Użyjcie tego sposobu, by szybko zmiękczyć twarde masło z lodówki. Nie potrzeba do tego mikrofalówki
AdobeStock
Newsy

Użyjcie tego sposobu, by szybko zmiękczyć twarde masło z lodówki. Nie potrzeba do tego mikrofalówki

Co zrobić, by łatwo zmiękczyć masło, ale go nie rozpuścić? Wykorzystajcie ten prosty sposób.

Nie ma nic lepszego na śniadanie, niż świeży, chrupiący chleb posmarowany miękkim masłem. Jeżeli zapomnieliście wyjąć je z lodówki i jest wciąż bardzo twarde, nic straconego – istnieje prosty trik który sprawi, że masło stanie się miękkie w kilka minut. I wcale nie musicie użyć do tego kuchenki mikrofalowej! Poznajcie ten łatwy sposób na twarde masło. 

Jak łatwo zmiękczyć masło?

Jeżeli kiedykowiek próbowaliście zmiękczyć masło w kuchence mikrofalowej to dobrze wiecie, jak to się może skończyć. Wystarczy o nim zapomnieć lub ustawić zbyt wysoką moc urządzenia i nieszczęście gotowe – będziecie mieli masło w formie płynnej.

Zamiast je wylewać, dajcie mu ostygnąć i użyjcie na przykład do przygotowania ciasta z przepisu, który wymaga użycia rozpuszczonego masła. Jeżeli jednak danego dnia nie pieczecie, uchronicie się przed tragedią stosując ten prosty trik.

Wystarczy, że do miski wlejecie gorącą wodę. Odczekajcie kilka minut, by naczynie się nagrzało i wylejcie wodę. Następnie miską przykryjcie masło na kilka chwil. Ciepło sprawi, że masło stanie się miękkie, ale się nie rozpuści. Wystarczy parę minut, a będziecie mogli posmarować kanapki masłem z lodówki! Prawda, że proste?

@foodnetwork

don’t microwave the butter, try this 👆

♬ original sound - Betelgeusethestar
Zobacz także
Co zrobić z przekrojoną cebulą, by wydłużyć jej świeżość? Pomoże produkt z lodówki

Co zrobić z przekrojoną cebulą, by wydłużyć jej świeżość? Pomoże produkt z lodówki

Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły? Dzięki tej metodzie dłużej zachowają świeżość

Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły? Dzięki tej metodzie dłużej zachowają świeżość

Inne sposoby na twarde masło

Jeżeli przyrządzacie na przykład ciasto czy inne wypieki i potrzebujecie do nich miękkiego masła, możecie wykorzystać kilka innych, bardzo przydatnych trików. Znaliście wszystkie z nich?

  • starcie masła na tarce - wystarczy po prostu wziąć kostkę masła i zetrzeć na tarce na dużych oczkach

  • kąpiel wodna - sposób podobny do wykorzystania gorącej miski. W niewielkim garnku zagotujcie wodę i umieśćcie na nim miskę. Włóżcie do niej masło, przykryjcie talerzykiem albo folią aluminiową i poczekajcie kilka minut

  • pokrojenie w kostkę - to metoda, która sprawdza się szczególnie przy robieniu ciasta kruchego

A najlepiej jest po prostu trzymać masło w maselniczce w temperaturze pokojowej. Jednak, gdy na zewnątrz robi się bardzo ciepło, masło może zjełczeć i wówczas trzeba je trzymać w lodówce. Wtedy opisane wyżej sposoby na pewno się przydadzą.

Źródło: foodnetwork/TikTok

Magda Gessler odpowiada na pytania

Podgrzewacie w ten sposób masło? Fatalnie. Pozbawiacie go witamin i wartości odżywczych
AdobeStock
Newsy
Podgrzewacie w ten sposób masło? Fatalnie. Pozbawiacie go witamin i wartości odżywczych
Ta metoda sprawia, że masło traci na wartościach odżywczych i smaku. Niestety, wciąż wiele osób ją stosuje.

Czy masło trzeba przechowywać w lodówce? Jeżeli macie sporą rodzinę lub jadacie dużo masła, to nie będzie to konieczne - wówczas produkt ten na tyle szybko znika, że nie zdąży się zepsuć i można go trzymać na maselniczce w kuchennej szafce lub na blacie. Jeżeli jednak kostka masła wystarcza u was na długo, trzeba przechowywać ją w lodówce. A jak wszyscy wiemy, masło wyciągnięte z lodówki nie nadaje się do niczego poza robieniem kruchego ciasta - jest bardzo twarde, trzeba je “skrobać” i nie da się posmarować nim kanapek. Niektórzy wobec tego używają popularnego sprzętu AGD do zmiękczenia masła - ale czy to dobry pomysł? Sprawdźcie.  Czy można podgrzewać masło w mikrofali? Część z was na pewno po wyciągnięciu twardego masła z lodówki wstawia je na kilkanaście sekund do mikrofali. Trzeba przyznać, że to bardzo szybki i prosty sposób na zmiękczenie masła, ale czy zdrowy? Nie do końca. Okazuje się, że przed podgrzewanie w mikrofali masło traci wartości odżywcze - zwłaszcza witaminę B12. Dzieje się tak przez oddziaływanie wysokiej temperatury. A do tego można bardzo łatwo przesadzić przy podgrzewaniu, na przykład przez ustawienie zbyt wysokiej mocy urządzenia lub czasu podgrzewania. Wystarczy chwila nieuwagi, by roztopić masło i wówczas można już tylko użyć go do przygotowania ciasta (po uprzednim ostudzeniu, ponieważ wlanie gorącego masła do masy sprawi jedynie, że może wam wyjść zakalec).  Jak szybko zmiękczyć masło?  Bardziej bezpiecznym i pewnym sposobem na zmiękczenie twardej kostki masła jest zrobienie kąpieli wodnej inaczej - zamiast kłaść masło do naczynia umieszczonego nad garnkiem z wrzącą wodą, można to wykonać w jeszcze bezpieczniejszy sposób. Wystarczy, że zagotujecie wodę w czajniku i wlejecie ją do szerokiej miski lub szklanki (powinna się w niej zmieścić kostka masła)....

Rozsmarowywanie masła
Adobe Stock
Newsy
Masło z lodówki jest zbyt twarde? Jest genialny trik, by temu zaradzić
Dyskusja o wyższości masła nad margaryną lub margaryny nad masłem jest stara jak… margaryna. Nie da się jednak ukryć, że popularny tłuszcz roślinny ma jedną przewagę nad tym zwierzęcym – łatwo się rozsmarowuje w każdych warunkach.

Z zimnym masłem idzie, no cóż, wcale nie jak po maśle. Smarowanie masła prosto z lodówki to codzienna, poranna udręka wielu osób, które nie mają czasu, by czekać aż kostka tłuszczu łaskawie się ogrzeje. Dla niecierpliwych mamy kilka dobrych rad, dzięki którym będą mogli cieszyć się miękkim masłem niemal od razu po wyjęciu z lodówki. Odmienną kategorią problemu jest masło mrożone. Wielu z nas kupuje kostki masła na zapas, a potem mrozi je w zamrażarkach. Jest to świetna metoda, by nieco oszczędzić – w sklepach często widzimy przecież akcję promocyjne dotyczące zakupu kilku kostek. Z zamrożonym masłem jest oczywiście znacznie trudniej, ale są też sposoby, które przyspieszą ich rozgrzanie do pokojowej temperatury. Sposoby na masło z lodówki i z zamrażarki: Najczęściej do głowy przychodzi nam pomysł skorzystania z kuchenki mikrofalowej . Owszem, w ten sposób szybko podgrzejemy masło. Uda się nam nawet w mig roztopić zamrożoną kostkę, ale sęk w tym, że nie zachowa ono swoich właściwości. Jeżeli wybierzemy zbyt dużą moc na pokrętle kuchenki, w maśle oddzielą się od siebie struktury tłuszczu i białka. O smaku takiej mieszanki lepiej już nawet nie wspominajmy. Jak sobie z tym poradzić? Należy ostrożnie podgrzewać kostkę w mikrofalówce i co kilkanaście sekund obracać masło na drugą stronę. Jeżeli będziemy czuwać nad całym procesem, uda nam się zmiękczyć nawet zamrożone kostki. Znacznie bezpieczniejszym sposobem na twarde masło jest sztuczka z gorącym kubkiem lub miską. Do pustego naczynia wlewamy wrzącą wodę, po czym po chwili ją wylewamy. Natychmiast wkładamy do ogrzanego naczynia kostkę masła i voilà – pozostaje poczekać chwilkę i masło będzie miękkie. Wada tej metody jest jedna – nie będzie nam zbytnio...

Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Odpowiedź zaskakuje
Flickr
Newsy
Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Przekroczenie tego czasu grozi przykrymi następstwami
Zdarza wam się trzymać masło poza lodówką? Przeczytajcie, jak długo można to robić, by nie przypłacić na zdrowiu.

Wielu z was na pewno lubi jeść masło i często używa go do kanapek, nawet pomimo jego galopujących cen. Wielu zastanawia się także, który tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast - masło czy margaryna ? Te wątpliwości zostawmy jednak na inny czas, a dzisiaj zadajmy sobie jedno pytanie dotyczące przechowywania masła. Czy zdarza wam się czasem zostawiać je poza lodówką? Czy to na pewno bezpieczne? Przeczytajcie! Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Wielu z nas nie potrafi oprzeć się smakowi świeżej kromki chleba posmarowanej masłem. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak prawidłowo przechowywać masło i jak długo może ono spędzić poza lodówką. Spieszymy z odpowiedzią. Czy przechowywanie masła w specjalnej maselniczce poza lodówką jest dobre dla zdrowia? A co z masłem, które nie jest przetrzymywane w takim naczyniu? Jeżeli zdarza wam się przechowywać masło poza lodówką, aby nadać mu miękkości, by z łatwością mogło rozsmarować się na pieczywie, wiedzcie, że większość produktów mleczarskich wymaga chłodzenia, jeśli nie są one spożywane w krótkim czasie. Jak prawidłowo przechowywać masło? Wiele osób wyjmuje masło z lodówki, aby było odpowiednio miękkie. Są też tacy, którzy wyjmują tylko jego część, a resztę zostawiają w lodówce. Nie brakuje też tych, którzy przez cały czas trzymają masło poza lodówką, we wspomnianej wcześniej  plastikowej lub drewnianej maselniczce. Czy to na pewno bezpieczne? Masło wytwarzane jest ze śmietany i mleka i zdaniem wielu osób, powinno przez cały czas być przetrzymywane w lodówce. Naukowcy postanowili zbadać to zagadnienie i podali dokładny czas, w którym masło może być przetrzymywane poza lodówką. Jeżeli masło jest przechowywane w szczelnym pojemniku z pokrywką lub w nieprzezroczystej maselniczce, może tak spędzić okres dwóch tygodni, zanim się zepsuje. Jest...

Przepyszne domowe masło. Nawet nie musicie włączać miksera. Wystarczą 3 minuty i słoik
Adobe Stock/bonkol YouTube
Newsy
Przepyszne domowe masło. Nawet nie musicie włączać miksera. Wystarczą 3 minuty i słoik
Masło to produkt, bez którego większość osób nie wyobraża sobie funkcjonowania w kuchni i przy stole. Kromka świeżego pieczywa posmarowana masłem domowej produkcji to kwintesencja wspaniałego, prostego śniadania. Taki dodatek możecie wyprodukować zaledwie w parę chwil. 

Nawet nie podejrzewaliście, że można je zrobić tak łatwo, i to bez żadnych specjalnych sprzętów. Jeden składnik i słoik to wszystko, co musicie mieć pod ręką. Trochę po studencku, ale za to jaki efekt! Domowego masełka nie da się porównać z tym sklepowym.  Jak zrobić domowe masło w 3 minuty?  Popularny youtuber o pseudonimie bonkol na jednym ze swoich filmików pokazał jak w prosty sposób przygotować zdrowe i smaczne smarowidło w słoiku. Dzięki tej metodzie nie musicie zużywać prądu, tak jak to się dzieje przy włączeniu miksera. Co więcej, możecie takie masło przygotować niemalże wszędzie. Jeżeli chcecie pójść w jego ślady powinniście kupić śmietanę 30-procentową. Taką śmietanę musicie wlać do słoika. Napełnijcie go maksymalnie do połowy wysokości. Chodzi o to, by mogła się ona swobodnie przemieszczać w jego wnętrzu. Teraz wystarczy, że wprawicie w ruch słoik.   Potrząsajcie nim energicznie, a gdy się zmęczycie, poproście o pomoc jednego z domowników. Skoro wszyscy chcą jeść masło, to wszyscy powinni przy nim popracować! Po 2-3 minutach smarowidło jest gotowe. Wyciągnijcie je do maselniczki i cieszcie się jego delikatnym smakiem.  Co dodać do domowego masła?  Po przygotowaniu masła możecie je wzbogacić różnymi dodatkami. Wszystko zależy od waszego humoru i smaku.  Możecie dołożyć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i w ten sposób stworzyć przepyszne masło smakowe.  Jeżeli lubicie słone produkty, warto jest je po prostu posolić. Nie przesadźcie jednak w tym temacie. Jednak dodatek soli sprawi, że domowe masło będzie można odrobinę dłużej przechowywać w domowych warunkach. Dodane do niego suszone pomidory nadadzą śródziemnomorskiego charakteru, a świeża bazylia, oregano i...