grzyby suszone w panierce przepis
Adobe Stock
Newsy

Uważajcie na wiosenne grzyby! Ten podobny do smardza jest trucizną!

Chociaż sezon na zbieranie grzybów przypada na jesień, już wiosną można znaleźć piękne i smaczne okazy. Uważajcie jednak – nie wszystkie są jadalne!

Nawet wiosną można znaleźć w lesie pierwsze grzyby, z których przygotujecie pyszne dania takie jak kotlety grzybowe, gołąbki z ryżem i grzybami czy grzybową marynatę do schabu. Jeden z wiosennych grzybów przypomina smardza, ale tak naprawdę nim nie jest – to piestrzenica kasztanowata, która może doprowadzić do poważnego zatrucia! Nazywana jest także „babim uchem”.

„Spożycie tego grzyba może doprowadzić w łagodnych objawach do zaburzeń jelitowych, a w gorszych - do zaburzeń pracy wątroby, śledziony, nerek, nawet wzroku” - wyjaśnia Zdobysław Czarnowski z Lasów Państwowych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Piestrzenica kasztanowata – trująca bliźniaczka smardza

Dawniej ta odmiana grzyba uznawana była za jadalną, a wręcz często wysyłano je do innych krajów. Utarło się, że odpowiednia obróbka termiczna sprawia, że tracą swoje trujące właściwości. Eksperci jednak doszli do wniosku, że jest to bardzo ryzykowne – nawet kilkukrotne gotowanie grzyba może być niewystarczające, aby stał się bezpieczny. 

„Są ludzie, którzy zbierają te grzyby wiosną. Obgotują raz, drugi raz i wtedy z tego wywaru robią sobie coś do spożycia” – opowiada Czarnowski. 

Czy jest to jednak bezpieczne? Niekoniecznie – statystycznie bardzo niewiele grzybiarzy ma tak rozległą wiedzę o grzybach, aby umieć odpowiednio je obrobić.

Zobacz także
Grzybobranie

Tragiczny finał grzybobrania. 46-latek umierał sam przy drodze 

jak suszyć grzyby

Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!

Piestrzenica wygląda intrygująco i pięknie pachnie, dlatego może kusić leśnych wycieczkowiczów. Skrywa jednak bardzo szkodliwe składniki takie jak gyromitryna, czyli substancja rakotwórcza. W organizmie ludzkim rozkłada się ona do składnika zwanego monometylohydrazyną, która często występuje… w paliwie rakietowym! 

Piestrzenica ma intrygujący wygląd i bardzo ładny zapach, ale jako składnik diety jest niebezpieczna dla zdrowia. Może nawet doprowadzić do poważnego uszkodzenia organów wewnętrznych.
„Nie wiem, czy chciałbym jeść coś, co mogę znaleźć w rakiecie jako jej paliwo” – podkreślił Czarnowski.

Jak odróżnić „babie ucho” od smardza?

Grzyby te są pomarszczone i brązowe. Mają dosyć okrągły kształt, a ich kapelusz może mieć od 5 do 15 cm szerokości. Występują one od marca do maja, najczęściej w lasach sosnowych i lubią rosnąć na zrębach i piaszczystych terenach.

Źródło: fakt.pl, Lasy Państwowe, Instagram

Czytaj także:

Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda, jak palce umarlaka
AdobeStock
Newsy
Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda jak palce umarlaka
Widzieliście kiedyś równie upiornego grzyba? Aż włos się jeży na głowie...

W polskich lasach możemy natrafić na wiele różnych grzybów . Niektóre z nich są tak straszne, że z powodzeniem mogłyby „wystąpić” w horrorze. W jednym z wcześniejszych artykułów pokazywaliśmy wam niezwykle przerażającego grzyba o nazwie palce diabła . Teraz pora na kolejny gatunek z cyklu „rodem z filmów grozy". Czy widzieliście kiedyś podczas leśnej przechadzki grzyb o potocznej nazwie „palce umarlaka"? Palce umarlaka - co to za grzyb? W polskich lasach pojawiły się ostatnio bardzo nietypowe grzyby. Leśnicy z nadleśnictwa Zamrzenica (woj. kujawsko-pomorskie) natknęli się na przerażającego grzyba, który nosi potoczną nazwę „palce umarlaka”. Grzyb ten nie jest jadalny i nie powinno się go zrywać. Największą grozę budzi jego wygląd, który przypomina palce nieboszczyka, które wychodzą z ziemi. I jak się okazuje, ma on coś wspólnego z... „umieraniem". „Palec umarlaka”, czyli próchnilec maczugowaty (Xylaria polymorpha), to gatunek występujący na wszystkich kontynentach poza Afryką i Antarktydą. Bardzo często występuje on również w Polsce. Próchnilec maczugowaty to grzyb saprotroficzny, który pobiera energię z martwych szczątków organicznych. Gdzie rosną „palce umarlaka”? Jego nazwa próchnilec odnosi się do tego, że grzyby te przyczyniają się do próchnienia drewna. Nietypowy gatunek możemy spotkać na drewnie drzew liściastych, przede wszystkim na buku i dębie. Czasami grzyb ten wyrasta na drewnie zagrzebanym w ziemi, przez co wygląda, jakby rósł na ziemi. #Groza w środku lasu ? To nie nowy #Horror klasy B, a scena prosto z #NadleśnictwoZamrzenica ? Ale nie ma się czego bać - w rzeczywistości to po prostu #grzyb z rodzaju #Próchnilec , a dokładniej...

 Ten grzyb okropnie cuchnie i wygląda jak palce diabła. Czy na pewno można go zjeść?
AdobeStock
Newsy
Ten grzyb okropnie cuchnie i wygląda jak palce diabła. Czy na pewno można go zjeść?
Widzieliście kiedyś w lesie takiego grzyba? Sprawdźcie czy na pewno można go zjeść.

W polskich lasach możecie natrafić na bardzo niebezpiecznie wyglądającego grzyba . Czym jest okratek australijski i czy na pewno można go zjeść? Okratek australijski pojawił się w polskich lasach Jeśli przechadzaliście się ostatnio po lesie, być może natknęliście się na niezwykle cuchnącego grzyba, który przypomina swoim wyglądem palce jakiegoś bajkowego stwora lub ośmiornicę. To okratek australijski. Ten grzyb najczęściej występuje w krajach z wysoką temperaturą, takich jak Australia, Tasmania i Nowa Zelandia, ale można też na niego natrafić w Polsce. Grzyb ten został po raz pierwszy opisany w naszym kraju w 1983 roku. Ostatnio natknął się na niego pewien leśniczy z Kłodawy (woj. lubuskie).         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Bea Bea (@beabea_ta) Jak wygląda okratek australijski? Okratek australijski to rzadko występujący w Polsce grzyb z rodziny sromotnikowatych, który swoim wyglądem bardziej przypomina rozgwiazdę lub ośmiornicę aniżeli grzyba. Najczęściej występuje on w młodych lasach i zaroślach. Okratek australijski rośnie na żyznych, dobrze nawożonych glebach. Leśnicy i grzybiarze najczęściej natrafiają na niego pod brzozą brodawkowatą, sosną zwyczajną, topolą osiką oraz w murawach tworzonych przez śmiałka darniowego i śmiałka pogiętego. W Polsce grzyb ten występuje od lipca do października. Okratek najczęściej jest spotykany na południu Polski. Można na niego natrafić na przykład w okolicach Jasła, Biłgoraja i Wieliczki. Pierwsze, co rzuca się w oczy to jego wściekle czerwony kolor i coś, co przypomina macki. Grzyb ten rośnie maksymalnie...

Smród tego grzyba przyciąga muchy, a smak jest ceniony przez ludzi. Trzeba tylko pamiętać o jednym
Adobe Stock
Newsy
Sromotnik smrodliwy to jedyny grzyb, którego można jeść na surowo. Znacie go? 
To jedyny grzyb, który można jeść na surowo, choć najlepiej smakuje po usmażeniu. Nalewkę z niego można pić lub stosować zewnętrznie, pomaga na gojenie ran.

Nazwa tego grzyba jest wyjątkowo opisowa: sromotnik smrodliwy i doskonale oddaje to, jakie robi wrażenie, gdy go znajdziecie w lesie. Dojrzały grzyb ma zapach padliny. Z tego powodu nie tylko był latami omijany przez grzybiarzy, ale także niszczony, co doprowadziło do zdziesiątkowania gatunku w lasach. W efekcie sromotnik był jednym z pierwszych grzybów objętych ochroną. Wiele nazw sromotnika smrodliwego. Wszystkie obraźliwe Z powodu swojego nieprzyjemnego zapachu, sromotnik zyskał bardzo wiele regionalnych przydomków jak śmierdziuch, smrodziuch czy po prostu śmierdziel. Pierwsza fraza nazwy sromotnik została zaczerpnięta od muchomora sromotnikowego, ponieważ z powodu gnilnego zapachu sądzono, że podobnie jak muchomor jest trujący . Podczas swojego wzrostu grzyb przechodzi fazę niedojrzałą, gdy trzon jest smukły, a kapelusz podwinięty. Na tym etapie wzrostu przypomina falliczny kształt od którego, otrzymał łacińską nazwę „Phallus impudicus L.” W Polsce grzyb w niedojrzałej fazie wzrostu, nazywany jest czarcim jajem.   Kiedy należy zbierać czarcie jaja? O ile dojrzały przyciąga jedynie muchy i to z ich powodu wydziela swój obrzydliwy zapach, o tyle jego niedojrzała postać - czarcie jajo, jest prawdziwym przysmakiem. Nie tylko nie jest wtedy trujący, ale nawet, po usunięciu galaretowatej powłoki, można go jeść na surowo. Surowe młode grzyby przypominają w smaku rzodkiewkę, z nieco bardziej wyczuwalnym ziemistym posmakiem. Młode kapelusze sromotnika wyglądem przypominają jajko, a do tego podobnie zachowują się w trakcie gotowania. Tak samo jak jajka kurze, podczas gotowania nie miękną, tylko twardnieją. Ugotowane grzyby, inaczej niż jajka, stają się chrupiące.         Wyświetl ten post na Instagramie....

19-letnia TikTokerka promuje niezdrową dietę sokową. Dietetycy ostrzegają: „To powoduje zaburzenia odżywiania"
Instagram/MariaJeleniewska
Newsy
19-letnia TikTokerka promuje niezdrową dietę sokową. Dietetycy załamują ręce
Filmik Marii Jeleniewskiej, na którym poleca ona sokowy detoks, wywołał prawdziwą burzę w internecie. „Wstyd promować dietę sokową, gdy oglądają cię dzieci" - czytamy.

Ostatnio głośno jest o pewnej młodej polskiej TikTokerce, która poinformowała swoich fanów, że przechodzi na pewną bardzo drastyczną dietę. Dietetycy nie mają złudzeń – dieta proponowana przez nastolatkę ma negatywny wpływ na zdrowie. O jakiej diecie mowa? 19-letnia TikTokerka Marysia Jeleniewska wprowadza detoks sokowy 19-letnia Maria Jeleniewska zyskała ogromną rzeszę fanów na TikToku. Na profilu tym obserwuje ją aż 13 milionów osób z całego świata, z czego większość stanowią bardzo młodzi ludzie, w tym dzieci. Tym bardziej szokuje fakt, że poleca ona swoim użytkownikom bardzo groźną dietę, która może prowadzić do zaburzeń odżywiania. Mowa o diecie sokowej, którą Jeleniewska zachwala na swoim Instagramie.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Maria Jeleniewska🌻 (@jeleniewska) Czym jest dieta sokowa? Dieta sokowa to dieta, która zyskała ogromną popularność wśród hollywoodzkich celebrytek i jest często postrzegana jako szybki sposób na utratę wagi i wypłukanie ciała z toksyn. Niektóre plany obejmują picie wyłącznie soków, podczas gdy inne dopuszczają jedzenie przekąsek lub jednego posiłku dziennie. W zależności od rodzaju detoksu, zwykle trwa on od trzech dni do trzech tygodni. 19-letnia Marysia Jeleniewska przyznała wczoraj na swoim InstaStory, że chce po „świątecznym obżarstwie" rozpocząć nowy rok „super odżywiona", więc z wielką chęcią przetestuje popularną dietę sokową. Słowa nastolatki wywołały ogromną burzę w sieci. Wiele osób...