Pańska skórka
Wikipedia
Newsy

Uwielbiany przysmak z kramów. Jadano go w PRL-u, sprzedawany jest także dziś

Gdy włożycie pańską skórkę do ust, na pewno zamilkniecie na chwilę. Nie sposób jest i mówić i ją żuć. Znacie to?

Pańska skórka wielu kojarzy się z cmentarzem albo odpustem. To tam z reguły można ją kupić. Była jednym z większych przysmaków dzieci PRL-u. Dzięki niej listopadowy spacer na cmentarz z rodzicami stawał się wyjątkowy. Sprzedawana jest do dziś. W dzisiejszych czasach całe rodziny ustawiają się przy sprzedawcach i potrafią kupować spory zapas tego słodkiego przysmaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest pańska skórka?

To cukierek wytwarzany domowymi metodami z wody, syropu np. truskawkowego czy różanego, białek ubitych ze szczyptą soli i mąką ziemniaczaną. Po stężeniu masa jest krojona na kawałki wielkości krówki. Karmelki pakowane są w biały pergamin i sprzedawane z worków i pudeł przed cmentarzami w Warszawie i okolicach.

Pierwotnie pańska skórka była nazywana „panieńską skórką”. Ta nazwa związana była z jej delikatna, biało — różową powierzchnią, przywodzącą na myśl mleczną skórę panien. Z czasem panieńska skórka została przemianowana na pańską. Powodem być może było to, że kulący się z zimna pod cmentarnymi bramami sprzedawcy, sprzedawali ją elegancko ubranym w ciepłe płaszcze przechodniom, idącym na cmentarz.

Przysmak ma także swoje odmiany regionalne. W Krakowie podobne słodycze znane są jako miodek turecki, a na Lubelszczyźnie – szczypka. Wersje arabskie i bałkańskie mają trochę inny skład i nazywane są rachatłukum. To owocowe, galaretowate smakołyki wyrabiane ze skrobi pszennej, często oprószane wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.

Jak przygotować pańską skórkę w domu?

Kiedyś mówiło się, że nikt nie wie, jak powstaje pańska skórka, a receptura na cukierek jest ściśle strzeżona. Jednak panie domu, spędzające długie godziny w kuchni z łatwością odgadną, jak zachowa się cukier pod wpływem ciepła i co zrobić, by uzyskać idealny karmelek. Dziś krąży po sieci bardzo wiele przepisów.

Z ubitych białek jaj i cukru powstaje gęsta masa, którą można barwić, dodając różne soki owocowe. Te pańskie skórki, które mają kolory inne niż cytrynowe czy lekko malinowe, prawdopodobnie barwione są sztucznymi barwnikami. Aby nadać koloru domowym wyrobom, najlepiej jest użyć soku owocowego.

Przygotowana gęsta masa stygnie i jeszcze bardziej gęstnieje. Na koniec trzeba ją pokroić na równe karmelki, nie martwiąc się tym, że podczas krojenia trochę się spłaszczą i nie będą idealnie sześcienne. Pańska skórka to wyrób ręczny, nie musi wyglądać idealnie. Wystarczy, że idealnie smakuje. Zróbcie własną.

Zobacz także
Jakub Kuroń zdradził przepis na bigos na 4 mięsach

Jakub Kuroń podał przepis na czteromięsny bigos. Tak pyszny, że będziecie go wyjadać łyżkami

Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd

Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd

Przepis na domową pańską skórkę

Składniki:

  • 6 białek kurzych
  • 500 g cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka konfitury z dzikiej róży lub syropu różanego
  • 100 g przecieru truskawkowego lub malinowego

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie w garnku 150 ml wody z 50 g cukru i konfiturą albo syropem różanym. Dokładnie wymieszajcie i zdejmijcie z ognia.
  2. Ubijcie białka jaj na sztywną pianę, stopniowo dodawajcie pozostały cukier, przecier z truskawek i bardzo cienką strużką, zagotowany syrop.
  3. Przygotowaną masę przełóżcie na blachę wyłożoną pergaminem, posypcie mąką ziemniaczaną, przykryjcie folią spożywczą i wilgotnymi rękami wyrównajcie masę w formie. Odstawcie do ostygnięcia, a następnie przełóżcie na 2-3 godziny do lodówki.
  4. Gotową, stężałą masę podzielcie nożem zanurzonym w gorącej wodzie, a następnie wytartym. Odcięte pojedyncze karmelki zawijajcie w pergamin.

Źródło: wikipedia, polki.pl

Każdy region ma własne odpustowe cukierki. Oto przepis na lubelskie szczypki
Wikipedia
Newsy
Każdy region ma własne odpustowe cukierki. Oto przepis na lubelskie szczypki
W Warszawie każde dziecko zna pańską skórkę, w Krakowie miodek turecki. Na Lubelszczyźnie z dzieciństwem kojarzą się inne słodycze: to szczypki. Ławo je zrobić w domu samemu.

Ten regionalny lubelski przysmak podobnie jak pańska skórka czy miodek turecki, dostępny jest przy okazji festynów i odpustów. W okresie Święta Zmarłych,  jak warszawskie i krakowskie przysmaki,  pojawia się przy bramach cmentarnych. To cukierki przygotowywane chałupniczo, nie ma ich w stałej sprzedaży, nie są dostępne w sklepach. Znamy przepis na ten smakołyk. Szczypki, przysmak z Lubelszczyzny Nazwa cukierka nie ma nic wspólnego ze szczypaniem, pochodzi od dawnego słowa „szczypa”, oznaczającego szczapę. To kawałek rozłupanego drewna nasiąkniętego żywicą, służący do rozpalania ognia. Laseczki szczypek mają ok. 10-15 cm długości i 2 cm grubości. Wyglądają właśnie jak szczapy drewna. Są tylko kolorowe od barwników i smakują owocami. Najlepsze są po „wysezonowaniu”, całkiem jak drewno. Gdy wyschną, stają się chrupiące. Świeże szczypki są bardzo twarde. Cukierek smakuje jak chrupka wata cukrowa. Barwiona jest barwnikami spożywczymi i przyjęło się, że te żółte mają cytrynowy smak, czerwone – truskawkowy, a brązowe – kakaowy. Przepis na lubelskie szczypki Składniki 160 ml wody 80 g cukru 6 białek dużych jaj 8 g żelatyny spożywczej 2,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej Odrobina barwnika spożywczego w pożądanym kolorze 1 łyżka syropu smakowego Przygotowanie Do rondelka wlejcie wodę, dodajcie cukier, syrop smakowy i tyle barwnika, aż uzyskacie pożądany kolor. Zagotujcie i gotujcie ok. 2 minut do rozpuszczenia wszystkich składników Dodajcie żelatynę i intensywnie mieszajcie, aż żelatyna także się rozpuści. Zdejmijcie z ognia i odstawcie do ostudzenia. Do miski wbijcie białka jaj i ubijajcie na sztywną pianę, jednocześnie dolewając cienką strużką przestudzony syrop cukrowy. Wymieszajcie i przelejcie do...

beza kawowa przepis
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy
Oczarujcie swoich gości w tegoroczne święta. Oto przepis na najpyszniejszą na świecie rustykalną bezę kawową
Beza to jeden z najbardziej smakowitych i wykwintnych deserów, który możecie zaserwować swoim gościom. Nie wiedzieć czemu, wiele gospodyń stroni od ich samodzielnego przyrządzania. Jednak jak to mówią „strach ma wielkie oczy” i tak jest również w tym przypadku. Sami się przekonajcie!

Tegoroczne święta mogą pozostać w pamięci waszych gości naprawdę na długo. Wszystko za sprawą tego fenomenalnego deseru. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a efekt naprawdę powalający. W końcu, kto nie kocha bezy i kawy! Przepis na bezę kawową Do zrobienia kremu będziecie potrzebować  5 białek 250 gramów cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczkę cukru waniliowego 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej Szczyptę soli Do zrobienia kremu kawowego będziecie potrzebować 1 czubatą łyżkę mielonej kawy 250 gramów serka mascarpone 250 ml śmietanki 36 proc. 2 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki cappuccino Przygotowanie W wysokiej misce umieśćcie schłodzone białka i szczyptę soli. Przy pomocy miksera całość ubijcie na sztywną masę. Dobrze wiecie, jak sprawdzić czy jest gotowa. Uwaga na głowy! Do tak przygotowanych białek zacznijcie dodawać cukier i cukier waniliowy. Pamiętajcie, by robić to bardzo ostrożnie, małymi porcjami, cały czas miksując. Kiedy masa zacznie już ładnie błyszczeć dodajcie do niej mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksujcie. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i narysujcie na nim ładny, kształtny okrąg o średnicy ok. 23 cm.  W wyznaczone przez was ołówkiem lub długopisem miejsce zacznijcie nakładać masę bezową. Całość ładnie wyrównajcie przy pomocy szpatułki. Bezę zamknijcie na 25 minut w nagrzanym do 150 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu uchylcie drzwiczki i suszcie przysmak przez ok. 3 godziny, lub nawet całą noc. W dużej plastikowej misce umieśćcie śmietankę i cukier puder. Całość ubijcie na sztywną masę przy pomocy miksera. Następnie do kremu dodajcie serek mascarpone, cappuccino oraz mieloną kawę. Ponownie zmiksujcie, aż do połączenia się składników. Tak przygotowany krem...

ciasto rajski ptak
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy
Rajski ptak - ciasto proste w zrobieniu, ale tak efektowne, że goście będą zbierać szczęki z podłogi
Proste, choć nieco czasochłonne ciasto, ale efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania! Zachwyci każdego!

Ciasto rajski ptak swoją nazwę zawdzięcza niesamowitym kolorom, które można osiągnąć dzięki galaretkom. To od ciebie zależy jak będzie wyglądało ciasto – my proponujemy wersję niebieską, ale śmiało eksperymentuj. Różowa masa z zieloną galaretką, a może żółta z fioletową? Wszystko w twoich rękach. Przepis na ciasto Rajski ptak Składniki na biszkopt 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru Pół szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na masę serową Pół kilograma twarogu z wiaderka (lub zwykłego dokładnie zmielonego) Ćwierć szklanki cukru pudru 1 galaretka szafirowa Pół szklanki śmietanki 30% Pół szklanki wody 1 opakowanie Ptasiego mleczka (kokosowego lub waniliowego) Składniki na masę kokosową 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3 łyżki wiórków kokosowych Składniki na warstwę wierzchnią 1 galaretka niebieska Półtorej szklanki wody Przygotowanie biszkoptu Wyjmij jajka z lodówki wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż białka staną się lśniące. Zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną do ubitych jajek – dzięki tej metodzie dodasz lekkości biszkoptowi. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką. Formę 21x25cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wyjmij ciasto i upuść razem z formą na podłogę lub blat. Gdy wystygnie, przekrój biszkopt na pół. Przygotowanie masy serowej...

Jak zrobić sorbet truskawkowy? Koniecznie musicie wykonać jeden krok
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić sorbet truskawkowy? Koniecznie musicie wykonać jeden krok
Sorbety to lekkie desery lodowe, które lubią szczególnie ci, którym nie odpowiadają ciężkie lody śmietankowe. Sprawdźcie, jak można łatwo zrobić sorbet truskawkowy w domu.

W upalne dni nie ma nic lepszego, niż lekki i owocowy sorbet. Sorbety to także doskonała alternatywa dla tradycyjnych lodów, których bazą jest śmietanka. Jeżeli więc właśnie się odchudzacie, to sorbet truskawkowy będzie dla was idealnym wyborem! Zawiera tylko trochę cukru, a do tego jest pyszny i orzeźwiający. Jak zrobić sorbet truskawkowy? Przygotowanie sorbetu jest banalnie proste i potrzeba do tego tylko paru składników. Niezbędnym krokiem w trakcie przyrządzania sorbetu jest zrobienie płynnego syropu z cukru, który stanowi bazę tego deseru. Cukier należy podgrzać w garnku z odrobiną wody i soku z cytryny i całkowicie wystudzić przed dodaniem truskawek. Przepis na sorbet truskawkowy Do przygotowania domowego sorbetu truskawkowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma świeżych truskawek Pół szklanki cukru Sok z cytryny 2 łyżki wody Przygotowanie: Wyciśnijcie sok z jednej cytryny i wlejcie do niewielkiego garnka. Dodajcie dwie łyżki wody, pół szklanki cukru. Całość podgrzewajcie przez kilka minut co jakiś czas mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na bok do ostudzenia. Truskawki umyjcie i obierzcie z szypułek ( o tym, jak szybko pozbyć się szypułek przeczytacie w tym artykule ). Włóżcie je do garnka i za pomocą blendera zmiksujcie na gładką masę. Możecie to zrobić zarówno blenderem ręcznym, jak i kielichowym. Do gotowej masy z truskawek wlejcie ostudzony syrop z cukru. Wymieszajcie i przełóżcie do pojemnika, w którym będziecie mrozić lody. Odstawcie do zamrażarki. Gdy miną 2 godziny, wyjmijcie pudełko z zamrażarki i zblendujcie zawartość. Odstawcie do zamrażarki. Powtórzcie ten krok jeszcze 2 razy, blendując lody co godzinę. To sprawi, że będą...