Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)
Newsy

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu

Kiedy trzeba odstawić cukier, naturalnym ruchem będzie próba poszukania jakiegoś zamiennika. Tymczasem okazuje się, że sztuczne słodziki mogą być jeszcze gorsze niż biały kryształ.

Cukrzyca, inne schorzenia, a także walka z nadliczbowymi kilogramami, skłaniają wielu do poszukiwania alternatywy dla cukru.

Na rynku dostępna jest cała masa zamienników białego cukru. Począwszy od cukru trzcinowego, brązowego, przez naturalne słodziki, aż po nieszczęsne słodziki sztuczne.

Często ich zachęcająca cena i brak kalorii zachęca do zakupu i zamiany nimi zwykłego cukru. Wydaje się, że to droga donikąd.

Kiedy przeczytacie za chwilę listę negatywnych właściwości sztucznych słodzików, z wrażenia pewnie złapiecie się za głowę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sztuczne słodziki szkodzą organizmowi?

Oprócz możliwego wpływu na wystąpienie nowotworu mózgu, słodziki mogą wpłynąć niekorzystnie na zdrowie na inne, różnorakie sposoby.

Oto długa lista innych, fatalnych właściwości sztucznych słodzików:

  • Zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca
  • Nawet dwukrotnie zwiększają ryzyko wystąpienia udaru
  • Według ustaleń naukowców regularne spożywanie słodzików zwiększa szansę na przedwczesną śmierć
  • Mogą mieć negatywny wpływ na stan flory bakteryjnej człowieka
  • Wpływają na problemy z otyłością
  • Przyspieszają pojawienie się uczucia głodu
  • Powodują zapotrzebowanie organizmu na prawdziwy cukier
  • Negatywnie wpływają na stan nastroju i humor
  • Regularnie spożywane przyczyniają się do powstawania migrenowych bóli głowy
Zobacz także
Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność

Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność

Jakie słodziki zaliczają się do tych sztucznych? Są to między innymi:

  • Aspartam
  • Cyklaminian sodu
  • Acesulfam K
  • Sacharyna
  • Sukraloza

Czego używać do słodzenia zamiast cukru i sztucznych słodzików?

Jeżeli w imię dbania o linię albo z powodów zdrowotnych, jesteście skazani na unikanie cukru, możecie osłodzić sobie życie w inny sposób.

Zamiast słodzików sztucznych, wybierzcie te naturalne. Wśród nich znajdziecie takie produkty jak na przykład:

  • Stewia, czyli wyciąg z roślin
  • Ksylitol, pozyskiwany głównie w formie ekstraktu z kukurydzy
  • Cukier palmowy
  • Cukier kokosowy
  • Erytrytol, pozyskiwany w drodze fermentacji glukozy
  • Fruktoza, czyli cukier pochodzący z owoców
  • Miód
  • Daktyle
Takie jedzenie niszczy kolagen i przyspiesza starzenie. Polacy się tym objadają
Adobe Stock
Newsy
Od tego popularnego dodatku do żywności zrobią wam się zmarszczki. Znajdziecie go w wielu produktach
Walkę ze zmarszczkami warto zacząć od diety, ponieważ to sposób żywienia ma ogromny wpływ na kondycję naszej skóry.

Niektórzy na kremy przeciwzmarszczkowe czy specjalistyczne zabiegi na skórę wydają fortunę. Wszystko po to, by jak najdłużej wyglądać zdrowo i promiennie. Ale na nic wszystkie te starania, jeśli stosuje się nieprawidłową dietę - a ta ma ogromny wpływ na wygląd naszej skóry. Szczególnie odradzane jest jedzenie cukru, ale także słodzików, które mają stanowić jego zdrowszą alternatywę.  Czy słodziki są szkodliwe? Od lat słodziki są rekomendowane w diecie osób, które muszą ograniczać cukier - na przykład przy insulinooporności czy cukrzycy. Jednak produkty zawierające sztuczne słodziki szybko zaczęły zdobywać popularność u sportowców oraz osób dbających o linię. Wszelkie napoje „zero” czy słodkie syropy pozbawione kalorii swój smak zawdzięczają słodzikom. Jest to więc pewien sposób na „oszustwo” na diecie, by móc zjeść słodycze bez wyrzutów sumienia.  Ale słodziki nie pozostają obojętne dla zdrowia. Przede wszystkim, wcale nie pomagają na diecie. Nasz organizm, a dokładniej jelita, potrafią rozpoznać, że zjedliśmy coś słodkiego. Niezależnie od tego, czy było to ciastko czy napój zero, jelita i trzustka przygotowują się do trawienia cukrów. Te jednak w przypadku spożycia produktu ze słodzikiem w składzie w ogóle tam nie trafiają, a przez podniesiony poziom glukozy we krwi zaczynamy odczuwać głód. Ponadto, niektóre słodziki, takie jak poliole, są trawione dopiero w jelicie grubym, co może powodować wzdęcia, a nawet biegunki (przy zjedzeniu zbyt dużej ilości słodzika). Wpływ słodzików na skórę Słodziki nie pozostają obojętne na stan naszej skóry. Gdy są wydalane z organizmu wraz z potem, mogą wywoływać stany zapalne na skórze, powodować pryszcze i zatykać pory. Ponadto, słodziki wpływają na nasze hormony podobnie jak cukier i mogą powodować zmarszczki ze względu na...

Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Pixabay
Newsy
Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Na świecie nie ma nic cenniejszego od zdrowia waszych pociech. To właśnie spożywane jedzenie ma na nie największy wpływ. Koniecznie zwróćcie więc uwagę na to, czym karmicie swoje dzieci.

Mleko prosto od krówki, świeże jaja z kurnika, robione własnoręcznie masło czy ser, to już przeszłość. W dzisiejszych czasach wartościowe, pozbawione chemii, konserwantów i sztucznych barwników produkty, to rzadkość. Szkoda, bo to właśnie ich większość rodziców pragnie dla swoich dzieci. Niestety, sprawa dotyczy również owoców i warzyw, które milusińscy tak chętnie pałaszują. Rakotwórcze produkty spożywcze Naukowcy postanowili wymienić najbardziej rakotwórcze produkty dostępne na rynku. Nie uwierzycie, wśród nich znalazły się nie tylko produkty GMO, ale również warzywa i owoce, które od lat uchodzą za najzdrowsze pożywienie w diecie dzieci i dorosłych. Brudne warzywa i owoce zwiększają ryzyko białaczki Jeśli wasze dzieci uwielbiają jeść owoce i warzywa prosto z krzaczka, koniecznie wyeliminujcie te nawyki. Eksperci udowodnili, że niemyte warzywa i owoce są zanieczyszczone pestycydami, a te z kolei wywołują wiele nowotworów – raka prostaty, jąder, trzustki, płuc oraz skóry, chłoniaka czy przewlekłą białaczkę limfatyczną. Na te dwa ostatnie najbardziej narażone są właśnie dzieci. Produkty GMO powodują raka GMO to grupa produktów spożywczych modyfikowanych genetycznie. Co to oznacza w praktyce? Do pomidorów, ogórków, a nawet mięsa, wstrzykiwane są obce łańcuchy DNA. W ten sposób farmerzy chcą z nich wydobyć „wszystko co najlepsze” – przepiękny kolor, trwałość i odporność na szkodniki czy wirusy. Niestety, badania dowodzą, że spożywanie tego typu produktów, zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a także negatywnie wpływa na wątrobę oraz nerki. Spożywanie białego cukru szkodzi organizmowi Cukier to tak zwana „biała śmierć”. Jego nadmierne spożywanie przez dzieci oraz...

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)
Newsy
Co zamiast cukru do herbaty? Ten zdrowy produkt dostaniecie w każdym sklepie
Da się pić słodką, a zdrową herbatę! Stosowaliście kiedyś?

Wszyscy dobrze wiecie, że herbata i kawa z cukrem nie są zdrowe . Słodzenie napojów to nie jest dobry nawyk. Nawet jeśli dodajecie do nich mało cukru, zwiększacie kaloryczność takiego napoju i szkodzicie swojemu zdrowiu. Nie każdy lubi jednak pić herbatę bez cukru . Jest jakaś alternatywa? Zdrowe zamienniki cukru do herbaty i kawy Czy słyszeliście kiedyś o ksylitolu lub erytrolu? To nasze propozycje słodzików do herbaty lub kawy. Są one znacznie mniej kaloryczne, nie wpływają negatywnie na szkliwo i są prawie równie słodkie! Właściwości ksylitolu Ksylitol to cukier brzozowy, nie jest to w zasadzie cukier z chemicznego punktu widzenia. To substancja należąca do grupy polioli. Ksylitol ma prawie o połowę mniej kalorii, niż zwykły biały cukier. W 100 g ksylitolu znajdziecie ok. 240 kcal, jedna łyżeczka to więc zaledwie ok. 12 kcal. To naprawdę niewiele. Jak smakuje ksylitol? Ksylitol smakuje bardzo podobnie do cukru. Niektórzy mówią, że jest „chłodny” w smaku. Ciężko określić dokładnie ten smak, najlepiej sami spróbujcie. Ksylitol dodatkowo bardzo dobrze wpływa na zęby. To pod tym względem wręcz przeciwieństwo białego cukru. Ksylitol działa ochronnie na szkliwo zębów. Właściwości erytrolu Erytrol, znany też jako erytrytol, to „brak” ksylitolu. Kaloryczność erytrolu to około 0 kalorii! Nie jest on pod żadnym względem szkodliwy dla organizmu ludzkiego. Jeśli zaakceptujecie jego smak, stosujcie go zamiast cukru do herbaty, ale też do wypieków. Erytrol jest trochę mniej słodki niż cukier, by osiągnąć pożądaną słodycz herbaty, będziecie musieli dodać go do niej trochę więcej. Gdzie kupić erytrol i ksylitol? Wspomniane słodziki możecie kupić już prawie we wszystkich sklepach. Dostępne są nawet w Biedronce i Lidlu. Szukajcie nieprzezroczystych...

Ten zamiennik lodów nie jest ani zdrowy, ani dietetyczny. Tylko sobie nim zaszkodzicie
AdobeStock
Newsy
Ten zamiennik lodów nie jest ani zdrowy, ani dietetyczny. Tylko sobie nim zaszkodzicie
Czy warto porzucić lody na rzecz tego produktu? Można się mocno zdziwić.

Latem naprawdę trudno jest odmówić sobie lodów w wafelku. Gdy wszyscy dookoła raczą się takim przysmakiem, nawet osoby stosujące w trakcie wakacji dietę odchudzającą czasem nie mogą się oprzeć i sięgają po tradycyjne lody albo bardziej dietetyczną alternatywę, czyli sorbety. Istnieje jednak jeszcze jeden, coraz bardziej popularny zamiennik lodów - mrożony jogurt, który ma mniej tłuszczu i stosunkowo mało kalorii, w porównaniu z lodami przygotowywanymi na bazie śmietanki. Okazuje się jednak, że ten deser wcale nie musi być tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać.  Czy mrożony jogurt jest zdrowy? Odpowiedź brzmi - to zależy. A dokładniej od tego, skąd taki jogurt pochodzi. Jeżeli przygotowujecie ten deser sami w domu, z naturalnych składników, wówczas nie powinien on wpłynąć negatywnie na wasze zdrowie. Jeżeli jednak jest to produkt gotowy, zakupiony przez was na przykład w kawiarni albo lodziarni - tu już sprawa się komplikuje. W tym produkcie znajduje się wiele dodatków które sprawiają, że jego wpływ na zdrowie jest negatywny. To m.in. słodziki, sztuczne barwniki, aromaty czy wzmacniacze smaku. W dodatku najczęściej mrożony jogurt podaje się z polewą, która znów zawiera cały szereg niezdrowych dodatków, z ogromną ilością cukru na czele.  Dlaczego nie warto jeść mrożonych jogurtów? Jeżeli więc zastanawialiście się nad porzuceniem lodów na rzecz mrożonego jogurtu, zastanówcie się dobrze. Ten produkt wcale nie jest tak dobry dla zdrowia, jak mogłoby się wydawać. Po zamrożeniu zawarte w jogurcie probiotyki przestają działać i stają się bezużyteczne, a przez niską zawartość tłuszczu po zjedzeniu tej przekąski poczucie głodu powróci do was szybciej niż byście się tego spodziewali. Ponadto, w mrożonym jogurcie serwowanym w różnych lokalach mogą się znaleźć takie składniki, jak: słodzik...