sałatka gyros przepis
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy

Uwielbiana przez Polaków sałatka gyros. Podajcie ją na sylwestra, a zniknie ze stołu jako pierwsza

Sałatka typu gyros to idealna propozycja praktycznie na każdą okazję. Wspaniale sprawdzi się zarówno podczas domówki, jak i na świątecznym stole. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak nie ma sobie równych!

Kurczak, warzywa, majonez i keczup – czego chcieć więcej! Polacy uwielbiają takie proste połączenia. Właśnie dlatego sałatkę, powszechnie zwaną gyrosem, serwuje się tutaj praktycznie przy każdej okazji – świąt, urodzin czy imprezy. Pokrojenie i ułożenie składników w misce nie zajmie wam więcej niż 10 minut!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę gyros

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 5 ogórków konserwowych
  • 170 gramów kukurydzy konserwowej
  • 3 pomidory
  • ½ kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki majonezu
  • Keczup
  • Szczypiorek
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: papryka słodka, przyprawa do gyrosa

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie pod zimną, bieżącą wodą. Przy pomocy noża oczyśćcie z błon, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. 
  2. Tak przygotowanego kurczaka umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce i doprawcie słodką papryką oraz przyprawą do gyrosa. Całość wmasujcie w mięso rękoma i włóżcie do lodówki na ok. 40 minut.
  3. Po upływie tego czasu umieśćcie kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso smażcie przez kilka minut, aż do ładnego zarumienienia, a następnie przełóżcie na ręcznik papierowy, odsączcie z tłuszczu i umieśćcie w wysokiej szklanej misce.
  4. Kiedy mięso nieco ostygnie umieśćcie na nim warstwę ok. 5 łyżek keczupu (może być ostry lub łagodny).
  5. Ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Kukurydzę odsączcie z wody i umieśćcie na pokrojonych ogórkach. Pomidory dokładnie umyjcie, a następnie również pokrójcie w większą kostkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki.
  6. Na sam koniec poszatkujcie kapustę pekińską i wymieszajcie ją z majonezem. Tak przygotowaną dodajcie do sałatki.
  7. Całość owińcie folią spożywczą lub przykryjcie talerzem i umieśćcie na 3 godziny w lodówce. Po upływie tego czasu udekorujcie ją posiekanym szczypiorkiem.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

sałatka imprezowa przepis
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Nie obejdzie się bez niej żadna polska domówka. Goście będą błagać o przepis na tę sałatkę
Polska domówka to impreza, na której jak nigdzie królują sałatki. Ich przyrządzenie jest przecież banalnie proste i szybkie, a użyte składniki zazwyczaj są bardzo sycące. Najlepiej wypadają te z dodatkiem kurczaka. Dlatego też udostępniamy wam ten genialny przepis!

Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki.  Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą. Przepis na imprezową sałatkę Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 200 gramów ryżu Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe. 1 cytryna Natka pietruszki Olej Sos sojowy Przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu).  Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami...

Jak wydobyć resztki keczupu z butelki
Adobe Stock
Newsy
Producent zdradził sekretny trik na wydostanie ketchupu z butelki. Nie uderzajcie w jej dno, tylko…
Resztki keczupu zalegające na dnie szklanej butelki to zmora niejednej pani domu. Firma Heinz zdradziła, jak łatwo i szybko wydobyć produkt z opakowania.

Prawdopodobnie każdy z was choć raz miał problem z wydobyciem keczupu z butelki. W takich sytuacjach zapewne sięgaliście po nóż, trzęśliście opakowaniem lub stukaliście w jego dno, a wysiłek i tak szedł na marne. 11 proc. społeczeństwa korzysta z innej, czwartej metody, którą zaleca sama firma Heinz. Jak wydobyć keczup ze szklanej butelki?  Aby szybciej wylać keczup ze szklanego opakowania, należy stuknąć w liczbę 57 wytłoczoną na szyjce butelki. Wszystko, co trzeba zrobić, to tylko zdecydowanie postukać palcem w tym właśnie miejscu, a ketchup z łatwością wypłynie – powiedziała rzecznik Heinza, Katarzyna Gospodarek. Dla tych, którym nie chce się bawić w kotka i myszkę ze sklepowymi butelkami i umieszczonymi w nich keczupami, zamieszczamy przepis na domowy sos. Pamiętajcie, by przelać go do odpowiednio szerokiego naczynia, na przykład słoiczka. Przepis na domowy keczup Składniki: 2 kilogramy dojrzałych pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 6 łyżeczki octu (najlepiej jabłkowego), 4 łyżeczki musztardy, 4 łyżeczki cukru, 4 łyżeczki oliwy, sół, pieprz. Przygotowanie: Pomidory umieśćcie w dużym naczyniu (misce lub garnku), zalejcie wrzątkiem i odstawcie na ok. 20-30 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie je z wody i obierzcie ze skóry (załóżcie silikonowe rękawiczki, żeby się nie poparzyć). Z tak przygotowanych pomidorów usuńcie szypułki oraz gniazda nasienne. Warzywa pokrójcie na mniejsze kawałki i umieśćcie w tym samym garnku, w którym je parzyliście. Całość zagotujcie. W międzyczasie obierzcie cebulę i posiekajcie ją w drobną kosteczkę. Czosnek również obierzcie. Z kolei papryczkę chili opłuczcie pod bieżącą wodą, przetnijcie na pół i usuńcie z niej pestki. Tak...

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jajkiem
Adobe Stock
Newsy
Oszałamiająca wiejska sałatka śledziowa z ziemniakami. Ten 1 składnik wspaniale podkręci jej smak
Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to wspaniała przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Dodajcie do niej jajka na twardo, a będzie smakować niesamowicie.

Niekwestionowaną zaletą sałatek jest fakt, że można je zrobić dosłownie ze wszystkim – ryżem, makaronem, warzywami, owocami, mięsem, a nawet rybą. Jeśli kochacie śledzie nasz przepis na sałatkę z ich wykorzystaniem z pewnością przypadnie wam do gustu. Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to nie tylko przepyszna, ale również niesamowicie pożywna przekąska. Jej smak wspaniale podkręca dodatek jajek na twardo. Sami się przekonajcie. Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami Będziecie potrzebować: 300 gramów filetów śledziowych 500 gramów ziemniaków 4 ogórków konserwowych 3 łyżek majonezu 4 jajek 1 cebuli 1 łyżki octu Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 4 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na mniejsze kawałki, skropcie niewielką ilością octu i przełóżcie do czystej, najlepiej przezroczystej miski. Ziemniaki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w osolonym wrzątku i ugotujcie (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 25 minutach). Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do śledzi. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, oprószcie solą i rozgniećcie na drewnianej desce przy pomocy noża. Dzięki temu zabiegowi warzywo zmięknie i odda cały swój smak reszcie składników sałatki. Tak przygotowaną dodajcie do śledzi i ziemniaków. Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kosteczkę. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na...

Sałatka z makaronem i kurczakiem
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Przepisy
Przepyszna sałatka z makaronem i kurczakiem. Danie za kilka złotych. Gorąco polecamy!
Sałatka to idealny sposób na kreatywną przekąskę, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a nawet treściwą kolację. W tej z makaronem i kurczakiem na pewno się zakochacie! Większość składników potrzebnych do jej przygotowania prawdopodobnie macie w domu.

Ta banalna sałatka z makaronem i kurczakiem na pewno stanie się jednym z waszych ulubionych przysmaków. Jej przygotowanie z pewnością nie zajmie wam więcej niż 30 minut , a efekt będzie naprawdę powalający! Tym bardziej że większość składników prawdopodobnie macie w domu. Ewentualne zakupy nie powinny więc wynieść więcej niż 15 złotych! Przepis na sałatkę z makaronem i kurczakiem Będziesz potrzebować 2 piersi z kurczaka 300 g makaronu (najlepiej sprawdzą się kolanka, ale możesz również użyć innego makaronu) 3 jajka 1 czerwona papryka Pół puszki kukurydzy Szczypiorek 4 łyżki majonezu Olej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę na makaron. Kiedy woda zacznie bulgotać, dodajcie do niej jedną płaską łyżkę soli, a następnie wrzućcie makaron i gotujcie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedźcie i polejcie zimną wodą, a następnie przełóżcie do dużej miski. Pierś z kurczaka dokładnie umyjcie. Odkrójcie błony i miejsca, w których zgromadzony jest tłuszcz oraz ścięgna. Następnie pokrójcie mięso w niewielką kosteczkę i natrzyjcie przyprawą do kurczaka. Na rozgrzanej patelni rozprowadźcie trzy łyżki oleju i dodajcie pokrojone mięso. Smażcie na średnim ogniu aż do momentu, w którym mięso całkowicie się zetnie, ok. 7 minut . Usmażone mięso umieśćcie w misce z makaronem. W niewielkim rondelku ugotujcie jajka na twardo – ostrożnie włóżcie jajka do zimnej wody, tak aby nie stłuc skorupki, poczekajcie, aż woda zacznie bulgotać i gotujcie jajka jeszcze przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od wielkości jajek, im większe, tym więcej czasu potrzebują). Ugotowane jajka polejcie zimną wodą, a...