Używacie w kuchni tej przyprawy? Jest pełna groźnego dla zdrowia mikroplastiku
Pixabay
Newsy

Używacie w kuchni tej przyprawy? Jest pełna groźnego dla zdrowia mikroplastiku

Sól obecna jest w każdej kuchni. To podstawowa przyprawa, bez której nie sposób wyobrazić sobie gotowania. Eksperci odkryli jednak, że większość soli kuchennych zawiera szkodliwe substancje!

Lekarze od lat przestrzegają, że spożycie soli w diecie powinno być ograniczone ze względu na zatrzymywanie wody w organizmie, a także właściwości, które mogą sprawiać, że macie problem z wysokim cholesterolem czy chorobami sercowo-naczyniowymi. Okazuje się jednak, że to nie jedyne wady soli!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy sól jest szkodliwa?

Pomimo znanych od lat informacji na temat soli, eksperci dowiedli teraz, że aż 90 proc. soli kuchennej sprzedawanej na całym świecie zawiera MIKROPLASTIK! Największe ilości tego składniku znaleziono w soli pochodzącej z Azji. Jak to wywnioskowano?

Badacze przeanalizowali popularną sól stołową aż 39 marek, dostępną w 21 różnych krajach Europy, obydwu Ameryk, Afryki oraz Azji. W produktach aż 36 na 39 marek znaleziono mikrocząsteczki tworzywa sztucznego, w tym w soli morskiej z Tajwanu, rafinowanej soli kamiennej z Chin oraz nierafinowanej soli morskiej z Francji. 

Zobacz także
mielone

Ile soli do mielonych? Oto idealna proporcja, dzięki której nie wyjdą za słone

golonka przepis

Używacie soli do zmiękczania mięsa? To już przeżytek. Wystarczy, że golonkę polejecie je tym napojem

Jeżeli chodzi o sam rodzaj soli, mikroplastik statystycznie najczęściej znajdowano w:

  • soli morskiej
  • w odmianie soli wydobywanej z jezior
  • w soli kamiennej.

Jaki wpływ na organizm ma mikroplastik?

Tworzywa sztuczne, niestety, są dziś wszechobecne w wielu produktach. Jest to jednak sytuacja, której wpływ na zdrowie jest dopiero badany. Wiadomo jednak, że mikroplastik nie ulega rozkładowi i może przyczyniać się do uszkodzenia tkanek organizmu. Cząsteczki te mogą także zaburzać gospodarkę hormonalną, odkładać się w jelitach czy wątrobie oraz przedostawać się do układu limfatycznego.

Faktyczny wpływ tego składnika na ludzki organizm, odkryjemy jednak prawdopodobnie dopiero za kilka lat, kiedy możliwe będzie zbadanie skutków długofalowych na zdrowie.

Chociaż cząsteczki mikroplastiku znajdowano najczęściej w azjatyckiej soli, mieszkańcy Europy wcale nie są bezpieczni. Te szkodliwe tworzywa sztuczne obecne są w wodzie, a także w powietrzu czy glebie. Często znajdziecie je również w rybach, piwie, a także wodzie butelkowanej czy kranowej.

Czytaj też:

Woda
Pixabay/Somchai Chitprathak
Zdrowie
Picie tej wody może zrujnować twoje zdrowie. Przeczytaj zanim będzie za późno 
Eksperci od zdrowego odżywiania zalecają częste picie wody. Jest ona głównym budulcem organizmu człowieka, ale i najprostszą substancją we wszechświecie. Czy może nam zagrażać?

Woda jest rozpowszechniona na całej powierzchni Ziemi. Występuje głównie w oceanach, które pokrywają prawie 71% powierzchni globu, ale także w rzekach, jeziorach i w postaci stałej w lodowcach. Czysta chemia Znacząca część wody zatrzymuje się w atmosferze, jako chmury i para wodna. Niektóre związki chemiczne zawierają cząsteczki wody w swojej budowie. Woda występująca w przyrodzie jest roztworem soli i gazów. Najwięcej soli mineralnych zawiera woda morska i woda mineralna. Z biologicznego punktu widzenia Woda jest rozpuszczalnikiem związków ustrojowych i niezbędnym uzupełnieniem pokarmu wszystkich znanych organizmów. Uczestniczy w przebiegu większości reakcji metabolicznych. To główny środek transportu produktów przemiany materii, substancji chemicznych, hormonów. Stanowi średnio 70% masy dorosłego człowieka, w przypadku noworodka ok. 15% więcej. Jest potrzebna w codziennym funkcjonowaniu organizmu. Najczęściej spożywamy ją w formie butelkowej, z zaleceniem picia minimum 1,5 litra. Gdzie zatem popełniamy błąd? Rodzaj ma znaczenie Woda nie gasi wyłącznie pragnienia. Także ona definiuje świat, w którym żyjemy. Od jej globalnych zasobów zależy życie na ziemi. Jeśli chcemy pomóc planecie, ale również i zdrowiu, zrezygnujemy z wody w plastikowych butelkach. Powodów odstawienia jest co najmniej kilka.  1. Plastik zanieczyszcza planetę Trudno przewidzieć, czy tworzywa sztuczne są rzeczywiście i w całości poddawane recyklingowi. Biorąc pod uwagę przeciążenie przemysłu na całym świecie, jednoznaczna odpowiedź jest raczej niemożliwa. Kraje, które nie są poddane recyklingowi, ulegają bardzo powolnej biodegradacji. Kilka minut picia zamienia się bowiem w 1000 lat rozkładu plastiku. To właśnie butelek...

Herbata
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy
Na waszej herbacie pojawia się osad? Przeczytajcie, zanim ją wypijecie
Właściwości herbaty są właściwie niezliczone. Jeśli parzycie ją w odpowiedni sposób i zwracacie uwagę na szczegóły, zdrowie będzie miało dla was informację zwrotną w postaci długowieczności.

Herbata, którą pijacie na co dzień, zwiększa koncentrację, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, i reguluje poziom cholesterolu. Jej liczne właściwości zdrowotne są znany od tysięcy lat. Historia herbaty Można uznać, że herbata, jaką znacie, dotarła do nas różnymi drogami. Do zachodniej Europy dostała się przez tereny Indonezji. Właśnie stamtąd sprowadzano herbaciane liście chińskiego krzewu. Do Rosji przywędrowała natomiast przez stepy Mongolii i południową Syberię. Rozwój wielu krajów miał bezpośredni wpływ na dzieje herbaty. W wielu społecznościach picie herbaty wiąże się z codziennym ceremoniałem, który ma konkretne znaczenie. Kultury świata cenią sobie herbatę głównie za mnogość zdrowotnych właściwości, które możecie z niej bez limitu czerpać.  Jak mówi powiedzenie, co kraj to obyczaj. Anglicy mają five’o’clock, istota rosyjskiego rytuału przyrządzania herbaty tkwi w samowarze, a celem picia herbaty w Japonii jest wyciszenie i harmonia. Bawarka to także herbata, którą pije się z dodatkiem mleka.  Herbata ma liczne właściwości zdrowotne Herbata od wieków słynie jako eliksir młodości. Ma ogromny wpływ na wygląd skóry, gdyż zawarte w niej polifenole przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, które znacząco sprzyjają starzeniu. Regularne picie herbaty pomaga też oczyścić organizm z nadmiaru toksyn. Jak prawidłowo parzyć herbatę? By wydobyć z herbaty jej najlepsze właściwości i smak, powinniście spełnić odpowiednie warunki. Ważna jest woda i jej właściwe przygotowanie wody. Do tego, przyda się odpowiednie naczynie, dawkowanie herbaty np. sypanej i czas zaparzania. Niektóre herbaty parzone powyżej kilku minut doskonale was pobudzą! Dziwny osad, który pojawia się na powierzchni herbaty Nie...

Sztućce jednorazowe
Pixabay/Dennis
Newsy
Jednorazowe naczynia i sztućce zakazane w całej Unii. Znikną szybciej niż myślicie. Znamy datę
Śmieci rozkładają się w różnym tempie. Podczas gdy degradacja papieru może potrwać kilka tygodni, na rozłożenie plastiku trzeba będzie poczekać nawet setki lat.

Czy plastikowa zakrętka od butelki będzie istnieć za sto lat? Jak szybko natura poradzi sobie z papierową gazetą? Po ilu latach rozłożona zostanie metalowa puszka? Śmieci rozkładają się w różnym czasie.  Jak długo rozkładają się śmieci? Odpady organiczne i papier to jedne z najlepszych śmieci, rozkładają się bowiem do kilku tygodni. Czasami są wykorzystywane jako kompost. Zupełnie inaczej wygląda kwestia metalu. Można założyć, że metal rozkłada się po 50-200 latach. Wyjątkiem są metale szlachetne, które mogą pozostać w jednej postaci przez tysiące lat. Jako takie nie rozkłada się szkło. Dzięki temu to doskonały surowiec wtórny wykorzystywany w recyklingu. Stłuczkę szklaną można wielokrotnie przetwarzać.  Prognozowany okres rozkładu plastiku Plastik i tworzywa sztuczne obejmują bardzo szeroki zakres odpadów, w tym folie, reklamówki, opakowania, pojemniki, butelki. Tworzywa sztuczne i plastik mają niestety bardzo długi okres rozpadu i mogą być problematyczne dla środowiska, czego przykładem są zanieczyszczenia mikroplastikiem. Plastik i tworzywa sztuczne mogą rozkładać się od 100 do nawet tysiąca lat, a nawet dłużej. Oponom rozkład zajmie od 50 do 80 lat. Foliowa reklamówka może potrzebować aż 300 lat na rozpad, choć wiele zależy od użytego do jej wykonania tworzywa. Butelki z tworzywa sztucznego to nawet 500 lat. Podobnie spieniony polistyren, czyli styropian. Nawet styropianowe kubki to przynajmniej 50 lat, a coś tak banalnego jak opakowanie po cukierku, może rozkładać się 450 lat. Na szczęście plastik i tworzywa sztuczne to materiały, które chcąc tego uniknąć, można poddawać recyklingowi. Nowe przepisy Unii Europejskiej w sprawie plastiku Pomocne dla recyklingu i planety mają być nowe przepisy Unii Europejskiej. Zakładają, że plastikowe słomki, kubki i sztućce,...

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat
Adobe Stock
Newsy
To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat
Niestety, może okazać się, że produkty zawierające ten składnik bardzo nam szkodzą.

To, czy dane produkty żywnościowe są dla nas zdrowe zależy nie tylko od tego ile witamin i minerałów zawierają, jakich wartości odżywczych dostarczają i ile mają kalorii. Niestety, wpływ na jakość żywności ma też środowisko naturalne. To jest coraz bardziej zanieczyszczone. Szkodliwy wpływ na zdrowie mogą wywierać na przykład pozostałości nawozów sztucznych : azotyny i azotany, ale taż metale ciężkie . Powszechna trucizna, która znajduje się też w żywności Większość z was (w zasadzie wszyscy) codziennie używa plastiku. Plastik jest materiałem, który nie jest biodegradowalny, w teorii jest więc on niezniszczalny. Pod wpływem czasu rozpada się jednak na mniejsze kawałki, zwane mikroplastikiem, które szkodzą środowisku. Mikroplastik znaleziono w tkankach zwierząt, ryb i w wodzie. Niestety, nie znamy jeszcze jego wszystkich konsekwencji. Konsekwencje spożywania mikroplastiku dla ludzkiego zdrowia Plastik jest stosunkowo nowym materiałem. Nie do końca wiadomo więc duży wpływ jego powszechna obecność w przyrodzie i środowisku wpłynie na ludzkie zdrowie. Sprawdziliśmy wszystkie dostępne informacje na ten temat. Mikroplastik w jedzeniu Mikroplastik znajduje się w żywności i wodzie. To fakt. Niedawno opublikowano badanie, w którym stwierdzono obecność ok. 600 cząsteczek mikroplastiku na każdy kilogram soli. Inna żywność z mikroplastikiem to: Miód – 300 czaszeczek na kilogram Piwo – 109 cząsteczek na litr Owoce morza: małże i ostrygi zawierają ok. 500 cząsteczek mikroplastiku w kilogramie Ryby – szczególnie ryby morskie zawierają sporą ilość mikroplastiku, która zaburza zdrowie ryb Nie do końca wiadomo jakie konsekwencje ma tak szerokie rozpowszechnienie mikroplastiku w żywności. Mówi się o zwiększonym ryzyku niektórych...