Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)
Newsy

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu

Kiedy trzeba odstawić cukier, naturalnym ruchem będzie próba poszukania jakiegoś zamiennika. Tymczasem okazuje się, że sztuczne słodziki mogą być jeszcze gorsze niż biały kryształ.

Cukrzyca, inne schorzenia, a także walka z nadliczbowymi kilogramami, skłaniają wielu do poszukiwania alternatywy dla cukru.

Na rynku dostępna jest cała masa zamienników białego cukru. Począwszy od cukru trzcinowego, brązowego, przez naturalne słodziki, aż po nieszczęsne słodziki sztuczne.

Często ich zachęcająca cena i brak kalorii zachęca do zakupu i zamiany nimi zwykłego cukru. Wydaje się, że to droga donikąd.

Kiedy przeczytacie za chwilę listę negatywnych właściwości sztucznych słodzików, z wrażenia pewnie złapiecie się za głowę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sztuczne słodziki szkodzą organizmowi?

Oprócz możliwego wpływu na wystąpienie nowotworu mózgu, słodziki mogą wpłynąć niekorzystnie na zdrowie na inne, różnorakie sposoby.

Oto długa lista innych, fatalnych właściwości sztucznych słodzików:

  • Zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca
  • Nawet dwukrotnie zwiększają ryzyko wystąpienia udaru
  • Według ustaleń naukowców regularne spożywanie słodzików zwiększa szansę na przedwczesną śmierć
  • Mogą mieć negatywny wpływ na stan flory bakteryjnej człowieka
  • Wpływają na problemy z otyłością
  • Przyspieszają pojawienie się uczucia głodu
  • Powodują zapotrzebowanie organizmu na prawdziwy cukier
  • Negatywnie wpływają na stan nastroju i humor
  • Regularnie spożywane przyczyniają się do powstawania migrenowych bóli głowy
Zobacz także
Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność

Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność

Jakie słodziki zaliczają się do tych sztucznych? Są to między innymi:

  • Aspartam
  • Cyklaminian sodu
  • Acesulfam K
  • Sacharyna
  • Sukraloza

Czego używać do słodzenia zamiast cukru i sztucznych słodzików?

Jeżeli w imię dbania o linię albo z powodów zdrowotnych, jesteście skazani na unikanie cukru, możecie osłodzić sobie życie w inny sposób.

Zamiast słodzików sztucznych, wybierzcie te naturalne. Wśród nich znajdziecie takie produkty jak na przykład:

  • Stewia, czyli wyciąg z roślin
  • Ksylitol, pozyskiwany głównie w formie ekstraktu z kukurydzy
  • Cukier palmowy
  • Cukier kokosowy
  • Erytrytol, pozyskiwany w drodze fermentacji glukozy
  • Fruktoza, czyli cukier pochodzący z owoców
  • Miód
  • Daktyle
Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Pixabay
Newsy
Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Na świecie nie ma nic cenniejszego od zdrowia waszych pociech. To właśnie spożywane jedzenie ma na nie największy wpływ. Koniecznie zwróćcie więc uwagę na to, czym karmicie swoje dzieci.

Mleko prosto od krówki, świeże jaja z kurnika, robione własnoręcznie masło czy ser, to już przeszłość. W dzisiejszych czasach wartościowe, pozbawione chemii, konserwantów i sztucznych barwników produkty, to rzadkość. Szkoda, bo to właśnie ich większość rodziców pragnie dla swoich dzieci. Niestety, sprawa dotyczy również owoców i warzyw, które milusińscy tak chętnie pałaszują. Rakotwórcze produkty spożywcze Naukowcy postanowili wymienić najbardziej rakotwórcze produkty dostępne na rynku. Nie uwierzycie, wśród nich znalazły się nie tylko produkty GMO, ale również warzywa i owoce, które od lat uchodzą za najzdrowsze pożywienie w diecie dzieci i dorosłych. Brudne warzywa i owoce zwiększają ryzyko białaczki Jeśli wasze dzieci uwielbiają jeść owoce i warzywa prosto z krzaczka, koniecznie wyeliminujcie te nawyki. Eksperci udowodnili, że niemyte warzywa i owoce są zanieczyszczone pestycydami, a te z kolei wywołują wiele nowotworów – raka prostaty, jąder, trzustki, płuc oraz skóry, chłoniaka czy przewlekłą białaczkę limfatyczną. Na te dwa ostatnie najbardziej narażone są właśnie dzieci. Produkty GMO powodują raka GMO to grupa produktów spożywczych modyfikowanych genetycznie. Co to oznacza w praktyce? Do pomidorów, ogórków, a nawet mięsa, wstrzykiwane są obce łańcuchy DNA. W ten sposób farmerzy chcą z nich wydobyć „wszystko co najlepsze” – przepiękny kolor, trwałość i odporność na szkodniki czy wirusy. Niestety, badania dowodzą, że spożywanie tego typu produktów, zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a także negatywnie wpływa na wątrobę oraz nerki. Spożywanie białego cukru szkodzi organizmowi Cukier to tak zwana „biała śmierć”. Jego nadmierne spożywanie przez dzieci oraz...

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)
Newsy
Co zamiast cukru do herbaty? Ten zdrowy produkt dostaniecie w każdym sklepie
Da się pić słodką, a zdrową herbatę! Stosowaliście kiedyś?

Wszyscy dobrze wiecie, że herbata i kawa z cukrem nie są zdrowe . Słodzenie napojów to nie jest dobry nawyk. Nawet jeśli dodajecie do nich mało cukru, zwiększacie kaloryczność takiego napoju i szkodzicie swojemu zdrowiu. Nie każdy lubi jednak pić herbatę bez cukru . Jest jakaś alternatywa? Zdrowe zamienniki cukru do herbaty i kawy Czy słyszeliście kiedyś o ksylitolu lub erytrolu? To nasze propozycje słodzików do herbaty lub kawy. Są one znacznie mniej kaloryczne, nie wpływają negatywnie na szkliwo i są prawie równie słodkie! Właściwości ksylitolu Ksylitol to cukier brzozowy, nie jest to w zasadzie cukier z chemicznego punktu widzenia. To substancja należąca do grupy polioli. Ksylitol ma prawie o połowę mniej kalorii, niż zwykły biały cukier. W 100 g ksylitolu znajdziecie ok. 240 kcal, jedna łyżeczka to więc zaledwie ok. 12 kcal. To naprawdę niewiele. Jak smakuje ksylitol? Ksylitol smakuje bardzo podobnie do cukru. Niektórzy mówią, że jest „chłodny” w smaku. Ciężko określić dokładnie ten smak, najlepiej sami spróbujcie. Ksylitol dodatkowo bardzo dobrze wpływa na zęby. To pod tym względem wręcz przeciwieństwo białego cukru. Ksylitol działa ochronnie na szkliwo zębów. Właściwości erytrolu Erytrol, znany też jako erytrytol, to „brak” ksylitolu. Kaloryczność erytrolu to około 0 kalorii! Nie jest on pod żadnym względem szkodliwy dla organizmu ludzkiego. Jeśli zaakceptujecie jego smak, stosujcie go zamiast cukru do herbaty, ale też do wypieków. Erytrol jest trochę mniej słodki niż cukier, by osiągnąć pożądaną słodycz herbaty, będziecie musieli dodać go do niej trochę więcej. Gdzie kupić erytrol i ksylitol? Wspomniane słodziki możecie kupić już prawie we wszystkich sklepach. Dostępne są nawet w Biedronce i Lidlu. Szukajcie nieprzezroczystych...

Czy gotowe jedzenie ze sklepów jest zdrowe
Adobe Stock
Newsy
Lekarze odradzają jedzenie tego produktu. Polacy kupują go na potęgę, nie wiedząc, że rujnuje mózg i skraca życie
Temat przetworzonej żywności i tłuszczów utwardzonych, jest już raczej powszechnie znany. Jednak świadomość Polaków na temat zagrożenia z ich strony powinna być znacznie wyższa.

Zacznijmy od tego, kto będzie czarnym charakterem w naszej dzisiejszej opowieści. Na celownik postanowiliśmy wziąć tłuszcze trans. Zawarte są one w większości fast-foodów, w całej masie produktów przetworzonych, a zwłaszcza w daniach gotowych dostępnych w wielu marketach. Co zawierają w sobie fast-foody i dania gotowe? Zachęcające ceną i łatwością odgrzania kotleciki, nuggetsy, tortille, hamburgery, a także frytki w ładnych opakowaniach, Polacy kupują na potęgę. I zaczynają pochłaniać je w coraz większych ilościach. Ta droga prowadzi na manowce. Właśnie tłuszcze trans w połączeniu z cukrami i siedzącym trybem życia, doprowadziły do nadwagi niemal całe USA. Wystarczy kilka telewizyjnych ujęć zza Oceanu w telewizji, by dojść do wniosku, że Polacy za żadne skarby nie mogą pójść amerykańską drogą, jeśli chodzi o narodowe odżywianie i przyzwyczajenia żywieniowe. Niestety, coraz większa popularność fast-foodów, ich dostępność, a także wzrost wzięcia na gotowe półprodukty ze sklepów nie nastrajają dobrze na przyszłość. Te wszystkie groźne produkty to nie tylko puste kalorie, masa cukrów prostych z niewielką ilością błonnika. Czym są tłuszcze trans, czyli tłuszcze utwardzone? To także całe mnóstwo niezwykle groźnych dla zdrowia człowieka tłuszczów trans. Czym są tłuszcze trans? Często nazywa się je bez ogródek, najgorszym możliwym typem tłuszczów. To rodzaj tłuszczów powstały w wyniku utwardzenia olejów roślinnych. Dlatego też w polskiej przestrzeni językowej często nazywa się je także po prostu tłuszczami utwardzonymi. Wydawałoby się, że oleje roślinne są z natury zdrowe. To prawda. Jednak proces ich uwodornienia, czyli przemysłowego utwardzenia powoduje nieodwracalne zmiany w ich strukturach. Takie zmiany w...

Dokuczają wam wzdęcia i ból brzucha? Usuńcie te nieoczywiste produkty z diety
AdobeStock
Newsy
Dokuczają wam wzdęcia i ból brzucha? Usuńcie te nieoczywiste produkty z diety
Jeżeli nieustannie boli was brzuch i macie problem ze wzdęciami, przyczyna najpewniej tkwi w waszej diecie. Sprawdźcie, czego powinno się unikać.

Często ciągłe bóle brzucha i wzdęcia są objawem nietolerancji pokarmowej lub IBS – zespołu jelita drażliwego. To choroba, która dotyka coraz więcej osób, a jej objawy są naprawdę uciążliwe. By je złagodzić, należy wykluczyć niektóre produkty ze swojej diety. Zespół jelita drażliwego – co to jest? Zespół jelita drażliwego (IBS) to jedna z chorób układu pokarmowego. Zamiennie stosuje się nazwę nerwicy jelit ze względu na to, że często choroba jest wywoływana przez nadmierny stres, ale także wielokrotne infekcje układu pokarmowego. Objawy przy zespole jelita drażliwego Najczęstsze objawy zespołu jelita drażliwego to: Biegunka Zaparcia Ból brzucha Wzdęcia Bóle głowy Osłabienie Problemy z koncentracją Niepokój Depresja Rozdrażnienie Przetworzone jedzenie a wzdęcia Przy leczeniu zespołu jelita drażliwego bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Część produktów może wzmacniać nieprzyjemne objawy, dlatego należy dowiedzieć się, czego powinno się unikać. Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego koniecznie powinny zrezygnować z jedzenia przetworzonej żywności, czyli np. chipsów, paluszków, płatków śniadaniowych, ciastek, wafelków, batoników, a także konserw mięsnych, pasztetów czy parówek. Przetworzone jedzenie to takie, które zostało poddane obróbce technologicznej, podczas której dodano do żywności barwniki, aromaty czy konserwanty. Wszystkie te składniki mogą podrażniać układ pokarmowy i powodować wzdęcia, dlatego jeśli cierpicie na te objawy, postawcie tylko na świeże jedzenie. Nabiał i ból brzucha Kolejnym produktem, który często odpowiada za uciążliwe wzdęcia oraz ból brzucha jest nabiał. Wiele osób...