Pańska skórka
Wikipedia
Newsy

Uwielbiany przysmak z kramów. Jadano go w PRL-u, sprzedawany jest także dziś

Gdy włożycie pańską skórkę do ust, na pewno zamilkniecie na chwilę. Nie sposób jest i mówić i ją żuć. Znacie to?

Pańska skórka wielu kojarzy się z cmentarzem albo odpustem. To tam z reguły można ją kupić. Była jednym z większych przysmaków dzieci PRL-u. Dzięki niej listopadowy spacer na cmentarz z rodzicami stawał się wyjątkowy. Sprzedawana jest do dziś. W dzisiejszych czasach całe rodziny ustawiają się przy sprzedawcach i potrafią kupować spory zapas tego słodkiego przysmaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest pańska skórka?

To cukierek wytwarzany domowymi metodami z wody, syropu np. truskawkowego czy różanego, białek ubitych ze szczyptą soli i mąką ziemniaczaną. Po stężeniu masa jest krojona na kawałki wielkości krówki. Karmelki pakowane są w biały pergamin i sprzedawane z worków i pudeł przed cmentarzami w Warszawie i okolicach.

Pierwotnie pańska skórka była nazywana „panieńską skórką”. Ta nazwa związana była z jej delikatna, biało — różową powierzchnią, przywodzącą na myśl mleczną skórę panien. Z czasem panieńska skórka została przemianowana na pańską. Powodem być może było to, że kulący się z zimna pod cmentarnymi bramami sprzedawcy, sprzedawali ją elegancko ubranym w ciepłe płaszcze przechodniom, idącym na cmentarz.

Przysmak ma także swoje odmiany regionalne. W Krakowie podobne słodycze znane są jako miodek turecki, a na Lubelszczyźnie – szczypka. Wersje arabskie i bałkańskie mają trochę inny skład i nazywane są rachatłukum. To owocowe, galaretowate smakołyki wyrabiane ze skrobi pszennej, często oprószane wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.

Jak przygotować pańską skórkę w domu?

Kiedyś mówiło się, że nikt nie wie, jak powstaje pańska skórka, a receptura na cukierek jest ściśle strzeżona. Jednak panie domu, spędzające długie godziny w kuchni z łatwością odgadną, jak zachowa się cukier pod wpływem ciepła i co zrobić, by uzyskać idealny karmelek. Dziś krąży po sieci bardzo wiele przepisów.

Z ubitych białek jaj i cukru powstaje gęsta masa, którą można barwić, dodając różne soki owocowe. Te pańskie skórki, które mają kolory inne niż cytrynowe czy lekko malinowe, prawdopodobnie barwione są sztucznymi barwnikami. Aby nadać koloru domowym wyrobom, najlepiej jest użyć soku owocowego.

Przygotowana gęsta masa stygnie i jeszcze bardziej gęstnieje. Na koniec trzeba ją pokroić na równe karmelki, nie martwiąc się tym, że podczas krojenia trochę się spłaszczą i nie będą idealnie sześcienne. Pańska skórka to wyrób ręczny, nie musi wyglądać idealnie. Wystarczy, że idealnie smakuje. Zróbcie własną.

Zobacz także
Jakub Kuroń zdradził przepis na bigos na 4 mięsach

Jakub Kuroń podał przepis na czteromięsny bigos. Tak pyszny, że będziecie go wyjadać łyżkami

Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd

Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd

Przepis na domową pańską skórkę

Składniki:

  • 6 białek kurzych
  • 500 g cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka konfitury z dzikiej róży lub syropu różanego
  • 100 g przecieru truskawkowego lub malinowego

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie w garnku 150 ml wody z 50 g cukru i konfiturą albo syropem różanym. Dokładnie wymieszajcie i zdejmijcie z ognia.
  2. Ubijcie białka jaj na sztywną pianę, stopniowo dodawajcie pozostały cukier, przecier z truskawek i bardzo cienką strużką, zagotowany syrop.
  3. Przygotowaną masę przełóżcie na blachę wyłożoną pergaminem, posypcie mąką ziemniaczaną, przykryjcie folią spożywczą i wilgotnymi rękami wyrównajcie masę w formie. Odstawcie do ostygnięcia, a następnie przełóżcie na 2-3 godziny do lodówki.
  4. Gotową, stężałą masę podzielcie nożem zanurzonym w gorącej wodzie, a następnie wytartym. Odcięte pojedyncze karmelki zawijajcie w pergamin.

Źródło: wikipedia, polki.pl

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
W czym tkwi sekret lekkiego ciasta z budyniem? Kluczowe jest przygotowanie masy, a właściwie odpowiednie postępowanie z masłem.

Ciasto z budyniową masą i owocami to smaczny pomysł na prosty, letni deser. Możecie zrobić takie ciasto zupełnie nie używając piekarnika, jeśli zdecydujecie się użyć gotowego biszkoptu. Wystarczy wylać na niego budyniową masę, dodać galaretkę, owoce i gotowe! Sekret delikatnej i sprężystej masy budyniowej tkwi w przygotowaniu masła, które dodaje się na koniec do budyniu. Masło powinno się ucierać odpowiednio długo, nawet przez około 7 minut, by stało się wspaniale puszyste. Jeśli ograniczacie zwykle czas miksowania, masa może wyjść wam zbyt zbita i mało apetyczna. Wykorzystajcie poniższy przepis na przygotowanie letniego ciasta z owocami i budyniem! Przepis na biszkoptowe ciasto z budyniem i truskawkami Do przygotowania delikatnego ciasta z budyniem i owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 1 szklanka cukru pudru ¾ szklanki mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 6 jaj 500 ml mleka 300 g masła 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe oraz pół kilograma świeżych truskawek do dekoracji. Przygotowanie:  Najpierw przygotujcie biszkopt. Oddzielcie żółtka od białek i wlejcie białka do miski. Ubijcie je na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajcie ocet, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę.  Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylejcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut.  Następnie do miski wlejcie szklankę mleka, 6 żółtek, mąkę i wymieszajcie wszystko do uzyskania gładkiej...

Każdy region ma własne odpustowe cukierki. Oto przepis na lubelskie szczypki
Wikipedia
Newsy
Każdy region ma własne odpustowe cukierki. Oto przepis na lubelskie szczypki
W Warszawie każde dziecko zna pańską skórkę, w Krakowie miodek turecki. Na Lubelszczyźnie z dzieciństwem kojarzą się inne słodycze: to szczypki. Ławo je zrobić w domu samemu.

Ten regionalny lubelski przysmak podobnie jak pańska skórka czy miodek turecki, dostępny jest przy okazji festynów i odpustów. W okresie Święta Zmarłych,  jak warszawskie i krakowskie przysmaki,  pojawia się przy bramach cmentarnych. To cukierki przygotowywane chałupniczo, nie ma ich w stałej sprzedaży, nie są dostępne w sklepach. Znamy przepis na ten smakołyk. Szczypki, przysmak z Lubelszczyzny Nazwa cukierka nie ma nic wspólnego ze szczypaniem, pochodzi od dawnego słowa „szczypa”, oznaczającego szczapę. To kawałek rozłupanego drewna nasiąkniętego żywicą, służący do rozpalania ognia. Laseczki szczypek mają ok. 10-15 cm długości i 2 cm grubości. Wyglądają właśnie jak szczapy drewna. Są tylko kolorowe od barwników i smakują owocami. Najlepsze są po „wysezonowaniu”, całkiem jak drewno. Gdy wyschną, stają się chrupiące. Świeże szczypki są bardzo twarde. Cukierek smakuje jak chrupka wata cukrowa. Barwiona jest barwnikami spożywczymi i przyjęło się, że te żółte mają cytrynowy smak, czerwone – truskawkowy, a brązowe – kakaowy. Przepis na lubelskie szczypki Składniki 160 ml wody 80 g cukru 6 białek dużych jaj 8 g żelatyny spożywczej 2,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej Odrobina barwnika spożywczego w pożądanym kolorze 1 łyżka syropu smakowego Przygotowanie Do rondelka wlejcie wodę, dodajcie cukier, syrop smakowy i tyle barwnika, aż uzyskacie pożądany kolor. Zagotujcie i gotujcie ok. 2 minut do rozpuszczenia wszystkich składników Dodajcie żelatynę i intensywnie mieszajcie, aż żelatyna także się rozpuści. Zdejmijcie z ognia i odstawcie do ostudzenia. Do miski wbijcie białka jaj i ubijajcie na sztywną pianę, jednocześnie dolewając cienką strużką przestudzony syrop cukrowy. Wymieszajcie i przelejcie do...

Masa budyniowa do ciasta wyszła za rzadka? Można ją jeszcze uratować
AdobeStock
Newsy
Masa budyniowa do ciasta wyszła za rzadka? Można ją jeszcze uratować
Wyszła wam lejąca się zupa zamiast masy budyniowej do ciasta? W ten prosty sposób możecie naprawić za rzadką masę do ciasta.

Przyrządzacie ciasto z użyciem masy budyniowej, robicie wszystko według przepisu, a masa jest zbyt rzadka i nie nadaje się w ogóle do wypieku? Nic straconego! Da się temu zaradzić - sprawdźcie jak.  Jak zagęścić masę budyniową? Do zagęszczenia masy potrzebna wam będzie skrobia ziemniaczana oraz sitko. Weźcie nieco skrobii i za pomocą sitka przesypcie do masy (dzięki temu nie zrobią się grudki). Wymieszajcie dokładnie za pomocą miksera i gotowe. Jeżeli masa wciąż jest zbyt rzadka, to po prostu wsypcie do niej więcej mąki. Nie podajemy wam dokładnych proporcji, ponieważ wszystko zależy od tego, na ile rzadki wyszedł wasz krem. Co zrobić, gdy masa budyniowa jest za gęsta? Może się zdarzyć, że będziecie mieli odwrotny problem i masa budyniowa wyjdzie wam zbyt gęsta. W takim wypadku rozwiązanie jest bardzo proste. Należy wlać do masy trochę mleka (dosłownie kilka łyżek) albo słodkiej śmietanki. Następnie wszystko razem wymieszajcie i gotowe! Ważne, by zarówno mleko, jak i śmietanka były w temperaturze pokojowej.  Jak zrobić idealną masę budyniową do ciasta? Do przygotowania masy budyniowej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 kostka masła (250 g) 100 g cukru kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Do garnka wlejcie pół szklanki mleka, wsypcie cukier, wymieszajcie i zagotujcie.  W osobnym naczyniu wymieszajcie resztę mleka z skrobią ziemniaczaną, żółtkami i cukrem waniliowym. Wlejcie wszystko do garnka z wrzącym mlekiem i cukrem, szybko przy tym mieszając. Gotujcie przez minutę, by budyń zgęstniał. Po przygotowaniu zdejmijcie garnek z budyniem z kuchenki i przykryjcie go folią spożywczą...

Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa
Jeżeli po przekrojeniu sernika widzicie, że wszystkie dodane do niego rodzynki opadły lub skumulowały się w jednym miejscu, mamy dla was radę - dzięki niej unikniecie wpadki przy kolejnym pieczeniu sernika.

Jeżeli sernik, to tylko z rodzynkami - zgadzacie się z tym? Ten kontrowersyjny dodatek nierzadko dzieli Polaków przy wspólnym stole. Jedni rodzynki w serniku uwielbiają, inni nie mogą wprost zrozumieć, jak w ogóle można dodawać je do tego pysznego ciasta. Jeśli jednak należycie do tej pierwszej grupy, z pewnością nie raz zdarzyło się wam, że po upieczeniu sernika wszystkie rodzynki opadły na dno. Takie ciasto nie prezentuje się zbyt ładnie - co więc można zrobić, by zapobiec opadaniu owoców? Poznajcie stary, sprawdzony trik.  Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadły na dno? Jeśli po upieczeniu sernika rodzynki opadają na dno albo skupiają się w jednym miejscu, wystarczy zrobić prostą rzecz - jeszcze przed pieczeniem. Zanim dodacie rodzynki do masy serowej, najpierw je sparzcie, ostudźcie, a na sam koniec posypcie szczyptą mąki pszennej. Tak przygotowane rodzynki możecie wsypać do masy na sernik, delikatnie wymieszać i piec. Dzięki dodaniu mąki,  nie powinny zmienić swojej „pozycji” w cieście.  Przepis na sernik z rodzynkami Polecamy wam sprawdzony przepis na smaczny, klasyczny sernik z rodzynkami, z receptury przesłanej przez jedną z naszych czytelniczek.  Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich 1/3 miękkiego masła 3 łyżki zwykłego cukru 3 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik 6-7 dużych jaj 250 g miękkiego białego sera, np. mascarpone 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 200 ml tłustej śmietany 36% sok i skórka z cytryny rodzynki cukier puder do posypania...