Kurczak, warzywa, majonez i keczup – czego chcieć więcej! Polacy uwielbiają takie proste połączenia. Właśnie dlatego sałatkę, powszechnie zwaną gyrosem, serwuje się tutaj praktycznie przy każdej okazji – świąt, urodzin czy imprezy. Pokrojenie i ułożenie składników w misce nie zajmie wam więcej niż 10 minut!

Przepis na sałatkę gyros

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 5 ogórków konserwowych
  • 170 gramów kukurydzy konserwowej
  • 3 pomidory
  • ½ kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki majonezu
  • Keczup
  • Szczypiorek
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: papryka słodka, przyprawa do gyrosa

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie pod zimną, bieżącą wodą. Przy pomocy noża oczyśćcie z błon, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. 
  2. Tak przygotowanego kurczaka umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce i doprawcie słodką papryką oraz przyprawą do gyrosa. Całość wmasujcie w mięso rękoma i włóżcie do lodówki na ok. 40 minut.
  3. Po upływie tego czasu umieśćcie kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso smażcie przez kilka minut, aż do ładnego zarumienienia, a następnie przełóżcie na ręcznik papierowy, odsączcie z tłuszczu i umieśćcie w wysokiej szklanej misce.
  4. Kiedy mięso nieco ostygnie umieśćcie na nim warstwę ok. 5 łyżek keczupu (może być ostry lub łagodny).
  5. Ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Kukurydzę odsączcie z wody i umieśćcie na pokrojonych ogórkach. Pomidory dokładnie umyjcie, a następnie również pokrójcie w większą kostkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki.
  6. Na sam koniec poszatkujcie kapustę pekińską i wymieszajcie ją z majonezem. Tak przygotowaną dodajcie do sałatki.
  7. Całość owińcie folią spożywczą lub przykryjcie talerzem i umieśćcie na 3 godziny w lodówce. Po upływie tego czasu udekorujcie ją posiekanym szczypiorkiem.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl