortu dodatki na czele z najtańszymi rodzajami sera. Sztuczne, chemiczne dodatki Co więcej, w wielu przypadkach, o prawdziwym serze nawet nie ma tam mowy! Zdarza się, że w niektórych, szczególnie tańszych pizzach, nie uświadczycie nawet grama sera. Zamiast niego, producenci dodają na swoje placki tzw. ser analogowy, czyli po prostu produkt seropodobny, czyli marną imitację prawdziwego krowiego lub owczego wyrobu mleczarskiego. Wartości odżywcze tych pseudo serów lepiej po prostu przemilczeć. Nie lepiej jest z szynką i innymi dodatkami do mrożonych pizz. Wśród nich króluje wysoko przetworzona szynka z całą masą emulgatorów, stabilizatorów, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Ponadto, wielkim minusem mrożonej pizzy jest to, że klienci nie dostają informacji, kiedy dany placek był wyprodukowany. Pizza od wielkiego dzwonu...