golonka przepis
paolineczka/gotujmy.pl
Newsy

Używacie soli do zmiękczania mięsa? To już przeżytek. Wystarczy, że golonkę polejecie je tym napojem

Mięso można przyprawiać nie tylko solą! Świetnie sprawdzi się także szklanka popularnego trunku.

Większość osób marynuje mięso w marynacie z dodatkiem soli, która sprawia, że przyrządzane kawałki mięsa będą mniej twarde. A czy próbowaliście zamiast soli dodać do marynaty… piwo? Zdziwilibyście się, jak doskonale wpływa ono na smak i konsystencję mięsa!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na golonkę pieczoną w piwie

Przyrządzenie tej golonki wymaga trochę czasu, ale uwierzcie – warto! Jest tak smaczna, że opłaca się poczekać.

Do przygotowania takiej golonki potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

Do gotowania:

  • 2 tylne golonki wieprzowe
  • 2 większe marchewki
  • 1 pietruszka
  • Ćwierć selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,25 l wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu (ziarna)
  • 1 łyżeczka soli

Do pieczenia:

  • 1 szklanka wywaru z golonek
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • Kminek
  • Tymianek
  • Słodka papryka pielona
  • Sól
Zobacz także
golonka przepis

Soczysta, odchodząca od kości golonka. Wyjdzie wam tak, jeżeli upieczecie ją w ten sposób

Miękka i pełna smaku golonka duszona w piwie. Zróbcie tę 1 rzecz, a skrócicie czas jej przygotowania

Miękka i pełna smaku golonka duszona w piwie. Zróbcie tę 1 rzecz, a skrócicie czas jej przygotowania

Przygotowanie:

  1. Najpierw oczyśćcie golonki. Dobrze jest użyć w tym celu palnika, którym usuniecie włoski pozostałe na skórze.
  2. Obierzcie marchewkę i pietruszkę.
  3. Cebulę obierzcie i przekrójcie na pół, a następnie podpieczcie na suchej patelni.
  4. Obierzcie czosnek.
  5. Następnie do dużego garnka włóżcie golonki, obrane warzywa, opieczoną cebulę i ząbki czosnku. Dodajcie 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziaren pieprzu i łyżeczkę soli. Zalejcie wszystko 1,25 l zimnej wody lub więcej – powinna całkiem przykryć golonki.
  6. Przykryjcie garnek pokrywką. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie golonki przez około dwie godziny.
  7. Po tym czasie wyjmijcie golonki z garnka i odłóżcie, by wystygły. Nie wylewajcie wywaru – będziecie go potrzebowali do pieczenia!
  8. W miseczce zróbcie marynatę. Wlejcie łyżkę miodu, łyżkę musztardy, dodajcie przeciśnięte przez praskę trzy ząbki czosnku oraz łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę kminku i tymianku oraz płaską łyżeczkę soli. Wymieszajcie.
  9. Tak przygotowaną marynatą natrzyjcie golonki, włóżcie je do naczynia żaroodpornego i odstawcie przynajmniej na godzinę.
  10. Po tym czasie do naczynia wlejcie jedną szklankę wywaru z gotowania golonek i szklankę ciemnego piwa.
  11. Przykryte pokrywką naczynie wstawcie do nierozgrzanego piekarnika. Ustawcie temperaturę 200 stopni i pieczcie.
  12. Godzinę po tym, gdy piekarnik będzie już rozgrzany, zdejmijcie pokrywkę z naczynia i pieczcie jeszcze 20 minut polewając co jakiś czas sosem.

I gotowe! Podawajcie golonki z tłuczonymi ziemniakami.

Miękka i pełna smaku golonka duszona w piwie. Zróbcie tę 1 rzecz, a skrócicie czas jej przygotowania
Adobe Stock
Newsy
Miękka i pełna smaku golonka duszona w piwie. Zróbcie tę 1 rzecz, a skrócicie czas jej przygotowania
Kochacie pyszne mięso z golonki? Ten przepis z pewnością podbije wasze serca! Danie wychodzi tak dobre, że domownicy poproszą, żebyście robili je częściej.

Większość osób uwielbia golonkę za to, że jest delikatna i miękka, ale niestety jej wielogodzinne gotowanie i pieczenie zniechęca do częstego przygotowywania tego przysmaku. Mamy świetny przepis, dzięki któremu zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu, a golonka będzie gotowa o wiele, wiele szybciej niż ta robiona w tradycyjny sposób. Sekretem jest uduszenie jej w odpowiednim garnku. Po przygotowaniu golonki zostanie wam wywar, z którego możecie przygotować zupę, oraz warzywa np. na sałatkę. Przepis na golonki duszone w piwie Składniki: 2 golonki średniej wielkości 2 marchewki Kawałek selera Kawałek pora Kawałek pietruszki Pół dużej cebuli 1 szklanka piwa 1 łyżka miodu (najlepiej płynnego) 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki Pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 2 duże szczypty suszonego sól Przygotowanie: Umyjcie golonkę i włóżcie ją do garnka. Warzywa obierzcie, umyjcie i dodajcie do mięsa. Całość doprawcie zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, liśćmi laurowymi i połową łyżeczki soli. Wlejcie tyle wody, żeby zakryła mięso i warzywa. Gotujcie przez 40 minut. Wyjmijcie mięso, by ostygło. W miseczce dokładnie wymieszać 1 łyżkę oleju z miodem, koncentratem pomidorowym i doprawić pieprzem, solą i mieloną papryką. Mięso dokładnie natrzyjcie marynatą i odstawcie na pół godziny w chłodne miejsce. Weźcie niezbyt duży garnek z grubym dnem (taki, żeby zmieściły się w nim golonki, ale żeby nie było zbyt wiele luzu). Rozgrzejcie masło z łyżką oleju. Otrzyjcie golonkę z nadmiaru marynaty i obsmażcie z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Dolejcie piwo i pół...

golonka przepis
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy
Soczysta, odchodząca od kości golonka. Wyjdzie wam tak, jeżeli upieczecie ją w ten sposób
Nie ma to jak kawał porządnej golonki na treściwy obiad! Przygotujecie fantastyczną, pieczoną golonkę z tego przepisu.

Przyjęło się, że golonka to typowe męskie danie. Duża, tłusta porcja mięsa kojarzy się z mocno zbudowanym mężczyzną, który lubi dobrze zjeść. Niech was pozory nie mylą! Panie również chętnie jedzą to danie, choć jedna golonka ma całkiem sporo kalorii. Ale o ile nie jecie jej codziennie z tłustym sosem, to nie musicie się w ogóle martwić o swoją wagę. Wypróbujcie genialny przepis na golonkę z piekarnika! W czym piec golonkę? Może i golonka jest kaloryczna, ale za to jaka pyszna! Zjedzenie jej od czasu do czasu nie sprawi od razu, że przytyjecie. Co jest sekretem wspaniałego smaku i idealnego dopieczenia naszej golonki? Sposób pieczenia! Przed włożeniem mięsa do pieca, włóżcie je w rękaw piekarniczy, który idealnie sprawdzi się w roli blokady uchodzącej wilgoci i soków. Smak mięsa poprawi także idealnie skomponowany dobór przypraw i dodatków. Jak więc można sobie odmówić pysznej golonki jak ta z poniższego przepisu? Przepis na pieczoną golonkę z rękawa Do przygotowania pieczonej golonki będziecie potrzebowali poniższych składników: 3 golonki wieprzowe 3 ząbki czosnku 1 cebula 500 g soli 5 litrów wody 300 ml soku pomidorowego 7 ziaren ziela angielskiego 7 liści laurowych Rękaw do pieczenia Przygotowanie: Najpierw zróbcie solankę. W 5 litrach wody rozpuśćcie pół kilograma soli. Następnie dodajcie do niej posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zanurzcie w solance wszystkie golonki na jedną dobę. Po 24 godzinach wyjmijcie golonki z solanki. Obierzcie i pokrójcie cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i zeszklijcie cebulę. Do rękawa do pieczenia wlejcie cały sok pomidorowy oraz włóżcie podsmażoną na oleju cebulkę. Delikatnie włóżcie do rękawa golonki. Zwiążcie go szczelnie i za pomocą wykałaczki, zróbcie 4 dziurki (jeżeli pominiecie ten krok,...

Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach
Duszone mięso w wykonaniu Tomasza Strzelczyka osiąga mistrzowski poziom smaku i miękkości. Jest banalnie proste w przygotowaniu i wymaga jednego garnka, piekarnika oraz odrobiny cierpliwości. 

Rozpływające się w ustach mięso w otoczeniu aromatycznych pieczarek, papryki, korniszonów i cebuli to danie, którym podbijecie serca waszych gości i rodziny. Kulinarny gwiazdor YouTube'a uwielbia takie zróżnicowane tekstury i smaki w jednym garnku. Trochę kwaśnego, trochę słodkiego i odrobina pikantnego połączone razem i powoli duszone ucieszą podniebienia nawet najbardziej wybrednych.  Tomasz Strzelczyk doradza, jak przygotować danie jednogarnkowe  Do przygotowania duszonego mięsa Tomasz Strzelczyk używa polędwiczek wieprzowych. Możecie je jednak zastąpić jakimkolwiek innym jakościowym wieprzowym mięsem: karkówką, schabem lub łopatką.  Oprószenie mąką mięsa sprawi, że przygotowywany później sos będzie bardziej zawiesisty. Warzywa do tej potrawy krójcie w grubsze kawałki i plastry, ząbki czosnku rozgniećcie dłonią, a korniszony dodajcie w całości. Wszystkie warzywa i tak zmiękną podczas duszenia, ale się nie rozpadną.  Przepis na mięso z warzywami uduszone w piekarniku  Składniki:  2 polędwiczki wieprzowe   2 cebule   2 papryki (żółta i zielona)   200 g czerwonej papryki konserwowej   500 g surowych pieczarek     200 g korniszonów   4 ząbki czosnku    4 ziarna ziela angielskiego   2 liście laurowe   200 ml bulionu   0,5 szklanki ketchupu (pikantnego)   1 łyżka musztardy sarepskiej  sól, roztarty czarny pieprz, słodka papryka  mąka, smalec  Sposób przygotowania:  Polędwiczki pokrójcie na kotlety i przyprawcie solą, roztartym pieprzem i czerwoną słodką papryką.  Na głębokiej patelni...

Krakowska maczanka skradnie wasze serca. Czegoś tak pysznego jeszcze nie jedliście
Adobe Stock
Newsy
Krakowska maczanka skradnie wasze serca. Tak podaje się rwaną wieprzowinę na południu kraju
Przed laty maczanka po krakowsku stanowiła ulubione danie tamtejszych dorożkarzy. Uważana za prababkę hamburgera, dziś uchodzi za lokalny fast-food.

Na południu Polski nie brakuje budek, które maczankę serwują. Okazuje się jednak, że nie musicie specjalnie jechać na Wawel, by zjeść tę przepyszną kanapkę. Z powodzeniem przygotujecie ją również w domowym zaciszu. Marynowana przez wiele godzin, a następnie upieczona w aromatycznym sosie karkówka wieprzowa to przysmak, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Serwowana w porwanej postaci w towarzystwie namoczonej bułki i kiszonego ogórka stanowi pożywny obiad, który z powodzeniem można zabrać do szkoły czy pracy. Przepis na maczankę krakowską Będziecie potrzebować: 1 kawałka karczku (ok. 1,5 kg) 500 ml bulionu 2 ząbków czosnku Soku z 1 cytryny 10 łyżek musztardy 1 łyżkę miodu 1 łyżkę masła ½ szklanki oliwy  Śmietanę 18 proc. Bułki kajzerki Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych Przygotowanie: Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do dużej miski.  W misce umieśćcie również sok z cytryny, oliwę, miód, 4 łyżki musztardy i przyprawy – sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie opłukane pod bieżącą wodą mięso i schowajcie je do lodówki na całą noc. Następnego dnia karkówkę wraz z marynatą przełóżcie do dowolnego naczynia żaroodpornego.  W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion wraz z masłem i musztardą. Całość podgrzejcie, a następnie doprawcie pieprzem, a na koniec zaprawcie śmietaną. Tak przygotowanym sosem polejcie mięso. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i pieczcie karkówkę przez 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszcie temperaturę do 170 st. C i pieczcie jeszcze przez 90 minut. Bułki przekrójcie na pół, a następnie zamoczcie ich wnętrze...