Użyjcie tego sposobu, by szybko zmiękczyć twarde masło z lodówki. Nie potrzeba do tego mikrofalówki
AdobeStock
Newsy

Użyjcie tego sposobu, by szybko zmiękczyć twarde masło z lodówki. Nie potrzeba do tego mikrofalówki

Co zrobić, by łatwo zmiękczyć masło, ale go nie rozpuścić? Wykorzystajcie ten prosty sposób.

Nie ma nic lepszego na śniadanie, niż świeży, chrupiący chleb posmarowany miękkim masłem. Jeżeli zapomnieliście wyjąć je z lodówki i jest wciąż bardzo twarde, nic straconego – istnieje prosty trik który sprawi, że masło stanie się miękkie w kilka minut. I wcale nie musicie użyć do tego kuchenki mikrofalowej! Poznajcie ten łatwy sposób na twarde masło. 

Jak łatwo zmiękczyć masło?

Jeżeli kiedykowiek próbowaliście zmiękczyć masło w kuchence mikrofalowej to dobrze wiecie, jak to się może skończyć. Wystarczy o nim zapomnieć lub ustawić zbyt wysoką moc urządzenia i nieszczęście gotowe – będziecie mieli masło w formie płynnej.

Zamiast je wylewać, dajcie mu ostygnąć i użyjcie na przykład do przygotowania ciasta z przepisu, który wymaga użycia rozpuszczonego masła. Jeżeli jednak danego dnia nie pieczecie, uchronicie się przed tragedią stosując ten prosty trik.

Wystarczy, że do miski wlejecie gorącą wodę. Odczekajcie kilka minut, by naczynie się nagrzało i wylejcie wodę. Następnie miską przykryjcie masło na kilka chwil. Ciepło sprawi, że masło stanie się miękkie, ale się nie rozpuści. Wystarczy parę minut, a będziecie mogli posmarować kanapki masłem z lodówki! Prawda, że proste?

@foodnetwork

don’t microwave the butter, try this 👆

♬ original sound - Betelgeusethestar
Zobacz także
Co zrobić z przekrojoną cebulą, by wydłużyć jej świeżość? Pomoże produkt z lodówki

Co zrobić z przekrojoną cebulą, by wydłużyć jej świeżość? Pomoże produkt z lodówki

Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły? Dzięki tej metodzie dłużej zachowają świeżość

Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły? Dzięki tej metodzie dłużej zachowają świeżość

Inne sposoby na twarde masło

Jeżeli przyrządzacie na przykład ciasto czy inne wypieki i potrzebujecie do nich miękkiego masła, możecie wykorzystać kilka innych, bardzo przydatnych trików. Znaliście wszystkie z nich?

  • starcie masła na tarce - wystarczy po prostu wziąć kostkę masła i zetrzeć na tarce na dużych oczkach

  • kąpiel wodna - sposób podobny do wykorzystania gorącej miski. W niewielkim garnku zagotujcie wodę i umieśćcie na nim miskę. Włóżcie do niej masło, przykryjcie talerzykiem albo folią aluminiową i poczekajcie kilka minut

  • pokrojenie w kostkę - to metoda, która sprawdza się szczególnie przy robieniu ciasta kruchego

A najlepiej jest po prostu trzymać masło w maselniczce w temperaturze pokojowej. Jednak, gdy na zewnątrz robi się bardzo ciepło, masło może zjełczeć i wówczas trzeba je trzymać w lodówce. Wtedy opisane wyżej sposoby na pewno się przydadzą.

Źródło: foodnetwork/TikTok

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rozsmarowywanie masła
Adobe Stock
Newsy
Masło z lodówki jest zbyt twarde? Jest genialny trik, by temu zaradzić
Dyskusja o wyższości masła nad margaryną lub margaryny nad masłem jest stara jak… margaryna. Nie da się jednak ukryć, że popularny tłuszcz roślinny ma jedną przewagę nad tym zwierzęcym – łatwo się rozsmarowuje w każdych warunkach.

Z zimnym masłem idzie, no cóż, wcale nie jak po maśle. Smarowanie masła prosto z lodówki to codzienna, poranna udręka wielu osób, które nie mają czasu, by czekać aż kostka tłuszczu łaskawie się ogrzeje. Dla niecierpliwych mamy kilka dobrych rad, dzięki którym będą mogli cieszyć się miękkim masłem niemal od razu po wyjęciu z lodówki. Odmienną kategorią problemu jest masło mrożone. Wielu z nas kupuje kostki masła na zapas, a potem mrozi je w zamrażarkach. Jest to świetna metoda, by nieco oszczędzić – w sklepach często widzimy przecież akcję promocyjne dotyczące zakupu kilku kostek. Z zamrożonym masłem jest oczywiście znacznie trudniej, ale są też sposoby, które przyspieszą ich rozgrzanie do pokojowej temperatury. Sposoby na masło z lodówki i z zamrażarki: Najczęściej do głowy przychodzi nam pomysł skorzystania z kuchenki mikrofalowej . Owszem, w ten sposób szybko podgrzejemy masło. Uda się nam nawet w mig roztopić zamrożoną kostkę, ale sęk w tym, że nie zachowa ono swoich właściwości. Jeżeli wybierzemy zbyt dużą moc na pokrętle kuchenki, w maśle oddzielą się od siebie struktury tłuszczu i białka. O smaku takiej mieszanki lepiej już nawet nie wspominajmy. Jak sobie z tym poradzić? Należy ostrożnie podgrzewać kostkę w mikrofalówce i co kilkanaście sekund obracać masło na drugą stronę. Jeżeli będziemy czuwać nad całym procesem, uda nam się zmiękczyć nawet zamrożone kostki. Znacznie bezpieczniejszym sposobem na twarde masło jest sztuczka z gorącym kubkiem lub miską. Do pustego naczynia wlewamy wrzącą wodę, po czym po chwili ją wylewamy. Natychmiast wkładamy do ogrzanego naczynia kostkę masła i voilà – pozostaje poczekać chwilkę i masło będzie miękkie. Wada tej metody jest jedna – nie będzie nam zbytnio...

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Adobe Stock
Newsy
Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Zdarza się czasami, że zbierzemy lub kupimy ogórki i zapomnimy odpowiednio szybko je przygotować. Pod wpływem czasu ogórki stają się miękkie i oklapnięte i na pierwszy rzut oka nie nadają się już do kiszenia. Czy jest na to jakiś sposób?

Kupiliście kiepskiej jakości ogórki ? A może ogórki przez was kupione były dobre, tylko zbyt długo zwlekaliście z ich przygotowaniem? Jest na to pewien sposób! Skorzystajcie z naszego triku a wasze ogórki znowu będą jędrne, twarde i chrupiące. Sposób na miękkie ogórki Jeżeli przygotowywaliście już kiedyś ogórki małosolne lub kiszone , na pewno wiecie, że najlepiej nadają się do tego młode, jasne i niezbyt duże ogórki. Dlatego, jeśli wybierzecie się do sklepu lub na targ owocowo-warzywny, nie spieszcie się z wybieraniem ogórków. Dobrze przyjrzyjcie się poszczególnym okazom i wybierajcie tylko takie, które są twarde, nie za duże i mają jasny kolor. Zbyt duże, ciemne ogórki nie tylko są niedobre w smaku, ale też mogą być po ukiszeniu puste. A co z miękkimi ogórkami? Jeśli kupiliście miękkie ogórki lub zrobiły się one takie pod wpływem czasu, nie wyrzucajcie ich, tylko wykorzystajcie pewien prosty trik na to, by przywrócić im świeżość i jędrność. Wystarczy wam do tego miska z wodą. Jak sprawić, by miękkie ogórki nadawały się do kiszenia? Nalejcie do miski zimną wodę. Powinno jej być tyle, by w całości przykrywała ogórki. Zostawcie zalane wodą ogórki na 5-6 godzin. W trakcie tego procesu ogórki wsiąkną wodę i znowu będą jędrne i twarde. Nie wierzycie? Wykorzystajcie ten trik, a sami zobaczycie, że to naprawdę działa. Pamiętajcie, by przygotowywać ogórki od razu po ich kupieniu. Zbyt długie czekanie na kiszenie, znacznie osłabia ich smak i jakość. Czym jeszcze należy się kierować podczas kiszenia, aby nasze ogórki były idealne w smaku? Sposób ułożenia ogórków w słoiku. Zawsze wkładajcie ogórki do słoika pionowo i ciasno - jeden ściśle przylegający do drugiego i całkowicie zalewajcie je wodą. W przeciwnej sytuacji ogórki mogą spleśnieć. Odpowiedni rodzaj soli . Najlepiej...

Jak przygotować kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Użyjcie tego, a już po 30 min liście będą gotowe
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Użyjcie tego, a już po 30 min liście będą gotowe
Możecie łatwo zmiękczyć kapustę do gołąbków nie używając do tego w ogóle wody! Poznajcie ten prosty sposób.

Każdy, kto robił gołąbki wie, że przed przystąpieniem do pracy trzeba najpierw sparzyć i podgotować kapustę. Wiecie, że są też inne sposoby na zmiękczenie kapusty ? Poznajcie trik z piekarnikiem! Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki? Zamiast garnka z gorącą wodą potrzebny wam będzie piekarnik i rękaw do pieczenia: Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Włóżcie kapustę do rękawa do pieczenia i ciasno zawiążcie z obu stron. Wstawcie kapustę do piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Na czym polega ten trik? W trakcie pieczenia z warzywa zacznie uciekać para wodna, która rozdzieli liście kapusty. I gotowe! Rozgrzany piekarnik wykorzystajcie do przyrządzenia podpiekanych gołąbków z przepisu podanego poniżej. Prosty przepis na gołąbki Do przygotowania klasycznych gołąbków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka białej kapusty ¾ szklanki ryżu 500 g mięsa mielonego 2 cebule 3 łyżki sosu sojowego Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Oddzielcie liście z podpieczonej kapusty i wytnijcie twarde części. Ugotujcie ryż w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękki (około 12 minut). Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie nieco oleju albo masła i podsmażcie cebulę. Ugotowany ryż i usmażoną cebulę odstawcie do ostudzenia. Gdy składniki będą już chłodne, wymieszajcie je z mięsem mielonym. Doprawcie solą, pieprzem. Na przygotowane liście kapusty nałóżcie farsz u nasady i zwińcie ciasno w rulonik. Przygotujcie sobie duży i płaski rondel. Na dno wlejcie nieco oleju i wyłóżcie je resztą liści kapusty. Na tym połóżcie pozawijane gołąbki jeden na drugim. Zalejcie gołąbki 3 łyżkami sosu sojowego wymieszanymi w szklance...

Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent
AdobeStock
Newsy
Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent
Wasze masło pochlania zapachy z lodówki? Wiemy, jak tego uniknąć. Wystarczy prosty trik z wodą i solą.

Otworzyliście masło i nie chcecie, żeby przeszło innymi zapachami w lodówce? Zastosujcie genialny trik, dzięki któremu wasze masło będzie pachniało masłem, a nie cebulą, czosnkiem czy serem. Masło jest w końcu jednym z najpopularniejszych i najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Używamy go do smarowania kanapek i przyrządzania różnych sosów oraz dań. Jak prawidłowo przechowywać masło i czy można je trzymać poza lodówką? Czy można przechowywać masło poza lodówką? Nikt z nas nie lubi skrobać twardego i zimnego masła. To dlatego wiele osób przechowuje je poza lodówką, aby móc je później szybko rozsmarować na pieczywie. Czy to na pewno bezpieczne? Masło jest wytwarzane z mleka i śmietany i jak większość produktów mleczarskich wymaga chłodzenia, jeśli nie jest spożywane w krótkim czasie. Nie oznacza to jednak, że masło nie może być przechowywane poza lodówką, np. w specjalnej maselniczce. Jeżeli przechowujemy nasze masło w szczelnym pojemniku z pokrywką lub w nieprzezroczystej maselniczce, może ono tak spędzić okres dwóch tygodni, zanim się zepsuje. Należy jednak pamiętać o pewnej rzeczy. Masło to musi być solone. Masło z dodatkiem soli ma wyższą zawartość sodu, a jak wiadomo, związek ten zapobiega namnażaniu się bakterii, dzięki czemu masło po prostu wolniej się psuje. Jak za to przechowywać masło w lodówce, by nie przechodziło zapachem pozostałych produktów spożywczych, takich jak np. cebula, czosnek czy ser? Jest na to pewien bardzo prosty patent. Jak przechowywać masło, by nie pochłaniało innych zapachów? Jeżeli chcecie, żeby wasze masło miało zapach masła a nie pozostałych produktów, które znajdują się w waszej lodówce, umieśćcie je w wodzie z solą....