Garnki
Pixabay
Newsy

Używacie takich garnków? Uważajcie. Podczas gotowania wydzielają rakotwórcze substancje

Toksyczne garnki i inne naczynia, to prawdziwa zmora. Dla własnego zdrowia lepiej unikać używania ich w kontakcie z żywnością.

Wybór garnków do swojej kuchni powinien być poprzedzony długim, gruntownym namysłem. Dopiero wtedy, podejmijcie właściwą decyzję.

Dzisiaj w sklepach AGD, klienci mają do wyboru całą gamę różnych rondli, patelni i garnków przeróżnej maści.

Wśród nich – jak to zwykle zresztą bywa – są i te lepsze, i te gorsze, jak również i te, których stanowczo powinniście się wystrzegać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cena to nie wszystko

Najłatwiejszym czynnikiem odróżniającym solidne, bezpieczne garnki od tych słabej jakości i niebezpiecznych dla zdrowia jest ich cena.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń!

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Niestety, ale prawdopodobieństwo tego, że dany garnek będzie zawierał w sobie toksyczne substancje, wzrasta odwrotnie proporcjonalnie do jego ceny.

Nie jest to oczywiście regułą. Warto poznać kilka właściwości dobrych, bezpiecznych garnków, by nie przepłacić.

Na co uważać?

Garnki nie powinny zawierać powłoki nieprzywierającej PFOA. Badania nad tą powłoką wykonaną fluoropolimerów wciąż trwają, ale rokowania nie są zbyt optymistyczne.

Po podgrzaniu, tego typu naczynia mogą emitować groźny dla organizmu człowieka kwas perfluorooktanowy.

Warto też sprawdzić, czy dane naczynie nie jest wykonane z miedzianych elementów z domieszką niklu, a także groźnego ołowiu.

Najbezpieczniejsze będą tradycyjne naczynia ceramiczne, te wytworzone tradycyjnie z żeliwa albo z bezpiecznych stopów stali nierdzewnej.

Przegląd sprzętu

Co z aluminium? Garnki z tego rodzaju materiału budzą powszechne podejrzenie. Czas raz na zawsze wyjaśnić tę zagadkę.

W obecnych czasach, nowe garnki wykonane z aluminium i dopuszczone do obrotu handlowego, zwykle nie grożą już emisją toksyn podczas kontaktu z żywnością.

Często jednak zdarza się, że głęboko w półkach i szafkach macie pochowane aluminiowe naczynia starszego typu.

Tych właśnie powinno się wystrzegać, gdyż mogą okazać się bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Lepiej więc zrobić solidny przegląd swojego wyposażenia kuchennego. Jeżeli macie jakieś podejrzenia do swojego sprzętu, lepiej zainwestujcie w nowy, bardziej bezpieczny.

 

przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy
Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...

Herbata w torebkach
Bert Folsom/Adobe Stock
Zdrowie
Czy wiecie, że tania herbata może być szkodliwa? Przeczytajcie, zanim sięgniecie po nią w sklepie!
Złe wieści dla amatorów herbaty i oszczędzania. Warto dwa razy się zastanowić, zanim sięgniemy kolejny raz po najtańszy produkt.

O zdrowotnych walorach herbaty sporo już powiedziano i napisano. Najwięcej zalet przypisuje się zwykle herbatom białym i zielonym. Napar z liści tej rośliny wpływa pozytywnie na układ krążenia, metabolizm, koi układ nerwowy i pomaga w spalaniu tłuszczu. Plusów picia zielonej herbaty jest więc co niemiara. Herbata czarna, choć zwykle znajduje się w tego typu zestawieniach bardziej w cieniu, także ma liczne grono swoich zwolenników. Być może zyska ich jeszcze więcej, zwłaszcza po tym, gdy dowiemy się o czarnych stronach… zielonej herbaty. Szkodliwy wpływ zdrowotnego napoju O co chodzi? Jak to możliwe, że nasz ulubiony napój może nam w jakikolwiek sposób szkodzić? Cóż, nie wszystko złoto co się świeci. Badania opublikowane kilka lat temu w specjalistycznym czasopiśmie medycznym „Journal of Toxicology” wykazały, że szczególnie tańsze gatunki zielonej herbaty zawierają niezwykle dużo szkodliwego ołowiu. Uwaga, spośród 30 badanych gatunków zielonej herbaty aż 70% przekroczyło dopuszczalne normy ołowiu dla naszego organizmu! Problem metali ciężkich w naszych herbatach bierze się z zanieczyszczenia środowiska. W Chinach i w Indiach, a więc w krajach skąd pochodzi większość eksportowanego do Polski suszu, normy ekologiczne znacznie odbiegają od tych europejskich. Stan tamtejszego powietrza odzwierciedlają plony z tamtejszych pól herbacianych. Warto więc szukać w sklepach choćby z Kenii czy z Japonii. Zdrowie przede wszystkim 20% z badanych marek herbat wykazywało z kolei groźny dla naszego zdrowia poziom glinu (inaczej aluminium). Trzeba przyznać, że brzmi to niezwykle groźnie. Jakby tego było mało, okazało się, że o wiele mniej bezpieczne dla naszego organizmu jest picie herbaty liściastej. Często pogardzane torebki stanowią dodatkowy filtr...

Grejpfruty
Pixabay/JamesDeMers
Newsy
Została wam skórka z grejpfruta? Wykorzystajcie ją. O takim triku jeszcze nie słyszeliście
Jedzenie świeżych owoców to zdrowy i smaczny nawyk. Skórki zazwyczaj wyrzucamy, a niesłusznie. Mogą się przydać na kilka sprytnych sposobów.

Odpady po owocach można wykorzystać. Niektóre z ich zastosowań mogą cię zaskoczyć! Nie wyrzucam Odpady to prawdziwa zmora naszej planety. Śmiecimy za dużo. Poza tym nie wszyscy odpady segregujemy. To wcale nie sztuka! Warto też pamiętać, że z nie wszystkimi odpadami musimy się pożegnać na dobre. Odpady organiczne znajdują szerokie zastosowanie. Wykorzystaj, co masz Możesz użyć wielu rzeczy, które w pierwszym odruchu wylądowałyby w koszu. Nauka ograniczania odpadów może okazać się cenna lekcją. Nauka ponownego korzystania ze skórek i warzyw owocowych, tym bardziej. Zwolnij miejsce w szafkach i zostaw więcej pieniędzy w portfelu. Proponujemy kilka zaskakujących sposobów, dzięki którym spojrzysz na skórki w zupełnie inny sposób. Niezależnie od tego, czy szukasz nowego sposobu na czyszczenie, chcesz świeżego zapachu cytrusów w całym domu, czy pragniesz poznać świetny sposób na galaretę z resztek. Grejpfruty, pomarańcze i awokado są idealne do uprawy nasion i są przede wszystkim dzięki takiemu zastosowaniu maksymalnie ekologiczne. Jeśli kochasz własne guacamole i masz tendencję do zastanawiania się, co można zrobić z resztek owocu, wyobraź sobie własne biodegradowalne sadzonki. Wystarczy skórki wsypać do ziemi w doniczce i czekać do wiosny. Skórka z cytryny lub grejpfruta jest idealna do czyszczenia plam ze szklanych garnków do kawy lub karafek. Wystarczy dodać trochę soli, lodu i wrzucić resztki skórki z owoców. Przygotowanym roztworem nacieramy garnek i solidnie płuczemy. Naczynia będą lśniły jak nowe!  Zamiast wyrzucać skórki i wydawać pieniądze dekoracje zapachowe, spróbuj zrobić niewielkim kosztem własne. Wszelkie skórki cytrusowe, skórki granatu, skórki...

pilne
Newsy
Popularne słodycze wycofane ze sklepów. Nie nadają się do spożycia
Kultowa przekąska wycofana ze sprzedaży ze względu na zawartość niebezpiecznego dla zdrowia tlenku etylenu. O jaki smakołyk chodzi?

Główny Inspektorat Sanitarny dokonał kolejnego odkrycia, które pomoże ochronić twoje zdrowie przed działaniem toksycznej substancji. Tym razem chodzi o popularne słodycze w formie przekąski. Wykryto tlenek etylenu Tlenek etylenu to jedna z substancji, która dyskwalifikuje produkt z dalszej sprzedaży w przemyśle spożywczym. Stosowany jest do gazowej sterylizacji sprzętu medycznego, przypraw spożywczych, środków farmaceutycznych, a także jako środek grzybobójczy przy konserwacji książek i podobnych przedmiotów. Zdarza się, że błędy produkcyjne prowadzą do przeniknięcia tlenku w artykuły spożywcze. GIS systematycznie informuje, jakie produkty mogły ulec produkcyjnym nieprawidłowościom. Tym razem są to znane i lubiane przez Polaków sezamki!  Wycofana partia Firma Action Poland sp. z o.o. wycofuje partię sezamków, w której stwierdzono tlenek etylenu. Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie w żywności wprowadzanej na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone. Słodycze z jego zawartością nie nadają się do spożycia!  Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o działaniach podjętych przez firmę.  Wycofanie dotyczy produktu Sesam snaps, 108 g (4 x 27 g), numer partii: 09.2021.3, data trwałości: 30/09/2021. Dystrybutorem słodkości jest Kubizz B.V. W Polsce to Action Poland sp. z o.o. GIS podał także do informacji, że Action Poland Sp. z o.o. wycofał produkt z obrotu i kontynuuje usuwanie produktu od konsumentów. \podmiot odpowiedzialny za zaopatrzenie w Polsce ma zadanie poinformowania odbiorców o wykrytym zagrożeniu i możliwości zwrotu kwestionowanej partii produktu. Cukierek lub ciastko Sezamki to słodycze wykonane z ziaren sezamu. Tradycyjne jako słodkie spoiwo dla uprażonych nasion...