W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Własne
Newsy

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik

Śledzie często goszczą na polskich stołach podczas różnych spotkań i uroczystości. Sprawdźcie, w jaki sposób można szybko pozbyć się soli ze śledzi.

Śledzie to ryby, które możemy przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Króluje tradycyjny śledź w śmietanie, lubiane są także różne kombinacje z tą rybą w oleju. Inni wolą bardziej odważne kulinarne kompozycje ze śledzia i buraczków albo zimową, korzenną wersję śledzia z dodatkiem cynamonu i rodzynek.

Każdy z nas ma inne preferencje, dlatego nie będziemy podejmowali się oceny, która z tych wersji jest najsmaczniejsza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

W czym moczyć śledzie?

Wszystkie łączy jednak jedna rzecz. Przygotowanie śledzi nie obędzie się bez ich wcześniejszego wymoczenia. Solidna „kąpiel” w wodzie pozwoli pozbyć się nieznośnie słonego smaku ryby. Oprócz tego, że nasz śledź stanie się już łagodniejszy, to dodatkowo dzięki moczeniu pozbędziemy się charakterystycznego , rybnego, nieprzyjemnego dla niektórych osób posmaku.

W czym moczyć śledzie? Wydawałoby się, że takie pytanie nie jest na miejscu. Przecież nawet przedszkolak najprawdopodobniej udzieliłby poprawnej odpowiedzi. Tak, zgadza się, oczywiście – w  wodzie! Ale tak postawione pytanie wcale nie musi być pozbawione sensu. Sposobem na „ciekawsze” podejście do tematu moczenia wody jest mleko albo maślanka.

Kiedy namoczymy nasze filety śledziowe w tego typu nabiale, możemy być pewni jednego – ryba stanie się niezwykle delikatna i krucha. O wiele bardziej, niż po tradycyjnym moczeniu w wodzie. Tego typu moczenie warto wypróbować zwłaszcza przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Mleczny aromat śledzi nie będzie „kłócił” się ze smakiem tłustej śmietany.

Zobacz także
Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Idealne na co dzień i na przyjęcia

Śledzie po kaszubsku z prostego przepisu Magdy Gessler. Idealne na co dzień i na przyjęcia

śledzie po kaszubsku przepis

Karol Okrasa zdradził rewelacyjny przepis na śledzie po kaszubsku. Nie uwierzycie, co do nich dodaje

Jak długo moczyć śledzie?

Wróćmy jeszcze na chwilę do moczenia śledzi w wodzie. Jaki powinien być idealny czas moczenia śledzi?  Tego nie można oszacować z zegarmistrzowską dokładnością i precyzją – śledź śledziowi nie równy i ten pochodzący z jednego wiaderka może być bardziej słony od tego z innej beczki.

Tak czy siak, warto moczyć solone śledzie z beczki przez ok. 1 godzinę, a następnie zmienić wodę i powtórzyć czynność. Z kolei śledzie w oleju sprzedawane w sklepach, w opakowaniach można moczyć o wiele krócej – ok. 10 min i będą gotowe do użycia w sałatce.

Źródło: gotujmy.pl

Które śledzie są zdrowe
Flickr.com/stu_spivack
Newsy
Śledzie solone czy śledzie z solanki? Które z nich są zdrowsze?
Jak wybrać najzdrowsze śledzie? Są pewne zasadnicze różnice między tymi rodzajami.

W przeszłości można było zakupić praktycznie tylko śledzie solone. Od kilku lub kilkunastu lat, śledzie z solanki wyparły solone śledzie prawie całkowicie. Sprawdzamy, które rodzaje śledzi są najlepsze dla zdrowia. Właściwości zdrowotne śledzi Śledzie są w naszym kraju bardzo popularne. Niewiele osób wie, że prócz tego, że są uwielbiane, są też naprawdę zdrowe! Śledzie są co prawda tłuste, ale w przypadku ryb morskich, wyższa zawartość tłuszczu jest wręcz pożądana! Tłuste ryby morskie mają więcej zdrowych kwasów omega 3 i witaminy D. Śledzie są więc w praktyce prawie równie zdrowe, co modny łosoś! Jak typ konserwacji wpływa na wartość zdrowotną śledzia? Niezdrowym elementem w śledziach jest niestety sól, w której są one konserwowane. Świeże śledzie, które są trudnodostępne, są najzdrowszą formą jadania tych ryb. Od ponad tysiąca lat, świeżo złowione śledzie konserwuje się szybko w soli. Kiedyś zasypywano je po prostu solą już bezpośrednio na statkach rybackich. Zabezpiecza to ryby przed rozwojem bakterii. Solenie wyciąga wodę z tkanki mięśniowej, a to uniemożliwia szybki rozwój bakteriom. Aby śledzie były zdatne do spożycia, kilka lub kilkadziesiąt dni po złowieniu, trzeba je koniecznie konserwować.  Śledzie z beczki Śledzie z beczki są bardzo mocno solone. Solanka, w której pływają ma stężenie ok. 25%. Można je bardzo długo przechowywać, ale też najtrudniej usunąć z nich sól. Moczenie śledzi z beczki trwa ok. 2 do 5 dni. Wiele osób uważa ten rodzaj śledzi za najsmaczniejszy. Im krócej moczony jest dany śledź, tym więcej soli będzie zawierać. Im więcej soli w śledziu, tym mniej jest on zdrowy. Matiasy Matiasy to śledzie, które są już wyfiletowane. Przechowywane w słabszej solance, o stężeniu ok. 16%. Można je...

Koreczki śledziowe
gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Zawińcie w to śledzika, a wyjdzie wam idealna zakąska na święta. Gwarancja perfekcyjnego smaku
Brakuje wam już pomysłów na świątecznego śledzia? Pora, by postawić na prostotę. Śledź i śliwka to doskonała para.

Wigilijny stół często wręcz ugina się od ciężkich, tłustych sałatek śledziowych. Śledź w śmietanie, śledź w oleju – tak prezentują się świąteczne standardy. Czasami nachodzi nas ochota na zmiany. Także w kwestii śledzi. Zamiast ładować do półmiska wiele przeróżnych dodatków, polecamy wam wypróbować śledzia w towarzystwie śliwki. Takie proste połączenie tych dwóch wyśmienitych produktów to gwarancja sukcesu. Słony śledź świetnie będzie komponował się ze słodyczą suszonej śliwki. Jakich śliwek użyć do tego rodzaju świątecznej przekąski? Idealne będą oczywiście własne, suszone i wędzone polskie śliwki. Jeśli jednak takimi nie dysponujemy, bez problemu możemy wybrać śliwki kalifornijskie. Jeżeli chcemy przygotować idealnie smaczną przekąskę, musimy dysponować doskonałej jakości śledziem. Jego smak będzie w tym przypadku mocno wyczuwalny, nie uda się go ukryć jak to ma nieraz miejsce wtedy, gdy przygotowujemy śledzia choćby w przyprawach korzennych. Dlatego też ideałem byłoby użycie matiasów. O te jednak może być trudno. Sklepy sprzedają bowiem dorosłe śledzie często właśnie jako matiasy. Problem w tym, że sprzedawane ryby nie mają nic wspólnego z tym młodym mięsem samca śledzia. Ale to nic straconego. Zwykłe śledzie także mogą świetnie sprawdzić się w połączeniu ze śliwką. Warunkiem będzie odpowiednie ich wymoczenie w wodzie. Warto moczyć je ok. 2 godziny i dwukrotnie zmieniać wodę. W prostych, dwuskładnikowych daniach niezwykle ważny jest także sposób podania. Postarajmy się więc elegancko zawinąć śliwki w śledziu i przyozdobić je np. cieniutkim paseczkiem z marchewki. Śledzik zawijany w śliwce Składniki: Kilka płatów fileta śledziowego Ok. pół szklanki suszonych i wędzonych śliwek 3 łyżki oleju...

Biedronka śledź kapusta
Adobe Stock
Newsy
W Biedronce kupisz 1kg śledzi za 6 zł. Przyrządzisz z nich nieziemskiego matjasa w kiszonej kapuście
Święta mamy za pasem. Dobrze wiedzą o tym sklepy, które szykują dla nas ciekawe oferty właśnie z myślą o gotowaniu wigilijnych potraw.

24 grudnia to dzień, w którym w każdym polskim domu je się ryby na tysiące różnych sposobów. Dotyczy to także śledzia. Śledź z buraczkami, z przyprawami korzennymi, w śmietanie z jabłkiem lub z ogórkiem, po kaszubsku, śledzie gajowego. W obiegu funkcjonuje nawet przepis na śledzia z truskawkami! My dzisiaj jednak zrezygnujemy z tego typu awangardowych pomysłów. Postawmy na jeden, tradycyjny składnik, a więc na kapustę kiszoną. Śledź z kapustą kiszoną? Przyznacie, że brzmi to niezwykle ciekawie. Taka opcja stanie się jeszcze bardziej atrakcyjna, gdy weźmiemy pod uwagę cenę na śledzia a’la matjas z Biedronki. W tej właśnie sieci sklepów znajdziemy następującą ofertę: 1,2 kilogramowe wiaderko śledzi (600 g to masa samej ryby bez zalewy) w cenie jedynie 6,49 zł! Pamiętajcie o użyciu karty Moja Biedronka. Przepis na śledzia z kapustą kiszoną Składniki: 5 płatów śledzia w oleju 40 dag kapusty kiszonej Kilka grzybów suszonych Duża cebula 2 łyżki miodu Pieprz i sól Liść laurowy Olej Przygotowanie: Grzyby moczymy, a następnie kroimy na drobne kawałeczki. Kapustę kiszoną płuczemy, by pozbyć się zbyt dużej kwasowości, a następnie także kroimy dość drobno. Śledzie kroimy na małe kawałki. Dusimy kapustę z grzybami na wolnym ogniu, możemy podlać ją ewentualnie małą ilością oleju. Podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy ją do kapusty z  grzybami. Na końcu doprawiamy kapustę solą i pieprzem. Dusimy wszystko do miękkości, następnie ostudzamy. Ostudzoną kapustę mieszamy ze śledziami i podajemy wedle własnego uznania – np. z kiszonym ogórkiem i jabłkiem pokrojonymi w podłużne kawałki. Źródło: gotujmy.pl

Tomasz Strzelczyk  z "Oddasz fartucha" robi śledzie. "Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze" - poleca swój przepis
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy
Tomasz Strzelczyk z kanału „Oddasz fartucha” robi śledzie: „Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze”
Przygotujcie zapas klasycznego śledzika z cebulą w oleju. Jak go przyrządzić podpowiada uczestnik programu „MasterChef”.

W dawnej Polsce ryby morskie były rzadko jedzone. Wyjątek stanowił śledź. Już na przedwojennych stołach królował jako ryba postna. Przyrządzamy go na różne sposoby. Lubimy śledzie korzenne, po kaszubsku, po żydowsku. Jednak najprostsze i najbardziej sprawdzone są klasyczne śledzie w oleju z cebulką. Jak je przygotować, jakich przypraw użyć i jak długo gotowe danie można przechowywać, podpowiada Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha”. Czym się różni śledź zwykły od matiasa i co oznacza określenie à la matias? Matias to po prostu młody śledź. Ma wyjątkowy, delikatny smak, różniący się od smaku dorosłej ryby. W sklepach śledzie matiasy powinny być wyraźnie oznaczane, żeby klienci nie mieli wątpliwości, że kupują rybę wyższej jakości. Ceny matiasów są też odpowiednio wyższe od cen pozostałych śledzi. Wyroby rybne opisywane jako à la matias to nic innego jak handlowy trik mający zwrócić uwagę na rybę, sugerując, że jest młoda, a więc ma delikatniejsze mięso. W opakowaniu jednak często znajduje się zwykły śledź. Przepis na klasyczne śledzie w oleju Przed przygotowaniem śledzi płaty ryby należy moczyć w zimnej wodzie ok. 2 godziny. Dzięki temu pozbawicie płaty mięsa nadmiaru soli, którą zostały zakonserwowane. Podczas moczenia trzykrotnie wymieńcie wodę, żeby ryba leżała wciąż w czystej wodzie, a nie zasolonej. Przed użyciem, wymoczone śledzie spróbujcie, żeby ocenić czy są już dobre. Składniki: 1,5 kg płatów śledziowych typu matias 4 cebule 2 łyżeczki czarnego pieprzu sok z dwóch cytryn 350 ml oleju słonecznikowego 3 liście laurowe 4 szt. ziela angielskiego 4 ziarna kolendry Przygotowanie: Śledzie pokrójcie w kawałki i przełóżcie do większej miski....