24 grudnia to dzień, w którym w każdym polskim domu je się ryby na tysiące różnych sposobów.
Dotyczy to także śledzia.

Śledź z buraczkami, z przyprawami korzennymi, w śmietanie z jabłkiem lub z ogórkiem, po kaszubsku, śledzie gajowego. W obiegu funkcjonuje nawet przepis na śledzia z truskawkami!

My dzisiaj jednak zrezygnujemy z tego typu awangardowych pomysłów. Postawmy na jeden, tradycyjny składnik, a więc na kapustę kiszoną.

Śledź z kapustą kiszoną? Przyznacie, że brzmi to niezwykle ciekawie. Taka opcja stanie się jeszcze bardziej atrakcyjna, gdy weźmiemy pod uwagę cenę na śledzia a’la matjas z Biedronki.

Zobacz także:

W tej właśnie sieci sklepów znajdziemy następującą ofertę: 1,2 kilogramowe wiaderko śledzi (600 g to masa samej ryby bez zalewy) w cenie jedynie 6,49 zł! Pamiętajcie o użyciu karty Moja Biedronka.

Przepis na śledzia z kapustą kiszoną

Składniki:

  • 5 płatów śledzia w oleju
  • 40 dag kapusty kiszonej
  • Kilka grzybów suszonych
  • Duża cebula
  • 2 łyżki miodu
  • Pieprz i sól
  • Liść laurowy
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Grzyby moczymy, a następnie kroimy na drobne kawałeczki.
  2. Kapustę kiszoną płuczemy, by pozbyć się zbyt dużej kwasowości, a następnie także kroimy dość drobno.
  3. Śledzie kroimy na małe kawałki.
  4. Dusimy kapustę z grzybami na wolnym ogniu, możemy podlać ją ewentualnie małą ilością oleju.
  5. Podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy ją do kapusty z  grzybami.
  6. Na końcu doprawiamy kapustę solą i pieprzem.
  7. Dusimy wszystko do miękkości, następnie ostudzamy.
  8. Ostudzoną kapustę mieszamy ze śledziami i podajemy wedle własnego uznania – np. z kiszonym ogórkiem i jabłkiem pokrojonymi w podłużne kawałki.

Źródło: gotujmy.pl