golonka przepis
paolineczka/gotujmy.pl
Newsy

Używacie soli do zmiękczania mięsa? To już przeżytek. Wystarczy, że golonkę polejecie je tym napojem

Mięso można przyprawiać nie tylko solą! Świetnie sprawdzi się także szklanka popularnego trunku.

Większość osób marynuje mięso w marynacie z dodatkiem soli, która sprawia, że przyrządzane kawałki mięsa będą mniej twarde. A czy próbowaliście zamiast soli dodać do marynaty… piwo? Zdziwilibyście się, jak doskonale wpływa ono na smak i konsystencję mięsa!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na golonkę pieczoną w piwie

Przyrządzenie tej golonki wymaga trochę czasu, ale uwierzcie – warto! Jest tak smaczna, że opłaca się poczekać.

Do przygotowania takiej golonki potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

Do gotowania:

  • 2 tylne golonki wieprzowe
  • 2 większe marchewki
  • 1 pietruszka
  • Ćwierć selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,25 l wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu (ziarna)
  • 1 łyżeczka soli

Do pieczenia:

  • 1 szklanka wywaru z golonek
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • Kminek
  • Tymianek
  • Słodka papryka pielona
  • Sól
Zobacz także
golonka przepis

Soczysta, odchodząca od kości golonka. Wyjdzie wam tak, jeżeli upieczecie ją w ten sposób

Miękka i pełna smaku golonka duszona w piwie. Zróbcie tę 1 rzecz, a skrócicie czas jej przygotowania

Miękka i pełna smaku golonka duszona w piwie. Zróbcie tę 1 rzecz, a skrócicie czas jej przygotowania

Przygotowanie:

  1. Najpierw oczyśćcie golonki. Dobrze jest użyć w tym celu palnika, którym usuniecie włoski pozostałe na skórze.
  2. Obierzcie marchewkę i pietruszkę.
  3. Cebulę obierzcie i przekrójcie na pół, a następnie podpieczcie na suchej patelni.
  4. Obierzcie czosnek.
  5. Następnie do dużego garnka włóżcie golonki, obrane warzywa, opieczoną cebulę i ząbki czosnku. Dodajcie 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziaren pieprzu i łyżeczkę soli. Zalejcie wszystko 1,25 l zimnej wody lub więcej – powinna całkiem przykryć golonki.
  6. Przykryjcie garnek pokrywką. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie golonki przez około dwie godziny.
  7. Po tym czasie wyjmijcie golonki z garnka i odłóżcie, by wystygły. Nie wylewajcie wywaru – będziecie go potrzebowali do pieczenia!
  8. W miseczce zróbcie marynatę. Wlejcie łyżkę miodu, łyżkę musztardy, dodajcie przeciśnięte przez praskę trzy ząbki czosnku oraz łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę kminku i tymianku oraz płaską łyżeczkę soli. Wymieszajcie.
  9. Tak przygotowaną marynatą natrzyjcie golonki, włóżcie je do naczynia żaroodpornego i odstawcie przynajmniej na godzinę.
  10. Po tym czasie do naczynia wlejcie jedną szklankę wywaru z gotowania golonek i szklankę ciemnego piwa.
  11. Przykryte pokrywką naczynie wstawcie do nierozgrzanego piekarnika. Ustawcie temperaturę 200 stopni i pieczcie.
  12. Godzinę po tym, gdy piekarnik będzie już rozgrzany, zdejmijcie pokrywkę z naczynia i pieczcie jeszcze 20 minut polewając co jakiś czas sosem.

I gotowe! Podawajcie golonki z tłuczonymi ziemniakami.

Przepis na golonkę w piwie karmelowym. Miękka i soczysta
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Przepis na golonkę w piwie karmelowym. Miękka i soczysta
Najlepszy przepis na golonkę w pysznym piwnym sosie. Za każdym razem wychodzi bardzo miękka, a mięso samo odchodzi od kości!

Nie od dziś wiadomo, że golonka doskonale smakuje podana z piwem. Babciagramolka, użytkowniczka serwisu gotujmy.pl, podzieliła się przepisem na golonkę, którą przyrządzą się z piwem. Piwo karmelowe nadaje mięsu wyjątkowego smaku. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście w tej sposób tego dania, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Palce lizać! Choć golonka najczęściej kojarzy się z typowo męskim daniem, w tej wersji z pewnością zasmakuje również paniom. Przepis na golonkę w piwie karmelowym Składniki 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli Sól i pieprz do smaku Słodka papryka mielona 3 liście laurowe 4 ziela angielskie Włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu Sos sojowy lub Maggi Olej 1/3 szklanki śmietanki 18% 2 szklanki piwa karmelowego Przygotowanie Do dużego garnka wlejcie wodę, dołóżcie włoszczyznę, sól, liście laurowe, ziele angielskie oraz umyte golonki. Ugotujcie je do miękkości, wyjmijcie z wywaru i ostudźcie. W misce utrzyjcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku z solą, dodajcie 3 łyżki oleju, szczyptę pieprzu, majeranku i papryki oraz sos sojowy (lub Maggi) i miód. Skórę na golonce natnijcie ostrym nożem w kratkę, natrzyjcie golonki dokładnie powstałą marynatą. Włóżcie je do miski, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc. Cebulę pokrójcie w piórka lub grubsze plastry i podsmażcie na rozgrzanej patelni. Do większego garnka włóżcie zamarynowane golonki, dodajcie cebulę i całość zalejcie 2 szklankami piwa. Gotujcie na wolnym ogniu, aż alkohol odparuje, a piwo lekko zgęstnieje i zamieni się w sos. Zabielcie go śmietanką. Jeśli nie lubicie wyrzucać jedzenia to z wywaru i warzyw...

Golonka
Pixabay/harald heuser
Przepisy
Jeden niezawodny sposób sprawi, że golonka wyjdzie miękka jak marzenie. Rozkosz dla podniebienia
Golonka kojarzy się z tłustą, bawarską kuchnią. To pierwsze skojarzenie, po części zasadne, można znacząco urozmaicić. Znamy przepis, dzięki któremu golonka wyjdzie soczysta i krucha, idealna na obiad!

Golonka z kością, czy bez? To jedno z wielu pytań, które stawiają sobie osoby przed zabraniem się do przyrządzenia tego prawdziwie sytego dania.  Co decyduje o kruchości golonki? Metoda prób i błędów zdaje się wyłaniać zwycięską odpowiedź. Najlepiej zatem gotowanie golonki podzielić na dwa etapy. W pierwszej kolejności należy golonkę podgotować w wywarze z włoszczyzny, następnie upiec ją w piekarniku.  Przepis na miękką golonkę Składniki 1 golonka wieprzowa około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego  2 listki laurowe 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 ząbki czosnku ok. 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr Przygotowanie W pięciolitrowym garnku w osolonej wodzie ugotujcie włoszczyznę. Do tak przygotowanej mikstury włóżcie golonkę, która ma się gotować 45 minut. Pierwszy etap można uznać za zakończony.  W drugim etapie rozgrzejcie piekarnik do 190 st. Dno naczynia żaroodpornego powinny zakrywać: cebulka pokrojona w piórka, obrane ząbki czosnku (w całości). Smaku doda natarcie golonki przyprawą z każdej strony.  Golonkę należy również naciąć na krzyż. Tak przygotowane mięso połóżcie na wcześniej ułożonej cebuli. Wlejcie szklankę wywaru z gotowania golonki i włóżcie do piekarnika. Całość powinna się piec około 1,5 godziny, bez przykrycia.  Co 20 minut podlewajcie golonkę wywarem. Po upieczeniu należy wyjąć ją z sosu, który można teraz przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem. Tak przyrządzoną golonkę możecie podać w całości lub pokrojoną na drobniejsze plastry. Obydwie wersje smakują...

Kasia Cichopek pokazała, co zrobi na Wielkanoc. Zerwała z polską tradycją, fani zniesmaczeni: „śmiechu warte”
ONS.pl
Newsy
Kasia Cichopek pokazała, co zrobi na Wielkanoc. Zerwała z polską tradycją, fani zniesmaczeni: „śmiechu warte”
Aktorka Kasia Cichopek znów naraziła się swoim fanom. Zobaczcie, co postanowiła przygotować na Wielkanoc!

Aktorka Kasia Cichopek jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych, gdzie regularnie dzieli się szczegółami ze swojego życia. Nie raz dodawane zdjęcia wywołują kontrowersje – całkiem niedawno fani byli źli na Kasię, gdy udostępniła zdjęcie z domku w górach w czasie, gdy hotele były zamknięte z powodu pandemii. Teraz Cichopek znów naraziła się fanom! Niezadowoleni fani Cichopek Kasia pochwaliła się na swoim profilu na Instagramie przygotowanym przez siebie żurkiem wielkanocnym. Nie byłoby w tym nic szokującego, gdyby nie fakt, że żurek jest… całkowicie wegański! Aktorka przekonuje, że tak zrobiona zupa jest bardzo smaczna: Tym razem, na życzenie rodziny, ugotowałam żurek. Jest to jednak żurek wegański. Wegański żurek jest lekkostrawny, a w smaku przepyszny. Jednak jej fani nie są szczególnie zachwyceni takim żurkiem. Pod zdjęciem pojawiły się niepochlebne komentarze: Pani Kasiu. Mieszkam na Śląsku i gdy by Pani tu powiedziała że jest coś takiego jak żurek weganski to była by Pani zlinczowana ( pewnie tylko słownie) żurek ma być na zakwasie na boczku wędzonym z kiełbasą i jajkiem. A jak wam się podoba pomysł na wegański żurek? Przepis na wegański żurek Do przygotowania wegańskiego żurku Kasi Cichopek potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,25 l wody 300 ml zakwasu na żurek 1 porcja włoszczyzny (bez kapusty) 1 cebula 2 ząbki czosnku Natka pietruszki Świeży koperek 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 6 łyżek śmietanki sojowej 2 łyżki oleju 3 łyżeczki majeranku 1 łyżka tartego chrzanu Przygotowanie: Obierzcie warzywa, pokrójcie na kawałki i włóżcie do garnka. Obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i dodajcie do warzyw wraz z natką...

Chrupiąca golonka
Pixabay/RitaE
Newsy
Porada na wagę złota. Jak zrobić mięciutką golonkę? Rozpływa się w ustach, a skórka chrupie
Golonka to przysmak jakich mało. Szczególnie ta, której skórka jest złocista i chrupiąca. Wiemy jak ją zrobić!

Golonka pasuje do kufla z piwem i kiszonej kapusty. To także jedna z ulubionych potraw wśród Polaków.  Konkretna sztuka mięsa Mięso z golonki jest kruche i soczyste. Można się nim obficie najeść! Jeśli jesteście wytrawnymi mięsożercami, przepis poniżej powinien przypaść wam do gustu. Jedynym problemem, który pojawia się podczas przyrządzania golonki jest znalezienie sposobu, dzięki któremu nie straci miękkości. Mimo iż ogólnie dostępne przepisy zdają się na ten temat mówić od dawna, nie wszystkim ta sztuka wychodzi. Do jej klasycznego przygotowywania można też użyć jednej sprytnej metody, która raz na zawsze rozprawi się z suchym mięsem, które nie ma zbyt wielu zwolenników.  Golonka soczysta i mięciutka Idealne mięso to takie, które dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka  to też idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Na sam początek golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a dopiero później upiec w piekarniku. Spróbujcie, a nie uwierzycie jakie to proste i skuteczne. Golonce w takiej odsłonie zwyczajnie trudno się oprzeć. Składniki na mięciutką golonkę dla 3- 4 osób: 1 golonka wieprzowa o wadze około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego 2 większe listki laurowe 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr Sposób przygotowania przepisu W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, delikatnie solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i możemy...