Mrożenie warzyw odbywa się w szczytowej fazie ich świeżości. W ten sposób utrwalany jest nie tylko ich smak, ale również wartości odżywcze. Taka obróbka termiczna bardzo służy wielu produktom. Okazuje się jednak, że drugie tyle całkowicie traci swój smak, konsystencje i właściwości. Oto 5 rodzajów warzyw, których nigdy nie powinniście wkładać do zamrażalnika.

Ziemniaki

Bez względu na to czy występują w postaci frytek, talarków czy ćwiartek nie powinniście po nie sięgać. Bowiem po zamrożeniu ich konsystencja i smak ulegają znacznemu pogorszeniu. Pamiętajcie, że ziemniaki to produkt całoroczny, właściwie przechowywany może naprawdę długo zachować świeżość. Dlatego nie kupujcie mrożonych ziemniaków.

Marchewki

Naukowcy udowodnili, że mrożone marchewki zawierają o wiele mniej żelaza niż te przyrządzone na świeżo. A przecież żelazo to bardzo ważny składnik odżywczy, odpowiedzialny za transport tlenu do mięśni. Z racji, że marchewki, podobnie jak ziemniaki, są produktem całorocznym, nie kupujcie ich w postaci mrożonej.

Mrożony szpinak

Jeśli chcecie go wykorzystać do przyrządzenia sałatki lub innego dania na zimno, koniecznie sięgnijcie po świeże liście. Bowiem mrożony szpinak będzie miał konsystencję papki, stanie się rozmoczony i nieapetyczny. Ilość zawartej w nim wody jest po prostu zbyt wysoka, by mrożenie przynosiło pożądane efekty.

Zobacz także:

Cebula

W sklepowych zamrażarkach można również znaleźć pokrojoną w kostkę cebulę. Wiele osób uważa, że wkładając ją do koszyka zwyczajnie oszczędza czas. Okazuje się jednak, że po rozmrożeniu produkt staje się nieapetyczną papką, a w dodatku zostaje pozbawiony charakterystycznej ostrości. Dlatego wybierzcie świeżą cebulę, a jeśli nie lubicie jej siekać skorzystajcie z pomocy meleksera.

Brokuły

Choć mrożone brokuły nie tracą swoich wartości odżywczych z pewnością nie smakują tak dobrze jak świeże. W końcu większość ludzi uwielbia ich chrupkość. Możecie być jednak pewni, że ta zostanie zabita przez niską temperaturę. Warzywo będzie smakować tak jakby było rozgotowane.