Flaczki
gotujmy.pl/anullka7
Newsy

Uwielbiacie flaczki? Musicie znać ten genialny trik szefów kuchni. Wyjdą o niebo lepsze

Esencjonalne i rozgrzewające flaki na stałe wpisały się w polską tradycję. Przyrządzane na bazie rosołu, smakują wprost wybornie. Szefowie kuchni zdradzili w czym tkwi ich sekret.
Weronika Kępa
styczeń 25, 2021

Jedni je kochają, inni od nich stronią – mowa tu oczywiście o flakach, które w polskiej kuchni od lat wywołują niemałe kontrowersje. Na szczęście fanów tej zupy nie brakuje, a przepis na potrawę wciąż zajmuje zaszczytne pierwsze strony waszych domowych zeszytów. 

Większość z was z pewnością dobrze zna tę potrawę i często serwuje ją swojej rodzinie. Jednak jeśli przyrządzacie ją na bulionie drobiowym, popełniacie duży błąd… Okazuje się bowiem, że zupa jest o wiele bardziej esencjonalna, kiedy powstaje na wywarze z kości wołowych. Koniecznie pamiętajcie o tym triku zanim zabierzecie się do gotowania!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na najlepsze flaki wołowe

Będziecie potrzebować:

  • 3 litrów bulionu ugotowanego na mięsie wołowym
  • 900 gramów flaków wołowych
  • Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 3 ząbków czosnku, kawałka selera i pora
  • Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, słodkiej i ostrej papryki, majeranku, imbiru i gałki muszkatołowej 

Przygotowanie:

  1. Flaki opłuczcie pod bieżącą wodą, pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i posólcie. Całość trzymajcie na ogniu przez ok. 30 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Następnie odcedźcie flaki. Proces powtórzcie jeszcze 2 razy.
  2. Tak przygotowane flaki opłuczcie pod bieżącą wodą i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minach (kiedy już będą na tyle zimne, żeby wziąć je w dłonie) oczyśćcie je z błon i pokrójcie w cieniutkie paseczki.
  3. W dużym garnku zagotujcie przygotowany wcześniej bulion. Jeśli macie, możecie dodać do niego oddzielone od kości mięso, na którym powstał.
  4. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obierzcie, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki wedle uznania. Wszystkie warzywa umieśćcie w gotującej się zupie. Czosnek również obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do bulionu.
  5. W zupie umieśćcie również flaki oraz przyprawy - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę, majeranek, imbir i gałkę muszkatołową. Całość zamieszajcie i ponownie zagotujcie, aż do miękkości flaków.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze