Używacie cebuli żeby sprawdzić, czy grzyb jest trujący? To się może fatalnie skończyć
AdobeStock
Newsy

Używacie cebuli żeby sprawdzić, czy grzyb jest trujący? To się może fatalnie skończyć

Grzyby już rosną w lasach. Jeśli wybieracie się na grzybobranie, lepiej sprawdźcie, czy stary trik na sprawdzenie grzybów jest bezpieczny.

Sezon na grzybobranie już się zaczął. Wczesnym rankiem grzybiarze z dużymi koszami udają się do lasu w nadziei na duże zbiory. W przypadku tego hobby bardzo ważne jest doświadczenie i wiedza na temat grzybów, ponieważ pomyłka może skończyć się tragicznie. 

Niektórzy dla pewności stosują ciekawy trik na sprawdzenie, czy dany grzyb nadaje się do zjedzenia. Ale czy ta metoda na pewno jest skuteczna i powinno się ją stosować? Sprawdźcie. 

Czy cebula czernieje na trujących grzybach?

Przed udaniem się na grzybobranie koniecznie należy dokładnie przestudiować atlas grzybów by nauczyć się, które gatunki są jadalne, a które trujące. Niektóre z nich są jednak bardzo podobne do siebie i wtedy pojawia się problem - jak je rozróżnić?

Część grzybiarzy (zwłaszcza tych, którym brakuje doświadczenia), stosuje stary sposób z cebulą. Polega on na tym, że przekrojoną cebulę kładzie się na zerwanym grzybie. Jeśli warzywo zaczyna czernieć oznacza to rzekomo, że grzyb nie jest jadalny. Ale czy to prawda?

Okazuje się, że nie. Cebula czernieje pod wpływem związków siarki zawartych w grzybach. Pierwiastek ten można znaleźć zarówno w grzybach jadalnych, jak i niejadalnych. Wniosek jest taki, że lepiej zdać się na własną wiedzę na temat grzybów. A jeżeli nie jesteście pewni co do niektórych gatunków, dla własnego bezpieczeństwa zostawcie je w lesie. 

Zobacz także
Pierwsze grzyby pojawiają się już w polskich lasach. Gdzie pojechać na grzybobranie w tym roku?

Pierwsze grzyby pojawiają się już w polskich lasach. Gdzie można pojechać na grzybobranie w tym roku?

Zjedzenie trujących grzybów może być śmiertelnie niebezpieczne. Oto, co należy zrobić w takiej sytuacji

Zjedzenie trujących grzybów może być śmiertelnie niebezpieczne. Oto, co należy zrobić w takiej sytuacji

Zasady bezpiecznego zbierania grzybów

By mieć pewność co do tego, że zebrane przez was grzyby są jadalne, zastosujcie się do poniższych zasad:

  • weźcie ze sobą atlas grzybów

  • zbierajcie grzyby o gąbczastym spodzie, jak prawdziwki, podgrzybki i maślaki

  • zwracajcie uwagę na spód grzybów - te o spodzie blaszkowym w większości są trujące, poza kurkami, gąskami i kanią.

  • jeśli nie macie pewności co do danego grzyba - nie zrywajcie go 

  • lepiej nie zbierajcie grzybów tuż po deszczu, ponieważ mogą szybko się zepsuć

Źródło: poradnikzdrowie.pl, kalendarzrolnikow.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy
AdobeStock
Newsy
Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy
Wybieracie się do lasu na grzyby? Uważajcie, by nie zebrać trujących okazów. Na co zwrócić szczególną uwagę? Podpowiadamy!

Zbieranie grzybów to świetny sposób na relaks i możliwość znalezienia wspaniałych okazów, z których można przygotować wiele smacznych dań. Wybierając się do lasu na grzyby należy jednak posiadać wiedzę na temat jadalnych i trujących gatunków. Jeśli nie mamy pewności co do niektórych grzybów, nie chodźmy do lasu sami, tylko zabierajmy ze sobą kogoś, kto bardzo dobrze zna się na grzybach. Pomyłka podczas zrywania grzybów może mieć tragiczne konsekwencje dla naszego zdrowia. Czy każdy trujący grzyb jest gorzki? Przyjęło się uważać, że każdy trujący grzyb jest gorzki. To dlatego wiele osób liże grzyby, aby upewnić się czy na pewno są one jadalne. Nie jest to jednak zbyt dobry sposób na ocenę jadalności grzyba, ponieważ niektóre trujące gatunki grzybów wcale nie są gorzkie w smaku. Poza tym, już samo polizanie niektórych grzybów może mieć fatalne konsekwencje dla naszego zdrowia. Dlaczego lizanie grzybów to za mało? Istnieje mit, że wszystkie jadalne grzyby są smaczne, a niejadalne są gorzkie. To nieprawda. Rzeczywiście jadalne gatunki grzybów mają przyjemny smak, ale wśród toksycznych gatunków także znajdziemy wiele smacznych okazów – pod żadnym pozorem jednak tego nie testujcie. Przykładowo muchomor sromotnikowy podobno ma bardzo dobry smak. A goryczak żółciowy, choć jest jadalny, ma bardzo nieprzyjemny, gorzki smak. Jeśli nie macie pewności co do jadalności danego grzyba, nie liżcie go, ani tym bardziej go nie nadgryzajcie. Weźcie ze sobą atlas grzybów lub zabierzcie ze sobą do lasu bliską osobę, która doskonale zna się na grzybobraniu. Zebrane w lesie grzyby można także zanieść do Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemicznych, żeby ocenił je grzyboznawca. Możecie też spróbować...

Robicie tak z grzybami? Przez ten fatalny błąd nawet jadalne grzyby mogą stać się trujące
Adobe Stock
Newsy
Robicie tak z grzybami? Przez ten fatalny błąd nawet jadalne grzyby mogą stać się trujące
Wybieracie się na grzyby? Pod żadnym pozorem nie róbcie 1 rzeczy. Chodzi o sposób ich zbierania, który może okazać się opłakany w skutkach.

W polskich lasach pojawiły się pierwsze wielkie wysypy grzybów . Jeśli wybieracie się na grzybobranie, koniecznie pamiętajcie o pewnej prostej zasadzie. Może wam ona uratować zdrowie. Dlaczego nie można zbierać grzybów do plastikowych reklamówek? W polskich lasach aż zaroiło się od grzybów. Nic dziwnego, że grzybiarze wyruszają już o świcie na grzybobranie. Z grzybów można przygotować wiele smacznych potraw. Możemy je usmażyć z cebulką , zamarynować w słoiku , zrobić z nich zupę lub dodać do sosu. Ale czy wiecie, jak prawidłowo zbierać grzyby? Jeśli wybieracie się zbierać grzyby, ale nie za bardzo się w nich orientujecie, koniecznie zabierzcie ze sobą osobę, która bardzo dobrze zna się na grzybach. Poza odpowiednim ubiorem i scyzorykiem, niezbędny wam również będzie wiklinowy koszyk. Pod żadnym pozorem nie zbierajcie grzybów do plastikowej reklamówki lub wiaderka. Dlaczego? Jak wyjaśnia dietetyczka Małgorzata Gajewczyk, wielogodzinne przechowywanie grzybów w reklamówce może powodować ich zaparzanie i przyspieszone psucie. Może to być niebezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ w grzybach wytwarzają się wtedy toksyny. Najlepiej grzyby zbierać do koszyka wiklinowego, ewentualnie bawełnianej torby, czyli tam, gdzie dostęp ma powietrze – powiedziała w rozmowie z portalem WP abcZdrowie Małgorzata Gajewczyk. Jeśli dojdzie do zaparzenia grzybów, obecne w nich białko zetnie się i ulegnie rozkładowi, co może doprowadzić do zatrucia. O czym należy pamiętać podczas zbierania grzybów? Jeśli już uda wam się zebrać grzyby, po powrocie do domu pamiętajcie o pewnej bardzo ważnej rzeczy. Nie chowajcie ich do lodówki, tylko od razu zabierzcie się za ich przebieranie. Dlaczego? Grzyby najlepiej przebrać tuż po powrocie do domu...

Dlaczego na grzyby trzeba iść tylko o świcie? Wcale nie chodzi o to, żeby zdążyć przed innymi
AdobeStock
Newsy
Dlaczego na grzyby trzeba iść tylko o świcie? Wcale nie chodzi o to, żeby zdążyć przed innymi
Gdy w lasach przybywa grzybów, wieści szybko się rozchodzą. Rośnie ilość zarówno grzybów, jak i grzybiarzy. Największe zbiory mają ci, którzy znają leśne tajemnice. Wyjawiamy jedną z nich.

Do lasu na grzyby? Jeśli poważnie myślicie o zbieraniu grzybów musicie dobrze się dobrze przygotować. Przede wszystkim powinniście wiedzieć jak odróżnić grzyby jadalne od trujących , mieć przy sobie atlas grzybów, lub iść na grzybobranie w towarzystwie eksperta, który rozwieje wątpliwości. Powinniście też wiedzieć, gdzie rosną wasze ulubione grzyby, bo każdy rodzaj ma swoje ulubione miejsca. Powinniście zaopatrzyć się w przewiewny pojemnik na zbiory, bo w foliowej torebce grzyby zaparzą się i zaczną psuć, zanim wrócicie do domu. I wreszcie powinniście wiedzieć, kiedy najlepiej zbierać, żeby wasze zbiory były okazałe i zdrowe. Podpowiadamy. Jak zebrać więcej zdrowych grzybów? Czy zdarzyło wam się wchodząc do lasu mijać ludzi wracających już z grzybobrania z pełnymi koszami? Zastanawialiście się wtedy pewnie, o której musieli rozpocząć zbieranie, skoro tak wcześniej kończą je i złościliście się zapewne, że wybrali wam wszystkie najpiękniejsze okazy. Grzybiarze, którzy wychodzą do lasu bladym świtem, robią to tak wcześnie, bo wiedzą dwie rzeczy: łatwiej wypatrzą w ściółce wilgotne od rosy grzyby, bo odbijają światło i są lepiej widoczne. zapakują do koszy zbiory, na których nie zdążą się rozwinąć robaki. O świcie w lesie? To dobry pomysł, żeby jednocześnie wyprzedzić konkurentów i… owady Skąd się biorą robaki w grzybach ? - zapytał kiedyś w swoim programie, w radiowej trójce, polski dziennikarz i fizyk dr. Tomasz Rożek. Okazuje się, że robaki biorą się z… powietrza. Owady znoszą na nich jajka, a z nich rozwijają się larwy. To właśnie te larwy znajdujemy jesienią w grzybach. I jeśli zawsze dziwicie się jak to możliwe, że włożyliście do koszyka zdrowe grzyby, a w domu wyjmujecie robaczywe, to...

Bez piekarnika i suszarki. Błyskawiczny patent na wysuszenie grzybów, gotowe w mniej niż 60 minut
Adobe Stock
Newsy
Bez piekarnika i suszarki. Błyskawiczny patent na wysuszenie grzybów, gotowe w mniej niż 60 minut
Jak szybko wysuszyć grzyby? Przyda się wam do tego popularne urządzenie, które dziś znajduje się w prawie każdym polskim domu.

Nie ma co się dziwić, że tak wiele osób z chęcią co roku wybiera się na grzybobranie. Przy sprzyjającej pogodzie, wielogodzinny spacer po lesie jest bardzo przyjemny - tym bardziej, jeśli uda się z niego wrócić z koszami pełnymi grzybów. Po takiej wędrówce czas niestety na raczej mniej przyjemne zajęcie, czyli oczyszczenie grzybów przed dalszą obróbką. Najczęściej suszy się je i przekłada do słoików, by móc następnie je wykorzystać zimą - na przykład do farszu na wigilijne pierogi, zupy grzybowej i innych potraw, które smakują po prostu lepiej, gdy doda się do niej leśne grzyby.  Wydawałoby się, że do suszenia wymagana jest specjalna suszarka do grzybów, choć można to też zrobić w piekarniku lub nawlec grzyby na nitkę i rozwiesić je na kaloryferze. Suszenie w ten sposób trwa niestety dość długo, jednak istnieje jeszcze jedna metoda, która jest chyba najszybsza ze wszystkich.  Jak wysuszyć grzyby w mikrofali? Pomocna w suszeniu grzybów może być kuchenka mikrofalowa. Zebrane grzyby oczyśćcie dokładnie z piasku, mchu i igieł. Ważne jest, by użyć w tym celu jak najmniej wody, dlatego najlepiej jest wyszorować grzyby delikatnie za pomocą szczoteczki lub ręcznika papierowego. Następnie potnijcie je na kawałki i połóżcie na talerzu. Wstawcie go do mikrofalówki i ustawcie moc na 100 W. Podgrzewajcie grzyby przez kilka minut. Po tym czasie wyjmijcie je z mikrofalówki, przemieszajcie i po chwili włóżcie z powrotem do środka i znów podgrzejcie. Powtórzcie ten proces kilka razy, aż wilgoć odparuje z grzybów.  Zasady zbierania grzybów W kwestii obróbki grzybów leśnych warto zawsze przypomnieć sobie zasady bezpiecznego zbierania grzybów. W ten sposób unikniecie nie tylko zatrucia pokarmowego spowodowanego zjedzeniem trujących okazów, ale nawet poważnych uszczerbków na zdrowiu: nigdy nie próbujcie językiem,...