błędy w używaniu deski do krojenia
Adobe Stock
Newsy

Używacie tej samej deski do krojenia warzyw i mięsa? Uważajcie. To poważny błąd

Dania, które finalnie i tak lądują w jednym garnku, często zostają w całości przyrządzone na jednej desce do krojenia. Okazuje się, że to duży błąd, za który możecie zapłacić swoim zdrowiem. W tej kwestii nie ma dyskusji. Po prostu zmieńcie swoje złe nawyki.
Weronika Kępa
grudzień 29, 2020

Wydawać by się mogło, że jeśli wszystkie składniki na obiad finalnie i tak trafiają do jednego garnka, to nie należy zawracać sobie głowy wyjmowaniem kilku desek do krojenia. Nic bardziej mylnego! Takie postępowanie może być bardzo niebezpieczne dla waszego zdrowia, szczególnie w przypadku mięsa.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Oddzielna deska do krojenia mięsa

Surowe mięso to raj dla bakterii, które jest w stanie zabić tylko bardzo wysoka temperatura. Właśnie dlatego w każdym domu powinna znajdować się deska służąca tylko i wyłącznie do jego krojenia. 

Bowiem zawarte w produkcie drobnoustroje z łatwością przeniosą się na wszystko z czym się zetkną. Nie łudźcie się, że umycie deski cokolwiek zmieni. Te mikroorganizmy będą żyć na przedmiocie jeszcze długo po doprowadzeniu go do czystości. 

Jaką deskę najlepiej wybrać?

Deska do krojenia mięsa nie powinna być wykonana z drewna. Bowiem zawarte w surowym mięsie bakterie należy usuwać przy pomocy bardzo wysokiej temperatury, która niekorzystnie wpływa na ten materiał. Niepraktyczne okazuje się również szkło, które tępi noże i z łatwością może się stłuc.

W tym przypadku najlepiej sprawdzi się deska z plastiku lub innego tworzywa sztucznego. Znajdujące się na niej bakterie najskuteczniej usunie zmywarka. Jeśli jednak nie macie w swoim domu takiego urządzenia, pamiętajcie o moczeniu deski w gorącej wodzie z kranu. 

Dodatkowa dezynfekcja jest bardzo ważna

Należy również pamiętać, że nawet jeśli wasza deska jest dokładnie i regularnie myta, warto ją dezynfekować raz na 7 dni. Możecie do tego użyć na przykład soli. 

Wystarczy, że zasypiecie produktem lekko wilgotną deskę i pozostawicie na ok. 12 godzin. Równie skuteczne okazuje się przetarcie deski cytryną lub gąbką nasączoną octem.

Kiedy wasza deska będzie już nieziemsko czysta, możecie z nią zatańczyć tak, jak Magda Gessler.

Komentarze
krojenie pieczeni na święta
Adobe Stock
Newsy Jak elegancko pokroić świąteczną pieczeń? Prosty trik tylko dla wtajemniczonych
Choć w Święta Bożego Narodzenia wiele osób przywykło jadać dania bezmięsne, zaserwowanie w tym czasie pieczeni nie jest żadnym nietaktem, ani tym bardziej grzechem. Jeśli planujecie ją przyrządzić, sprawdźcie, jak prawidłowo i elegancko ją pokroić. Zaskoczycie swoich gości!
Weronika Kępa
grudzień 21, 2020

Jedzenie mięsa w Wigilię to nie grzech Mimo że, zarówno w Wigilię, jak i w pozostałe dni Świąt Bożego Narodzenia wielu Polaków nie spożywa mięsa, nie jest to zabronione. Co prawda biskupi zachęcają wiernych do zachowania w tym czasie postu, ale nie jest on obowiązkowy.  Warto podkreślić, że wstrzemięźliwość od tego typu pokarmów obowiązuje jedynie w Środę Popielcową oraz Wielki Piątek przypadający przed Świętami Wielkanocnymi. Spożywanie mięsa w grudniu nie jest uznawane za grzech. Toteż podczas wigilijnej kolacji wiele osób z powodzeniem serwuje przepyszne pieczenie. Jakie mięso wybierać na świąteczny stół? Na świąteczne pieczenie najlepiej nadaje się mięso wieprzowe – schab, szynka tudzież polędwica. Jeżeli jednak nie jesteście fanami żadnego z nich możecie również wybrać wołowinę – najlepiej polędwicę, udziec lub łopatkę. W przypadku jagnięciny sięgnijcie po comber, łopatkę albo karkówkę. Do najczęściej pojawiających się na bożonarodzeniowym stole mięs można zaliczyć między innymi schab ze śliwką, roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, rolowany boczek oraz tradycyjną pieczeń w rozmarynie. Zanim jednak zostaną podane do stołu powinny zostać elegancko pokrojone. Jak elegancko pokroić świąteczną pieczeń? Niezależnie od tego jaką pieczeń przyrządzicie, sposób jej krojenia zawsze będzie taki sam. Aby wyszły wam idealne plastry, przede wszystkim potrzebujecie bardzo ostrego noża. Najlepiej, gdyby był przeznaczony specjalnie do plastrowania, ale jeśli takiego nie macie, to równie dobrze możecie skorzystać z innego o dużej powierzchni. W gotową pieczeń wbijcie widelec do mięs , a następnie zacznijcie przesuwać idealnie naostrzony nóż w poprzek włókien. Plastry powinny być stosunkowo cienkie. Cały proces powinien...

Przeczytaj