Pańska skórka
Wikipedia
Newsy

Uwielbiany cmentarny przysmak. Jadano go w PRL-u, sprzedawany jest także dziś

Gdy włożycie pańską skórkę do ust, na pewno zamilkniecie na chwilę. Nie sposób jest i mówić i ją żuć. Znacie to?

Pańska skórka wielu kojarzy się z cmentarzem albo odpustem. To tam z reguły można ją kupić. Była jednym z większych przysmaków dzieci PRL-u. Dzięki niej listopadowy spacer na cmentarz z rodzicami stawał się wyjątkowy. Sprzedawana jest do dziś. W dzisiejszych czasach całe rodziny ustawiają się przy sprzedawcach i potrafią kupować spory zapas tego słodkiego przysmaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest pańska skórka?

To cukierek wytwarzany domowymi metodami z wody, syropu np. truskawkowego czy różanego, białek ubitych ze szczyptą soli i mąką ziemniaczaną. Po stężeniu masa jest krojona na kawałki wielkości krówki. Karmelki pakowane są w biały pergamin i sprzedawane z worków i pudeł przed cmentarzami w Warszawie i okolicach.

Pierwotnie pańska skórka była nazywana „panieńską skórką”. Ta nazwa związana była z jej delikatna, biało — różową powierzchnią, przywodzącą na myśl mleczną skórę panien. Z czasem panieńska skórka została przemianowana na pańską. Powodem być może było to, że kulący się z zimna pod cmentarnymi bramami sprzedawcy, sprzedawali ją elegancko ubranym w ciepłe płaszcze przechodniom, idącym na cmentarz.

Przysmak ma także swoje odmiany regionalne. W Krakowie podobne słodycze znane są jako miodek turecki, a na Lubelszczyźnie – szczypka. Wersje arabskie i bałkańskie mają trochę inny skład i nazywane są rachatłukum. To owocowe, galaretowate smakołyki wyrabiane ze skrobi pszennej, często oprószane wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.

Jak przygotować pańską skórkę w domu?

Kiedyś mówiło się, że nikt nie wie, jak powstaje pańska skórka, a receptura na cukierek jest ściśle strzeżona. Jednak panie domu, spędzające długie godziny w kuchni z łatwością odgadną, jak zachowa się cukier pod wpływem ciepła i co zrobić, by uzyskać idealny karmelek. Dziś krąży po sieci bardzo wiele przepisów.

Z ubitych białek jaj i cukru powstaje gęsta masa, którą można barwić, dodając różne soki owocowe. Te pańskie skórki, które mają kolory inne niż cytrynowe czy lekko malinowe, prawdopodobnie barwione są sztucznymi barwnikami. Aby nadać koloru domowym wyrobom, najlepiej jest użyć soku owocowego.

Przygotowana gęsta masa stygnie i jeszcze bardziej gęstnieje. Na koniec trzeba ją pokroić na równe karmelki, nie martwiąc się tym, że podczas krojenia trochę się spłaszczą i nie będą idealnie sześcienne. Pańska skórka to wyrób ręczny, nie musi wyglądać idealnie. Wystarczy, że idealnie smakuje. Zróbcie własną.

Zobacz także
Jakub Kuroń zdradził przepis na bigos na 4 mięsach

Jakub Kuroń podał przepis na czteromięsny bigos. Tak pyszny, że będziecie go wyjadać łyżkami

Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd

Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd

Przepis na domową pańską skórkę

Składniki:

  • 6 białek kurzych
  • 500 g cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka konfitury z dzikiej róży lub syropu różanego
  • 100 g przecieru truskawkowego lub malinowego

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie w garnku 150 ml wody z 50 g cukru i konfiturą albo syropem różanym. Dokładnie wymieszajcie i zdejmijcie z ognia.
  2. Ubijcie białka jaj na sztywną pianę, stopniowo dodawajcie pozostały cukier, przecier z truskawek i bardzo cienką strużką, zagotowany syrop.
  3. Przygotowaną masę przełóżcie na blachę wyłożoną pergaminem, posypcie mąką ziemniaczaną, przykryjcie folią spożywczą i wilgotnymi rękami wyrównajcie masę w formie. Odstawcie do ostygnięcia, a następnie przełóżcie na 2-3 godziny do lodówki.
  4. Gotową, stężałą masę podzielcie nożem zanurzonym w gorącej wodzie, a następnie wytartym. Odcięte pojedyncze karmelki zawijajcie w pergamin.

Źródło: wikipedia, polki.pl

beza kawowa przepis
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy
Oczarujcie swoich gości w tegoroczne święta. Oto przepis na najpyszniejszą na świecie rustykalną bezę kawową
Beza to jeden z najbardziej smakowitych i wykwintnych deserów, który możecie zaserwować swoim gościom. Nie wiedzieć czemu, wiele gospodyń stroni od ich samodzielnego przyrządzania. Jednak jak to mówią „strach ma wielkie oczy” i tak jest również w tym przypadku. Sami się przekonajcie!

Tegoroczne święta mogą pozostać w pamięci waszych gości naprawdę na długo. Wszystko za sprawą tego fenomenalnego deseru. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a efekt naprawdę powalający. W końcu, kto nie kocha bezy i kawy! Przepis na bezę kawową Do zrobienia kremu będziecie potrzebować  5 białek 250 gramów cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczkę cukru waniliowego 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej Szczyptę soli Do zrobienia kremu kawowego będziecie potrzebować 1 czubatą łyżkę mielonej kawy 250 gramów serka mascarpone 250 ml śmietanki 36 proc. 2 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki cappuccino Przygotowanie W wysokiej misce umieśćcie schłodzone białka i szczyptę soli. Przy pomocy miksera całość ubijcie na sztywną masę. Dobrze wiecie, jak sprawdzić czy jest gotowa. Uwaga na głowy! Do tak przygotowanych białek zacznijcie dodawać cukier i cukier waniliowy. Pamiętajcie, by robić to bardzo ostrożnie, małymi porcjami, cały czas miksując. Kiedy masa zacznie już ładnie błyszczeć dodajcie do niej mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksujcie. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i narysujcie na nim ładny, kształtny okrąg o średnicy ok. 23 cm.  W wyznaczone przez was ołówkiem lub długopisem miejsce zacznijcie nakładać masę bezową. Całość ładnie wyrównajcie przy pomocy szpatułki. Bezę zamknijcie na 25 minut w nagrzanym do 150 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu uchylcie drzwiczki i suszcie przysmak przez ok. 3 godziny, lub nawet całą noc. W dużej plastikowej misce umieśćcie śmietankę i cukier puder. Całość ubijcie na sztywną masę przy pomocy miksera. Następnie do kremu dodajcie serek mascarpone, cappuccino oraz mieloną kawę. Ponownie zmiksujcie, aż do połączenia się składników. Tak przygotowany krem...

magda gessler przepisy wigilia
ONS/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler nauczyła się go od babci. Dziś zdradza Polakom przepis. Ten makowiec jest fenomenalny
Poznajcie przepis Magdy Gessler na makowiec, inspirowany sekretną recepturą jej babci Ireny - jest przepyszny!

Znana restauratorka rozpieszcza swoich widzów! Przed świętami dzieli się własnymi przepisami na świąteczne potrawy i wypieki na swoim kanale w mediach społecznościowych. Koniecznie musicie wypróbować recepturę jej babci na makowiec – podobno smakuje fenomenalnie! Sekretny przepis Magda Gessler z rozrzewnieniem wspomina dawne czasy, gdy jako drobna nastolatka potrafiła na raz zjeść cały makowiec – bo był taki pyszny! Jej babcia Irena była prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tego ciasta. Magda z bólem przyznaje, że ani ona, ani jej mama nigdy nie potrafiły powtórzyć tego wspaniałego wypieku, choć Gessler zdradziła, że jest coraz bliżej osiągnięcia tego smaku, który pamięta z dzieciństwa. Chyba większość z nas dałaby wiele, by móc nauczyć się tak piec i gotować, jak nasze babcie! Przepis na makowiec Magdy Gessler Do upieczenia makowca z przepisu inspirowanego recepturą babci Magdy Gessler, będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół litra mleka 300 g cukru 50 g drożdży 12 jaj 230 g masła 50 g smalcu 75 dag mąki 250 g maku 250 ml miodu Skórka z cytryny i pomarańczy 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Robimy zaczyn z 250 ml mleka, 50 g cukru i drożdży. Dodajemy stopniowo zaczyn, mąkę i roztopione 200 g masła z 50 g smalcu. Zostawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa: Do garnka wlewamy 250 ml mleka i dodajemy mak. Gotujemy, a po ostudzeniu mielimy w maszynce. Z 200 g cukru, 8 żółtek i 2 jaj ucieramy kogel mogel. Skórkę z cytrusów smażymy na maśle. Dodajemy do tego później kogel mogel, miód, bakalie i mak. Prażymy, a na koniec dodajemy ubite białka z dwóch jajek. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy masą...

Ciasto makowa panienka
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Makowa panienka - ciasto, które pięknie się nazywa i równie dobrze smakuje
Południe i podwieczorek to idealny moment na ciasto z kawką. Niektóre propozycje dosłownie zwalają z nóg. Makowa panienka jest jedną z nich. Zachwycicie gości i bliskich!

Lubimy podjadać słodkości. Bez okazji i na święta. Szczególnie te, które możemy zrobić samodzielnie. Odrobina słodyczy Co prawda, dietetycy biją na alarm pod względem używania cukru i wyrobów ze słodzikami, jednak domowe ciasto to słodkości zupełnie innego kalibru. W przepisach na nie zamiast cukru białego możemy użyć trzcinowego, a na miejsce bitej śmietany czy płynnej czekolady, wystarczy kilka kropel syropu klonowego.  Coś nieoczywistego Wersja Makowej panienki , na którą przepis znajdziecie poniżej, to prosty i szybki przysmak. Ciasto możecie przygotować tuż przed przyjściem gości. Bez dwóch zdań jest to wypiek, który posmakuje zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy uwielbiają nietypowe połączenia. Chcecie spróbować? Składniki na ciasto Makowa panienka : Biszkopt makowy 250 g mąki pszennej 100 g cukru 50 ml oleju 50 g suchego maku 10 g proszku do pieczenia 5 świeżych jajek Krem śmietanowy 650 ml śmietany 30% 200 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Nasączenie 50 ml wody 50 ml syropu brzoskwiniowego z puszki Dodatkowo 150 g brzoskwiń w puszce 100 g herbatników czekoladowych Sposób przygotowania Biszkopt makowy: jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Dodajemy olej. Dokładnie miksujemy. Wrzucamy do miski mak, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ponownie łączymy za pomocą miksera. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy upieczony placek. Kroimy go na dwie równe połowy. Odkładamy na chwilę....

Piszinger z masą kakaową
Gotujmy.pl/Hrabina w kuchni
Newsy
Piszinger z masą kakaową jak dawniej. Tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka
Ziarno kakaowca przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Kakao w deserze? Podpowiadamy jak przygotować kultowy przepis.

Nie ma mocnych na przysmaki, którymi zajadaliśmy się jako dzieci. Kaszka manna z sosem malinowym, mini pączki, a może właśnie piszinger z masą kakaową? Przepis na ten ostatni znajdziecie poniżej.  Nasiona z owoców kakaowca W jednym owocu znajduje się ich aż do 60! Pierwotnie mają barwę purpurową do fioletowej, ale po wysuszeniu stają się czekoladowo-brunatne. Nasiona po obróbce stosuje się w przemyśle spożywczym, ale też w medycynie i kosmetyce. Na sklepowych półkach znajdziemy między innymi masę kakaową, słodycze z kakao czy proszek kakaowy. Ubocznym produktem obróbki nasion są łupiny kakaowe dodawane do pasz dla zwierząt oraz wykorzystywane jako ściółka lub nawóz. Historyczne kakao Nasiona kakaowca mają długą i ciekawą historię. W Ameryce Środkowej i Południowej nasiona kakaowca były wartościowym i cenionym pokarmem ze względu na zawartość białek i tłuszczy. Spożywane były głównie w postaci zmielonej na mąkę, mieszanej z mąką kukurydzianą i gotowanej z owocami papryki. Kakao było wykorzystywane przez Majów podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Dopiero w XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich. Z dodatkiem kakao Produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli.  Sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina, który występuje również w herbacie i winie. Kryje w sobie tajemnicę niezwykłej odporności. Desery na bazie kakao są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Sprawdźcie nasz przepis. Przepis na piszinger z masą kakaową jak dawniej Piszinger to wiedeński torcik zrobiony z wafli...