warzywa których nie powinno się mrozić
Adobe Stock
Newsy

Używacie mrożonek? Tych pod żadnym pozorem nie kupujcie

Niekwestionowanym plusem mrożenia jest pozasezonowy dostęp do ulubionych produktów. Okazuje się jednak, że wiele warzyw traci w ten sposób nie tylko swój smak i wygląd, ale również cenne wartości odżywcze. Właśnie dlatego nie powinniście kupować między innymi mrożonych ziemniaków.

Mrożenie warzyw odbywa się w szczytowej fazie ich świeżości. W ten sposób utrwalany jest nie tylko ich smak, ale również wartości odżywcze. Taka obróbka termiczna bardzo służy wielu produktom. Okazuje się jednak, że drugie tyle całkowicie traci swój smak, konsystencje i właściwości. Oto 5 rodzajów warzyw, których nigdy nie powinniście wkładać do zamrażalnika.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ziemniaki

Bez względu na to czy występują w postaci frytek, talarków czy ćwiartek nie powinniście po nie sięgać. Bowiem po zamrożeniu ich konsystencja i smak ulegają znacznemu pogorszeniu. Pamiętajcie, że ziemniaki to produkt całoroczny, właściwie przechowywany może naprawdę długo zachować świeżość. Dlatego nie kupujcie mrożonych ziemniaków.

Marchewki

Naukowcy udowodnili, że mrożone marchewki zawierają o wiele mniej żelaza niż te przyrządzone na świeżo. A przecież żelazo to bardzo ważny składnik odżywczy, odpowiedzialny za transport tlenu do mięśni. Z racji, że marchewki, podobnie jak ziemniaki, są produktem całorocznym, nie kupujcie ich w postaci mrożonej.

Mrożony szpinak

Jeśli chcecie go wykorzystać do przyrządzenia sałatki lub innego dania na zimno, koniecznie sięgnijcie po świeże liście. Bowiem mrożony szpinak będzie miał konsystencję papki, stanie się rozmoczony i nieapetyczny. Ilość zawartej w nim wody jest po prostu zbyt wysoka, by mrożenie przynosiło pożądane efekty.

Cebula

W sklepowych zamrażarkach można również znaleźć pokrojoną w kostkę cebulę. Wiele osób uważa, że wkładając ją do koszyka zwyczajnie oszczędza czas. Okazuje się jednak, że po rozmrożeniu produkt staje się nieapetyczną papką, a w dodatku zostaje pozbawiony charakterystycznej ostrości. Dlatego wybierzcie świeżą cebulę, a jeśli nie lubicie jej siekać skorzystajcie z pomocy meleksera.

Brokuły

Choć mrożone brokuły nie tracą swoich wartości odżywczych z pewnością nie smakują tak dobrze jak świeże. W końcu większość ludzi uwielbia ich chrupkość. Możecie być jednak pewni, że ta zostanie zabita przez niską temperaturę. Warzywo będzie smakować tak jakby było rozgotowane.

Mrożonki
Pixabay/Willfried Wende
Newsy
Mrożonki w sklepie są zbite lub zbrylone? Pod żadnym pozorem ich nie kupujcie. Dlaczego? 
Zamrożony produkt żywnościowy jest przeznaczony do długotrwałego przechowywania w zamrażalniku, który wstrzymuje całkowicie rozwój wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Mrożonki to przede wszystkim szybki pomysł na obiad. Wystarczy kilka minut i gotowe.

Polacy często kupują mrożone warzywa albo owoce, także ryby lub mięso, jak również gotowe zamrożone sałatki albo przetwory mączne takie jak pierogi. Na temat mrożonek narosło już wiele mitów. Jak jest naprawdę? Zdrowa, mrożona żywność Jedni uznają mrożonki za żywność prawie doskonałą, bo jedynie minimalnie przetworzoną, bliską pierwotnej, naturalnej postaci, podczas gdy inni za niemal bezwartościową, pozbawioną życia i wielu naturalnych walorów.  Mrożenie, tak jak i inne metody utrwalania żywności, ma swoje wady i zalety, Zmiany, które widać na pierwszy rzut oka po rozmrożeniu produktów czy podczas ich przygotowywania, to utrata jędrności, zmiana konsystencji oraz ograniczone zdolności utrzymania wody. Właśnie na te cechy warto zwrócić szczególną uwagę. Powiedzą wam więcej o mrożonkach niż sklepowa etykieta. Jeśli kupujecie mrożonki, należy zwrócić baczną uwagę na to czy przypadkiem nie są zbite i zbrylone. Jeśli zauważycie podobne właściwości, najprawdopodobniej były źle mrożone lub rozmrożone i zamrożone ponownie. Kolejne mrożenie psuje zamrożony produkt. Właściwie powinniście zrezygnować z jego konsumpcji. Zawartość torebki powinna do tego lekko przesypywać się przy poruszaniu. To pierwszy sygnał, że kupiona mrożonka nadaje się do spożycia. Nie może być ani zbyt zbita, ani całkowicie sypka. Czy jedzenie mrożonek może być groźne? Najwięcej wątpliwości budzą mrożone ryby w postaci kostek rybnych. Często zdarza się, że w zawartości znajdziecie rybę zmieloną w całości. Mrożony filet rybny może zawierać ości, wnętrzności i mało apetyczne części ryby. Pomijając niektóre przykłady, metoda mrożenia żywności nadal pozostaje w czołówce najlepszych metod utrwalania żywności ze względu na stosunkowo niskie straty wartości...

Czy mrożone warzywa są zdrowe?
Sergey/Adobe Stock
Triki kulinarne
Oto kilka owoców i warzyw, które są bardziej odżywcze w postaci mrożonej niż świeżej. Będziecie zaskoczeni!
Mrożonki nie takie straszne, jak je malują – niektóre mrożone warzywa są nawet bardziej wartościowe od tych świeżych.

Powszechnie uważa się, że świeże warzywa są zdrowsze i bogatsze w mikroelementy i wartości odżywcze od tych mrożonych. Tymczasem warto wiedzieć, że nie we wszystkich przypadkach tak musi być! Przyjrzyjmy się temu wszystkiemu bliżej. Lubimy, gdy na talerzu pojawia się coś świeżego i zdrowego. Stąd często bierze się nasza decyzja o pomijaniu mrożonych owoców i warzyw. Te zwykle postrzegane są jako mniej wartościowe. Paradoksalnie klientów zniechęcać może ich stosunkowo niska cena – zwykle nie jesteśmy w stanie uwierzyć, że za małe pieniądze dostaniemy odpowiednią jakość. Jeżeli omijaliście dotąd w sklepach zamrażarki wypełnione warzywami i owocami, szybko zmienicie swoje przyzwyczajenia po przeczytaniu tej listy produktów, które są przynajmniej tak samo zdrowe po odmrożeniu, jak te świeże. Lista warzyw, które warto jeść po odmrożeniu: Groszek . Trudno w to uwierzyć, ale poczciwy zielony groszek zachowuje więcej witaminy C w postaci mrożonej, niż na świeżo. Warto więc dodać nieco groszku do naszej sałatki warzywnej czy do marchewki na ciepło. Szpinak – to nielubiane przez dzieci, a uwielbiane przez dorosłych warzywo podczas mrożenia zachowuje się podobnie jak wspomniany powyżej groszek. Nie bójmy się więc kupować mrożonego szpinaku! Marchewka . To będzie duże zaskoczenie dla fanów jedzenia surowej marchewki. Według badań Harvard Medical School świeża marchewka ze sklepu może wykazywać utratę ok. 80% witaminy C podczas procesu składowania w chłodniach i transportu. Wniosek? Warto zamrozić sobie na zapas świeżo wykopaną z ogródka marchew na całą zimę! Jagody tak samo źle znoszą pobyt w lodówce jak marchewki.  Już po trzech dniach przechowywania ich w naszej chłodziarce tracą mnóstwo witaminy C. Przetrzymywanie jagód w...

Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne
Mrożenie jedzenia to najprostsza forma przedłużenia jego terminu przydatności. Niestety, okazuje się, że nie wszystkie dania można przechowywać w ten sposób.

Mrożenie to dobrze znana wszystkim metoda przechowywania jedzenia. Idealnie sprawdza się między innymi w przypadku letnich owoców, warzyw, a nawet mięsa. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jaki ma na nie wpływ? Okazuje się bowiem, że dzięki niskiej temperaturze, niektóre produkty zyskują na smaku, a inne wręcz przeciwnie – stają się niesamowicie niedobre. Jakie potrawy zyskują na smaku dzięki zamrażalce? Z pewnością niewielu z was zdaje sobie sprawę z tego, że mrożenie bardzo pozytywnie wpływa na wszystkie potrawy duszone, takie jak bigos, gulasz czy kapusta z grochem.  W przypadku ciasta drożdżowego, gotowych kopytek, pyz, pierogów, klusków, zup czy chleba pod wpływem niskiej temperatury smak w ogóle nie ulega zmianie. Jakie potrawy tracą smak przez mrożenie?  Niestety, wiele dań pod wpływem niskiej temperatury zmienia lub traci smak. Należą do nich przede wszystkim potrawy z dużą ilością czosnku i pieprzu, które gorzknieją w wyniku zamrażania. Ten sposób przechowywania żywności bardzo negatywnie wpływa również na surowe ziemniaki, ogórka, kalafiora oraz cebulę. Mrożenie sprawia, że stają się one wodniste, bardzo miękkie i niesamowicie niesmaczne. Sprawa wygląda bardzo podobnie w przypadku ugotowanych na twardo jajek. Te pod wpływem niskiej temperatury stają się gumowate i nie do zjedzenia. Jak prawidłowo mrozić jedzenie? Skoro już wiecie, co można mrozić, a czego pod żadnym pozorem nie należy, teraz warto dowiedzieć się, jak to robić. Wbrew pozorom wiele osób ma z tym duży problem. Mroźcie tylko w specjalnych opakowaniach Do mrożenia zarówno zup, mięs oraz warzyw idealnie sprawdzą się specjalne woreczki strunowe do żywności. W Ikei dostaniecie je w wielu pojemnościach – od 200 ml do nawet 2 litrów. Jeśli jednak...

Czy można mrozić kotleta schabowego?
Adobe Stock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Gwarantujemy, będziecie zaskoczeni
Z pewnością nieraz zastanawialiście się, jakie produkty możecie umieścić w zamrażalniku, by codziennie nie stać godzinami w kuchni. Czy wśród nich znajdują się kotlety schabowe? Ten artykuł rozwieje wasze wątpliwości.

Mrożenie gotowych dań lub półproduktów to świetna metoda, która przede wszystkim zaoszczędza wasz czas. W ten sposób, zamiast spędzać dwie godzinny dziennie w kuchni, możecie cieszyć się przepysznym jedzeniem, które po podgrzaniu będzie smakować jak dopiero co przygotowane.  Mrożenie gotowego jedzenia Odpowiednio zamrożona i przechowywana żywność w żaden sposób nie zaszkodzi waszemu zdrowiu. Możecie być również pewni, że jedzenie zachowa swoje cenne wartości odżywcze.  Czy kotlety schabowe można mrozić? Większość z was z pewnością się zdziwi. Bowiem okazuje się, że kotlety schabowe śmiało możecie przechowywać w zamrażalniku. Wystarczy rozbić mięso tłuczkiem, natrzeć ulubionymi przyprawami, a następnie umieścić w specjalnych woreczkach lub pojemniczkach i zamrozić. Po wyjęciu wystarczy je zapanierować i usmażyć. Tym, którzy chcą oszczędzić jeszcze więcej czasu, proponujemy mrożenie zapanierowanego, a nawet już usmażonego mięsa. Wystarczy, że po wyjęciu odgrzejecie je na patelni i gotowe. Będą smakować tak samo dobrze jak zawsze. Mrożenie rosołu Bulion przygotowany na bazie warzyw i mięsa to podstawa wielu polskich dań. Z rosołu możecie bowiem ugotować niemal każdą zupę, ale również stworzyć niesamowity sos. Z racji, że jego przyrządzenie wymaga wielu godzin, najlepiej zrobić go raz i w dużej ilości, a następnie poporcjować i zamrozić. Mrożenie ciasta na pierogi Ciasto na pierogi to kolejny bardzo czasochłonny kulinarny wyrób. Właśnie dlatego idealnie jest przygotować go w większych ilościach i zamrozić na surowo. Jednak miejcie na uwadze, że po wyjęciu z zamrażalnika produkt może stać się bardzo lepki. Wtedy należy podsypać go mąką i ponownie wyrobić. To jednak nie zajmie zbyt wiele czasu. Zamrażanie białek Często...