
Nie ma nic lepszego na śniadanie, niż świeży, chrupiący chleb posmarowany miękkim masłem. Jeżeli zapomnieliście wyjąć je z lodówki i jest wciąż bardzo twarde, nic straconego – istnieje prosty trik który sprawi, że masło stanie się miękkie w kilka minut. I wcale nie musicie użyć do tego kuchenki mikrofalowej! Poznajcie ten łatwy sposób na twarde masło.
Jak łatwo zmiękczyć masło?
Jeżeli kiedykowiek próbowaliście zmiękczyć masło w kuchence mikrofalowej to dobrze wiecie, jak to się może skończyć. Wystarczy o nim zapomnieć lub ustawić zbyt wysoką moc urządzenia i nieszczęście gotowe – będziecie mieli masło w formie płynnej.
Zamiast je wylewać, dajcie mu ostygnąć i użyjcie na przykład do przygotowania ciasta z przepisu, który wymaga użycia rozpuszczonego masła. Jeżeli jednak danego dnia nie pieczecie, uchronicie się przed tragedią stosując ten prosty trik.
Wystarczy, że do miski wlejecie gorącą wodę. Odczekajcie kilka minut, by naczynie się nagrzało i wylejcie wodę. Następnie miską przykryjcie masło na kilka chwil. Ciepło sprawi, że masło stanie się miękkie, ale się nie rozpuści. Wystarczy parę minut, a będziecie mogli posmarować kanapki masłem z lodówki! Prawda, że proste?
@foodnetwork don’t microwave the butter, try this 👆
♬ original sound - Betelgeusethestar
Inne sposoby na twarde masło
Jeżeli przyrządzacie na przykład ciasto czy inne wypieki i potrzebujecie do nich miękkiego masła, możecie wykorzystać kilka innych, bardzo przydatnych trików. Znaliście wszystkie z nich?
-
starcie masła na tarce - wystarczy po prostu wziąć kostkę masła i zetrzeć na tarce na dużych oczkach
-
kąpiel wodna - sposób podobny do wykorzystania gorącej miski. W niewielkim garnku zagotujcie wodę i umieśćcie na nim miskę. Włóżcie do niej masło, przykryjcie talerzykiem albo folią aluminiową i poczekajcie kilka minut
-
pokrojenie w kostkę - to metoda, która sprawdza się szczególnie przy robieniu ciasta kruchego
A najlepiej jest po prostu trzymać masło w maselniczce w temperaturze pokojowej. Jednak, gdy na zewnątrz robi się bardzo ciepło, masło może zjełczeć i wówczas trzeba je trzymać w lodówce. Wtedy opisane wyżej sposoby na pewno się przydadzą.
Źródło: foodnetwork/TikTok