Większość osób marynuje mięso w marynacie z dodatkiem soli, która sprawia, że przyrządzane kawałki mięsa będą mniej twarde. A czy próbowaliście zamiast soli dodać do marynaty… piwo? Zdziwilibyście się, jak doskonale wpływa ono na smak i konsystencję mięsa!
Przepis na golonkę pieczoną w piwie
Przyrządzenie tej golonki wymaga trochę czasu, ale uwierzcie – warto! Jest tak smaczna, że opłaca się poczekać.
Do przygotowania takiej golonki potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
Do gotowania:
- 2 tylne golonki wieprzowe
- 2 większe marchewki
- 1 pietruszka
- Ćwierć selera
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1,25 l wody
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu (ziarna)
- 1 łyżeczka soli
Do pieczenia:
- 1 szklanka wywaru z golonek
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- Kminek
- Tymianek
- Słodka papryka pielona
- Sól
Przygotowanie:
- Najpierw oczyśćcie golonki. Dobrze jest użyć w tym celu palnika, którym usuniecie włoski pozostałe na skórze.
- Obierzcie marchewkę i pietruszkę.
- Cebulę obierzcie i przekrójcie na pół, a następnie podpieczcie na suchej patelni.
- Obierzcie czosnek.
- Następnie do dużego garnka włóżcie golonki, obrane warzywa, opieczoną cebulę i ząbki czosnku. Dodajcie 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziaren pieprzu i łyżeczkę soli. Zalejcie wszystko 1,25 l zimnej wody lub więcej – powinna całkiem przykryć golonki.
- Przykryjcie garnek pokrywką. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie golonki przez około dwie godziny.
- Po tym czasie wyjmijcie golonki z garnka i odłóżcie, by wystygły. Nie wylewajcie wywaru – będziecie go potrzebowali do pieczenia!
- W miseczce zróbcie marynatę. Wlejcie łyżkę miodu, łyżkę musztardy, dodajcie przeciśnięte przez praskę trzy ząbki czosnku oraz łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę kminku i tymianku oraz płaską łyżeczkę soli. Wymieszajcie.
- Tak przygotowaną marynatą natrzyjcie golonki, włóżcie je do naczynia żaroodpornego i odstawcie przynajmniej na godzinę.
- Po tym czasie do naczynia wlejcie jedną szklankę wywaru z gotowania golonek i szklankę ciemnego piwa.
- Przykryte pokrywką naczynie wstawcie do nierozgrzanego piekarnika. Ustawcie temperaturę 200 stopni i pieczcie.
- Godzinę po tym, gdy piekarnik będzie już rozgrzany, zdejmijcie pokrywkę z naczynia i pieczcie jeszcze 20 minut polewając co jakiś czas sosem.
I gotowe! Podawajcie golonki z tłuczonymi ziemniakami.