Uwielbiacie pieczoną golonkę? Ugotujcie ją raz w takim wywarze, a nie będziecie chcieli już żadnej innej
AdobeStock
Newsy

Uwielbiacie pieczoną golonkę? Ugotujcie ją w tym wywarze, a nie będziecie chcieli już żadnej innej

Dobra golonka to nie tylko i wyłącznie ta z piekarnika. Zróbcie ją w garnku, w tym aromatycznym wywarze, a wasze kubki smakowe oszaleją.

Amatorów mięciutkiej, a jednocześnie chrupiącej golonki nie brakuje. Upieczenie jej w piekarniku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej potrawy, ale warto zrobić golonkę inaczej i ją ugotować - koniecznie w bardzo aromatycznym wywarze. Tak przygotowana golonka jest zdrowsza i tak pyszna, że na długo zapomnicie o tej pieczonej w piekarniku. Zobaczcie, w czym tkwi jej sekret. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić gotowaną golonkę?

Golonka nie może się gotować w byle czym. Sama woda nie wystarczy - mięso najlepiej smakuje wtedy, gdy jest długo gotowane w wywarze z warzyw. 

Znaczenie ma też wybór mięsa. Golonka powinna pochodzić z pewnego źródła - będzie wówczas po prostu smaczniejsza. Warto więc kupić ją prosto od rzeźnika, wiejskiego gospodarza lub ze sprawdzonego sklepu mięsnego.

Koniecznie pamiętajcie o tym, by podczas gotowania golonka była cały czas przykryta. W tym celu dobrze jest wybrać mniejsze golonki, czyli przednie, lub przygotować sobie więcej wywaru z warzyw - będziecie go dolewać w trakcie gotowania w razie potrzeby. Pamiętajcie też o pokrywce na garnek podczas długiego, wolnego gotowania.

Polecamy wam poniższy przepis na golonkę gotowaną z warzywami. Tego smaku się nie zapomina!

Zobacz także
golonka przepis

Soczysta, odchodząca od kości golonka. Wyjdzie wam tak, jeżeli upieczecie ją w ten sposób

kapusta zasmażana

Pyszna kapusta zasmażana, idealna do żeberek czy golonki. Smakuje jak u babci dzięki 1 składnikowi

Przepis na gotowaną golonkę

Składniki:

  • 1 kilogram golonki (jedna duża albo dwie małe)
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli 

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie golonkę, a następnie umyjcie pod bieżącą, zimną wodą i osuszcie z pomocą papierowych ręczników.
  2. Tak oczyszczoną golonkę włóżcie do garnka i zalejcie bulionem warzywnym - powinien w całości przykryć mięso. Zagotujcie.
  3. Tuż przed tym, jak bulion się zagotuje, na powierzchni wody zbiorą się szumowiny, czyli ścięte białko z mięsa. Wyjmijcie je łyżką. Wsypcie sól, ziele angielskie i liście laurowe. 
  4. Obierzcie marchewki oraz pietruszkę i przekrójcie na pół. Pora umyjcie, a selera obierzcie (gdyby był bardzo duży i nie mieścił się w garnku, również warto go przekroić).
  5. Wszystkie warzywa włóżcie do garnka z golonką. Zmniejszcie ogień i gotujcie na małym ogniu przez 2-2,5 godziny lub nieco dłużej pod przykryciem. Golonka powinna wyjść mięciutka tak, żeby mięso łatwo odchodziło od kości.

I gotowe! Tak przygotowana golonka będzie wyśmienita podana z musztardą. 
 

Miękka i pełna smaku golonka duszona w piwie. Zróbcie tę 1 rzecz, a skrócicie czas jej przygotowania
Adobe Stock
Newsy
Miękka i pełna smaku golonka duszona w piwie. Zróbcie tę 1 rzecz, a skrócicie czas jej przygotowania
Kochacie pyszne mięso z golonki? Ten przepis z pewnością podbije wasze serca! Danie wychodzi tak dobre, że domownicy poproszą, żebyście robili je częściej.

Większość osób uwielbia golonkę za to, że jest delikatna i miękka, ale niestety jej wielogodzinne gotowanie i pieczenie zniechęca do częstego przygotowywania tego przysmaku. Mamy świetny przepis, dzięki któremu zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu, a golonka będzie gotowa o wiele, wiele szybciej niż ta robiona w tradycyjny sposób. Sekretem jest uduszenie jej w odpowiednim garnku. Po przygotowaniu golonki zostanie wam wywar, z którego możecie przygotować zupę, oraz warzywa np. na sałatkę. Przepis na golonki duszone w piwie Składniki: 2 golonki średniej wielkości 2 marchewki Kawałek selera Kawałek pora Kawałek pietruszki Pół dużej cebuli 1 szklanka piwa 1 łyżka miodu (najlepiej płynnego) 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki Pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 2 duże szczypty suszonego sól Przygotowanie: Umyjcie golonkę i włóżcie ją do garnka. Warzywa obierzcie, umyjcie i dodajcie do mięsa. Całość doprawcie zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, liśćmi laurowymi i połową łyżeczki soli. Wlejcie tyle wody, żeby zakryła mięso i warzywa. Gotujcie przez 40 minut. Wyjmijcie mięso, by ostygło. W miseczce dokładnie wymieszać 1 łyżkę oleju z miodem, koncentratem pomidorowym i doprawić pieprzem, solą i mieloną papryką. Mięso dokładnie natrzyjcie marynatą i odstawcie na pół godziny w chłodne miejsce. Weźcie niezbyt duży garnek z grubym dnem (taki, żeby zmieściły się w nim golonki, ale żeby nie było zbyt wiele luzu). Rozgrzejcie masło z łyżką oleju. Otrzyjcie golonkę z nadmiaru marynaty i obsmażcie z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Dolejcie piwo i pół...

Golonka
Pixabay/harald heuser
Przepisy
Jeden niezawodny sposób sprawi, że golonka wyjdzie miękka jak marzenie. Rozkosz dla podniebienia
Golonka kojarzy się z tłustą, bawarską kuchnią. To pierwsze skojarzenie, po części zasadne, można znacząco urozmaicić. Znamy przepis, dzięki któremu golonka wyjdzie soczysta i krucha, idealna na obiad!

Golonka z kością, czy bez? To jedno z wielu pytań, które stawiają sobie osoby przed zabraniem się do przyrządzenia tego prawdziwie sytego dania.  Co decyduje o kruchości golonki? Metoda prób i błędów zdaje się wyłaniać zwycięską odpowiedź. Najlepiej zatem gotowanie golonki podzielić na dwa etapy. W pierwszej kolejności należy golonkę podgotować w wywarze z włoszczyzny, następnie upiec ją w piekarniku.  Przepis na miękką golonkę Składniki 1 golonka wieprzowa około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego  2 listki laurowe 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 ząbki czosnku ok. 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr Przygotowanie W pięciolitrowym garnku w osolonej wodzie ugotujcie włoszczyznę. Do tak przygotowanej mikstury włóżcie golonkę, która ma się gotować 45 minut. Pierwszy etap można uznać za zakończony.  W drugim etapie rozgrzejcie piekarnik do 190 st. Dno naczynia żaroodpornego powinny zakrywać: cebulka pokrojona w piórka, obrane ząbki czosnku (w całości). Smaku doda natarcie golonki przyprawą z każdej strony.  Golonkę należy również naciąć na krzyż. Tak przygotowane mięso połóżcie na wcześniej ułożonej cebuli. Wlejcie szklankę wywaru z gotowania golonki i włóżcie do piekarnika. Całość powinna się piec około 1,5 godziny, bez przykrycia.  Co 20 minut podlewajcie golonkę wywarem. Po upieczeniu należy wyjąć ją z sosu, który można teraz przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem. Tak przyrządzoną golonkę możecie podać w całości lub pokrojoną na drobniejsze plastry. Obydwie wersje smakują...

golonka przepis
paolineczka/gotujmy.pl
Newsy
Używacie soli do zmiękczania mięsa? To już przeżytek. Wystarczy, że golonkę polejecie je tym napojem
Mięso można przyprawiać nie tylko solą! Świetnie sprawdzi się także szklanka popularnego trunku.

Większość osób marynuje mięso w marynacie z dodatkiem soli, która sprawia, że przyrządzane kawałki mięsa będą mniej twarde. A czy próbowaliście zamiast soli dodać do marynaty… piwo? Zdziwilibyście się, jak doskonale wpływa ono na smak i konsystencję mięsa! Przepis na golonkę pieczoną w piwie Przyrządzenie tej golonki wymaga trochę czasu, ale uwierzcie – warto! Jest tak smaczna, że opłaca się poczekać. Do przygotowania takiej golonki potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Do gotowania: 2 tylne golonki wieprzowe 2 większe marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1,25 l wody 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu (ziarna) 1 łyżeczka soli Do pieczenia: 1 szklanka wywaru z golonek 1 szklanka ciemnego piwa 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku Kminek Tymianek Słodka papryka pielona Sól Przygotowanie: Najpierw oczyśćcie golonki. Dobrze jest użyć w tym celu palnika, którym usuniecie włoski pozostałe na skórze. Obierzcie marchewkę i pietruszkę. Cebulę obierzcie i przekrójcie na pół, a następnie podpieczcie na suchej patelni. Obierzcie czosnek. Następnie do dużego garnka włóżcie golonki, obrane warzywa, opieczoną cebulę i ząbki czosnku. Dodajcie 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziaren pieprzu i łyżeczkę soli. Zalejcie wszystko 1,25 l zimnej wody lub więcej – powinna całkiem przykryć golonki. Przykryjcie garnek pokrywką. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie golonki przez około dwie godziny. Po tym czasie wyjmijcie golonki z garnka i odłóżcie, by wystygły. Nie wylewajcie wywaru – będziecie go potrzebowali do pieczenia! W miseczce zróbcie marynatę. Wlejcie łyżkę miodu,...

Golonka
gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy
Idealny „podkład” pod drinki. Perfekcyjna golonka według tajemnej receptury Magdy Gessler
Jeśli uwielbiacie golonkę, to koniecznie musicie wypróbować przepis na to genialne mięso według Magdy Gessler!

Kto lubi imprezy zakrapiane alkoholem ten doskonale wie, że każde takie przyjęcie nie może się obyć bez odpowiedniego „podkładu”! Porządny, tłusty posiłek z dużą ilością mięsa to obowiązkowy punkt każdego spotkania, w trakcie którego będzie pity alkohol. Spożywanie drinków na pusty żołądek jest bardzo nierozsądne – ból głowy i szybkie upicie się gwarantowane! A w końcu na imprezie (zwłaszcza sylwestrowej), na pewno chcecie jak najdłużej się bawić i być w dobrej formie. By to zagwarantować, trzeba koniecznie zjeść solidną porcję tłustego mięsa – a w tej roli idealnie sprawdzi się golonka! Przepis na golonkę Magdy Gessler Smaczna golonka będzie doskonałym podkładem pod przyjęcie z dużą ilością alkoholu. A my mamy przepis na golonkę nie byle jaką, bo z przepisu Magdy Gessler! Przygotujcie poniższe składniki: 2 duże golonki 100 g selera 100 g marchewki 100 g korzenia pietruszki 2 średnie cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słodka papryka Sól Przygotowanie Oczyszczone golonki natrzyjcie dokładnie solą i papryką z każdej strony, a następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego. Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę. Wsypcie je do naczynia z golonkami. Wlejcie do żaroodpornego naczynia 400 ml wody i dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie. Wstawcie golonki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 2 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa! Przypominamy, że na każdy kilogram mięso powinno się piec przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracajcie golonki co około 15 minut i polewajcie powstałym w naczyniu sosem. I gotowe! Golonka smakuje najlepiej podana z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!