Cukrzyca, inne schorzenia, a także walka z nadliczbowymi kilogramami, skłaniają wielu do poszukiwania alternatywy dla cukru.

Na rynku dostępna jest cała masa zamienników białego cukru. Począwszy od cukru trzcinowego, brązowego, przez naturalne słodziki, aż po nieszczęsne słodziki sztuczne.

Często ich zachęcająca cena i brak kalorii zachęca do zakupu i zamiany nimi zwykłego cukru. Wydaje się, że to droga donikąd.

Kiedy przeczytacie za chwilę listę negatywnych właściwości sztucznych słodzików, z wrażenia pewnie złapiecie się za głowę.

Zobacz także:

Jak sztuczne słodziki szkodzą organizmowi?

Oprócz możliwego wpływu na wystąpienie nowotworu mózgu, słodziki mogą wpłynąć niekorzystnie na zdrowie na inne, różnorakie sposoby.

Oto długa lista innych, fatalnych właściwości sztucznych słodzików:

  • Zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca
  • Nawet dwukrotnie zwiększają ryzyko wystąpienia udaru
  • Według ustaleń naukowców regularne spożywanie słodzików zwiększa szansę na przedwczesną śmierć
  • Mogą mieć negatywny wpływ na stan flory bakteryjnej człowieka
  • Wpływają na problemy z otyłością
  • Przyspieszają pojawienie się uczucia głodu
  • Powodują zapotrzebowanie organizmu na prawdziwy cukier
  • Negatywnie wpływają na stan nastroju i humor
  • Regularnie spożywane przyczyniają się do powstawania migrenowych bóli głowy

Jakie słodziki zaliczają się do tych sztucznych? Są to między innymi:

  • Aspartam
  • Cyklaminian sodu
  • Acesulfam K
  • Sacharyna
  • Sukraloza

Czego używać do słodzenia zamiast cukru i sztucznych słodzików?

Jeżeli w imię dbania o linię albo z powodów zdrowotnych, jesteście skazani na unikanie cukru, możecie osłodzić sobie życie w inny sposób.

Zamiast słodzików sztucznych, wybierzcie te naturalne. Wśród nich znajdziecie takie produkty jak na przykład:

  • Stewia, czyli wyciąg z roślin
  • Ksylitol, pozyskiwany głównie w formie ekstraktu z kukurydzy
  • Cukier palmowy
  • Cukier kokosowy
  • Erytrytol, pozyskiwany w drodze fermentacji glukozy
  • Fruktoza, czyli cukier pochodzący z owoców
  • Miód
  • Daktyle