Przyjęło się, że do jakiejkolwiek potrawy z wykorzystaniem pora wcale nie dodaje się tego warzywa w całości, a jedynie jego białą część. W niektórych przepisach jest to nawet jasno sprecyzowane.

Co więc należy zrobić z resztą pora? Przecież szkoda za każdym razem wyrzucać go do śmieci - zielona część stanowi praktycznie ⅔ wielkości tego warzywa. Okazuje się, że z powodzeniem możecie wykorzystać ją w kuchni!

Wartości odżywcze pora 

Nie warto wyrzucać zielonej części pora choćby z tego powodu, że zawiera ona wiele witamin, w tym:

Zobacz także:

  • witaminę C

  • witaminę B6

  • witaminę K

  • kwas foliowy

  • miedź

  • mangan

Charakterystyczny zapach pora to zasługa siarki, która również ma pozytywny wpływ na organizm. W porze znajdziecie również kemferol, który jest przeciwutleniaczem. Związki te chronią przed rakiem i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się. Por jest też naturalnym prebiotykiem - to oznacza, że wspiera on funkcjonowanie mikroflory jelitowej. 

Jak wykorzystać zieloną część pora?

Zarówno biała, jak i zielona część pora jest jadalna, choć wiele osób tę drugą wyrzuca. Prawdopodobnie wynika to z braku pomysłu na to, co zrobić z dość twardymi liśćmi pora. A są one doskonałym składnikiem chociażby zup - po ugotowaniu liście stają się znacznie bardziej miękkie. Wystarczy je pokroić, chwilę podsmażyć na tłuszczu, a później gotować wraz z resztą składników.

Por doskonale nadaje się też do sałatek. Również jego zielona część, którą wystarczy po prostu drobniej posiekać. Do tego por w sałatce po kilku godzinach mięknie, dlatego dobrze jest przyrządzić ją wcześniej. 

Możecie też użyć go jako zamiennika szczypiorku. Zielone liście pora należy dokładnie oczyścić, drobno pokroić i następnie zblanszować, czyli włożyć na chwilę do wrzątku i przelać zimną wodą.

Dzięki temu zabiegowi liście zmiękną i można z powodzeniem posypać nimi kanapki, ziemniaki albo dodać go do śmietanowego dipu czy pasty jajecznej. Z pewnością docenią to osoby, które nie przepadają za ostrym smakiem szczypiorku - liście pora mają odrobinę łagodniejszy smak.