Sól jest podstawowym, kluczowym i chyba najważniejszym dodatkiem do wielu potraw w kuchni. Dzięki niej przyrządzane dania mają odpowiedni smak, a także jest on dodatkowo uwydatniony, gdyż sól podkręca cały aromat.

Właściwości soli

Dodatek soli w diecie jest nie tyle wskazany, co niezbędny. Dodawana z umiarem podczas gotowania, pozwala zachować równowagę elektrolitową w organizmie. Ponadto jest składnikiem płynów komórkowych oraz tkankowych. Jej wartości są potrzebne do odpowiedniej pracy układu mięśniowego czy nerwowego. Co niektórych może zaskoczyć, jest zalecana przede wszystkim dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym. 

Rodzaje soli w sprzedaży

Mimo iż zadaniem każdego tego rodzaju produktu jest podkręcenie smaku potrawy, to na rynku w sprzedaży można się spotkać z kilkoma wariantami soli. Wśród nich znajdują się, takie jak:

Zobacz także:

  • sól kuchenna- jest wzbogacona związkami jodu, najpopularniejsza w codziennym użytkowaniu,
  • sól himalajska- droższa niż sól kuchenna, jednak jest stosunkowo zdrowsza od tej tradycyjnej,
  • sól kamienna- to produkt nierafinowany, zawierający takie mikroelementy jak chrom, wapń, miedź czy mangan,
  • sól morska- to składnik zawierający jod naturalnego pochodzenia, a także potas, magnez, wapń, cynk bądź selen.

Szerszy wachlarz tego rodzaju produktu pozwala wybrać tą, która najlepiej się sprawdza. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, aby sól była wzbogacona jodem.

Zastosowanie soli

Jeszcze wiele lat temu, ludzie wykorzystywali sól nie tyle co do przyprawiania potraw, ale i do konserwacji produktów, a przede wszystkim mięsa i ryb. Dzięki takiemu zabiegowi dane składniki przez dłuższy okres czasu był zdatne do spożycia. Szczególnie było to ważne w czasach, kiedy lodówki czy zamrażarki nie były tak popularnym sprzętem, a przechowywanie tych produktów w wyższych temperaturach było niezłym wyzwaniem.

Odpowiedni moment solenia

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że dodanie soli podczas gotowania musi mieć swój odpowiedni czas. Inaczej może skutkować to pewnymi konsekwencjami, które niekoniecznie będą pozytywne. Podczas przygotowywania takich produktów jak makaron, ziemniaki, kasza czy ryż należy pamiętać o właściwej kolejności. Sól powinna być dodana do gotującej się, a nie do zimnej wody. W drugim przypadku niestety, ale garnki będą szybciej się zużywać i psuć.