Używacie tylko białej części pora, a zieloną wyrzucacie? Zobaczcie, do czego można ją wykorzystać
Flickr
Newsy

Używacie tylko białej części pora, a zieloną wyrzucacie? Zobaczcie, do czego można ją wykorzystać

Jeśli staracie się ograniczać ilość wyrzucanej żywności, przeczytajcie nasz artykuł - dowiecie się z niego, jak można wykorzystać jedno z częściej marnowanych warzyw.

Przyjęło się, że do jakiejkolwiek potrawy z wykorzystaniem pora wcale nie dodaje się tego warzywa w całości, a jedynie jego białą część. W niektórych przepisach jest to nawet jasno sprecyzowane.

Co więc należy zrobić z resztą pora? Przecież szkoda za każdym razem wyrzucać go do śmieci - zielona część stanowi praktycznie ⅔ wielkości tego warzywa. Okazuje się, że z powodzeniem możecie wykorzystać ją w kuchni!

Wartości odżywcze pora 

Nie warto wyrzucać zielonej części pora choćby z tego powodu, że zawiera ona wiele witamin, w tym:

  • witaminę C

  • witaminę B6

  • witaminę K

  • kwas foliowy

  • miedź

  • mangan

Charakterystyczny zapach pora to zasługa siarki, która również ma pozytywny wpływ na organizm. W porze znajdziecie również kemferol, który jest przeciwutleniaczem. Związki te chronią przed rakiem i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się. Por jest też naturalnym prebiotykiem - to oznacza, że wspiera on funkcjonowanie mikroflory jelitowej. 

Zobacz także
por do sałatki jarzynowej

Dodajecie do sałatki jarzynowej cebulę? To warzywo sprawdzi się o wiele lepiej. Będzie lepsza i delikatniejsza w smaku

właściwości pora

To warzywo jest o wiele zdrowsze niż cebula i buraki. A do tego genialnie podnosi odporność

Jak wykorzystać zieloną część pora?

Zarówno biała, jak i zielona część pora jest jadalna, choć wiele osób tę drugą wyrzuca. Prawdopodobnie wynika to z braku pomysłu na to, co zrobić z dość twardymi liśćmi pora. A są one doskonałym składnikiem chociażby zup - po ugotowaniu liście stają się znacznie bardziej miękkie. Wystarczy je pokroić, chwilę podsmażyć na tłuszczu, a później gotować wraz z resztą składników.

Por doskonale nadaje się też do sałatek. Również jego zielona część, którą wystarczy po prostu drobniej posiekać. Do tego por w sałatce po kilku godzinach mięknie, dlatego dobrze jest przyrządzić ją wcześniej. 

Możecie też użyć go jako zamiennika szczypiorku. Zielone liście pora należy dokładnie oczyścić, drobno pokroić i następnie zblanszować, czyli włożyć na chwilę do wrzątku i przelać zimną wodą.

Dzięki temu zabiegowi liście zmiękną i można z powodzeniem posypać nimi kanapki, ziemniaki albo dodać go do śmietanowego dipu czy pasty jajecznej. Z pewnością docenią to osoby, które nie przepadają za ostrym smakiem szczypiorku - liście pora mają odrobinę łagodniejszy smak. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowy zamiennik kostki rosołowej.  Prosty do zrobienia, dużo zdrowszy i smaczniejszy
Adobe Stock
Newsy
Prosty przepis na domowy zamiennik kostki rosołowej. Pełnia smaku bez chemii i konserwantów
Nie wyobrażacie sobie gotowania bez kostki rosołowej? Gdy dowiecie się, ile jest w niej chemii i konserwantów, to szybko przestaniecie jej używać. Lub zrobicie domową kostkę rosołową!

Bądźmy szczerzy – gotowanie na kostce, to nie jest ani wykwintna, ani zdrowa kuchnia.  Kostka rosołowa, to sprasowane przyprawy, olej i glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku. Jeśli ktoś stara się przygotowywać potrawy bez konserwantów i niezdrowych dodatków, to nie powinien nawet jej dotykać. Z drugiej strony, użycie kostki zdecydowanie skraca czas gotowania wielu potraw. Co więc należy zrobić? Proponujemy przygotować własne, domowej roboty paczuszki, pełne smaku! Dlaczego domowa kostka rosołowa jest lepsza od tej kupnej? Czy ktoś jeszcze pamięta, jak dawniej przygotowywano tzw. „smak" zupy, gotowanej na kościach? Samodzielnie przyrządzone zupy, gotowane od początku do końca, były znacznie zdrowsze i smaczniejsze, jednak ich przygotowanie zajmowało bardzo dużo czasu. Stąd tak duża popularność kostki rosołowej. Dodanie smaku zamkniętego w kostce, bardzo skraca czas spędzony w kuchni. Dziś wiele osób nawet nie wie, jak ugotować rosół bez kostki. Jednak ten dodatek pełen konserwantów, nie jest zdrowy. Nie można też powiedzieć, że są zdrowe dania, które przyrządzimy z tą przyprawą. Przepis na domowa kostkę rosołową Jeżeli nie możecie żyć bez tego dodatku, to zróbcie jego własną wersję! Jest znacznie zdrowsza i nie zawiera konserwantów. Składniki: 2 korzenie pietruszki 3 marchwie Pół selera 2 łodygi selera naciowego 2 cebule Zielona część z 1 pora 8 ząbków czosnku 3 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki lubczyku 70g soli 3 łyżki mielonej słodkiej papryki 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżka pietruszki suszonej Foremki do babeczek Przygotowanie: Warzywa (oprócz pora i cebuli) obieramy, drobno siekamy i blendujemy. ...

Nie wyrzucajcie obierków warzyw! Wrzućcie je do zamrażalki i zróbcie z nich coś pysznego
AdobeStock
Newsy
Bulion z obierek warzyw: idealny przepis zero waste. Jest pyszny!
Zrobienie bulionu z obierek warzyw pozwoli wam zaoszczędzić, produkować mniej śmieci i wyczarować coś pysznego w kuchni.

Jedzenie wciąż drożeje , jak nigdy przydają się więc kulinarne sztuczki, które pozwolą wyczarować pyszności z produktów, które normalnie wylądowałyby w śmietniku. Jest wiele metod ograniczania odpadów i marnotrawstwa jedzenia . Mamy dla was dziś świetną poradę. Zastosujcie ją siebie w domu. Co zrobić z obierkami warzyw? Nie wyrzucajcie absolutnie obierek od warzyw! Nadają się one do jedzenia, chociaż nie w postaci takiej, jakiej się spodziewacie. Obierki od warzyw szybko się psują. Najlepiej trzymać je więc w zamrażalniku i co jakiś czas, po uzbieraniu się większej porcji, zużywać wszystkie na raz. Ugotujcie bulion na obierkach warzyw. Mają one wciąż wiele smaku, a pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Nie ma więc powodu, żebyście mieli wyrzucać obierki od warzyw. Oczywiście, może nie będziecie chcieli jeść obierek, ale już bulion z ich wykorzystaniem z powodzeniem możecie wykorzystać do zrobienia zupy, do sosu lub do risotto. Jakie warzywa nadają się do zrobienia bulionu z obierek warzyw? Bulion z obierek można robić na wielu warzywach. Na pewno zachowajcie: Obierki marchewki Obierki pietruszki Łupiny cebuli Łupiny czosnku Łodygi pietruszki, kolendry, mięty i innych ziół Łodyżki i liście rzodkiewek Głąby kalafiora i brokułu Wszystkie lekko pomarszczone warzywa, których nie chcecie jeść na surowo np. pomidory, ogórki Jak zrobić bulion z obierek warzyw? – wskazówki Ugotowanie bulionu jest banalne. Po prostu włóżcie zgromadzone obierki do wody i gotujcie ją przez jakiś czas. Dodajcie też dodatki smakowe, które wzbogacą bulion warzywny z obierek. Zawsze dokładnie szorujcie warzywa przed obraniem, żeby obierki były już czyste Trzymajcie je w zamrażalniku w pudełku z przykrywką i dorzucajcie tam...

kotlety mielone z cukinią i porem
Gotujmy.pl
Newsy
Soczyste kotlety mielone z cukinią i porem. Pomysł na prosty i pyszny obiad
Przygotujcie kotlety mielone inaczej niż zwykle – co powiecie, by dodać do nich te 2 nietypowe warzywa? Sprawdziliśmy. W takim wydaniu smakują po prostu genialnie.

Kotlety mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju. Co powiecie na to, żeby dodać do surowej masy te 2 warzywa? Sprawdziliśmy – to świetny sposób na to, żeby kotlety były o wiele bardziej soczyste i jeszcze lepsze w smaku! Kotleciki mielone z cukinią i porem Każdy z was przynajmniej raz w swoim życiu zrobił mielone kotlety. Zwykle do masy dodaje się cebulkę, ale do mięsa można też dodać kilka innych warzyw. Niektóre gospodynie domu dodają do surowej masy starkowaną marchewkę. A co powiecie na to, by wzbogacić ją o pora i cukinię? Właściwości zdrowotne pora i cukinii Por i cukinia to warzywa o licznych walorach zdrowotnych. Por nie tylko jest niskokaloryczny, ale też bogaty w niezwykle ważny dla zdrowia błonnik. Znajdziemy w nim również witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Cukinia to smaczne i lekkostrawne warzywo, które zawiera potas, żelazo, witaminę C, witaminę K, witaminę B1 oraz magnez. Lekarze i dietetycy zalecają ją nawet małym dzieciom. Kotleciki mielone z warzywami to świetny pomysł na zdrowsze i bardziej soczyste mięso. Z cukinią i porem będą smakowały wprost wyśmienicie. Przygotujcie swoim domownikom to danie, a gwarantujemy, że poproszą was o dokładkę! Składniki: 40 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 mała cukinia 1 mały por 2 łyżki cebuli smażonej 1 łyżka majonezu light 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 bułki kajzerki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię razem ze skórką, zetrzeć na grubej tarce. Oprószyć...

co można mrozić
Adobe Stock
Newsy
5 produktów, o których nie wiedzieliście, że możecie zamrozić. Smakują tak samo dobrze, jak świeże
Mrożenie gotowych dań lub półproduktów to świetna metoda, która przede wszystkim zaoszczędzi wasz czas! W końcu nikt nie lubi stać w kuchni godzinami. Zdziwicie się, co możecie włożyć do zamrażalnika. Już nigdy więcej nie wyrzucicie niektórych rzeczy!

Odpowiednio zamrożona i przechowywana żywność w żaden sposób nie zaszkodzi waszemu zdrowiu. Możecie być również pewni, że jedzenie zachowa swoje cenne wartości odżywcze. Dlaczego więc nie skorzystać z tej metody? To zaoszczędzi wasz czas i pieniądze! Rosół Bulion przygotowany na bazie warzyw i mięsa to podstawa wielu polskich dań. Z rosołu możecie bowiem ugotować niemal każdą zupę, ale również stworzyć niesamowity sos, na przykład do mięsa. Z racji, że jego przyrządzenie wymaga wielu godzin, najlepiej zrobić go raz w dużej ilości.  Po zjedzeniu niedzielnego obiadu i wystudzeniu zupy z powodzeniem możecie ją poporcjować i schować do zamrażalnika. To sprawi, że będziecie mieć go pod ręką zawsze, kiedy będziecie potrzebować. Ciasto na pierogi Ciasto na pierogi to kolejny bardzo czasochłonny kulinarny wyrób. Właśnie dlatego idealnie jest przygotować go w większych ilościach i zamrozić na surowo. Jednak miejcie na uwadze, że po wyjęciu z zamrażalnika produkt może stać się bardzo lepki. Wtedy należy podsypać go mąką i ponownie wyrobić. To jednak nie zajmie zbyt wiele czasu. Zamrażanie białek Często zdarza się, że do przyrządzenia jakiejś potrawy potrzebujecie tylko żółtek. Wiele osób nie ma pojęcia co w takiej sytuacji zrobić z białkami i wylewa je do zlewu. To błąd!  Bowiem w polskiej kuchni nie brakuje przepisów, do których można z powodzeniem wykorzystywać białka. Dlatego też nie warto ich wyrzucać. Bardziej praktyczne będzie ich zamrożenie na „czarną godzinę”. Dodatkowo takie białka będą się lepiej ubijać! Mleko kobiece Mleko z piersi to najzdrowszy posiłek, jaki możecie zaserwować swojemu dziecku w pierwszych miesiącach życia. Jednak częstotliwość karmienia noworodka jest bardzo duża, a przecież nie zawsze jesteście w stanie być...