Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)
Newsy

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu

Kiedy trzeba odstawić cukier, naturalnym ruchem będzie próba poszukania jakiegoś zamiennika. Tymczasem okazuje się, że sztuczne słodziki mogą być jeszcze gorsze niż biały kryształ.
Hubert Rój
marzec 30, 2021

Cukrzyca, inne schorzenia, a także walka z nadliczbowymi kilogramami, skłaniają wielu do poszukiwania alternatywy dla cukru.

Na rynku dostępna jest cała masa zamienników białego cukru. Począwszy od cukru trzcinowego, brązowego, przez naturalne słodziki, aż po nieszczęsne słodziki sztuczne.

Często ich zachęcająca cena i brak kalorii zachęca do zakupu i zamiany nimi zwykłego cukru. Wydaje się, że to droga donikąd.

Kiedy przeczytacie za chwilę listę negatywnych właściwości sztucznych słodzików, z wrażenia pewnie złapiecie się za głowę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sztuczne słodziki szkodzą organizmowi?

Oprócz możliwego wpływu na wystąpienie nowotworu mózgu, słodziki mogą wpłynąć niekorzystnie na zdrowie na inne, różnorakie sposoby.

Oto długa lista innych, fatalnych właściwości sztucznych słodzików:

  • Zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca
  • Nawet dwukrotnie zwiększają ryzyko wystąpienia udaru
  • Według ustaleń naukowców regularne spożywanie słodzików zwiększa szansę na przedwczesną śmierć
  • Mogą mieć negatywny wpływ na stan flory bakteryjnej człowieka
  • Wpływają na problemy z otyłością
  • Przyspieszają pojawienie się uczucia głodu
  • Powodują zapotrzebowanie organizmu na prawdziwy cukier
  • Negatywnie wpływają na stan nastroju i humor
  • Regularnie spożywane przyczyniają się do powstawania migrenowych bóli głowy

Zobacz także

Jakie słodziki zaliczają się do tych sztucznych? Są to między innymi:

  • Aspartam
  • Cyklaminian sodu
  • Acesulfam K
  • Sacharyna
  • Sukraloza

Czego używać do słodzenia zamiast cukru i sztucznych słodzików?

Jeżeli w imię dbania o linię albo z powodów zdrowotnych, jesteście skazani na unikanie cukru, możecie osłodzić sobie życie w inny sposób.

Zamiast słodzików sztucznych, wybierzcie te naturalne. Wśród nich znajdziecie takie produkty jak na przykład:

  • Stewia, czyli wyciąg z roślin
  • Ksylitol, pozyskiwany głównie w formie ekstraktu z kukurydzy
  • Cukier palmowy
  • Cukier kokosowy
  • Erytrytol, pozyskiwany w drodze fermentacji glukozy
  • Fruktoza, czyli cukier pochodzący z owoców
  • Miód
  • Daktyle
Pomiar cukru
Pixabay/Tesa Robbins
Newsy Covid to nic. O epidemii tej choroby mało kto wie. Skutki dla organizmu są ogromne
W dobie pandemii ludzie wyczulili się na objawy ściśle dotyczące koronawirusa. Niektórzy zapominają, że inne choroby też zbierają ogromne żniwa. Ze skutkami wybranych możecie się zmagać latami.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca. Objawy cukrzyc różnego typu W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne. Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę?  Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak.  Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie...

Przeczytaj
przyprawy
Pixabay
Newsy 7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.
Anna Borkowska
grudzień 04, 2020

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Przeczytaj
Bakalie
Adobe Stock
Newsy Kupujecie te produkty na święta? Uważajcie, bo mają mnóstwo szkodliwych substancji
Bakalie jemy przez cały rok, ale szczególnie dużo zużywamy ich do świątecznych dań i wypieków. Uważajmy, by nie wybrać tych niebezpiecznych dla naszego zdrowia.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Czym byłby makowiec bez solidnej dawki bakalii? Czy kutia może obyć się bez orzechów włoskich? A sernik bez rodzynek sułtańskich? Odpowiedź może być tylko jedna. Oczywiście, że nie. Dlatego też przed świętami ruszamy do sklepów w poszukiwaniu bakalii. Zwykle kierujemy się czynnikiem ekonomicznym. Czyli jak najwięcej za jak najmniej. Takie postępowanie na dobre wyjdzie naszym portfelom. Ale czy nam samym i naszym organizmom również? Bakalie tradycyjnie należały zawsze do drogich produktów. W dawnych czasach przemierzały długą i daleką drogę z Bliskiego Wschodu lub z innych ciepłych krajów i dopiero trafiały na polskie stoły. Dzisiaj cena za daktyle, suszone figi czy morele jest już znacznie niższa. Po pierwsze jest to zasługą lepszego transportu, a po drugie jest to spowodowane użyciem konserwantów, które przedłużają przydatność bakalii do spożycia. Konserwanty i inne dodatki utrzymują także właściwości różnego rodzaju bakalii, a także powodują, że te nie tracą swojego smaku i gdy trafiają do naszych kuchni są dalej świeże i nie zwietrzałe. Szkodliwe konserwanty i dodatki O jakich substancjach mówimy? Lepiej uważnie czytać etykiety bakaliowych opakowań. Zwróćcie uwagę, czy na przykład na waszych rodzynkach nie ma takich substancji jak: Dodatkowy cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy Dosładzanie samo w sobie nie jest poważnym zagrożeniem dla naszego organizmu, ale nie po to kupujemy przecież daktyle czy morele, by dodatkowo zaśmiecać nasze ciało kolejnymi cukrami prostymi. Sztuczne barwniki Niektóre bakalie zawierają w sobie groźne barwniki, które mogą wywoływać reakcje alergiczne. Uważajmy na produkty oznaczone w składzie literką E. Oleje Zdarza się, że bakalie są spryskiwane olejami w celu poprawy ich wyglądu. To jednak może...

Przeczytaj
Sok z buraka
Madeleine Steinbach/Adobe Stock
Zdrowie Przez trzy miesiące piła sok z buraków. Zmiany w jej organizmie są spektakularne!
Sok z buraka niejednemu z nas z trudem przechodzi przez gardło. Po przeczytaniu tych wiadomości z pewnością nabierzecie chęci do picia buraczanego napoju.
Hubert Rój
listopad 12, 2020

Jesień to sezon na buraki. Ich cena w sklepach zachęca do hurtowych zakupów. Oprócz przyrządzania aromatycznego barszczu czy ostrej ćwikły warto użyć buraków na jeszcze jeden sposób. Pytanie tylko, ilu z nas będzie w stanie uporać się ze szklanką soku z buraka dziennie? Taka dawka pita przez dłuższy okres może naprawdę zdziałać cuda w naszym organizmie. Burak to istna bomba witaminowa. Jego właściwości mogą odmienić nasze zdrowie. Przed wami lista udowodnionych naukowo, fantastycznych zalet codziennego picia soku z buraka. Sok z buraka: właściwości Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. To wskazówka dla tych, którzy od dawna ze strachem w oczach spoglądają na wynik z ciśnieniomierza. Szklanka buraczanego soku dziennie to rozwiązanie w sam raz dla nich. Pozwala zwiększyć wytrzymałość – to z kolei zachęta dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Zamiast sztucznych suplementów warto postawić na naturę. Zwiększa siłę mięśnia sercowego – to kolejny powód, dla którego z sokiem z buraka powinny zaprzyjaźnić się osoby cierpiące na dolegliwości krążeniowo-sercowe. Zwalnia rozwój demencji starczej – co prawda seniorzy niechętnie zmieniają swoje przyzwyczajenia żywieniowe, warto namówić ich do codziennego picia tego życiodajnego płynu. Pomaga w walce z otyłością – sok z buraka ma mało kalorii. Świetną opcją na mocny, energetyczny start dla osób otyłych jest smaczny koktajl na bazie buraka . Może uchronić od nowotworu – buraki zawierają betalainy, czyli substancje, które są naturalnymi antyoksydantami. Badania dowiodły, że betalainy w pewnym stopniu mogą zwalczać rozwój komórek rakowych. To wspaniałe źródło potasu, kwasu foliowego i całej masy innych cennych minerałów...

Przeczytaj