pasta jajeczna przepis
slodkokwasnakuchnia1 / gotujmy.pl
Newsy

Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak zrobić przepyszną domową pastę jajeczną?

Co powiecie na pyszną, domową pastę jajeczną? Sprawdźcie ten przepis!
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Jajka są bardzo zdrowe – wie o tym każda mama. Niestety, część dzieci trudno jest przekonać do jedzenia jajek. Rodzice więc starają się przemycić je w różny sposób i często z marnym skutkiem. Zapach gotowanych jajek może być odrzucający dla wrażliwego węchu dziecka, dlatego warto przygotować je tak, by ich charakterystyczny zapach był jak najmniej wyczuwalny. Dobrze w tym przypadku sprawdza się klasyczna pasta jajeczna.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na pastę jajeczną

Jeśli przygotowujecie pastę z myślą o dzieciach, to najlepiej zdecydujcie się na najbardziej klasyczną i prostą wersję przepisu, bez ostrych i kwaśnych dodatków. Można je osobno dodać na kanapkę, według własnego uznania.

Do przygotowania pasty jajecznej będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Świeży szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka ugotujcie na twardo pilnując czasu gotowania. Jeśli będą się gotowały zbyt długo, to wyjdą za twarde i pasta nie będzie smaczna, a do tego żółtka zrobią się lekko sine – nie wygląda to apetycznie! Jajka powinny być we wrzątku około 10 minut od momentu zagotowania. Zawsze wkładajcie je do zimnej wody!
  2. Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek i pokrójcie bardzo drobno w kosteczkę. Możecie też rozgnieść je widelcem albo zblendować za pomocą blendera.
  3. Następnie jajka przełóżcie do miski i dodajcie dwie łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, posiekany świeży szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszajcie do połączenia się wszystkich składników. I gotowe!

Tak przygotowana pasta będzie pyszna do kanapek. Jeżeli chcecie, możecie posypać ją dodatkowo cebulką, dodać pomidory albo ogórki kiszone lub konserwowe.

Komentarze