Używacie tego w McDonald's? Lepiej tego nie róbcie, roi się od groźnych bakterii
Adobe Stock
Newsy

Używacie tego w McDonald's? Lepiej tego nie róbcie, roi się od groźnych bakterii

Mimo tego, że fastfoody nie należą do najlepszych żywieniowych wyborów, to wciąż są jednymi z najchętniej wybieranych posiłków "na mieście". Będąc w restauracji McDonald's uważacie na pewną rzecz, która jest zbiorowiskiem groźnych bakterii. O czym mowa? Przeczytajcie nasz artykuł.

Wiele osób nie wyobraża sobie długiej podróży samochodem bez przystanku w restauracji McDonald’s. Można przyznać, że dla wielu jest to już forma jakiejś tradycji. To szybkie, całkiem smaczne jedzenie, które  niestety nie jest zbyt zdrowe. Kolejnym czynnikiem odstraszającym od fast foodów mogą być bakterie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Siedlisko groźnych bakterii

Już jakiś czas temu sieć popularnych restauracji z szybkim jedzeniem McDonald’s wprowadziła w swoich punktach możliwość zamawiania jedzenia poprzez specjalne kioski samoobsługowe. Tam można samodzielnie i szybko złożyć zamówienie, bez stania w długiej kolejce do kasy. Niestety, niewiele osób zdaje sobie sprawę iż właśnie taki ekran to istne siedlisko groźnych bakterii! Dzieje się tak, gdyż codziennie korzystają  z niego setki osób, a jego dezynfekcja nie zawsze jest regularna.

Zobacz także
McDonald’s wprowadza nowy zestaw. Ma powtórzyć sukces Drwala, ale czy to się uda?

McDonald’s wprowadza nowy zestaw. Czy powtórzy sukces Drwala?

McDonald

Podatek cukrowy uderza ze zdwojoną siłą. McDonald's zamienił popularny napój na... wodę

Bezpieczne korzystanie z restauracji 

Aby zminimalizować ryzyko zetknięcia się z groźnym siedliskiem bakterii, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Po pierwsze najlepszą opcją jest zamawianie dań z oferty poprzez DriveThru, wówczas nie wchodzi się do lokalu i unika się bezpośredniego kontaktu z innymi. Zamawiając w środku restauracji należy pamiętać o dezynfekcji dłoni, zarówno przed, jak i po wizycie. Takie działanie skutecznie uchroni was przed niebezpiecznymi bakteriami. W obecnych czasach nie wolno zapominać o maseczce zasłaniającej usta oraz nos, a także o odpowiednim dystansie społecznym.

Restauracja Mcdonald’s w Polsce

McDonald's to chyba najczęściej odwiedzana restauracja z szybkim jedzeniem w Polsce. Pierwszy lokal tej sieci otworzono 17 czerwca 1992 roku w Warszawie. W tym historycznym wydarzeniu brały udział tłumy warszawiaków. Wówczas padł również rekord zamówień. Marka szybko zdobyła popularność i z czasem zaczęto otwierać kolejne punkty w innych miejscach kraju. Na dzień dzisiejszy w Polsce aktualnie działa ponad 430 takich restauracji. 

Najpopularniejsza dania w menu McDonald’s

Restauracja, co jakiś czas uaktualnia swoją ofertę menu. Zależy ono od pory roku czy nowości, jakie pojawiają się w sprzedaży. Mimo wszystko niezmiennie od lat, jest kilka dań, które cieszą się największą popularnością wśród zamawiających. Do nich zaliczają się takie potrawy jak:

  • frytki
  • Cheeseburger
  • zestaw Happy Meal
  • Big Mac
  • McRoyal
  • McFlurry
  • czy Shake.
     

Czytaj także:

Drożej już nawet w McDonald'sie. Ile teraz zapłacicie za hamburgera?
Adobe Stock
Newsy
Drożej już nawet w McDonald'sie. Ile teraz zapłacicie za hamburgera?
Ceny żywności coraz bardziej idą w górę. Zmiany można zauważyć również w popularnej sieci fast food McDonald's. Wiele osób będzie zaskoczonych, ile będą musieli zapłacić chociażby za hamburgera.

Z każdym rokiem można zauważyć wzrost cen artykułów spożywczych w sklepach, ale również dań w restauracjach. Taka sytuacja wynika przede wszystkim ze zmian w gospodarce, a także z uwagi na trwającą pandemię koronawirusa. Nawet sieciówki z fast foodami, nie są już takie tanie i za zwykłego burgera można zapłacić krocie.  Idealny przystanek w trasie Chyba nie ma osoby, która podczas podróży samochodem lub zakupów w centrum handlowym, nie skorzystała z oferty barów szybkiej obsługi, w tym popularnej na całym świecie restauracji McDonald’s. To smaczne, łatwo dostępne, a przede wszystkim - gotowe w kilka chwil jedzenie. Zaspokaja głód na pewien czas, a co najważniejsze, koszt takiego pożywienia jest dość tani. Dane restauracje można zazwyczaj spotkać przy głównych trasach drogowych, pasażach handlowych, stacjach benzynowych bądź głównych miejscach w miastach.  McDonald’s w Polsce Pierwszy punkt popularnej amerykańskiej restauracji w Polsce, został otwarty 17 czerwca 1992 roku w Warszawie na skrzyżowaniu ulic Marszałkowskiej oraz Świętokrzyskiej. Tego dnia ustanowiono rekord zamówień i sprzedanych produktów. Ze względu na rosnącą popularność, od tego czasu w kraju otworzono kolejnych takich ponad czterysta miejsc. Dziś to jedna z najczęściej wybieranych restauracji przez Polaków na obiad czy szybki posiłek w podróży.  Najpopularniejsze pozycje w McDonald’s McDonald’s to popularna sieć barów szybkiej obsługi. W swoim menu ma kilka pozycji, które od wielu lat stale goszczą w sprzedaży i są najpopularniejsze wśród konsumentów. Do najczęściej wybieranych dań należą: Cheeseburger Hamburger McRoyal KurczakBurger Snack Wrap frytki czy McFlurry Spośród szerokiej...

Sekretny trik od byłego pracownika McDonald’s. Dzięki niemu dostaniecie najlepsze frytki
Adobe Stock
Newsy
Sekretny trik od byłego pracownika McDonald’s. Dzięki niemu dostaniecie najlepsze frytki
Abyście nie musieli długo czekać na swoje zamówienia, pracownicy fast foodów często przygotowują je już wcześniej, aby szybko spakować je do torby i wydać klientowi.  Warto jednak zastosować triki, dzięki którym otrzymacie najświeższe produkty!

Chociaż McDonald’s nie serwuje najzdrowszych czy najbardziej wartościowych posiłków  – nie da się ukryć, że często ciężko im się oprzeć… Dodatkową zaletą barów fast food jest krótki czas oczekiwania oraz stosunkowo niskie ceny (w porównaniu z wieloma innymi restauracjami). McDonald’s to pierwsza masowa restauracja typu fast food, która spopularyzowała szybkie dania, na które nie trzeba czekać dłużej niż kilka minut. Chociaż sieć powstała już w latach 50-tych, nadal zarabia miliardy dolarów rocznie i stale dynamicznie się rozwija. W samej Polsce jest już kilkaset (!) restauracji McDonald’s. Sekretem szybkiego wydawania dań jest to, że część z nich została usmażona z wyprzedzeniem i są stale podgrzewane na specjalnych stojakach, aby nie traciły temperatury. Istnieje jednak sztuczka, dzięki której zawsze dostaniecie świeżo przygotowane dania…  Jak dostać najlepszej jakości i najświeższe frytki w McDonaldzie? Zasada ta dotyczy nie tylko frytek, ale także burgerów. Chociaż McDonald’s to lokal, w którym stale jest ruch, a przygotowane burgery czy frytki nie mają okazji długo leżeć gotowe, możecie upewnić się, że dostajecie najświeższy produkt. Wystarczy zamówić go w wersji zmodyfikowanej, czyli: bez sosu (np. burgery czy wrapy), bez jakiegoś warzywa albo z dodatkowym warzywem (np. burgery czy wrapy), bez soli (np. frytki).  Restauracje amerykańskiej sieci umożliwiają tworzenie spersonalizowanych zamówień, które wykonują od ręki na świeżo. Jeśli więc nie chcecie ryzykować otrzymaniem nieco „zleżałych” frytek, poproście o te bez soli, a następnie posólcie je samodzielnie! Jeden z pracowników McDonalda podzielił się także innym ciekawym trikiem, który zapewni wam...

Oto najmniej kaloryczne produkty w McDonalds. Możecie zjeść je nawet na diecie
Adobe Stock
Newsy
Oto najmniej kaloryczne produkty w McDonald's. Możecie zjeść je nawet na diecie
Restauracje McDonald's kojarzą się głównie z niezdrowym jedzeniem, dlatego są konsekwentnie omijane przez osoby będące na diecie. Jak się okazuje nie zawsze trzeba rezygnować z przyjemności, gdyż w menu można znaleźć kilka niskokalorycznych pozycji!

Dieta odchudzająca wiąże się z pewnymi regułami, których należy przestrzegać, aby uzyskać oczekiwany efekt. Warto również włączyć codzienną aktywność fizyczną by przyspieszyć cały proces. Osoby decydujące się na zrzucenie zbędnych kilogramów często podchodzą do tematu zbyt rygorystycznie, co ostatecznie kończy się fiaskiem. Nie należy wszystkiego sobie odmawiać, a spożywać z umiarem. To również tyczy się restauracji McDonald's, która kojarzy się w głównej mierze z niezdrową żywnością. Jednak można tam znaleźć również kilka korzystnych opcji.  Odchudzanie z głową Wiele osób decydujących się na zrzucenie zbędnych kilogramów do danego tematu podchodzi zbyt rygorystycznie, co często kończy się nieudaną próbą. Wówczas zazwyczaj jest zastosowana metoda tak zwana „wszystko albo nic”. Takie podejście jest gwarancją nie sukcesu, a porażki, dlatego do odchudzania trzeba podejść z pewnym nastawieniem, a najlepiej sprawdzi się wtedy opcja „80/20”, czyli większość jedzenia zdrowego, a część małych grzeszków. To dobry sposób na uzyskanie pożądanych efektów, bo niczego sobie nie odmawiamy, a jednocześnie można pozbyć się nadmiernej masy ciała. W tym momencie należy rozważnie wybierać wszystkie produkty i trzymać się ustalonych zasad. W takim momencie można zjeść ulubionego czekoladowego batonika lub udać się do restauracji. Restauracje McDonald's Sieć restauracji szybkiego jedzenia kojarzy się głównie z wysoko przetworzoną żywnością, a także z nadmiarem tłuszczu. Niestety to jest prawda, dlatego wybierając się do McDonald's należy rozważnie wybierać zamawiane produkty. Choć wyglądają niepozornie to większość z nich jest prawdziwą bombą kaloryczną, której zjedzenie zdecydowanie przekroczy...

Dlaczego słomki z McDonald's są tak długie? Tego się nie spodziewaliście
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego słomki z McDonald's są tak długie? Tego się nie spodziewaliście
Globalna sieć słynąca z fast foodów to wielka machina korporacyjna, w której wszystkie działania są przemyślane przez grupy ekspertów. Nawet długość słomek!

McDonald’s to najpopularniejsza sieć fast foodów na całym świecie. W Polsce mamy już kilkaset barów szybkiej obsługi tej marki i wciąż otwierane są następne. Chociaż o negatywnym wpływie dań z sieci na zdrowie wiadomo już od dawna, zdaje się to nie wpływać na liczone w miliardach zyski. Eksperci wielokrotnie zarzucali firmie m.in. dosładzanie bułek do hamburgerów, nadmierne solenie dań czy używanie niskiej jakości mięsa oddzielanego mechanicznie. Teraz wypłynęły kolejne ciekawostki z funkcjonowania międzynarodowego koncernu. Tego typu informacje regularnie udostępniają kolejni byli pracownicy sieci, którzy już na pierwszych szkoleniach przed rozpoczęciem pracy poznają wszelkie tajniki przygotowywania popularnych dań i napojów. Niektóre z nich mogą naprawdę zadziwić! Nie wszystkie jednak mają na celu „trucie” klienta – czasem w prosty i nieszkodliwy sposób poprawiają smak potraw. Długość słomki zmienia smak napoju? Tak twierdzi jeden z byłych pracowników sieci w Bostonie, który wyznał, że długość słomek ma duży wpływ na kumulację dwutlenku węgla. Przy większej ilości odczuwanych bąbelków napój ma smakować lepiej – zwłaszcza, że McDonald’s ma posiadać swoje własne receptury na popularne gazowane drinki takie jak cola. Ta serwowana z dystrybutorów w restauracjach smakuje zupełnie inaczej niż ta, którą znajdziemy na półce w sklepie. Klienci bardzo często relacjonują, że napoje gazowane sprzedawane w McDonald’s różnią się poziomem słodyczy, a także stopniem nagazowania od tych „prawdziwych” z puszek czy butelek sklepowych. Nie od dziś wiadomo, że sieć fast foodów rozwadnia swoje napoje dużą ilością lodu, ale też nasyca je jeszcze większą ilością cukru niż producent.  Były pracownik...