golonka przepis
paolineczka/gotujmy.pl
Newsy

Używacie soli do zmiękczania mięsa? To już przeżytek. Wystarczy, że polejecie je tym napojem

Mięso można przyprawiać nie tylko solą! Świetnie sprawdzi się także szklanka popularnego trunku.

Większość osób marynuje mięso w marynacie z dodatkiem soli, która sprawia, że przyrządzane kawałki mięsa będą mniej twarde. A czy próbowaliście zamiast soli dodać do marynaty… piwo? Zdziwilibyście się, jak doskonale wpływa ono na smak i konsystencję mięsa!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na golonkę pieczoną w piwie

Przyrządzenie tej golonki wymaga trochę czasu, ale uwierzcie – warto! Jest tak smaczna, że opłaca się poczekać.

Zobacz także
rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń!

Do przygotowania takiej golonki potrzebne wam będą poniższe składniki:

Do gotowania:

  • 2 tylne golonki wieprzowe
  • 2 większe marchewki
  • 1 pietruszka
  • Ćwierć selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,25 l wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu (ziarna)
  • 1 łyżeczka soli

Do pieczenia:

  • 1 szklanka wywaru z golonek
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • Kminek
  • Tymianek
  • Słodka papryka pielona
  • Sól

Przygotowanie

  1. Najpierw oczyśćcie golonki. Dobrze jest użyć w tym celu palnika, którym usuniecie włoski pozostałe na skórze.
  2. Obierzcie marchewkę i pietruszkę.
  3. Cebulę obierzcie i przekrójcie na pół, a następnie podpieczcie na suchej patelni.
  4. Obierzcie czosnek.
  5. Następnie do dużego garnka włóżcie golonki, obrane warzywa, opieczoną cebulę i ząbki czosnku. Dodajcie 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziaren pieprzu i łyżeczkę soli. Zalejcie wszystko 1,25 l zimnej wody lub więcej – powinna całkiem przykryć golonki.
  6. Przykryjcie garnek pokrywką. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie golonki przez około dwie godziny.
  7. Po tym czasie wyjmijcie golonki z garnka i odłóżcie, by wystygły. Nie wylewajcie wywaru – będziecie go potrzebowali do pieczenia!
  8. W miseczce zróbcie marynatę. Wlejcie łyżkę miodu, łyżkę musztardy, dodajcie przeciśnięte przez praskę trzy ząbki czosnku oraz łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę kminku i tymianku oraz płaską łyżeczkę soli. Wymieszajcie.
  9. Tak przygotowaną marynatą natrzyjcie golonki, włóżcie je do naczynia żaroodpornego i odstawcie przynajmniej na godzinę.
  10. Po tym czasie do naczynia wlejcie jedną szklankę wywaru z gotowania golonek i szklankę ciemnego piwa.
  11. Przykryte pokrywką naczynie wstawcie do nierozgrzanego piekarnika. Ustawcie temperaturę 200 stopni i pieczcie.
  12. Godzinę po tym, gdy piekarnik będzie już rozgrzany, zdejmijcie pokrywkę z naczynia i pieczcie jeszcze 20 minut polewając co jakiś czas sosem.

I gotowe! Podawajcie golonki z tłuczonymi ziemniakami.

Chrupiąca golonka
Pixabay/RitaE
Newsy
Porada na wagę złota. Jak zrobić mięciutką golonkę? Rozpływa się w ustach, a skórka chrupie
Golonka to przysmak jakich mało. Szczególnie ta, której skórka jest złocista i chrupiąca. Wiemy jak ją zrobić!

Golonka pasuje do kufla z piwem i kiszonej kapusty. To także jedna z ulubionych potraw wśród Polaków.  Konkretna sztuka mięsa Mięso z golonki jest kruche i soczyste. Można się nim obficie najeść! Jeśli jesteście wytrawnymi mięsożercami, przepis poniżej powinien przypaść wam do gustu. Jedynym problemem, który pojawia się podczas przyrządzania golonki jest znalezienie sposobu, dzięki któremu nie straci miękkości. Mimo iż ogólnie dostępne przepisy zdają się na ten temat mówić od dawna, nie wszystkim ta sztuka wychodzi. Do jej klasycznego przygotowywania można też użyć jednej sprytnej metody, która raz na zawsze rozprawi się z suchym mięsem, które nie ma zbyt wielu zwolenników.  Golonka soczysta i mięciutka Idealne mięso to takie, które dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka  to też idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Na sam początek golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a dopiero później upiec w piekarniku. Spróbujcie, a nie uwierzycie jakie to proste i skuteczne. Golonce w takiej odsłonie zwyczajnie trudno się oprzeć. Składniki na mięciutką golonkę dla 3- 4 osób: 1 golonka wieprzowa o wadze około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego 2 większe listki laurowe 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr Sposób przygotowania przepisu W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, delikatnie solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i możemy...

Golonka
gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy
Idealny „podkład” pod drinki. Perfekcyjna golonka według tajemnej receptury Magdy Gessler
Jeśli uwielbiacie golonkę, to koniecznie musicie wypróbować przepis na to genialne mięso według Magdy Gessler!

Kto lubi imprezy zakrapiane alkoholem ten doskonale wie, że każde takie przyjęcie nie może się obyć bez odpowiedniego „podkładu”! Porządny, tłusty posiłek z dużą ilością mięsa to obowiązkowy punkt każdego spotkania, w trakcie którego będzie pity alkohol. Spożywanie drinków na pusty żołądek jest bardzo nierozsądne – ból głowy i szybkie upicie się gwarantowane! A w końcu na imprezie (zwłaszcza sylwestrowej), na pewno chcecie jak najdłużej się bawić i być w dobrej formie. By to zagwarantować, trzeba koniecznie zjeść solidną porcję tłustego mięsa – a w tej roli idealnie sprawdzi się golonka! Przepis na golonkę Magdy Gessler Smaczna golonka będzie doskonałym podkładem pod przyjęcie z dużą ilością alkoholu. A my mamy przepis na golonkę nie byle jaką, bo z przepisu Magdy Gessler! Przygotujcie poniższe składniki: 2 duże golonki 100 g selera 100 g marchewki 100 g korzenia pietruszki 2 średnie cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słodka papryka Sól Przygotowanie Oczyszczone golonki natrzyjcie dokładnie solą i papryką z każdej strony, a następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego. Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę. Wsypcie je do naczynia z golonkami. Wlejcie do żaroodpornego naczynia 400 ml wody i dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie. Wstawcie golonki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 2 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa! Przypominamy, że na każdy kilogram mięso powinno się piec przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracajcie golonki co około 15 minut i polewajcie powstałym w naczyniu sosem. I gotowe! Golonka smakuje najlepiej podana z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!

pieczony boczek
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Pieczony boczek na obiad i na kanapki. Prostszego przepisu nie znajdziecie
Znudził ci się schab i kurczak na obiad? W takim razie upiecz boczek. Z tego przepisu wychodzi palce lizać.

Pieczony boczek sprawdzi się jako doskonałe danie na obiad. Soczyste, lekko kruche, przesiąknięte przyprawami… Palce lizać. Z czym najlepiej go podawać? Grube plastry mięsa idealnie komponują się z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pikantnymi dodatkami np. czosnkowymi piklami z chilli.  To także świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek na śniadanie czy kolację.  Bowiem pieczony boczek równie dobrze smakuje na zimno, co na ciepło. Cienko skrojony stanowi przepyszną przekąskę, zastąpi kupną wędlinę – jest nie tylko lepszy, ale i zdrowszy, ponieważ nie zawiera polepszaczy smaku. Kolejna propozycja podania to talerz zimnych przekąsek –połóż go obok szynki zwiniętej w rulony, kawałków kabanosów czy mortadeli; goście z pewnością będą zachwyceni. Pieczony boczek jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach dzień przed podaniem, a następnie piec przez godzinę. To wszystko! Naprawdę! Przepis na soczysty pieczony boczek Składniki 1,5 kg boczku 2 czubate łyżki musztardy 2 łyżki oleju np. rzepakowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka wędzonej papryki Kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Kilka owoców jałowca 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie Umyj dokładnie boczek i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do formy do zapiekania lub dużej miski. W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę z olejem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wszystkie przyprawy )oprócz liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca). Przelej mieszankę na mięso i dokładnie je natrzyj. Włóż do lodówki na całą noc. Wyjmij mięso i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową....

Salceson
Wikimedia Commons/MOs810
Przepisy
Tani przepis na salceson domowy skradnie wasze serca. Po zjedzeniu uśmiech na twarzy gwarantowany
Nic nie dorówna domowemu jedzeniu. Salceson przygotowany samodzielnie? Tak, to możliwe!

Jeśli macie zacięcie do przepisów, ten powinien przypaść wam do gustu. Jeżeli za to gotowanie to kolejna pozycja w zestawieniu waszych hobby, przekonacie się tym bardziej. Przedstawiamy przepis na mięsny i pyszny - domowy salceson wieprzowy. Salceson jako wyrób kulinarny głównie jest robiony z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu i przypraw. Odpowiednie peklowanie mięsa zapewni mu właściwą konsystencję i smak nieporównywalny do niczego innego.  Salceson, ze względu na swój skład, przybiera różne nazwy handlowe. W sklepowych ladach możemy znaleźć włoski, czarny, brunszwicki, saksoński, ozorkowy, wiejski, podrobowy. Każdy wymaga innego rodzaju mięsa i dodatków w postaci przypraw.  Żeby zrobić domowy salceson, potrzebujecie: 3 duże golonki z kością (około 3 - 4 kg ) zalewa na 2 litr wody 100 g peklosoli 1 główka czosnku 4 liście laurowe , 3 ziela, kilka kulek pieprzu  osłonki do salcesonu                                  1 łyżka soli lub trochę więcej 1 łyżka z czubkiem żelatyny 2 łyżki majeranku 1 łyżka czosnku suszonego 1 łyżka kolendry mielonej 1 łyżka pieprzu 1 mała łyżeczka gałki muszkatołowej 1 mała łyżeczka ziela angielskiego, mielonego 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego Sposób przygotowania: Początkowym etapem przygotowania salcesonu jest oddzielenie golonek od kości. Mięso tak przygotowane należy zapeklować, a kości włożyć do lodówki. W kubku mieszamy peklosól, 1 szklankę wrzątku,...