gotowanie odpowiednie dodanie soli
Adobe Stock
Newsy

W czasie gotowania dodajecie sól do zimnej czy do wrzącej wody? Jedna z tych metod może wam bardzo zaszkodzić

Sól to bardzo uniwersalna przyprawa, która jest dodawana do niemal wszystkiego. Ważny jest jednak moment odpowiedniego jej dodania. Wiele osób popełnia istotny błąd, który może przynieść poważne konsekwencje. Sprawdźcie czy dobrze to robicie!

Sól jest podstawowym, kluczowym i chyba najważniejszym dodatkiem do wielu potraw w kuchni. Dzięki niej przyrządzane dania mają odpowiedni smak, a także jest on dodatkowo uwydatniony, gdyż sól podkręca cały aromat.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości soli

Dodatek soli w diecie jest nie tyle wskazany, co niezbędny. Dodawana z umiarem podczas gotowania, pozwala zachować równowagę elektrolitową w organizmie. Ponadto jest składnikiem płynów komórkowych oraz tkankowych. Jej wartości są potrzebne do odpowiedniej pracy układu mięśniowego czy nerwowego. Co niektórych może zaskoczyć, jest zalecana przede wszystkim dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym. 

Rodzaje soli w sprzedaży

Mimo iż zadaniem każdego tego rodzaju produktu jest podkręcenie smaku potrawy, to na rynku w sprzedaży można się spotkać z kilkoma wariantami soli. Wśród nich znajdują się, takie jak:

  • sól kuchenna- jest wzbogacona związkami jodu, najpopularniejsza w codziennym użytkowaniu,
  • sól himalajska- droższa niż sól kuchenna, jednak jest stosunkowo zdrowsza od tej tradycyjnej,
  • sól kamienna- to produkt nierafinowany, zawierający takie mikroelementy jak chrom, wapń, miedź czy mangan,
  • sól morska- to składnik zawierający jod naturalnego pochodzenia, a także potas, magnez, wapń, cynk bądź selen.

Szerszy wachlarz tego rodzaju produktu pozwala wybrać tą, która najlepiej się sprawdza. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, aby sól była wzbogacona jodem.

Zobacz także
Magda Gessler garnki

Garnki Magdy Gessler kupicie teraz w Biedronce. Cena zwala z nóg

zwietrzała kawa

Zostawiliście otwartą kawę i zwietrzała? Włóżcie do niej ten składnik, a odzyska zyska swój piękny aromat

Zastosowanie soli

Jeszcze wiele lat temu, ludzie wykorzystywali sól nie tyle co do przyprawiania potraw, ale i do konserwacji produktów, a przede wszystkim mięsa i ryb. Dzięki takiemu zabiegowi dane składniki przez dłuższy okres czasu był zdatne do spożycia. Szczególnie było to ważne w czasach, kiedy lodówki czy zamrażarki nie były tak popularnym sprzętem, a przechowywanie tych produktów w wyższych temperaturach było niezłym wyzwaniem.

Odpowiedni moment solenia

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że dodanie soli podczas gotowania musi mieć swój odpowiedni czas. Inaczej może skutkować to pewnymi konsekwencjami, które niekoniecznie będą pozytywne. Podczas przygotowywania takich produktów jak makaron, ziemniaki, kasza czy ryż należy pamiętać o właściwej kolejności. Sól powinna być dodana do gotującej się, a nie do zimnej wody. W drugim przypadku niestety, ale garnki będą szybciej się zużywać i psuć.

kaczka
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza kaczka to ta z jabłkami. Ale które odmiany tych owoców smakują z nią najlepiej?
Antonówka, boikeny, a może reneta? Odmian jabłek w sprzedaży jest wiele, ale która najlepiej sprawdzi się przy pieczeniu mięsa? Sprawdźcie!

Soczysta i aromatyczna kaczka nadziewana jabłkami to jedno z wybitniejszych polskich potraw. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak kluczową rolę odgrywają jabłka stanowiące nadzienie mięsa. Jaki rodzaj owoców wybrać, aby danie było jeszcze smaczniejsze?   Złote owoce Jabłka są jednym z najbardziej importowanych produktów w Polsce, która słynie z ich produkcji. Te owoce są nie tylko smaczne i popularne, ale i przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin oraz mikroelementów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dzięki niewielkiej zawartości kilokalorii są zalecane dla osób będących na diecie. Właściwości zdrowotne jabłek Owoce poprzez zawartość dobrych składników mają wiele cennych właściwości. Dzięki sporej zawartości błonnika regulują pracę jelit, co chroni je przed zaparciami czy nowotworem, a także zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Takie proces zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chroni przed zawałem. Należy również zwrócić uwagę na niski indeks glikemiczny produktu, który wynosi zaledwie 38. Taki stopień pozwala regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu jabłka mogą spożywać również osoby chore na cukrzycę. Kaczka z jabłkami Kaczka nadziewana jabłkami to bez dwóch zdań jedno z bardziej wykwintnych polskich potraw. Serwowana jest podczas szczególnych uroczystości rodzinnych czy świąt. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, aby była soczysta i pyszna w smaku. Ważne jest dobre mięso, ale i nadzienie. Tutaj owoce razem z kaczką grają pierwsze skrzypce, więc ich wybór nie może być przypadkowy. Jaka odmiana jabłek idealnie sprawdzi się podczas przyrządzania tego dania? Które jabłka do pieczonej kaczki? Odmian jabłek na rynku w sprzedaży jest mnóstwo. Można wybierać...

ketchup
Adobe Stock
Newsy
Keczup ma taki kolor? Lepiej go nie kupujcie. To chemiczna bomba
Do frytek, do pizzy czy naleśników, najlepiej sprawdza się pyszny, czerwony sos z pomidorów. Keczup jest absolutnym numerem jeden, jeśli chodzi o tego rodzaju produkty. Jednak jego kolor może być nieco zdradliwy. Kupowanie tego produktu może spowodować liczne problemy zdrowotne!

Wiele osób nie wyobraża sobie niektórego jedzenia bez keczupu. Ba, nawet życia! To najpopularniejszy sos, który ludzie dodają praktycznie do wszystkiego. Jest wręcz "must have" produktem w każdej lodówce. Jednak nie wszyscy wiedzą, że jego charakterystyczny kolor, może świadczyć o dodaniu pewnego składnika, który niekoniecznie dobrze wpływa na funkcjonowanie organizmu. Produkcja keczupu Lista składników tworzących dany sos, powinna być jak najkrótsza. Im jest dłuższa, tym większa pewność, że w swoim składzie zawiera zbędne dodatki. Klasyczny keczup powinien być wyprodukowany przede wszystkim z pomidorów, a nie passaty czy koncentratu pomidorowego. Wszelkie zamienniki warzywa, są jedynie marną podróbką produktu i nie mają nic wspólnego z prawdziwym keczupem. W jego skład powinny wchodzić takie składniki jak: pomidory, ocet, sól kuchenna, cebula, goździki, przyprawy,  niewielki dodatek cukru,  ziele angielskie,  a także substancje, które przedłużą przydatność tego produktu.  Wszystkie składniki powinny być naturalne, bez dodatków chemicznych i konserwujących. Im większa ilość pomidorów w składzie, tym lepszy jakościowo będzie keczup. Jeśli jednak zamiast pomidorów w składzie ma koncentrat, to lepiej omijajcie tego typu towary. Wśród dostępnych w sprzedaży można wyróżnić dwa podstawowe rodzaje produktu pod względem smaku, a mianowicie: łagodny oraz pikantny. Historia keczupu Jako pierwsi ten produkt stworzyli Chińczycy. Pierwotnym zadaniem keczupu było doprawianie potraw rybnych. W Europie pojawił się dopiero w XVII wieku, a dwieście lat później dopiero w Stanach Zjednoczonych. Wówczas jego przepis został tak zmodyfikowany, by smakowo pasował do wielu dań jako...

musztarda
Adobe Stock
Newsy
Taka musztarda to chemiczna bomba. Nie kupujcie jej, jeśli zawiera ten składnik
Musztarda to cenna przyprawa w codziennej kuchni. Jest nie tylko dodatkiem do wielu dań, ale również stanowi składnik różnych marynat czy sosów. Niektóre dostępne w sprzedaży produkty, zawierają jednak w swoim składzie niebezpieczny dla zdrowia dodatek.

Musztarda jest zazwyczaj doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Idealnie sprawdza się jako sos do mięs z grilla czy uzupełnienie marynat. Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez musztardy. Nie wszyscy wiedzą, że zawiera ona sporo cennych składników dla zdrowia. Jednak warto zwracać uwagę na etykiety podczas zakupów, gdyż niektórzy producenci podczas produkcji dodają do sosu pirosiarczyn potasu, który nie sprzyja organizmowi. Produkcja musztardy  Do przygotowania musztardy, wykorzystuje się przede wszystkim gorczycę. To ona jest głównym składnikiem całego zamieszania. Poza tym, dodaje się również ocet winny lub jabłkowy, olej, wodę lub białe wino, miód lub syrop klonowy, a także sól i pieprz. Z tych prostych składników powstaje musztarda, bez której nie może się odbyć żadne grillowanie. Oprócz tego, jest również świetnym dodatkiem do sosów winegret, sałatek czy kanapek. Rodzaje musztardy Wbrew pozorom, na rynku jest wiele rodzajów tego produktu, a każdy z nich w znacznym stopniu różni się od siebie. Wynika to z kilku kluczowych punktów jak sposób produkcji, kolor bądź smak. Ten ostatni wyróżnia się przede wszystkim poprzez wykorzystanie konkretnego rodzaju gorczycy i użycia konkretnych przypraw. Wśród dostępnych na rynku musztard można wyróżnić, takie jak: kremska- najsłodsza odmiana musztardy, delikatesowa- kremowa konsystencja o dość łagodnym smaku, sarepska- do jej produkcji wykorzystuje się zarówno białą, jak i brązową gorczycę, francuska- wyróżnia się granulowatą konsystencją, gdyż jako jedyna ma niezmielone ziarna, dijon- wyjątkowa musztarda produkowana na bazie wina z winogron, a także mniejszej ilości soli oraz cukru, rosyjska- najostrzejsza w sprzedaży musztarda, jest wytwarzana z...

kluski
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Genialny trik, który w sekundę zdradzi, czy ziemniaki nadają się na pyzy i kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane, puree czy dodatek do sałatki, wszystkie z tych potraw mają w swoim składzie ziemniaki, jednak nie wszystkie odmiany będą odpowiednie dla każdego dania. Oto trik, aby sprawdzić, która z nich idealnie sprawdzi się na przykład do kopytek czy klusek.

Na rynku w sprzedaży jest wiele rodzajów ziemniaków, a każdy z nich jest idealny do innej potrawy. Przed udaniem się na zakupy warto zapoznać się z dostępnymi gatunkami, aby wybrać odpowiedni.  Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane, a jaki na kluski? Przed przygotowaniem potrawy i zakupem ziemniaków, warto zapoznać się z ich odmianami. Należy zauważyć, iż dzielą się ona na trzy główne grupy. Pierwsza z nich jest twarda, czyli idealna do sałatek, smażenia bądź grillowania. Druga to kartofle średniotwarde. Są dość charakterystyczne, gdyż pod koniec gotowania stają się kruche, a przy smażeniu miękkie wewnątrz, zaś ich skórka jest chrupiąca. Ten rodzaj świetnie sprawdza się do placków ziemniaczanych, frytek czy też zup. Ostatnia grupa to ziemniaki mączyste. Są dość delikatne, dlatego sprawdzają się podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju klusek, puree, babek ziemniaczanych czy farszu do pierogów ruskich.  Cenne właściwości ziemniaków Ziemniaki są bardzo cennym warzywem w diecie człowieka. W swoim składzie zawierają wiele wartościowych witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na organizm. Wśród nich możemy znaleźć takie składniki jak potas, żelazo, fosfor, sód, mangan, cynk, fluor, karoten czy witaminy, takie jak K, B1, B2 czy C. Patent na odpowiedni dobór Każda odmiana ziemniaka charakteryzuje się czymś innym, każda z nich ma inne właściwości. Z tego też powodu niektóre rodzaje będą lepsze do konkretnych dań. Nie wszystkie sprawdzą się przy przygotowywaniu tych samych potraw. Dzięki odpowiedniemu patentowi będziecie mogli sprawdzić, czy dana odmiana ziemniaków sprawdzi się przykładowo do przyrządzenia klusek czy pyz. Podczas zakupu możecie przetestować, czy oferowany w sprzedaży rodzaj kartofli nada się do waszego...