Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań, jakie można zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś do zjedzenia.
Niemal każdy ma w swojej kuchni składniki potrzebne do zrobienia tego dania. Można je podawać ze słodkimi dodatkami, takimi jak biały ser, podprażonymi jabłkami z cynamonem, dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, polane słodką śmietanką, z bita śmietaną i owocami.
Ale naleśniki doskonale smakują również w wytrawnej wersji, chociażby ze szpinakiem, sosem pieczarkowym czy w wersji meksykańskiej z podsmażonym mięsem i fasolą.
W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników?
Wiele osób po prostu dodaje wszystkie składniki jednocześnie do miski, a następnie wszystko ze sobą miksuje. To błąd, który może sprawić, że mąka się zbryli, a ciasto nie będzie miało jednolitej, gładkiej konsystencji. W efekcie uzyskacie naleśniki z grudkami, mało puszyste i po prostu niesmaczne.
Zobacz także:
Najpierw w misce połączcie wszystkie mokre składniki, czyli jajka z mlekiem oraz z wodą (wodą gazową lub piwem). Dopiero w następnym kroku możecie dodać mąkę, najlepiej przesiewając ją przez sitko.
To sprawi, że ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to lżejsze. Do ciasta możecie dodać również olej – to wyeliminuje potrzebę smażenia naleśników na tłuszczu.
Przepis na delikatne naleśniki
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4-1 szklanka wody, wody gazowanej albo piwa
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki cukru pudru, jeśli robicie naleśniki na słodko
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Do dużej miski wlejcie mleko oraz wodę. Wbijcie całe jajko. Połączcie dokładnie składniki.
- Do masy przesiejcie mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Całość zmiksujcie albo wymieszajcie za pomocą trzepaczki.
- Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
- Smacznego!
Co dodać do naleśników, aby były puszyste i lekkie?
Zwykłą wodę warto zastąpić szklanką wody gazowanej albo… odrobiną piwa. To właśnie sekret bardzo lekkich i delikatnych naleśników. Taki dodatek doskonale napowietrzy ciasto.
Pamiętajcie również, aby do łączenia składników nie używać łyżki, ale miksera albo trzepaczki. Za ich pomocą wtłoczycie do ciasta jeszcze więcej pęcherzyków powietrza.