Większość osób marynuje mięso w marynacie z dodatkiem soli, która sprawia, że przyrządzane kawałki mięsa będą mniej twarde. A czy próbowaliście zamiast soli dodać do marynaty… piwo? Zdziwilibyście się, jak doskonale wpływa ono na smak i konsystencję mięsa!

Przepis na golonkę pieczoną w piwie

Przyrządzenie tej golonki wymaga trochę czasu, ale uwierzcie – warto! Jest tak smaczna, że opłaca się poczekać.

Do przygotowania takiej golonki potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

Do gotowania:

  • 2 tylne golonki wieprzowe
  • 2 większe marchewki
  • 1 pietruszka
  • Ćwierć selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,25 l wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu (ziarna)
  • 1 łyżeczka soli

Do pieczenia:

  • 1 szklanka wywaru z golonek
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • Kminek
  • Tymianek
  • Słodka papryka pielona
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Najpierw oczyśćcie golonki. Dobrze jest użyć w tym celu palnika, którym usuniecie włoski pozostałe na skórze.
  2. Obierzcie marchewkę i pietruszkę.
  3. Cebulę obierzcie i przekrójcie na pół, a następnie podpieczcie na suchej patelni.
  4. Obierzcie czosnek.
  5. Następnie do dużego garnka włóżcie golonki, obrane warzywa, opieczoną cebulę i ząbki czosnku. Dodajcie 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziaren pieprzu i łyżeczkę soli. Zalejcie wszystko 1,25 l zimnej wody lub więcej – powinna całkiem przykryć golonki.
  6. Przykryjcie garnek pokrywką. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie golonki przez około dwie godziny.
  7. Po tym czasie wyjmijcie golonki z garnka i odłóżcie, by wystygły. Nie wylewajcie wywaru – będziecie go potrzebowali do pieczenia!
  8. W miseczce zróbcie marynatę. Wlejcie łyżkę miodu, łyżkę musztardy, dodajcie przeciśnięte przez praskę trzy ząbki czosnku oraz łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę kminku i tymianku oraz płaską łyżeczkę soli. Wymieszajcie.
  9. Tak przygotowaną marynatą natrzyjcie golonki, włóżcie je do naczynia żaroodpornego i odstawcie przynajmniej na godzinę.
  10. Po tym czasie do naczynia wlejcie jedną szklankę wywaru z gotowania golonek i szklankę ciemnego piwa.
  11. Przykryte pokrywką naczynie wstawcie do nierozgrzanego piekarnika. Ustawcie temperaturę 200 stopni i pieczcie.
  12. Godzinę po tym, gdy piekarnik będzie już rozgrzany, zdejmijcie pokrywkę z naczynia i pieczcie jeszcze 20 minut polewając co jakiś czas sosem.

I gotowe! Podawajcie golonki z tłuczonymi ziemniakami.

Zobacz także: